Patmos i Hellas er en fredelig og vakker øy som ligger helt nord i øygruppen Dodekaneserne, utenfor sydvestkysten av Tyrkia. Patmos har flere trivelige ferie- og badebyer rundt om på øya, et par av dem opprinnelig fiskerlandsbyer. Det bor kun 2500 innbyggere på Patmos, de fleste i havnebyen Skala og klosterbyen Chora, som er oppført på Unescos liste over Verdensarven – kjent som stedet er der evangelisten Johannes skrev sin Åpenbaring.

Mer om Patmos i Hellas

Patmos har daglige ferge­anløp med en mengde besø­kende, som får omvis­ning i Johannes-klos­teret, og som ser seg rundt i Chora, med den fantas­tiske utsikten ut over havet og til nabo­øyene. De viktigste ferie- og bade­ste­dene er Lampi i nord, Lefkés i nord­vest og Psili Ammos helt i sør. Skala midt på øya er en livlig by med flott havn, bade­strand og en mengde taver­naer. Sør for Skala ligger Grigos og nord for Skala finner du Meloi, Kampos­stranden og Vagía Geránou.

Patmos, Johannes åpenbaring, Hellas

Fra havnen i Patmos, med kloster hvor Johannes skrev sin åpen­ba­ring i bakgrunnen.

Patmos og evangelisten Johannes

Patmos i Hellas er kjent som Egeer­ha­vets Jeru­salem. Det var nemlig her, i en grotte på Patmos at evan­ge­listen Johannes fikk sin åpen­ba­ring om apoka­lypsen i år 95. Om lag tusen år senere, i år 1088 år ble det vakre Johannes-klos­teret bygget her, som sammen med Johannes’ grotte er Patmos’ store sever­dig­heter. Patmos har status som Hellas viktigste reli­giøse øy, og er et offi­sielt pile­grimsmål. Khora har 40 klostre og har en helt enestå­ende bygnings­masse i helhetlig bysan­tinsk arki­tektur. Byen Skala har ferge­for­bin­delser med Agat­ho­nisi, Lipsi, Leros, Pireus (Athen), Samos, Mýkonos og Astypália.

Patmos, Hellas

Patmos – her skrev apos­telen Johannes sin dystre åpen­ba­ring i cirka år 95.

Monastery St. John, Johannesklosteret

St Johannes-klos­teret sto ferdig i år 1088, cirka 1.000 år etter at han skrev åpenbaringen.

Patmos, Chora, Hellas

St Johannes-klos­teret sett innenfra borgmurene.

St Johannesklosteret, Monastery of St. John, Patmos, Hellas

Patmos – buene strekker seg over borg­gården i St Johannesklosteret.