GoToGate

Pau

Pau er en litt spesiell sørfransk by, som ligger vakkert til med storslått utsikt mot Pyreneene. Denne velstelte og erke-occitanske byen har gjennom historien vært åsted for viktige hendelser. Klimaet i Pau er mildt og vennlig også tidlig vår og sen høst, og byen ble populær blant europeisk overklasse på 1800-tallet, noe som er forklaringen på den elegante Belle Epoque-arkitekturen som kler byen så godt.

Mer om Pau
Pau er med sine 80 tusen innbyggere ingen liten by, men det historiske sentrum hvor folk møtes er kompakt og oversiktlig, konsentrert rundt det karakteristiske Chateau de Pau og kirken. Her er det bilfrie områder med restauranter som ligger tett i tett og et yrende folkeliv om kveldene. I Paus historiske bydel kan man tydelig se byplanen slik har vært i middelalderen. Spesielt i Quartier du Chateau ligger restaurantene tett, og her er det høy stemning på kveldstid. Litt lenger opp i gaten ligger den vakre nygotiske San Martin fra sent på 1800-tallet, som tross sine drøye 100 års alder gjør et mektig inntrykk. En av de fineste gatene i Pau er Boulevard de Pyrenees, med praktfull utsikt i sydlig retning mot Pyreneene. Denne gaten strekker seg mellom det kasinoet Palace Beaumont og Chateau de Pau. På klare dager kan du se milevis mot noen av Pyreneenes høyeste topper. Det er viktig å understreke at Pau er en hyggelig og livlig by å besøke.

Chateau de Pau, Pau, Viuex ville, gamlebyen, middelalder, Sørvest-Frankrike, Frankrike

Chateau de Pau, opprinnelig en festning fra 1100-tallet – i dag et historisk museum med interessante samlinger.

Litt om Pau og severdigheter
De to viktigste severdighetene i Pau er Chateau de Pau og Musée de Beau Arts – samt Bernadotte-museet i Rue Tran 6. Chateau du Pau ble opprinnelig bygd i middelalderen, ved en skrent over elven Gave, sannsynligvis på 1100-tallet for deretter å bli ombygd for den hensynsløse greven Gaston Phoebus, som på 1300-tallet underla seg hele Bearn-området. Da Pau i år 1512 ble residens for kongeriket Navarras hoff, ble borgen ombygd i retning av et lystslott, i renessansestil. Pau ble etter dette et senter for kunst og vitenskap. De tre kraftige tårnene fra 1100-tallet røper imidlertid bygningens militære opprinnelse. Chateau de Pau er åpent for publikum, og spesielt interessant for sine flotte1500-talls gobeliner, vevd av flamske kunstnere, i tillegg til samlinger som dokumenterer dagligliv og historie i området Bearn.

Chateau de Pau fra 1100-tallet, Pau, Viuex ville, gamlebyen, middelalder, Sørvest-Frankrike, Frankrike

Chateau de Pau fra 1100-tallet er byens mest karakteristiske og synlige bygg

Bearn og Pau ble igjen innlemmet i det franske kongedømmet i år 1620. Befolkningen her anser imidlertid at de tilhører seg selv og den oksitanske kultursfæren. Her som ellers i denne delen av Frankrike er det det gule og røde flagget som gjelder – ikke minst under folkefestene.

Mer om Pau, severdigheter og museer
Musée de Beau Arts i Rue Mathieu-Lalanne er verd å få med seg hvis du er litt mer enn gjennomsnittlig interessert i kunst. Her henger nemlig ikke bare et fint verk av Edgar Degas, “Bomullsbørsen New Orleans”, men også flere verk av El Greco, samt Rubens’ “Dommedag”. Bernadotte-museet i Rue Tran 6 er kanskje spesielt interessant for oss skandinaver – her ble nemlig grev Bernadotte født, han som senere skulle bli grunnlegger for det svenske kongehusets fremdeles regjerende dynasti. Museet befinner seg i et 1700-tallshus typisk for Bearn-området. Jean-Baptiste Jules Bernadotte vokste opp her og ble soldaten “med de pene bena”, som senere gjorde karriere under Napoleon Bonaparte. Museet har mye spennende informasjon om denne eventyrfiguren, som ble kronet som konge over Norge og Sverige i år 1818. Hans etterkommere er i tillegg til Det svenske kongehuset også representert i Norge, Danmark, Luxembourg og Belgia.

Pau, Viuex ville, gamlebyen, middelalder, Sørvest-Frankrike, Frankrike

I gamlebyen i sjarmerende Pau sitter det historie i veggene.

Litt om Paus nære og fjernere omgivelser
Når du er I Pau har du kort vei til flere spennende byer og områder. Veien til Pyreneene er bare noen kilometer, før du er blant høye fjell, dype daler, innsjøer og dalfører, hvor flotte fotturer venter. Reiser du vestover venter den elegante feriebyen Biarritz og den mer folkelige Bayonne og mellom disse fransk-baskiske småbyer som St-Jean-Pied-de Port og Ainoha, hvor gjestfriheten forhåpentligvis har bedret seg siden sist vi var der. Nord for Pau ligger et vakkert bondelandskap langs og mellom elvene Adour og Gers, hvor du finner typiske bastides fra middelalderen. Dette var byer som ble bygd i store ubefolkede områder eid av adelen. Områdene ble befolket fra 1200-tallet gjennom at vanlige mennesker ble tilbudt jord og beskyttelse i bastidene. Mange av disse bastidene er bevart i forbløffende god og original stand.

Pau, Vieille Ville, gamlebyen, middelalder, Sørvest-Frankrike, Frankrike

Turist med tattis møter local hero i et mystisk spill, der de innfødte lager reglene og ytterst sjeldent taper.

Mer om Paus nære og fjernere omgivelser
Rett sør for Pau ligger undrenes by, Lourdes, som valfartes av millioner av troende hvert år. I Lourdes skal angivelig Jomfru Maria ha vist seg for en 14 år gammel pike i år 1858. I retning øst er det i Pyreneene flere interessante klostre fra relativt tidlig kristen tid. Byer som den nærliggende Tarbes og mer østlige Foix har omfattende middelalder-arkitektur, og enda lenger øst nærmer man seg Middelhavet ved festningsbyen Carcassonne.

Carcassonne, Pau, Viuex ville, gamlebyen, middelalder, Sørvest-Frankrike, Frankrike

Carcassonne er en festningsby fra middelalderen, oppført på Unescos liste over Verdensarven, drøye 280 kilometer fra Pau i retning Middelhavet.

Her finnes spennende og livlige historiske byer som Narbonne, Corbiéres og Perpignan. En annen festningsby fra middelalderen er Salses, nær Perpignan. Få nordmenn er klar over at det finnes en førsteklasses riviera, også på denne siden av Avignon og Rhone-deltaet.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Pau, Viuex ville, gamlebyen, middelalder, Sørvest-Frankrike, Frankrike

Det er tilløp til middelalder i Paus gamleby

Chateau de Pau, Pau, Viuex ville, gamlebyen, middelalder, Sørvest-Frankrike, Frankrike

Chateau de Pau sett fra broen over elven Gave

 Chateau de Pau, Pau, Viuex ville, gamlebyen, middelalder, Sørvest-Frankrike, Frankrike

Middelalderslottet Chateau de Pau tar seg godt ut

Chateau de Pau, Pau, Viuex ville, gamlebyen, middelalder, Sørvest-Frankrike, Frankrike

Innsiden av Chateau de Pau er i overgangsstil gotikk og renessanse

Pau, Viuex ville, gamlebyen, middelalder, Sørvest-Frankrike, Frankrike

Pau har også arkitektur fra La Belle Epoque

Pau, Viuex ville, gamlebyen, middelalder, Sørvest-Frankrike, Frankrike

Paus gamleby er meget trivelig med kafeer og restauranter i bilfri sone

Pau, Viuex ville, gamlebyen, middelalder, Sørvest-Frankrike, Frankrike

…og hit kommer både fastboende og besøkende om kveldene

Pau, Viuex ville, gamlebyen, middelalder, Sørvest-Frankrike, Frankrike

…stille før stormen