Peloponnes i Hellas er en stor halvøy helt sør i Hellas, som kun er forbundet med resten av Hellas via en smal landstripe ved Korint. Peloponnes i Hellas har en rekke fine små bade- og feriebyer rundt mesteparten av kystlinjen. Peloponnes i Hellas er fjellrikt, spesielt i innlandet og i sør, der klipper stuper rett ned i havet, kun avbrutt av små lune viker med badestrender. På Peloponnes finner du flere steder som er oppført på Unescos liste over Verdensarven.

Peloponnes – en rundtur

Du finner mange fine små ferie- og bade­byer på nord­kysten, langs Korint­stredet. Byene ligger langs små lune bukter med små striper bade­strand. Disse idyl­liske småbyene er gjerne gamle fisker­lands­byer, som har beholdt sin gamle sjarm. Byen Olympia, der den første olym­piaden fant sted i år 776 før Kristus har flotte ruiner og bygnings­rester, og et av verdens fineste arkeo­lo­giske museer.

Korinth-kanalen, Istmus, Peloponnes, Hellas

Korinth-kanalen er en viktig sjøvei, som går tvers over Istmus og sparer mye tid for sjøfarten.

Mer om Peloponnes i Hellas

Pelo­ponnes i Hellas har også en rekke fine bade­byer langs vest­kysten. Her er land­skapet flatere og stren­dene lengre. Den gamle histo­riske byen Pylos er svært sjar­me­rende med yrende folkeliv. Nord i denne bukten er det fantas­tiske kilo­me­ter­lange strender. Utenfor her hadde Nestor sin hule, og litt lenger ut på odden ble Kano­nene på Nava­rone spilt inn. Rett nord for bukten ligger oldti­dens mykenske Pylos med Nestors palass, som du i dag kan se rester av. Noen kilo­meter lenger nord, i byen Khora, bør du besøke det lille arkeo­lo­giske museet, med en fantas­tisk samling fra Mykensk tid. I nærheten her finner du også ruin­byene Fegalia, Engli­anos og Messene. Det vakre tempelet Bassae/Vasses ligger oppe i fjel­lene og er fra år 401 før Kristus, det første med alle tre søyle­or­dener repre­sen­tert. Dette er oppført på Unescos liste over Verdens­arven. Det samme er Mykene, Tiryns, Olympus, Mystras og Epidaurus.

Olympia, Peleponnes, Hellas

Fra inngangs­por­talen til idretts­plassen i Olympia.

Sør på Peloponnes

Fra ferie­byen Kala­mata og sørover er det et svært kupert land­skap med fjell på flere hundre meter som går rett opp fra den smale kyst­linjen, der det ligger lands­byer, ofte med strender avbrutt av klippe­land­skap. Dette området heter Mani og er svært idyl­lisk. Sør og østkysten er også fjell­rikt med små ferie- og bade­steder, ofte opprin­nelig fisker­lands­byer. Om lag 60 kilo­meter øst for Kala­mata ligger oldti­dens Sparta, der du også finner bysan­tinske kirker med vakker kirke­kunst. Den lune Kolkhos-bukten med halvøya nordenfor har mange fine badestrender.

Antikkens Peloponnes

Pelo­ponnes i Hellas kan oppvise en mengde kjente steder fra oldtiden og antikken, med bygnings­rester og kraf­tige forsvars­murer. Korint, Tiryns, Epidauros, Trizin, Asini, Sikyon, Mystras og Tegea ved Tripolis er alle steder med teatre, ruiner eller forsvars­verk som er spen­nende å besøke. Mykene, med løve­porten og fest­nings­mu­rene som står igjen etter ødeleg­gel­sene ca 1200–1100 før Kristus, har også et flott arkeo­lo­gisk museum. Flere av de nevnte stedene har flotte arkeo­lo­giske museer. Det er rela­tivt kort vei til Athen.

Apollo-tempelet i Korint, med akro­ko­rint i bakgrunnen.

 Atreus grav ved Mykene, Peloponnes, Hellas

Pelo­ponnes – den såkalte Atreus grav ved Mykene.

Løveporten, Mykene, Peloponnes, Hellas

Den såkalte Løve­porten i Mykene, fra cirka år 1300 før Kristus.

Zeus-tempelet i Olympia, Peloponnes, Hellas

Zeus-tempelet i Olympia raste sammen under jord­skjelv tidlig i middelalderen.