GoToGate

Peloponnes

Peloponnes i Hellas er en stor halvøy helt sør i Hellas, som kun er forbundet med resten av Hellas via en smal landstripe ved Korint. Peloponnes i Hellas har en rekke fine små bade- og feriebyer rundt mesteparten av kystlinjen. Peloponnes i Hellas er fjellrikt, spesielt i innlandet og i sør, der klipper stuper rett ned i havet, kun avbrutt av små lune viker med badestrender.

Peloponnes – en rundtur
Du finner mange fine små ferie- og badebyer på nordkysten, langs Korintstredet. Byene ligger langs små lune bukter med små striper badestrand. Disse idylliske småbyene er gjerne gamle fiskerlandsbyer, som har beholdt sin gamle sjarm. Byen Olympia, der den første olympiaden fant sted i år 776 før Kristus har flotte ruiner og bygningsrester, og et av verdens fineste arkeologiske museer.

Korinth-kanalen, Istmus, Peloponnes, Hellas

Korinth-kanalen er en viktig sjøvei, som går tvers over Istmus og sparer mye tid for sjøfarten

Mer om Peloponnes i Hellas
Peloponnes i Hellas har også en rekke fine badebyer langs vestkysten. Her er landskapet flatere og strendene lengre. Den gamle historiske byen Pylos er svært sjarmerende med yrende folkeliv. Nord i denne bukten er det fantastiske kilometerlange strender. Utenfor her hadde Nestor sin hule, og litt lenger ut på odden ble Kanonene på Navarone spilt inn. Rett nord for bukten ligger oldtidens mykenske Pylos med Nestors palass, som du i dag kan se rester av. Noen kilometer lenger nord, i byen Khora, bør du besøke det lille arkeologiske museet, med en fantastisk samling fra Mykensk tid. I nærheten her finner du også ruinbyene Fegalia, Englianos og Messene. Det vakre tempelet Bassae/Vasses ligger oppe i fjellene og er fra år 401 før Kristus, det første med alle tre søyleordener representert. Dette er på Unescos liste over Verdensarven.

Olympia, Peleponnes, Hellas

Fra inngangsportalen til idrettsplassen i Olympia

Sør på Peloponnes
Fra feriebyen Kalamata og sørover er det et svært kupert landskap med fjell på flere hundre meter som går rett opp fra den smale kystlinjen, der det ligger landsbyer, ofte med strender avbrutt av klippelandskap. Dette området heter Mani og er svært idyllisk. Sør og østkysten er også fjellrikt med små ferie- og badesteder, ofte opprinnelig fiskerlandsbyer. Om lag 60 kilometer øst for Kalamata ligger oldtidens Sparta, der du også finner bysantinske kirker med vakker kirkekunst. Den lune Kolkhos-bukten med halvøya nordenfor har mange fine badestrender.

Antikkens Peloponnes
Peloponnes i Hellas kan oppvise en mengde kjente steder fra oldtiden og antikken, med bygningsrester og kraftige forsvarsmurer. Korint, Tiryns, Epidauros, Trizin, Asini, Sikyon og Tegea ved Tripolis er alle steder med teatre, ruiner eller forsvarsverk som er spennende å besøke. Mykene, med løveporten og festningsmurene som står igjen etter ødeleggelsene ca 1200-1100 før Kristus, har også et flott arkeologisk museum. Flere av de nevnte stedene har flotte arkeologiske museer. Det er relativt kort vei til Athen.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Apollo-tempelet i Korint, med akrokorint i bakgrunnen

 Atreus grav ved Mykene, Peloponnes, Hellas

Peloponnes – den såkalte Atreus grav ved Mykene

Løveporten, Mykene, Peloponnes, Hellas

Den såkalte Løveporten i Mykene, fra cirka år 1300 før Kristus

Zeus-tempelet i Olympia, Peloponnes, Hellas

Zeus-tempelet i Olympia raste sammen under jordskjelv tidlig i middelalderen