GoToGate

Perpignan

Perpignan i Sør-Frankrike er hovedstaden i provinsen Roussillon, og selve navet i utviklingen av regionen i alle henseender, ikke minst turisme. Kystlinjen ved Perpignan er velsignet med noen av Frankrikes beste badestrender, og her finnes et utbud av ferie- og badesteder de færreste nordmenn er klar over.

Perpignan – kyst, bading og middelalder
Byen Perpignan ligger 11 kilometer inn i landet, med den vesle badebyen Canet-Plage som nærmeste forstad på selve kysten. Kystlinjen i dette området er ganske spesiell. Den nordligste tredjedelen av kysten består hovedsakelig av gylne sandstrender med saltvanns-laguner innenfor. Her er det kun flotte strender, sanddyner og blått hav og lite annet. Gamlebyen i Perpignan kan by på levende middelaldermiljøer og arkitektur i ypperste klasse. Les mer om det nedenfor.

Perpignan, Sør-Frankrike, Frankrike

Det er kort vei fra Perpignan til flotte badestrender, som Argeles-Plages.

Mer om Perpignan, sol og bading
Videre sørover er strendene fortsatt brede, finkornede og flotte, men mer urbanisert – her ligger små trivelige badebyer som Argelès-Plage, Saint-Cyprien-Plage, Canet-Plage og Port-Bacarès med et bredt tilbud innen alt som bortskjemte badegjester kan ønske seg. Her er en masser av gode restauranter i alle prisklasser og en mengde aktiviteter rettet mot alle aldersgrupper, også innen vannsport. Videre sørover endrer kystlinjen karakter, og ved Racou Plage tar et mer klippepreget kystlandskap over. På kysten Cote Vermeille finner du idylliske katalanske kystbyer som Collioure med småstrender, ofte bestående av rullestein og småstein.

Perpignan, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Typisk sørfransk i gamlebyen i Perpignan. Foto: © reisdit.no

Mer om Perpignan
Perpignan er en katalonsk by, det vil si at den tilhører den samme kulturelle sfære som vi finner også på den andre siden av grensen til Spania. I Perpignan er tyrefekting populært, her spiser man Paella, veiskiltene i området har stedsnavn på to språk, og her er husfasadene malt i kraftige farger, som turkis, oransje, blått og knall gult. Den katalanske påvirkningen kommer også til uttrykk under festlighetene om sommeren, når innbyggerne to ganger i uken danser Sardana på Place de la Loge. Rousillon og Perpignan var da også spansk frem til år 1659.

Perpignan, gamlebyen, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Det er nok av muligheter til å forfriske seg i gamlebyen i Perpignan.

Perpignan har også et araberkvarter der du kan kjøpe fremmede krydder, spise couscous og oppleve en spennende og annerledes atmosfære. Perpignan er en gammel by med mye flott arkitektur. Gamlebyen ligger mellom elven Tet og middelalderfestningen Palais des Rois de Majorque, bygd av de mallorcanske kongene, som en gang hersket her. Her finner du flere åpne plasser med restauranter og kafeer med utendørs servering, forbundet med smale brosteinssmug og bakgater med små butikker, restauranter, barer og kafeer.

Perpignan, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

På plassen foran Castillet finner du nok en uterestaurant ved den gamle kinoen. Foto: © reisdit.no

Perpignan, shopping og opplevelser
Languedoc Roussillon er en region i Frankrike som tradisjonelt har keramikk og tekstiler med kraftige geometriske mønster som spesialitet. På gaten Rue Sant-Vicens finner du shoppingsenteret Centre Sant-Vicens som består av et dusin selvstendige forretninger, som kan tilby det beste utvalget innen katalonsk brukskunst, inklusive møbler, lamper, stoffer og tepper. Et annet anbefalt sted å handle katalonsk kunsthåndtverk er La Maison Quinta ved 3 rue des Grands-des-Fabriques, som ligger 4 kilometer sør for Perpignan sentrum mot Enne og Collioures. Onsdag og lørdag morgen er det marked på Place Rigaud der alt mulig innen frukt, grønnsaker, kjøtt, brød og oliven tilbys. I sørenden av Perpignan ligger det enorme hypermarkedet Auchan, som selger alt mulig til gunstige priser innendørs. På Place Cassanyes er det hver morgen torgmarked som selger ferske matvarer i tillegg lokalt håndverk. Søndag morgen mellom 08 og 13 er det loppemarked på Avenue du Palais des Expositions, der du kan finne alt fra strikkepinner til diamanter og gamle skatoller. Regionen produserer også mengder av vin, og i utkanten av Perpignan holder vinprodusentene til i dertil egnede caves, vinkjellere og lokaler gravd ut i fjellet.

Perpignan, Palais de Rois de Majorque, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Du bør sette av litt tid til å besøke det flotte Palais des Rois de Majorque påbegynt i år 1276 og fullført år 1308. Palasset ble utvidet på 1400-tallet.

Palais de Rois de Majorque
Innenfor den store 1300-tallsfestningen i gamlebyen, som omgir Palais de Rois de Majorque vil du finne et mylder av trapper og ganger før du kommer inn til de vakre hagene og selve palasset. Her kan du se et komplett anlegg, nøyaktig slik det var for 6-700 år siden. Her er også to kapeller, festhaller og en borggård i gjennomført søreuropeisk gotisk sti. Du finner ikke maken noe sted.

Palais de Rois de Majorque, Perpignan, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Inngangspartiet til Palais de Rois de Majorque i Perpignan er ikke akkurat innbydende

Perpignan, severdigheter og kultur
Et av de livligste områdene i gamlebyen er den vesle Place de la Loge med en av de fineste bygningene i Perpignan, Loge de Mer fra 1397, som var datidens børs. En del av bygningen er i opprinnelig stil, resten ble ombygd under renessansen. I dag huser denne flotte bygningen småbutikker og kafeer, mens du i smågatene rundt finner et folksomt og livlig strøk med mange fine kafeer. Rett ved siden av ligger Hotel de Ville, rådhuset, opprinnelig fra begynnelsen av 1300-tallet.

Perpignan, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Et vannhull i skyggen ved den gamle byporten er populært i sommervarmen. Foto: © reisdit.no

Mer om Perpignan og severdigheter
På Place de Gambetta finner du Cathédrale St.-Jean, påbegynt i år 1324, avbrutt av hundreårskrigen og fullført først i 1509, innviet den 16. Mai dette året. Her sto opprinnelig kirken St.-Jean-le-Vieux fra 100-tallet, og portalen fra denne er bevart. Katedralen har flotte interiører og en førromansk døpefont. Øst for kirken ligger kvartalet St.-Jean med smale smug, krokete gater og bygninger fra 13- og 1400-tallet. I Le Castillet, et tidligere middelalderfengsel, ligger Musée Catalan med samlinger av katalonske gjenstander fra jordbruk, håndverk og dagligliv.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Perpignan, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Perpignan – Castillet ble bygd som byport i år 1368 og det eneste som er igjen av bymurene fra middelalderen. Foto: © reisdit.no

Perpignan, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Perpignans Loge de Mer fra år 1397 var i middelalderen byens børs, og er i dag restaurant. Foto: © reisdit.no

Perpignan, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Dette flotte skipet pryder fasaden og forteller om børsens maritime tilknytning. Foto: © reisdit.no

Cathédrale St.-Jean, Perpignan, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Perpignans Cathédrale St.-Jean ligger rett ved den gamle byporten og Loge de Mer. Foto: © reisdit.no

Cathédrale St.-Pierre, Perpignan, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Fra interiøret i Cathédrale St.-Pierre i Perpignan. Foto: © reisdit.no

Perpignan, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Perpignans Loge de Mer har flotte gotiske vinduer fra slutten av 1300-tallet. Foto: © reisdit.no

Castillet ved elven Têt , Perpignan, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Castillet ved elven Têt og gamlebyen i Perpignan. Foto: © reisdit.no

 Log de Mer, Perpignan, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

I smugene rundt Log de Mer i Perpignan ligger det flere gode restauranter. Foto: © reisdit.no

Perpignan, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Elven Têt skaper grønne omgivelser i sentrum av Perpignan

Perpignan, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Et av Perpignans mange skyggefulle serveringssteder

Det er dimensjoner over Perpignans Palais de Rois de Majorque fra 1200-tallet

Procession de la Sanch, lanfredag, Perpignan, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Langfredag hvert år arrangeres den religiøse Procession de la Sanch