GoToGate

Philadelphia

Philadelphia er en av USA eldste byer, uløselig knyttet til viktige historiske begivenheter som den amerikanske revolusjonen og uavhengighetserklæringen. Her finnes historiske bydeler med bebyggelse fra 1700-tallet, ikoniske fortidsminner som Independence Hall og Freedom Bell – og en sydende, moderne storby med en mengde tilbud til besøkende. Philadelphia er den største byen i delstaten Pennsylvania og den 5. største byen i USA. Byen Philadelphia har om lag 1,4 millioner innbyggere, mens det såkalte greater Philadelphia metropolitan area har hele 5, 8 millioner innbyggere.

Philadelphia – et nasjonalt ikon
Philadelphia er for mange amerikanere et nasjonalt ikon, og en by dit man reiser med barna sine for å fortelle om nasjonens tilblivelse. Philadelphia har USAs eldste bebodde boligkvarter, Elfreth’s Alley fra 1700-tallet, som for amerikanerne representerer det opprinnelige, frie og uavhengige United States of America. Det sier ikke lite i en ung nasjon som USA. Kjært barn har mange navn: Philadelphia har flere kallenavn, som “Philly”, “City of Brotherly Love”, “The City that Loves you Back”, “Cradle of Liberty”, “The Quaker City”, “The Birthplace of America” og “The City of Neighborhoods”, bare for å ha nevnt noen. Philadelphia betyr ”broderlig kjærlighet på gresk.

Mer om Philadelphia og uteliv
Philadelphia er kjent for å være en livlig og idérik by med et levende kulturliv og en mengde museer og et livlig uteliv. Philadelphia har flere universiteter og dermed en befolkning med relativt lav gjennomsnittsalder. Det gir seg gjerne utslag i et omfattende utelivstilbud med en mengde forskjellige etablissementer i ulike prisklasser, så også i Philadelphia. I hele Philadelphia vrimler det av utesteder, og skal man fremheve én bydel som spesielt interessant når det gjelder restauranter, må det bli strøket mellom Old City og Center City East, samt området rundt henholdsvis Rittenhouser Square og Washington Square West. Her ligger også de fleste severdighetene og de historiske kvarterene med bygninger fra den tiden da nasjonen ble født. Heldigvis har myndighetene gjennom tidene i det stor og hele vært relativt flinke til å ta vare på bygninger av historisk verdi. Mer om det i eget avsnitt.

Philadelphia og shopping
Philadelphia har masser av gode shoppingmuligheter over hele byen. På Chestnut Hill i utkanten av byen, er det flere antikvitetshandlere i tillegg en mengde kjedeforretninger av ulike slag. Kjøpesenteret Franklin Mills Mall befinner seg kun 15 minutter fra Downtown og har mer enn 200 butikker, nok til å tilfredsstille de fleste ønsker. Main Street Manayunk er et alternative til kjøpesenteret, og har en mengde lokale selvstendige butikker og nasjonale kjedeforretninger. I Old City finner du de hippeste boutiquene og bruktsjappene i Philadelphia. Flesteparten av klesbutikkene her retter seg mot yngre forbrukere i indierock-segmentet. South Street mellom Center City og South Philly har en salig blanding av butikker, tattoo- sjapper, og hippe barer. De mer eksklusive forretningene finner du rundt Rittenhouse Square i Center City.

Philadelphia – mer om shopping og markeder
The Italian Market er på folkemunne navnet på The 9th Street Curb Market, et område i Philadelphia som i dag byr på en mengde dagligvarebutikker, kafeer, restauranter, bakerier, ostebutikker, slakterbutikker etc, mange av dem drevet av 3. Og 4. generasjons italienere – etterkommere av innvandrere i siste halvdel av 1800-tallet. Philadelphia er en av byene i USA med de største befolkningsgruppene av italiensk herkomst. Hvis du har sett Rocky-filmene med Sylvester Stallone, så husker du kanskje at han under en joggetur fikk kastet til seg en appelsin – det var her på Italian Market. Her foregår salg av matvarer ”halvveis” i friluft, på den måten at butikkene flytter varene sine ut på fortauet, nesten som på et torg. Bydelen består i stor grad av originale row-houses, rekkehus, der butikkinnehaverne bor i annen etasje. De fleste butikkene her er stengt på mandager. Området, som på 70-tallet ble populært blant meksikanere, opplever nå en fornyet interesse hos velstående innbyggere, som her, i likhet med andre storbyer, søker autentiske bydeler med lave boligpriser, for oppgradering. Italian Marked er Philadelphias svar på Grünerløkka i Oslo.

Philadelphia, Independence Hall, Unescos liste over Verdensarven, USA

Independence Hall hvor Uavhengighetserklæringen, forfattet av blant andre Benjamin Franklin og Thomas Jefferson, ble undertegnet 4. juli 1776

Philadelphias historie
Philadelphia og Delaware-dalen ble bosatt av engelskmenn, hollendere og svensker i første halvdel av 1600-tallet. Før dette var området bebodd av urbefolkning, nærmere bestemt en indianerstamme kjent som Delaware- eller Lenape-indianerne, som bodde i en landsby ved navn Shakamaxon i ytterkanten av dagens Philadelphia. Svenskene sendte ut en ekspedisjon til Nord-Amerika i år 1637, og tok kontrollen over vestsiden av Delaware River, hvor etter hvert også finske nybyggere slo seg ned. I 1655 tok hollendere makten over området, mens engelskmenn i 1663 erobret området, hele tiden sabotert av illsinte indianere, svensker og finner som sammen drev geriljakrig mot nykommerne. Først i 1682, da den britiske kronen utstyrte kvekeren William Penn med et frihetsbrev som omfattet hele Pennsylvania, ble det en viss orden på sakene. Nå var Pennsylvania en britisk koloni, og William Penn startet et imponerende arbeid med å organisere kolonien, hvor byen Philadelphia ble hovedstaden.

Mer om Philadelphias historie
Som kveker var Penn svært opptatt av religionsfrihet og toleranse, ikke minst mot urbefolkningen, noe som ikke akkurat var vanlig på den tiden. Han ga byen navnet Philadelphia som betyr brødrekjærlighet, og la til rette for skipsfart og handel gjennom utstrakt byggevirksomhet. Benjamin Franklin vokste opp her, og utviklet byen videre, blant annet gjennom å bygge Amerikas første hospital her. Byen var et senter for revolusjonære og uavhengighetskrigen mellom England og 13 forente tidligere britiske kolonier mellom 1775 og 1783 endte med at Uavhengighetserklæringen, forfattet av blant andre Benjamin Franklin og Thomas Jefferson, ble undertegnet 4. juli 1776 i Philadelphia i Independence Hall, som fremdeles står. Kort fortalt ble USA anerkjent som selvstendig stat i 1783, og den første presidenten George Washington valgt til republikkens første president. Fra 1790 til år 1800 var Philadelphia hovedstad i USA, noe som førte til at flere viktige institusjoner ble født og fikk sine første bygninger her. Philadelphia ble hjemsted for landet to første banker, sentralbanken og mynten, det første hospitalet, den første botaniske hagen, det samme gjaldt forsikringsselskap, brannstasjon, vannverk, universitet, zoologisk hage, postkontor, børs og så videre. Mange av bygningene som ble bygget for å huse disse institusjonene står fremdeles.

Philadelphia Waterworks on Schuykill River, Unescos liste over Verdensarven, USA

Philadelphia var USAs hovedstad og ble en mønsterby når det gjaldt infrastruktur og byplanlegging – her Fairmounts Water Works fra år 1801 i praktfull klassisistisk gresk tempelarkitektur

Philadelphia – museer
Philadelphias viktigste vitenskapelige museer omfatter Franklin Institute, som inneholder Benjamin Franklin National Memorial, The Academy of Natural Sciences, og University of Pennsylvania Museum of Archaeology and Anthropology. Historiske museer som National Constitution Center, The Atwater Kent Museum of Philadelphia History, The National Museum of American Jewish History, The African American Museum in Philadelphia, og The Historical Society of Pennsylvania har alle interessante samlinger. Av kunstmuseer bør nevnes Pennsylvania Academy of the Fine Arts og Rodin Museum, med den største samlingen av arbeider signert Auguste Rodin utenfor Frankrike. Byens største kunstmuseum, Philadelphia Museum of Art, er et av USAs viktigste. Verd å merke seg er også the Avenue of the Arts i Center City som kan by på flere teatre som Kimmel Center for the Performing Art, som huser blant andre Philadelphia Orchestra og Academy of Music, samt USAs eldste uavbrutte musikalske institusjon, det prestisjefylte Opera Company of Philadelphia.

Philadelphia og arkitektur
Philadelphia sentrum er et eneste stort utendørs museum for dem som er interessert i amerikansk historie og arkitektur. Mer om historie i eget avsnitt. Philadelphia arkitektoniske historie går helt tilbake til kolonitiden på 1600-tallet, og omfatter flere stilarter. De tidligste bosetningene besto av laftede tømmerhytter eller ”logs”, men rekkehus – ”row houses” – i tegl ble vanlig fra begynnelsen av 1700-tallet. Den eldste bygningen i Philadelphia er imidlertid den gamle svenske kirken, Gloria Dei (Old Swedes’) Church påbegynt så tidlig som i 1677. (Se avsnittet historie). Byen ble grunnlagt av kvekere, som bygde enkelt, effektivt og pietistisk. Betsy Ross House er et kvekerhus bygd rundt år 1740, som i dag er en mye besøkt severdighet i Philadelphia. Philadelphia er den første byen i USA der rekkehus ble bygget, snart fulgt av blant andre Boston, Baltimore, San Francisco og New York – for øvrig en arkitektur som oppstod i Frankrike og senere fikk utbredelse i London. Disse rekkehusene i rød murstein ble et begrep og fikk navnet Philadelphia Row Houses etter hvert som denne arkitekturen spedde seg over hele USA. Husk Elfreth’s Alley fra 1700-tallet i Old City. Tomtene der denne gaten ble anlagt ble ryddet for småhus, og nye hus ble bygget langs den nye brosteinsgaten i 1702, hvorav en del av husene fra første halvdel av 1700-tallet fremdeles står.

Philadelphia Row Houses, Unescos liste over Verdensarven, USA

Disse rekkehusene i rød murstein ble et begrep og fikk navnet Philadelphia Row Houses etter hvert som denne arkitekturen spedde seg over hele USA

Mer om Philadelphia og arkitektur
I løpet av 1700-tallet ble det oppført flere viktige offentlige og private bygninger i Philadelphia i georgiansk stil, slik som for eksempel Christ Church (1727-44) og Independence Hall (1732-1753), samt Carpenter’s Hall fra 1773, alle bygget i rød murstein. Independece Hall var stedet der uavhengighetserklæringen ble vedtatt den 4, juli 1776, og hvor den berømte Liberty Bell fremdeles henger. Independence Hall er på Unescos liste over Verdensarven. Stenton Mansion bygget mellom 1723-30 ligger utenfor sentrum var den første herregården som ble bygget i Queen Anne-stil i denne delen av USA. Starten på 1800-tallet innebar bygging i klassisisme – det vil si gresk tempelarkitektur, slik som det vakre anlegget Fairmount Water Works fra år 1801 (USAs første vannrenseverk) ved elven Schuylkill og Pennsylvania Hospital, grunnlagt i 1751 og fullført i 1805 – i dag en del av Universitetet. En annen epoke innen arkitekturen som er representert i Philadelphia, er den såkalte Federal Style, benyttet i årene mellom 1880 og 1820. Det finnes mange privateide hus både i denne stilen og i georgiansk stil i den eldste delen av Philadelphia. I Philadelphia ble også noen av USAs tidlige skyskrapere bygget.

Philadelphia og historiske severdigheter
Independence National Historical Park strekker seg over 20 kvartaler i Historic District i Philadelphia. National Historical Park er etablert for å bevare og dokumentere Philadelphias mange viktige historiske bygninger og gjenstander knyttet til selve etableringen av USA. Bygningene omfatter blant annet USA første og andre bank, kongresshallen og rådhuset. Her vil du samtidig få informasjon om Philadelphias historie og, ikke minst, byens store sønn Benjamin Franklin, USAs første president. Du må kjøpe billett for å få adgang til museene og de forskjellige byggenes interiører.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Philadelphia, Elfreth Alley, Unescos liste over Verdensarven, USA

Philadelphias Elfreth’s Alley fra 1700-tallet er for amerikanerne et nasjonalt ikon

Philadelphia skyline, Unescos liste over Verdensarven, USA

Philadelphia er en moderne storby med en skyline av nytt og ikke fullt så nytt

Philadelphia, Liberty Bell, Unescos liste over Verdensarven, USA

Philadelphias Liberty Bell er sannsynligvis USAs mest hellige gjenstand

Philadelphia, Unescos liste over Verdensarven, USA

Philadelphia – rytterstatuen på Benjamin Franklin Parkway sett fra trappen til Museum of Art

Philadelphia, Museum of Art, Unescos liste over Verdensarven, USA

Philadelphias største kunstmuseum, Philadelphia Museum of Art, er et av USAs viktigste