Pienza er en by i Toscana som ikke bare skiftet navn på grunn av en bysønn, som utdannet seg til pave og senere ble det – Pienza er også en by som skiftet utseende og ble berømt på grunn av det. På 1400-tallet lå det en by som het Corsignano, på en høyde øst i det vakre landskapet Val d’Orcia. Den skulle bli berømt for sin arkitektur og sine Brunello-viner.

Mer om Pienza

I det herrens år 1405 ble det i vesle Corsig­nano født en liten gutte­pjokk ved navn Aenas Sylvius Picco­lomini. Den vesle gutten vokste opp og ble med årene en lærd og kjent huma­nist og filosof. Han ble 53 år gammel valgt til pave Pius II i 1458 og bestemte seg for å bestille et helt nytt sentrum i hjem­byen sin. Renes­sansen, som begynte på 1400-tallet, hadde bestemte idealer for de forskjel­lige kunst­ar­tene, inklu­sive arkitekturen.

Pienza, middelalder, romansk, historisk, renessanse, Toscana, Midt-Italia, Italia

Idyll i en av Pienzas side­gater i gamlebyen.

Enda mer om Pienza

Planen var å bygge om hele Pienza etter en ideal­plan i renes­san­sens ånd, men endte med å begrense seg til en sentral plass i byen. Ikke desto mindre er denne plassen blitt viden kjent, nettopp for sin grunn­plan og måten å utforme bygnings­massen i forhold til planen. På denne kjegle­for­mede plassen lot han arki­tekten Bernardo Rosse­lini oppføre en Duomo, et pave­pa­lass og et rådhus, som du nå kan beundre på den vakre Piazza Pio II, i byen Pienza – også oppkalt etter pave Pius eller Pio som han heter på italiensk.

Bernardo Rosselini, Piazza Pio II, Duomo , Pienza, middelalder, romansk, historisk, renessanse, Toscana, Midt-Italia, Italia

På denne berømte, kjegle­for­mede plassen lot pave Pius II arki­tekten Bernardo Rosse­lini oppføre en Duomo, et rådhus og pave­pa­lasset  Palazzo Picco­loini. Plassen ble ikke uventet hetende Piazza Pio II.

Arki­tekten begikk under­skudd, men ble tilgitt på grunn suksessen med plassen. Pienza er i dag en meget populær by, besøkt av titu­sener turister, hvorav de fleste egentlig ikke skjønner hva som er så spesielt med denne byen – bort­sett fra at den ligger usigelig vakkert til i terrenget, at den har en drøss serve­rings­steder og at den er gammel. Sånn kan det gå når paver kommer til gards.

Pienza, middelalder, romansk, historisk, renessanse, Toscana, Midt-Italia, Italia

Pienza ligger høyt oppe på en klippe. Mer er det ikke å si om den saken.

Pienza ligger på et klippeplatå med storartet utsikt vestover Val d'Orcias bølgende grønne terreng

Pienza ligger på et klippe­platå med stor­artet utsikt vest­over Val d’Or­cias bølgende grønne terreng.

Palazzo del Comune, Piazza Pio II, Pienza, middelalder, romansk, historisk, renessanse, Toscana, Midt-Italia, Italia

Pienza gamle Palazzo del Comune fra renes­sansen er også en del av Piazza Pio II.

Pienza, middelalder, romansk, historisk, renessanse, Toscana, Midt-Italia, Italia

Et smug i retning tårnet til Palazzo del Comune.

 Pienza, middelalder, romansk, historisk, renessanse, Toscana, Midt-Italia, Italia

På denne idyl­liske og pitto­reske plassen i Pienza kan du spise eller drikke eller begge deler.