GoToGate

Pienza

Pienza er en by i Toscana som ikke bare skiftet navn på grunn av en bysønn, som utdannet seg til pave og senere ble det – Pienza er også en by som skiftet utseende og ble berømt på grunn av det. På 1400-tallet lå det en by som het Corsignano, på en høyde øst i det vakre landskapet Val d’Orcia. Den skulle bli berømt for sin arkitektur og sine Brunello-viner.

Mer om Pienza
I det herrens år 1405 ble det i vesle Corsignano født en liten guttepjokk ved navn Aenas Sylvius Piccolomini. Den vesle gutten vokste opp og ble med årene en lærd og kjent humanist og filosof. Han ble 53 år gammel valgt til pave Pius II i 1458 og bestemte seg for å bestille et helt nytt sentrum i hjembyen sin. Renessansen, som begynte på 1400-tallet, hadde bestemte idealer for de forskjellige kunstartene, inklusive arkitekturen.

Pienza, middelalder, romansk, historisk, renessanse, Toscana, Midt-Italia, Italia

Idyll i en av Pienzas sidegater i gamlebyen

Enda mer om Pienza
Planen var å bygge om hele Pienza etter en idealplan i renessansens ånd, men endte med å begrense seg til en sentral plass i byen. Ikke desto mindre er denne plassen blitt viden kjent, nettopp for sin grunnplan og måten å utforme bygningsmassen i forhold til planen. På denne kjegleformede plassen lot han arkitekten Bernardo Rosselini oppføre en Duomo, et pavepalass og et rådhus, som du nå kan beundre på den vakre Piazza Pio II, i byen Pienza – også oppkalt etter pave Pius eller Pio som han heter på italiensk.

Bernardo Rosselini, Piazza Pio II, Duomo , Pienza, middelalder, romansk, historisk, renessanse, Toscana, Midt-Italia, Italia

På denne berømte, kjegleformede plassen lot pave Pius II arkitekten Bernardo Rosselini oppføre en Duomo, et rådhus og pavepalasset  Palazzo Piccoloini. Plassen ble ikke uventet hetende Piazza Pio II

Arkitekten begikk underskudd, men ble tilgitt på grunn suksessen med plassen. Pienza er i dag en meget populær by, besøkt av titusener turister, hvorav de fleste egentlig ikke skjønner hva som er så spesielt med denne byen – bortsett fra at den ligger usigelig vakkert til i terrenget, at den har en drøss serveringssteder og at den er gammel. Sånn kan det gå når paver kommer til gards.

Pienza, middelalder, romansk, historisk, renessanse, Toscana, Midt-Italia, Italia

Pienza ligger høyt oppe på en klippe. Mer er det ikke å si om den saken.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Pienza ligger på et klippeplatå med storartet utsikt vestover Val d'Orcias bølgende grønne terreng

Pienza ligger på et klippeplatå med storartet utsikt vestover Val d’Orcias bølgende grønne terreng

Palazzo del Comune, Piazza Pio II, Pienza, middelalder, romansk, historisk, renessanse, Toscana, Midt-Italia, Italia

Pienza gamle Palazzo del Comune fra renessansen er også en del av Piazza Pio II

Pienza, middelalder, romansk, historisk, renessanse, Toscana, Midt-Italia, Italia

Et smug i retning tårnet til Palazzo del Comune

 Pienza, middelalder, romansk, historisk, renessanse, Toscana, Midt-Italia, Italia

På denne idylliske og pittoreske plassen i Pienza kan du spise eller drikke eller begge deler