GoToGate

Pistoia

I Toscana har middelalderen dype røtter. Pistoias innbyggere har for eksempel fremdeles rykte på seg for å være intrigemakere, noe som stammer fra middelalderens mange feider mellom rivaliserende grupper i byen, Bianci og Neri – de hvite og de sorte. Det gikk tidvis voldsomt for seg, og et mye brukt våpen var en liten lokalprodusert dolk som kaltes Pistola. Pistoia har en meget godt bevart historisk bydel.

Pistoia – Piazza Duomo er byens hjerte
Rundt Piazza Duomo, som er gamlebyens viktigste plass, ligger det flere bygninger fra middelalderen, Palazzo Governo og Palazzo Comunale, sist nevnte i gotisk stil.

lunette, middelalder, historisk bydel, gamleby, Pistoia, Toscana, Midt-Italia, Italia

En dekorativ lunette over en kirkeportal i Pistoia – et prakteksempel på den pisansk-romanske stilen

Duomoen San Zeno er naturlig nok det mest dominerende bygget på plassen, med den fine pisansk-romanske fasaden med cortile og repeterte blindarkader oppover fasaden. Her er det brukt marmor av forskjellig farge for å skape stripede felter og markerte buer. Det samme gjentas i øverste del i den meget høye campanilen. Det 30 meter høye Torre Catalina fra høymiddelalderen er et annet tårn på plassen. På Piazza Duomo finner du også et åttekantet baptisteri som sto ferdig i 1359, også dette stripet, oppført i tofarget marmor. Piazza Duomo benyttes jevnlig som markedsplass.

Duomo, piazza, Cattedrale de San Zeno, Pistoia, Toscana, Italia

Piazza del Duomo er Pistoias hjerte – Cattedrale de San Zeno og den kraftige campanilen

Mer om Pistoia og området rundt
Rett ved Piazza Duomo finner du en annen spesiell kirke, St Jacopo-kapellet, som er mest kjent for interiøret. Her er det et enestående alter av sølv, prydet med mer enn 600 statuer og relieffer. De eldste ble laget ved byggestart i år 1287, mens de ”nyeste” er fra ferdigstillelsen i 1456. En av sølvsmedene her var den senere berømte arkitekten Brunelleschi, som var mester for den enorme kuppelen på duomo i Firenze. En annen av plassene i Pistois Piazza della Sala er mindre enn Piazza Duomo og mer intim. Her ligger det et lite torg med frukt- og grønnsaksmarked, samt et par kafeer med utendørs servering. I Pistoia finnes også et sykehus og barnehjem fra 1277, Ospedale de Ceppo, med Giovanni della Robbias karakteristiske frise bestående av fargede terrakottapaneler over loggiaen. Inngangspartiet er tegnet av Michelozzo.

Ospedale del Ceppo, renessanse, Pistoia, Toscana, Italia

Pistoias Ospedale del Ceppo fra år 1277 med renessansearkaden fra år 1524

Mer om severdigheter i Pistoia
Flere av kirkene i Pistoia er severdigheter. San Paolo, opprinnelig fra år 748 ble ombygd på 1.000-tallet og fikk sitt nåværende utseende på 1300-tallet. Legg spesielt merke til inngangspartiet med skulpturene. I kirken Pieve de Sant’Antonio kan du se en helt enestående dekorert baldakin skåret av Giovanni Pisano i år 1301. Pistoia har også en egen festning som ligger i utkanten av byen, Fortezza Santa Barbara. Kirken San Giovanni i Via Cavour sto opprinnelig utenfor bymurene. Den ble påbegynt på 1100-tallet og ferdigstilt på 1300-tallet. Kirken er bygget i tofarget marmor og vakker dekorert med buer og blindarkader. Innvendig er et utskåret vievannskar og en prekestol skåret av henholdsvis Giovanni Pisano og Gugklielmo da Pisa rundt 1270. Chiesa di San Bartolomeo in Pantano er også verd en titt på grunn av de flotte utvendige dekorasjonene i form av relieffer og skulpturer fra 1000 år tilbake.

Duomo San Zeno, middelalder, Pistoia, Toscana, Italia

Den fine baldakinen i inngangspartiet til Duomo San Zeno

Fordi Pistoia er omgitt av industriområder er ikke byen blant de mest besøkte, til tross for at den har helt unike kvaliteter hva angår kunst og arkitektur. Gamlebyen er dessuten et svært trivelig sted å oppholde seg. Her finnes en rekke kafeer og restauranter med utendørs servering i sommerhalvåret.

Palazzo del Governo, middelalder, historisk bydel, gamleby, Pistoia, Toscana,

Palazzo del Governo med tårn i gotisk stil ved Piazza del Duomo

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Duomo San Zeno, Pistoia, historiske senter, Toscana, Italia

Duomo San Zeno ruver i Pistoias historiske senter

Duomo San Zeno, blindarkader, romansk, pisansk, Pistoia, Toscana, Italia

Duomo San Zeno har blindarkader i pisansk romansk stil

middelalder, historisk bydel, gamleby, Pistoia, Toscana, Italia

Middaldersmug i Pistoias gamleby

Duomos campanile , Cattedrale di San Zeno, middelalder, historisk bydel, gamleby, Pistoia, Toscana,

Duomos campanile synes på lang avstand

romansk-gotiske San Paolo, middelalder, historisk bydel, gamleby, Pistoia, Toscana,  Midt-Italia

Den vesle romansk-gotiske San Paolo er vakkert dekorert

portalen til San Paolo, middelalder, historisk bydel, gamleby, Pistoia, Toscana,

Den nydelioge portalen til Chiesa San Paolo er et kunstverk i seg selv

Pistoia, Toscana, Italia

Pistoias vakre dåpskapell Battistero San Giovanni fra det tidlige 1300-tallet. Foto: Sailko / Wikipedia