Pitigliano er kanskje den byen i Toscana som har mest dramatisk og utilgjengelig beliggenhet. Hele den gamle bydelen er bygget på en klippe, og husene går helt ut til kantene, så lengt det er mulig å komme. I klippeveggene er det flere steder gravd ut huler.

Pitigliano – klippebyen

Pitig­liano ble på 1600-tallet bosted for en gruppe jøder som flyktet fra forføl­gelse av den katolske kirken. I Pitig­liano finnes det en laby­rint av smågater, som omfatter mye av det som den gang var den jødiske ghet­toen. I det lille bysen­teret ligger Palazzo Orsini, med vann­for­sy­ninger fra en akve­dukt bygget i år 1445, og her ligger det vesle Museo Zucca­relli, som inne­holder verk av 1700-talls­ma­leren Fran­cesco Zucca­relli fra området. To fresker av ham finnes i middel­alder-duomoen på Piazza San Gregorio.

Pitigliano, klippeby, etruskere, renessanse, middelalder,, historisk bydel, gamleby, Toscana, Midt-Italia, Italia

Pitig­liano har det man kaller en spek­ta­kulær beliggenhet.

Mer om Pitigliano

Pitig­liano må vel sies å være en dagstur-desti­na­sjon, og noe av en turist­felle. Som besøker har du lite å forholde deg til av lande­merker, bort­sett fra selve byen. Du er dømt til å havne på plassen foran klippen, og deretter blir det å vandre litt på måfå. Det er få restau­ranter og kafeer i selve gamle­byen, eller for den saks skyld åpne plasser. Det er et Museo Etrusco i byen, som har en rekke funn fra bosteder i det kuperte terrenget her. I nabo­byene Sovana, Saturnia, Marsi­liana, Tala­mone og Grosseto finnes det rester etter flere etrus­kiske grav­felter. I Grosseto er det også et flott etrus­kisk museum, for den som er inter­es­sert i dette folket fra antikken. En ting skal Pitig­liano ha: Den tar seg flott ut på litt avstand, fra dalbunnen. Det synet er faktisk verd hele turen.

Pitigliano, renessanse, middelalder, historisk bydel, gamleby, Toscana, Midt-Italia, Italia

Det er nesten så du ikke tror dine egne øyne første gang du kommer til Pitigliano.

Pitigliano, renessanse, middelalder, historisk bydel, gamleby, Toscana, Midt-Italia, Italia

Pitig­liano foto­gra­fert langs klippen.

Klippebyen, Pitigliano, etruskere, renessanse, middelalderhistorisk bydel, gamleby, Toscana, Midt-Italia, Italia

Pitig­liano gjør inntrykk der den ligger på klippen.