GoToGate

Prato

Prato i Toscana ligger ikke langt fra autostradaen mellom Lucca og Firenze, og er verd mer enn bare et lite besøk. Prato har helt siden høymiddelalderen på 1200-tallet vært et av Italias viktigste sentre for tekstilproduksjon. Dette førte til enorme rikdommer, som igjen har gjort at byens historiske del kan varte opp med mange prestisjebygg.

Mer om Prato
Prato er også en viktig pilegrimsby i Italia. Mange kommer hit for å se relikvien Jomfruens Bånd, som vises frem i Duomo fem ganger hvert år. Pratos gamleby ligger vakkert til ved en sideelv som renner ut i Arno litt lenger ned i dalen. Pratos gamleby er i omgitt av en kraftig bymur bygget på 1500-tallet. Midt i hjertet av Prato ligger Castello dell’Imperatore, bygget av den tysk-romerske keiseren Fredrik II på 1230-tallet. Borgen er meget imponerende i sin stramme, nesten normanniske enkelhet. Fredrik II overtok blant annet Sør-Italia og Sicilia etter normanniske konger på 1000- og 1100-tallet, og hadde nok lært noe av dem.

Marco Datini, Duomo, Piazza Duomo, Prato, gamleby, middelalder, romansk, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

Pratos Duomo med statuen av byens store sønn, handelsmannen Marco Datini som levde fra 1330-1410

Pratos severdigheter
Noe av det fine med Prato er byens mange åpne plasser, både store og små. Foran borgen er det en plass med restaurant med uteservering, nemlig Piazza delle Carceri, oppkalt etter renessansekirken Santa Maria delle Carceri som ligger vis-à-vis borgen. Rett ved siden av ligger den romanske Kirken San Francesco med klosterhage, og bortenfor denne Piazza Santa Stefano, denne med et par restauranter hvor man kan slå seg ned for et måltid eller en forfriskning, mens man titter på folkelivet. Herfra leder Via Mazzoni, gamlebyens smale bilfrie hovedgate, først til Piazza Comunale, plassen med den vakre Bacchusfontenen, Palazzo Municipale og det ruvende Palazzo Pretorie, og deretter videre til Piazza del Duomo, Pratos viktigste plass. Her ligger Duomo, Pratos meget spesielle katedral som vi vet at eksisterte allerede på 900-tallet.

Relikviet "Det hellige bånd", Prato, gamleby, middelalder, romansk, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

Relikviet “Det hellige bånd” vises frem fra den utvendige prekestolen fem dager hvert år i Prato

Mer om Pratos Duomo og relikvien Det hellige bånd
Duomo er verd å se litt ekstra nøye på: Fasaden er i alternerende mørk og lys marmor, med en del innslag av brunrød byggestein, som er vanskelig å forstå. Midt på er det en vakker dekorert portal, der effekten av tofarget marmor får full uttelling. Helt til høyre på fasaden, på hjørnet av kirken er det noe så fremmedartet som en utvendig prekestol, Det hellige bånds prekestol, utsmykket med Donatellos frise fra år 1438, med dansende kjeruber. Inne i Duomo kan du se relikvien Det hellige bånd i det første kapellet på venstre hånd. Den utvendige prekestolen benyttes til å vise frem relikvien på følgende datoer: 1. påskedag, 1. mai, 15. august, 8. september og 1. juledag. I kapellet forteller freskene av Agnolo Gaddi, malt mellom 1392 og 1395, historien om hvordan Det hellige bånd havnet i Prato. En av byens store sønner, en kjøpmann, giftet seg i Palestina i det Herrens år 1141. Den tilkomne kvinnen hadde arvet båndet gjennom generasjoner, opprinnelig gitt av Jesu mor Jomfru Maria til apostelen Thomas før himmelfarten. I Duomo kan du også se fresker av renessansemesteren Fra Lippo Lippi, St Johannes døperens liv, malt mellom 1452-66. I Museo dell’Opera del Duomo kan du blant annet se relikvieskrinet laget i 1446, samt St Lucia malt av Fras sønn Filippo Lippi.

San Franseco, Prato, gamleby, middelalder, romansk, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

Pratos romanske kirke San Franseco fra 1000-tallet har en vakker klosterhage

Mer om Pratos rike velgjører fra middelalderen, Francesco Datini
Francesco Datini (1330-1410) var en ufattelig rik kjøpmann fra Prato, som testamenterte hele sin formue til veldedighet. I Prato kan du se mange minnesmerker over ham. Huset, eller rettere sagt palasset fra 1383 som han bodde i, er i dag et museum og huser et omfattende arkiv, ved siden av interiører fra middelalderen. Det ruvende og strenge middelalderpalasset Palazzo Pretorio på Piazza del Comune huser byens Museo Civico. Her kan du se mer renessansekunst av Fra Lippo Lippi, nemlig Madonna del Ceppo der også den rike velgjøreren Francesco Datini er portrettert, der han donerer midler til Ceppo-stiftelsen som åpnet barnehjem og hospital i 1277 i nabobyen Pistoia. Les mer om det under egen artikkel om Pistoia. I Museo Tessuto dokumenteres historien til Pratos tekstilindustri, som har bidratt til byens velstand. Her er det utstilt alt fra gamle vevstoler fra middelalderen til de vakreste fløyelsstoffer og kniplinger fra renessansen. Prato har også et senter for moderne kunst, Centro per l’Arte Contemporanea Luigi Pecci, som ligger utenfor bymuren ved avkjørselen fra autostradaen. Et annet interessant stykke moderne arkitektur er kirken Chiesa di San Giovanni Battista tegnet av Giovanni Michelucci, som ligger rett ved autostradaen midt mellom Prato og Firenze.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Duomo Prato, Prato, gamleby, middelalder, romansk, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

Duomo Pratos fasade er i pisansk tradisjon med lagvis stein i kontrastfarger

Duomo, campanile, Prato, gamleby, middelalder, romansk, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

Duomos kraftige campanile – klokketån synes på lang avstand – et viktig tegn på velstand i middelalderen

Duomo, prekestol, "Det hellige bånds prekestol", frise Donatello, Prato, gamleby, middelalder, romansk, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

Duomo Pratos spesielle utvendige “Det hellige bånds prekestol”, med en frise av Donatello fra 1483

Duomo, Prato, gamleby, middelalder, romansk, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

Duomo Prato – et enkelt, men slående vakkert dørparti

Castello dell'Imperiatore, Prato, gamleby, middelalder, romansk, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

Castello dell’Imperiatore fra 1237 ligger i gamlebyen i Prato, innenfor bymurene