GoToGate

Rennes

Rennes er en sjarmerende bretonsk by med en omfattende historisk bebyggelse. I gamlebyen finner du mange åpne plasser hvor folk møtes på kafeer og restauranter med utendørs servering. Rennes ble opprinnelig grunnlagt av en gallisk stamme ved navn Redones. Redones grunnla byen Condate som ble hovedstaden for et område som omfattet dagens Bretagne og strakte seg helt til Mont St Michel ved grensen til Normandie. Rennes ligger strategisk til der hvor to de elvene Ille og Vilaine møtes, og Condate betød nettopp sammenløp på gallisk.

Mer om Rennes
I dag består Rennes av en moderne by med en omfattende bydel bestående av barokk og klassisistisk arkitektur etter den store bybrannen i år 1720, og en konsentrert gamleby med middelalderbebyggelse i kjernen av denne. Rennes er hovedstaden i provinsen Bretagne, til stor ergrelse for innbyggerne av Nantes, som historisk var hovedstaden i provinsen. Rennes i Bretagne ble regional hovedstad i 1532. Rennes har om lag 200 tusen innbyggere, hvorav cirka 60 tusen er studenter.

Rennes, historisk, bindingsverkshus, gamleby, middelalder, Bretagne, Vest-Frankrike, Frankrike

I Rennes finner du mange bindingsverkshus i gamlebyen

Mer om Rennes historiske bydeler
Plassene Place de Lices og Place St Anne befinner seg der hvor den eldste historiske delen av Rennes begynner, og er ypperlige utgangspunkt for en gamlebyvandring. På Place de Lices er det for øvrig mat og vinmarked hver lørdag fra klokken 07 til klokken 13.30, og da kryr det av folk her, som er ute etter lokale spesialiteter av ymse slag. Det er også markeder i Rennes andre dager og steder, både tirsdag, torsdag og fredag. Se link til Wikitravel. Gamlebyen i Rennes er ikke stor, men gir deg likevel et godt inntrykk av hvordan middelalderutgaven av denne byen så ut. I dag er det naturligvis mange restauranter, kafeer og barer som holder hus i de eldste bygningene, noe som skaper et meget trivelig menneskemiljø. Byen har to universiteter, noe som sikrer liv og røre, i tillegg til stedvis fornuftige priser. Vest i gamlebyen finner du Portes Mordelaises, opprinnelig en del av byens befestninger. Øst i gamlebyen ligger den fine svømmehallen Piscine de St Georges fra år 1925 i riktig ærverdig arkitektur.

Quai Chateaubriand, La Vilaine, Rennes, historisk, bindingsverkshus, gamleby, middelalder, Bretagne, Vest-Frankrike, Frankrike

Ved Quai Chateaubriand og Place St Germain kommer elven La Vilaine til syne som en kanal

Mer om Rennes gamleby fra middelalderen
Det aller meste av den eldste bygningsmassen ligger nord for elven Vilaine, som er overbygd ved Place de la Republique med det store og storslåtte gamle posthuset. Ved Quai Chateaubriand og Place St Germain kommer elven til syne som en kanal eller del av et kaianlegg, noen den også i sin tid var. Sør for elven er det stort sett nyere bebyggelse, men ett og annet middelalderhus har overlevd brannen her også. Nord for Place de la Republique har bydelen som overlevde bybrannen i 1720 fremdeles en oval byplan, typisk for middelalderen med gater som går i bue. I senteret av denne gamlebyen ligger opereabygget, og et steinkast unna finner du Palais de Justice, påbegynt år 1618 ved Place du Parlement de Bretagne, og fremdeles i bruk. Selve gamlebyen er vidunderlig bilfri og i gågatene er det som regel svært livlig store deler av døgnet. Rennes har mange plasser, og ved de fleste finnes det serveringssteder.

Place de Leces, Rennes, historisk, bindingsverkshus, gamleby, middelalder, Bretagne, Vest-Frankrike, Frankrike

Hver lørdag er det et stort marked på Place de Leces fra 07.00 til 13.30 i Rennes

Rennes – severdigheter i gamlebyen
Hvis vi begynner i gamlebyens vestre del, ved Portes Mordelaises, finner du den vakre Cathédrale St.-Pierre i barokk stil med to kraftige tårn, og rett ved siden av ligger nok en barokk kirke – St.-Sauveur, denne ikke så ruvende. Herfra kan du rusle videre østover i gamlebyen. Du må krysse en trafikkert gate før du kommer til den store plassen der Hotel de Ville, rådhuset, og Opera de Rennes ligger. Eglise St.-Germain ligger lenger ned mot Quai Chateaubriand og har en egen plass oppkalt etter seg; Place St Germain. På den andre siden av elven La Vilaine finner du Quai Emile Zola. Her ligger to utmerkede museer, Musée de Bretagne og Musée de Beau Arts.

Mer om Musée de Bretagne og Musée de Beau Arts
Det første kan by på blant annet arkeologiske funn inklusive myntsamlingen med lokale mynter som ble slått i det første århundret før Kristus. Les mer om myntene i avsnittet nedenfor. Musée de Bretagne har også samlinger som omfatter vidt forskjellige temaer: Eksempler på tradisjonelle bretonske innredninger og møbler, folkedrakter, og utstillinger som forteller om de forhistoriske megalitter, steinsettinger med tusenvis av oppsatte steiner. Det andre museet er et kunstmuseum med verk av blant andre Gaugin, Jongkind, Boudin, Sisley og Caillebotte. Dessuten kan du se kunst fra 1300-tallet til våre dager, malerier av Port-Aven-skolen med bla a et bilde av Paul Gaugin, og tre bilder av Picasso blant mange andre. Gauguin, som ble svært påvirket av tiden han tilbrakte i Bretagne, er også representert med to malerier fra sin periode som impresjonist. Malerne Emile Bernard, Sérusier, Maufra og Meyer de Haan er representanter for Pont-Aven-skolen, som fikk stor kunstnerisk betydning.

Litt om Rennes tidlige historie
Som du kunne lese innledningsvis: Rennes ble opprinnelig grunnlagt av en gallisk stamme ved navn Redones, som hovedstaden Condate for et område som omfattet dagens Bretagne og strakte seg helt til Mont St Michel ved grensen til Normandie. Rennes ligger strategisk til der hvor to de elvene Ille og Vilaine møtes, og Condate betød nettopp sammenløp på gallisk. Condate startet i det første århundret før Kristus å prege mynter etter makedonsk maner, gullstatere i en spesiell gallisk metall-legering som ble kalt billion. Myntene hadde ingen preget inskripsjon, kun en figur med stridsvogn på den ene siden og et portrett i silhuett på den andre. Byen slo seg sammen med den galliske koalisjonen i år 57 før Kristus, og romerne ledet av general Crassus slo i første omgang gallerne tilbake. Etter at gallerne tok til fange romerske sendemenn, tok selveste Julius Cæsar affære i år 56 før Kristus, angrep gallerne og krysset året etter kanalen og invaderte Sør-England for å hindre at britoner derfra skulle støtte sine brødre på kontinentet. Gallerne i Redon søkte hjelp hos storhøvdingen Vercingetorix, men led et endelig nederlag ved mot romerne i år 52 før vår tidsregning. Cæsar satt høvdingen i fengsel og brakte ham med seg til Roma i år 45 i sitt triumftog.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Porte Mordelaise, Rennes, historisk, bindingsverkshus, gamleby, middelalder, Bretagne, Vest-Frankrike, Frankrike

Porte Mordelaise fra 1400-tallet med deler av den gamle bymuren i Rennes Vielle Ville – gamlebyen

Rennes, historisk, bindingsverkshus, Vielle Ville, gamleby, middelalder, Bretagne, Vest-Frankrike, Frankrike

Du finner en god del middelalder og bindingsverks-arkitektur i den fine gamlebyen i Rennes

Rennes, historisk, bindingsverkshus, gamleby, middelalder, Bretagne, Vest-Frankrike, Frankrike

Église St Aubin ved Place St Anne der gamlebyen i Rennes starter

Rennes, historisk, bindingsverkshus, gamleby, middelalder, Bretagne, Vest-Frankrike, Frankrike

Mer middelalder og bindingsverk i den vesle delen av gamlebyen i Rennes, som overlevde storbrannen i år 1720