GoToGate

Rethymnon

Rethymnon ligger flott til på en odde ved enden av en milelang badestrand med fin sand. Gamlebyen har smale blomsterpyntede smug på kryss og tvers, med et mylder av restauranter, butikker, barer og kafeer. I gamlebyen finner du også en venetiansk havn fra middelalderen, et festningsanlegg fra 1500-tallet, og bygningsrester helt tilbake fra romertiden.

Mer om Rethymnon
Rethymnon ligger omtrent midt på den vestlige halvdelen av Kretas nordkyst, og er øyas tredje største by med cirka 40 tusen faste innbyggere. Den eldste bydelen ligger på en odde, som i tidligere tider har vært lett å forsvare mot fiendtlige angrep fra sjøen. Den lange stranden strekker seg østover i nesten 12 kilometers lengde, og er ikke spesielt langgrunn. Her ligger de fleste hotellene, enten langs strandpromenaden eller ved en av de pene og velstelte sidegatene. I dette området møter du stort sett turister. Her ligger også mindre dagligvarebutikker i relativt kort avstand til hotellene. Vest for Rethymnon er det et typisk kystlinje med klipper, med unntak av et par mindre strender rett utenfor sentrum. Rethymnon har en havn beskyttet av moloer, hvor blant annet ferger fra Athen, Kalamata på Peloponnes og den vesle øya Kythira, mellom Peloponnes og Kreta, legger til. En fin strandpromenade er anlagt mellom gamlebyen og den delen av stranden som ligger i selve havnebassenget.

Rethymnon, Kreta, Hellas

Gamlebyen i Rethymnon er spennende å utforske

Litt om Rethymnons gamleby
Gamlebyen i Rethymnon er et meget trivelig sted å være. Om kvelden er det et yrende liv her, både i den venetianske havnen, der restaurantene ligger langs vannet, og i brosteins-smugene innenfor. Her myldrer det av spisesteder og barer, mellom blomsterprydede bueganger og sjarmerende bebyggelse fra både venetiansk og osmansk tid. Midt i den eldste bydelen finner du til og med rester av en vannpost fra romertid. Innerst i den ganske store havnen finner du et lite “ekstra” havnebasseng innenfor fyrtårnet, som opprinnelig ble bygd på 1200-tallet. Dette er den venetianske havnen, hvor bare fiskerbåter og fritidsbåter har adgang, i tillegg til “piratskutene”, som du kan reise på dagsturer og -utflukter med, mot betaling.

Rethymnon, gamleby, historisk, Kreta, Hellas

Så pent og hyggelig er det faktisk mange steder i gamlebyen i Rethymnon, bare mye mer folksomt.

Langs strandpromenaden og parallellgaten innenfor kan du se flere herskapshus fra venetiansk tid. Gamlebyen består i stor grad fra venetiansk tid, det vil si mellom begynnelsen av 1200-tallet og til 1646, da tyrkiske ottomaner erobret byen i nesten 300 år frem til år 1923. Gamlebyen i Rethymnon regnes som en av de best bevarte i hele Hellas.

Rethymnon, Kreta, hellas

Den venetianske havnen i Rethymnon med restauranter langs kaiene

Mer om Rethymnons gamleby og Fortezza
Fortezza er venetianernes fort, som ble bygd i 1570-årene som beskyttelse for tyrkisk ekspansjon og angrep fra pirater, som byen tidligere hadde lidd under. Dette store festningsanlegget utgjør nærmere en tredjedel av gamlebyen og omfatter kraftige festningsvoller og -murer, samt en moské, en kirke og rester av den venetianske guvernørboligen. Her finner du også Rethymnons lille, men meget severdige arkeologiske museum. Det sist nevnte ligger ved inngangen til Fortezza, og har en utsøkt samling av både larnax, vakkert dekorerte “badekar” i brent leire, kister brukt til begravelser i minoisk og mykensk tid, det vil si mellom cirka år 2000 og år 1200 før vår tidsregning. Museets samling omfatter også interessante steintavler med eksempler på de eldste greske alfabeter, som det romerske og vårt alfabet er basert på. Meget sjeldne eksempler på slangegudinner fra minoisk tid er også ustilt her. Rethymnons arkeologiske museum anbefales på det varmeste.

Rethymnon, Kreta, Hellas

Fyrtårnet står ytterst i på den venetianske festningen

Området rundt Rethymnon og andre severdigheter
Med mindre du er spesielt interessert i arkeologi er det ikke så mye å se i Rethymnons umiddelbare nærhet. Det ligger et gravfelt fra minoisk tid noen kilometer inn i landet, ved Armenoi, på hovedveien til Agia Galini på sørkysten av øya. Selv om du bare skal være i Rethymnon én uke, anbefaler vi på det sterkeste å leie bil eller bli med på utflukt, slik at du får sett palassbyen Knossos i østlig retning, fra minoisk tid. Vi tror du vil få et minne for livet, selv om du ikke er spesielt opptatt av verken historie, arkeologi eller kunst. Dersom du skulle leie bil og reise hit, må du nesten sørge for å få med deg Heraklions fantastiske arkeologiske museum i tillegg. Planlegg slik at dere kan spise lunsj i Heraklions gamleby mellom besøkene på Knossos og byens arkeologiske museum.

Rethymnon, Kreta, Hellas

Panorama over Rethymnons gamle venetianske havn

Litt om Chania og fiskerlandsbyen Agia Galini på sørkysten
En annen meget vakker by på Kreta er nabobyen Chania (Khania) i vestlig retning. I Likhet med Rethymnon finner du også her en flott venetiansk havn, som er utnyttet til sitt fulle av lokale restauratører. På kveldstid er det svært stemningsfullt og romantisk i disse havneområdene, uansett hvilken av byene du velger. Sørkysten av Kreta er ganske dramatisk, ikke minst den berømte Kourtalioti-kløften, som ligger vest for hovedveien mellom Rethymnon og Agia Galini. Hvis du først tar turen til Agia Galini, vær klar over at ruinene etter et annet palasskompleks fra minoisk tid ligger i nærheten, nemlig Phaestos eller Faistos, som består av bygningsrester fra både det opprinnelige anlegget oppført cirka 2000 år før Kristus, og det påfølgende som ble bygd etter jordskjelvet rundt år 1700 f Kr. Dette er ikke rekonstruert i samme grad som Knossos.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Rethymnon, Kreta, Hellas

En typisk bakgate i den sjarmerende gamlebyen i Rethymnon

Rethymnon, Kreta, Hellas

Det er stemningsfullt i den venetianske havnen på kveldstid

Romertid, Rethymnon, Kreta, Hellas

I gamlebyen i Rethymnon finner du rester av en vannpost fra romertiden, nesten to tusen år gammel

Rethymnons arkeologiske museum, Kreta, Hellas

Larnax fra Rethymnons arkeologiske museum – cirka år 1300 f Kr. Foto: www.crete-kreta.com

Rethymnons arkeologiske museum, Kreta, Hellas

En annen godbit fra Rethymnons arkeologiske museum – en malt leirfigur av en minoisk gudinne år 1320 – 1200 f Kr. Foto: Rethymnon arkeologiske museum

Larnax med jaktscene fra Armenoi, Rethymnon arkeologiske museum, Kreta, Hellas

Larnax med jaktscene fra Armenoi – sen-minoisk tid cirka år 1320-1200 f Kr. Foto: Rethymnon arkeologiske museum

Knossos, Heraklion, Kreta, Hellas

Du anbefales på det varmeste å ta turen inn til oldtidsbyen Knossos ved Heraklion

Chania, Kreta, Hellas

Byen Chania vest på Kreta er ikke så verst den heller, her fra den venetianske havnen med den underlige tyrkisk-osmanske Janitsjarenes moské fra 1600-tallet.