Rhodos er en vakker og spennende øy, sørøst i Egeerhavet. Rhodos kan by på flotte badestrender, livlig uteliv og historiske severdigheter. Rhodos by er oppført på Unescos liste over Verdensarven. I fjellene finner du klostre, som er mer enn tusen år gamle. Langs kysten på den nordlige halvdelen av øya er det flere badebyer og tradisjonelle fiskerlandsbyer. Rhodos by er et funn for den kulturinteresserte, men også for deg som vil ha en tradisjonell badeferie.

Rhodos – en rundtur

Nord­vest­siden av Rhodos i Hellas har et rela­tivt flatt land­skap innenfor kyst­linjen, og her kan det være temmelig forblåst med en del bølger. Ikke rart at vind­sur­ferne finner veien hit. Det er flere ferie- og bade­steder langs denne kysten ganske langt nedover forbi flyplassen, til klippe­land­skapet fort­setter mot øyas sydspiss. En av oldti­dens viktigste byer på øya, Kameiros, ligger et stykke sør for flyplassen. Her kan du se impo­ne­rende ruiner, og rester av et dorisk tempel fra 500-tallet før vår tids­reg­ning. Også på dette stykket kan du finne små lune bukter med bade­strender. Stren­dene på Rhodos består i stor grad av rullestein.

Rhodos, antikken, Korfarere, Johanitter-ridderne, Øyene, Hellas

I antikken seilte man inn i havnen til Rhodos by mellom benene til en 40 meter høy koloss-statue der søylene i dag står. Kolossen ble satt opp i år 305 f Kr, men falt sammen på grunn av jord­skjelv i år 227 f Kr.

Bading og severdigheter på Rhodos

Rhodos’ østside har helt andre og mye roli­gere vind­for­hol­dene. På denne siden er det varmere, fordi det blåser mindre. Omtrent midt mellom sør- og nord­spissen av Rhodos finner du den berømte hvite byen, Lindos, som klatrer oppover fjell­siden over bukten med den flotte bade­stranden. Hvis du har tid, lei bil og ta en over­nat­ting her. Da kan du også stikke innom et av de eldste klost­rene, Moni Tsam­pika fra 1000-tallet, på vei nord­over. De aller beste stren­dene på øya Rhodos finner du for øvrig ved Tsam­pika. På Tsam­piki-stranden kan det bli temmelig folk­somt i de trav­leste ukene i høyse­songen – i juli og august. På over­siden, et stykke opp i fjellet ligger Moni Tsam­pika-klos­teret. Klos­teret ligger langs en av veiene som går på tvers over fjel­lene på øya, og mange benytter seg av denne mulig­heten til å se det ekte, ufor­styr­rede Rhodos i fjel­lene. Det ligger flere gamle klostre her inne på øya.

Mer om bading og severdigheter på Rhodos

Videre i retning mot Rhodos by finner du også en rekke fine bade­strender og små, kose­lige fisker­lands­byer. Den mile­lange bade­stranden Afandou, med rulle­stein, er flott, mens Fali­raki-stranden, med finere sand, er selve inkar­na­sjonen på et ungdom­melig gresk ferie­pa­radis med rock’n roll dag som natt: Det vil si, om dagen er det full pinne innen alle mulige vann­sports-akti­vi­teter, mens det om kvelden og natten kun er full pinne. Videre nord­over herfra finner du en hånd­full små lune bukter med ditto ferie- og bade­steder med strender. Det er også mulig å reise rundt på øya med buss.

Rhodos, antikken, Korfarere, Johanitter-ridderne, Øyene, Hellas

Gamle­byen i Rhodos by er full av småbu­tikker, kafeer og restauranter.

Shopping og gamlebyen i Rhodos by

Rhodos by er en ganske spen­nende opple­velse, uansett alder og inter­esser. Rhodos by består gamle­byen innenfor murene som omfavner havnen. Havnen er selve hjertet i Rhodos by, og i dette området er det livlig både på dagtid og kveldstid. De nyere byde­lene er simpelthen vokst videre utover, utenfor bymu­rene. Rundt prak­tisk talt hele Rhodos by er det bade­strender, fra cruise­havnen og nord­over, rundt neset og nedover forbi flyplassen. I disse områ­dene ligger hotel­lene, mange av dem en kort spasertur fra den farge­rike gamle­byen. Det er lett å se at Rhodos by har ”gått seg til” over lang tid. Her kan komme over basarer, mina­reter, bueganger, smug, smale bakker, kafeer, barer og småbu­tikker som selger hånd­verk i en skjønn forening. Her er det kort vei til gode strender og kafeer og restau­ranter nærmest over alt. Det er flotte shop­ping­mu­lig­heter i Rhodos by. Gaten fra havnen opp til markedet Nea Agora heter Grigo­riou Lambraki og her ligger det mange mote­for­ret­ninger og andre små butikker.

Historien om Rhodos

På Rhodos i Hellas er sporene fra mennes­kers akti­vitet mange og fra alle tider. Rhodos har helt siden antikken vært en viktig øy, både med hensyn til både stra­te­gisk belig­genhet og handel. På høyden bak Rhodos by ligger restene av oldtids­byen Ialyssos, som har ruiner helt tilbake fra 2500 år før Kristus, og kanskje enda lenger. På vest­kysten finner du restene etter oldtids­byen Kameiros, som for 2500 år siden var en stor og viktig by i denne delen av Egeer­havet. Rundt om på Rhodos finnes det flere gamle klostre fra cirka 1000 til 1500 år etter Kristus. Antik­kens Rhodos hadde sin stor­hetstid mellom 500 og 200 år før Kristus. Etter det kom romerne, og etter dem igjen kom bysan­ti­nerne, som styrte store deler av middel­havs­om­rådet fra Istanbul, den gang Bysants. Og etterpå det, skjedde det noe som du kan se svært tyde­lige tegn etter:

Rhodos, antikken, Korfarere, Johanitter-ridderne, Øyene, Hellas

Inngangs­par­tiet til Joha­nitter-borgen i Rhodos by inngir respekt.

Johanitter-ridderne på Rhodos

Joha­nitter-riderne kom til Rhodos i år 1306 og etab­lerte seg her, rett og slett ved å kjøpe øya, etter at det kata­stro­fale hadde skjedd; Jeru­salem falt i musli­menes hender i år 1291. Vi snakker med andre ord om slutten for de store kors­to­gene. Joha­nit­terne bygde en massiv mur rundt det som i dag er gamle­byen, 12 meter tykke og fire kilo­meter lange, med i alt 11 porter. Innenfor bymu­rene finner du mange spen­nende bygg, som for eksempel stor­mes­ternes palass, riddernes siste forsvars­linje, som ble nedkjempet i år 1522.

Rhodos by etter år 1522

I 1522 tok de osmanske tyrkerne over og bygde moskeer flere steder i gamle­byen, men lot riddernes bygg­verk stort sett være i fred. Takket være dem kan du nå for eksempel se riddernes gate, med innkvar­te­rings­her­berger slik de engang var, der ridderne bodde, besøkte hver­andre og møttes. Her er et sant virvar av små smug med bueganger, gater, ruiner, skygge­fulle plasser med eldgamle trær, moskeer og arki­tektur fra nær sagt alle histo­riske epoker. Stor­mes­ternes palass huser i dag Rhodos’ flotte arkeo­lo­giske museum.

Rhodos, antikken, Korfarere, Johanitter-ridderne, Øyene, Hellas

I dag finner du arkeo­lo­giske samlinger også i Stor­mes­te­rens palass. Det arkeo­lo­giske museet ligger nærmere havnen, i Joha­nitter-orde­nens hospital.

Hvem var Johanitter-ridderne?

Kjært barn har mange navn: Joha­nitter-ridderne, Joha­nitter-ordenen, Hospi­tal­rid­der­or­denen og Rhodes­rid­derne ble de kalt, ridder­or­denen som ble innstiftet på 1000-tallet i Italia på Amalfi-kysten sør for Napoli. Deres oppgave var å vokte den hellige grav i Jeru­salem i tillegg til å ta seg av syke pile­grimer og pleie dem. De ble en militær orden etter det første kors­toget i mellom 1096 og 1099. Da Jeru­salem falt i 1291 måtte de finne på noe nytt. De 7–800 ridderne flyktet til Rhodos, og kjøpte i år 1306 hele øya av en pirat ved navn Vignoli fra Genova i Italia.

Rhodos, antikken, Korfarere, Johanitter-ridderne, Øyene, Hellas

I år 1522 falt Kors­fa­rer­borgen og sultanen Sulemin tok herre­dømme over Rhodos.

Mer om Johanitter-ridderne

Ridderne ble rekrut­tert fra adelige fami­lier og bestod av menn fra mange nasjo­na­li­teter. Alle avla løfte om kyskhet, fattigdom og troskap mot Gud. En stor­mester ble valgt på livstid for å lede de syv nasjo­nale ”lagene” som ridderne var delt inn i, og som fordelte vakt­holdet ved murene i forskjel­lige seksjoner. De fikk makt og bygde 30 fest­ninger til rundt om på Dode­kane­serne. Da ridder­or­denen hadde eksis­tert i snaue 500 år gikk det galt.  Rhodos ble inntatt av sultanen Sule­mein, og under vold­somme kamper falt de fleste ridderne – kun 180 stykker over­levde og fikk lov til å forlate Rhodos. Disse slo seg senere ned på Malta, hvor ordenen bygde seg opp på ny og holdt til helt til 1798, da Napo­leon kom og la ned hele virk­som­heten. Men gamle­byen i Rhodos by består. Som du skjønner er det et histo­risk sus over både øye Rhodos og Rhodes by.

Rhodos, antikken, Korfarere, Johanitter-ridderne, Øyene, Hellas

I Rhodos by er det kort vei fra gamle­byen til de fine badestrendene.

Rhodos, antikken, Korfarere, Johanitter-ridderne, Øyene, Hellas

Kors­fa­rer­borgen er en viktig og synlig del av Rhodos by – her fra stor­mes­te­rens palass.

Ialyssos, Rhodos, antikken, Korfarere, Johanitter-ridderne, Øyene, Hellas

På øya finner du ruiner etter flere byer fra antikken – her fra Ialyssos ved Rhodos by.

Rhodos, antikken, Korfarere, Johanitter-ridderne, Øyene, Hellas

Det er stil over innsei­lingen til Rhodos havn.

Rhodos, antikken, Korfarere, Johanitter-ridderne, Øyene, Hellas

Ferger og cruise­skip ankommer haven i Rhodos by.

Rhodos, antikken, Korfarere, Johanitter-ridderne, Øyene, Hellas

I havne­om­rådet i Rhodos by kan du også hilse på de lokale fiskerne.

Rhodos, antikken, Korfarere, Johanitter-ridderne, Øyene, Hellas

Det er liv og røre i den histo­riske bydelen i Rhodos.

Fra bolig­kvar­te­rene til Joha­nit­ter­rid­derne, bygd i middelalderen.

Rhodos, antikken, Korfarere, Johanitter-ridderne, Øyene, Hellas

Kraf­tige murer og hvelv i Kors­fa­rer­borgen, hvor det i dag er museum.

Rhodos, antikken, Korfarere, Johanitter-ridderne, Øyene, Hellas

I Joha­nit­ter­rid­dernes gater er det lite som er endret de siste 5–600 årene.