GoToGate

Saint-Tropez

Saint-Tropez i Provence i Frankrike er kanskje den av de små ferie- og badebyene som vi sterkest forbinder med jetsettere, natteliv, lystyatcher og filmstjerner. Etter at denne lille, hyggelige opprinnelig fiskerlandsbyen pietetsfullt ble gjenoppbygd etter krigen, ble den oppdaget av filmindustrien.

Saint-Tropez – filmstjerner og wannabees
I 1959 ble filmen Da Gud Skapte Kvinnen med Brigitte Bardot spilt inn og lansert i Saint-Tropez. Etter dette ble vesle Saint-Tropez aldri den samme. Kjendiser, filmfolk og wannabees strømmet til og har bidratt til at denne vakre lille byen fylles av dyre biler, dyre mennesker med dyre klokker, dyre vesker, dyre sko og dyre klær. For ikke å snakke om solbriller. Og havnen? Jo.

Saint-Tropez i Provence – jetsettere, lystyatcher og shopping
Dersom du ankommer St-Tropez fra havet, kan du enkelte dager knapt se byen, på grunn av digre, havgående luksusyatcher. Ei heller kan du se havet om du står på havnepromenaden, men du kan alltids kikke på noen parkerte Ferrarier og rikinger som sitter på akterdekket og lar seg beglo… Nå skal det sies at havneområdet er svært vakkert, med opprinnelige hus langs hele promenaden, mange med restauranter og kafeer med uteservering. Innover i gamlebyen finner du smale vakre hus i typisk Provence-stil. Her ligger en mengde kafeer, barer og restauranter med uteservering, pluss en mengde eksklusive små butikker og kafeer.

Saint Tropez, Provence, Cote d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Kirketårnet er med på å gi Saint Tropez byens karakteristiske profil.

Sol og bading i Saint-Tropez i Provence
Det finnes et par små fine strender i St.-Tropez, der man kan bade og kose seg. Mange av stedets gjester kommer i båt, og velger å reise rundt neset til de lange strendene utenfor Pamplonne. Her ankrer man opp litt ute i bukten og blir hentet av en sjalupp, som bringer en i land på en av de eksklusive strendene. På rekke og rad ligger Tahiti Beach, Bora-Bora Beach, Toison d’Or Beach med en landsby bestående av eksklusive bungalower, Kon-Tiki Beach med en landsby med stråhytter, etc. Hver strandparsell her har eksklusive restauranter, hvor du kan leie solsenger, parasoller etc. Det er ikke billig her, men meget høy kvalitet. Stranden er flere kilometer lang, utrolig flott og langgrunn, og heter egentlig Plage Pamplonne, men er altså stykket opp. Konkurransen mellom de forskjellige strandaktørene er høy, om å tiltrekke seg de mest kresne og velstående gjestene.

Saint Tropez, Cote Azur, Sør-Frankrike

Ved havnen i Saint-Tropez en sen sommerdag

Historie, kultur, kunst i St-Tropez i Provence
St.-Tropez i Provence i Frankrike har mye mer å by på enn det mange av byens gjester aner. Byen ble grunnlagt av Fønikere (et sjøfarende folk fra dagens Libanon) i år 599 før Kristus. Senere, i år 154 før Kristus, kom romerne til Provence, og tok Marseille, for senere å utvide sitt kolonistyre langs hele kysten. Romerne hadde sans for vakre feriesteder, og bygde villaer for sine mest velstående, også i St.-Tropez. Byen har sitt navn etter St Torpes, som ble halshugget av romerne i Pisa og lagt i en båt sammen med en hund og en hanekylling. Denne båten strandet i nettopp St.-Tropez i mai år 68 etter Kristus. Tradisjonen tro bæres helgenbysten i prosesjon under La Bravade den 16. mai hvert år. Mange kunstnere har besøkt St.-Tropez og jobbet her. I Musée de l’Annonciade finner du verk av kunstneren Paul Signac, og resten av kretsen rundt ham, som fulgte Signac hit til St-Tropez. Museet har en viktig samling post-impresjonistisk kunst fra det sene 1800- og tidlig 1900-tallet.

Saint-Tropez, Sør-Frankrike

Gammel bebyggelse med sørfransk pastell

Severdigheter i St-Tropez
St-Tropez i Provence har en vakker barokk kirke fra 16-1700-tallet, Eglise de Saint-Tropez, som inneholder flere vakre helgenskulpturer, deriblant vår halshugde venn St Torpes. En gang på slutten av 1400-tallet fikk byen egne privilegier og ble fritatt for skatt. Tårnet ytterst i havnen heter Tour Suffren og ble bygget i år 980. St-Tropez omtales på 1000-tallet i pavelige skrifter som et Castrum, hvilket betød et baroni med undersåtter. Byen har en meget sterk marinhistorie og -kultur. Musée Naval de St.-Tropez ligger litt vest for byen i det flotte festningsverket som ble bygget på 1500-tallet og forbedret i århundrene etter. Før den første verdenskrig hadde St.-Tropez mer enn 200 seilskuteskippere, hvis forgjengere gjennom århundrene hadde bygd opp en stor handelsflåte og skaffet byen stor velstand. Dette var dampskipenes tid, og i løpet av få år mistet byen sin betydning innen skipsfart og handel. I august 1944 gikk de allierte styrkene i land her, og Saint-Tropez var den første byen som ble befridd fra tysk styre.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Saint-Tropez, Provence, Cote d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

En trivelig bakgate i Saint-Tropez hvor du kan nyte kvelden i friluft

Saint-Tropez, Provence, Cote d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Havnen i Saint-Tropez sett fra fugleperspektiv – lystyatchene blir større for hvert år

Saint-Tropez, Provence, Cote d'Azur, Sør-Frankrike, Frankrike

Seniortreff i havna skaper en litt annen atmosfære enn prangende lystyatcher

Saint-Tropez, Cote d'Azur, Sør-Frankrike

Det er stort sett høy riking-faktor i havnen i sommersesongen

Saint-Tropez, St.-Tropez, Cote d'Azur, rivieraen, Sør-Frankrike

Den gamle kirken ligger litt opp i gamlebyen

St.-Tropez, castell, Cote d'Azur, Sør-Frankrike

Byen har et eget lite castell fra 1500-tallet

St.-Tropez, Saint-Tropez, Cote d'Azur, Sør-Frankrike

Saint-Tropez’ byvåpen er mange hundre år gammelt