GoToGate

Salzburg

Salzburg går for å være en av Europas vakreste byer, med storslått beliggenhet ved elven Salzach. Over den historiske Altstadt troner slottsborghøyden Hohenzalsburg, residens for bystatens geistlige prinser frem til 1800-tallet. Salzburg kan by på praktfull arkitektur omfattet av unik byplanlegging i renessansen og barokken, i tillegg til en interessant og pittoresk bebyggelse fra middelalderen. Salzburg er Mozarts fødeby, og ble oppført på Unescos liste over Verdensarven i år 1996.

Historiske bydeler og severdigheter
Salzburgs historiske bydel er ganske liten, innrammet av åsryggen Mönchsberg og Hohenzalsburg på sørsiden av elven, og Kapuzinerberg på nordsiden. I denne vesle bydelen finner du den trivelige gågaten Getreidegasse, beliggende i middelalder-kvarteret ved elven. Geitreidegasse kan by på en mengde butikker, weinstuben, bierstuben og restauranter med utendørs servering, i tillegg til huset der Mozart ble født, som i dag er museum. Sidegatene og -smugene til Getreidegasse oser også av middelalder, med typiske smijerns-skilt som henger langs fasadene.

Getreidegasse, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Getreidegasse er meget livlig og hyggelig, men en mengde butikker og serveringssteder, også i sidegatene. Foto: Tourismus Salzburg GmbH

Denne eldste delen av byen har mange bakgårder med arkader og passasjer, hvor du finner både butikker og skjenkesteder. Slottsborghøyden Hohensalzburg er synlig fra hele byen, og skaper en storslått ramme for den historiske bydelen. Sommerstid er det rigget opp en rekke utendørs serveringssteder på begge siden av elven Salzach. Merk at man bestiller vin etter litermål – ein Viertel er en kvart liter, ein Achtel en åttendel. Viertel er mest vanlig. Kveldslivet er livlig og på gatene selger man her pølser – Salzburgs svar på kebab. Sennepsvalget er viktig i Salzburg – du får valget mellom süss og scharf, søt eller skarp, sterk. Velg süss.

Goldstrasse, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Fra en av gamlebyens gågater, Sigmund Haffnerstrasse. Foto: Tourismus Salzburg

Salzburg – uteliv og shopping
Salzburg kan by på et mylder av forretninger og utelivstilbud. Turismen er blitt en av byens viktigste næringsveier, så du må finne deg i dele godene med andre besøkende. De fleste som besøker Salzburg gjør det på grunn av byens arkitektur og historiske severdigheter. Vær ikke redd for å snuse litt i bratte smug og smale sidegater for å finne trivelige restauranter eller vannhull (les vinhull). Her finnes en mengde tradisjonsrike familiebedrifter, som setter sin ære i å servere mat og drikke av høy kvalitet – i ærverdige omgivelser. Vær også klar over at du kun trenger å rusle noen hundre meter langs elven fra Getreidgasse før du er ved et klosterbryggeri fra 1621, Augustinerbraü Kloster Mülln, der det finnes nydelige Biergartens (ølhager), store ølhaller og egne avdelinger der du kjøper mat over disk til fortæring – enten inne eller ute. Her tapper du for øvrig ølet selv på gammeldags vis, i stentøy-krus.

Augustiner Bräustubl, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Mer om Salzburgs historiske bydeler
Også på den andre siden av elven Salzach vil du finne rester av middelalderbebyggelse. Spesielt severdig er den smale Linzer Gasse, som strekker seg oppover fra elven inntil Kapuzinerberg. Linzer Gasse har flere portaler, smug og sidegater som bare venter på å bli oppdaget. I sidegaten Priesterhausgasse finner du flere restauranter, hoteller og uteserveringer.

Platzl Linzer Gasse, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Platzl med uterestauranter ved Linzer Gazze på nordsiden av elven. Foto: © Tourismus Salzburg

Platzl med uterestauranter ved Linzer Gazze på nordsiden av elven
Omtrent vis-à-vis denne, finner du portalen for det smale brosteinssmuget Steingasse, som slynger seg opp til Kapuziner-klosteret, med en vakker klosterhage og en kirke fra år 1602. Fra klosteret har du en flott utsikt over elven, byen og slottsborgen Hohensalzburg på Mönchberg 120 meter over gamlebyen på motsatt side. Herfra vil du også legge merke til Salzburgs mange kirker i gamlebyen, ikke minst den ruvende Domkirche, som ble innviet i år 1628.

Steingasse, Kapuzinerklosteret, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Steingasse er den tusen år gamle veien opp til Kapuzinerklosteret. Foto: © Tourismus Salzburg

Mirabellparken og Barokkmuseet
Mirabellslottet ble bygd av erkebiskopen Wolf Dietrich von Reitenau fra Schwaben, utnevnt av paven i år 1587. Denne mannen skulle bety mye for byutviklingen i Salzburg, slik vi ser den i dag. Han engasjerte den italienske arkitekten Vicenzo Scamozzi i år 1611 for å skape en ny byplan etter en brann i Altstadt på slutten av 1500-tallet. Erkebispen var imidlertid glad i kvinner, selv om han var ment å leve i sølibat. Med den vakre elskerinnen Salome Alt fikk han i alt 10 barn, og for denne familien på si’, lot han bygge det vakre slottet Mirabelle, som ligger to steinkast fra Linzer Strasse på nordsiden av Salzach. Parkens akse peker mot borgen og domkirken, og er virkelig severdig. Det samme er det interessante Barokkmuseet i en av slottets bygninger. Stakkars Wolf ble kastet i fengsel for sitt utsvevende liv, og døde der fem år senere. Han skal imidlertid ha æren for byens utvikling.

Salzburger Barockmuseum, Mirabelle Park, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Salzburger Barockmuseum ligger ved Mirabellslottets flotte parkanlegg. Foto: Tourismus Salzburg GmbH

Mer om Salzburgs gamleby – Altstadt
Vi beveger oss nå tilbake til sørsiden av elven, til den eldste bydelen Altstadt. På oversiden av middelalderbebyggelsen på begge sider av gågaten Getreidegasse, finner du tre store plasser rundt den ruvende, barokke domkirken Salzburger Dom; Residenz-platz, Kapitelplatz og Domplatz mellom disse. Disse tre åpne plassene ble ryddet etter bybrannen sent på 1500-tallet. Domplatz med Mariasøylen foran domkirken har tre loggia’er som leder til de to andre plassene, den tredje loggia’en leder mot den andre dominerende kirken i Altstadt, nemlig Fransiskanerkirche.

Fransiskanerkirche, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Fransiskanerkirche fra år 1221 i gotisk stil er ingen småkirke. Foto: © Tourismus Salzburg

Fransiskanerkirche fra år 1221 i gotisk stil er ingen småkirke
Rundt plassene finner du holdeplasser med byens mange hestedrosjer, samt små torg med boder og en rekke uteserveringer. Fra Kapitelplatz er det kort vei til en av byens kulturinstitusjoner, Stieglkeller, en noe selvmotsigende Bierstube som du må gå opp en trapp for å komme til – Stiegl betyr stige eller trapp, mens keller betyr kjeller. Stieglkeller ligger oppunder Mönchberg (munkeberget) og Hohensalzburg. I fjellveggen her er det bygd en smal gangvei, som leder opp til den flotte slottsborgen. Det går også en kabelbane fra Kapitelplatz opp til den flotte slottsborgen Hohensalzburg.

Hohensalzburg, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Hohensalzburg ble bygd i år 1070 og deretter påbygd i de følgende århundrene. Foto: Tourismus Salzburg GmbH

Litt om slottsborgen Hohensalzburg og severdigheter
Hohensalzburg ble påbegynt allerede i år 1077 på initiativ av erkebiskop Gebhard og var lenge residensen til fyrste-erkebispene. Borgen var den største i Europa, og ble stadig utbygd i de første århundrene. Hohensalzburg ble tidlig et symbol for Salzburgs borgere på byens makt og rikdom. Les mer om det under avsnittet om Salzburgs historie. Hohensalzburg er åpent for publikum, og et absolutt must for deg som er interessert i kunst, arkitektur og kultur. Du har blant annet adgang til de gotiske regent-kamrene, som regnes som de fineste sekulære (ikke-religiøse) interiørene i gotisk stil i hele Europa.

Regentkammer, Hohensalzburg, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Fra et av de unike 1200-talls gotiske regentkamrene i Hohensalzburg. Foto: Tourismus Salzburg GmbH

Du får i tillegg anledning til å besøke torturkamrene, ved siden av at du får et spektakulært 360 graders utsyn over Salzburg og området rundt fra vakttårnet Rechtturm. På 1400-tallet ble for øvrig den første residensen for fyrsteerkebispene oppført ved Domplatz i renessansestil, og videre påbygd på 1500-tallet. Det arrangeres også konserter her i særdeles stemningsfulle omgivelser. Les mer under linker.

Litt om Salzburgs tidlige historie
Salzburg ligger ved en av de eldgamle ferdselsveiene i de nordlige Alpene, der trafikken gikk i øst-vestlig retning. Ved steder der ferdselsveiene krysset vannveiene, oppstod det gjerne trafikknutepunkter, slik det ble her ved Salzach allerede cirka år 500 før Kristus i keltisk tid. Bosetningene her ble okkupert av romerske styrker i år 15 før Kristus, og kalt Juvavum. Byen vokste og ble et viktig senter i provinsen Noricum. Juvavum ble et municipum i år 45 etter Kristus – det vil si den nest høyeste status i Romerriket, med utstrakt selvstyre og begrensede romerske borgerrettigheter. Den romerske byen var anlagt der gamlebyen i dag ligger. Det er få spor etter romerbyen i dag, men det finnes rester etter flere romerske villaer i Salzburg-området.

St Peters Kloster, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

St Peters Kloster fra år 696 er de eldste bygningene som finnes i Salzburg. Foto: Tourismus Salzburg GmbH

Salzburg – fra romertid til kristent senter
Romerrikets kollaps i år 476 medførte plyndringer og ødeleggelser av både hunere fra øst og gotiske stammer fra nord. Den uthentingen av bergsalt som kelterne hadde startet i området, opphørte etter at romerne kom, sannsynligvis fordi de foretrakk å kjøpe og frakte havsalt, som er renere. Salzburg opplevde et nytt oppsving først etter 200 år, da kristne munker slo seg ned og grunnla St Peters Kloster i år 696, på initiativ av biskop St Rupert av Worms, en angivelig etterkommer av Merovingerfamilien, en kongeslekt i Frankrike, som overtok etter romerne. Rupert fikk i gang driften i saltgruvene og begynte å gjenoppbygge byen, som nå ble kalt Salzburg – saltborgen.

St Peterskloster katakomber, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Katakombene som ble brukt da det opprinnelige klosteret ble grunnlagt. Foto: Tourismus Salzburg GmbH

Bispesete, kvinnekloster og verdslig rikdom
Et bispesete ble opprettet i begynnelsen av 700-tallet og saltgruvene i fjellene sør for byen var underlagt dette. Det første benediktinerklosteret for kvinner tysktalende områder ble grunnlagt av Rupert i år 713, og kan fremdeles sees litt nedenfor borgen på Mönchberg. I år 798 var Karl den Store kommet til makten over størstedelen av Europa, og sammen med paven lot han biskopen bli forfremmet til erkebiskop og kirkelig overhode for hele den tysktalende delen av sitt rike – samtidig som han ble fyrste over det området som i dag dekker mesteparten Tyrol og Bayern. St Peters kloster står fremdeles, tett inntil Mönchberg under slottsborgen. Denne ordningen med fyrste-erkebiskop besto helt til år 1803.

St Peter Klosterkirche, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

St Peters klosterkirke, klosteret ble opprinnelig grunnlagt i år 696. Foto: Tourismus Salzburg GmbH

Mer om middelalderens Salzburg
Salzburg nøt godt av privilegier som enerett til utvinning og salg av bergsalt, preging av egne mynter og en rett til å drive markeder. Salthandelen ga store inntekter, som tiltrakk seg andre handelsfolk, med den følge at byen vokste. På 1200-tallet ble det bygd en bymur, som omfattet en byport på den andre siden av elven. Her ble det oppført nye kirker og klostre – den store gotiske fransiskanerkirken sto ferdig i år 1221, og kirken her styrte det meste av utviklingen. Rundt 1475 blir bymurene utvidet for å favne de nye byområdene på nordsiden av elven Salzach.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Gamlebyen i Salzburg kan trygt kalles kirkenes by

Kapitelplatz, Hohensalzburg, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Fra Kapitelplatz i Altstadt Salzburg – banen opp til Hohensalzburg kan skimtes til høyre

Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Salzburgs Altstadt med kirkene – den livlige gågaten Getreidegasse ligger innenfor den første husrekken, parallelt med elven Salzach

Goldstrasse, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Mange koser seg i gamlebyens ærverdige shoppinggate Goldstrasse. Foto: Tourismus Salzburg GmbH

Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Salzburg – gamlebyen Altstadt sett fra slottsborgen Hohensalzburg – Domkirche i midten, omgitt av Kaptielplatz nærmest, Domplatz foran domkirkens tårnfasade og Redidenz-platz på bortsiden

Residenz-platz, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Kveldsstemning på Residenz-platz i Salzburgs Altstadt

Billig pakkereise
Goldstrasse, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Du finner spennende gallerier og brukskunst i Goldstrasse i Salzburgs Altstadt. Foto: Tourismus Salzburg GmbH

Biergarten,  Augustiner Brau, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

En fin Biergarten – ølhage – ved Augustiner Brau noen hundre meter nedenfor gamlebyen. Foto: Augustiner Brau

Augustiner Brau, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Augustiner Braus ølhaller fra år 1621 oser av tradisjoner. Foto: Augustiner Brau

I Augustiner Brau kjøper du mat i en av butikkene her, og tar den med ut eller til en av ølhallene. Foto: Augustiner Brau

Kapuzinerkloster, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Kapuzinerkloster ligger på det ikke spesielt ruvende Kapuzinerberg. Foto: Tourismus Salzburg GmbH

Steingasse, Kapuzinerkloster, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Steingasse opp til Kapuzinerkloster er idyllisk. Foto: Tourismus Salzburg GmbH

Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

I Steingasse har både høy og lav vandret gjennom århundrene. Foto: Tourismus Salzburg GmbH

Linzer Gasse, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Linzer Gasse er en trivelig gate, opprinnelig fra middelalderen, rett nord for elven ved Kapuzinerberg. Foto: Tourismus Salzburg GmbH

Mirabelleslottet, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Mirabelleslottets flotte park peker mot Domkirche og Hohensalzburg

Domkirche, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Den barokke Domkirche i sentrum av Altstadt, innviet i år 1628, er enorm

Fransiskanerkirche, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Den gotiske Fransiskaner-kirkens vakre hovedalter er i barokk stil.

Fransiskaner-kirche, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Den gotiske Fransiskaner-kirche fra år 1221 var lenge byens største kirke

Hohensalzburg, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

På slottsborgen Hohensalzburg finner du bygninger fra 1000-tallet til renessansen

Hohensalzburg, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Gotiske interiører i slottsborgen Hohensalzburg. Foto: Tourismus Salzburg GmbH

Hohensalzburg, museum, Salzburg, Altstadt, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Fra utstillingene i slottsborgen Hohensalzburg. Foto: Tourismus Salzburg GmbH

Hohensalzburgs gotiske kirke, Salzburg, Altstadt, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Fra slottsborgen Hohensalzburgs gotiske kirke. Foto: Tourismus Salzburg GmbH

Borgen Hohensalzburg, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Borgen Hohensalzburg tar seg godt ut fra alle kanter. Foto: © Tourismus Salzburg

Wolfgang Amadeus Mozart, Mozarteum, Salzburg, Altstadt, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Wolfgang Amadeus Mozart ble født i dette huset i år 1756. Foto: © Tourismus Salzburg

Mozarts Geburtshaus, barndomshjem, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Mozarts barndomshjem er i dag museum åpent for publikum. Foto: © Tourismus Salzburg

Getreidegasse, Mozarteum, Salzburg, Altstadt, Mozart, Unescos liste over Verdensarven, Tyrol og Salzburg, Østerrike

Mozarts barndomshjem ligger i den trivelig gågaten Getreidegasse. Foto: © Tourismus Salzburg