GoToGate

Samos og Pythagorio

Samos i Hellas ligger øst i Egeerhavet, utenfor vestkysten av Tyrkia, med i alt 36 tusen innbyggere. Samos er en av de mest populære ferieøyene i Hellas, og det er ikke uten grunn. Samos i Hellas er nemlig ikke bare usedvanlig grønn og vakker, her er også en rekke vakre fiskerlandsbyer spredt rundt på øya. Disse pittoreske landsbyene er i dag utviklet til å være koselige bade- og feriesteder, med trivelige tavernaer og koselige kafeer og uteserveringer i havneområdene. Samos passer ypperlig for barnefamilier. Strendene på øya består stort sett av rullesteiner, så det kan være lurt å ha badesko enkelte steder.

Sol, bading og shopping i Vathy, eller Samos by, på Samos
Feriestedene på Samos i Hellas er spredt ut over hele øya. Vathy, eller Samos by, som mange turister kaller den, ligger i en lun bukt nord på øya. Samos by har et svært trivelig sentrumsområde nede ved havnen. Rundt Pythagoras-plassen ved gjestehavnen ligger det flere kafeer og uterestauranter. Her er det også flere forretninger for den som vil shoppe litt. Det ligger små, fine strender i gangavstand ca en kilometer fra denne plassen, i begge retninger. Vathy, eller Samos by, er en svært trivelig ferieby. Havnen er svært vakker, ikke minst på kveldstid. De mange tavernaene i havneområdet kan by på mange spennende skalldyr- og fiskeretter, i tillegg til tradisjonelle greske retter.

Fra den idylliske Marathokampos - en liten fiskerlandby sør på Samos, Helles

Fra den idylliske Marathokampos – en liten fiskerlandby sør på Samos

En rundtur på Samos
Hvis vi tar utgangspunkt i Vathi/Samos by og følger kysten rundt hele øya, kommer vi først til Kokkari, vest for Vathy. Kokkari har fine strender på begge sider av bukten byen ligger ved. Kokkari kan være ganske utsatt for vind, og det setter brettseilere pris på. Kokkari har derfor et ungdommelig publikum, med ganske løs snipp på kveldstid. Det er ganske livlig på tavernaene i havnen utover i de sene timer. Videre vestfra her ligger bade- og ferielandsbyene Tsamadoú, Lemonákia og Agios Konstantínos, sist nevnte en tidligere fiskerlandsby med en liten havn. Herfra går en liten vei opp til landsbyen Manolátes, der folk lever som de alltid har gjort. På vei videre vestover mot øyas nest største by, Karlóvasi passerer man flere små rullesteinsstrender, hvor man kan slå seg ned og bade usjenert. Karlóvasi var tidligere en industriby for garving og produksjon av lær, og du kan se en del fornemme villaer oppover i byen. Hjertet av Karlóvasi er i havneområdet, hvor en rekke tavernaer med uteservering skaper et livlig og svært trivelig feriemiljø. Bortenfor Karlóvasi i vestlig retning ligger de fine Potami-strendene.

Megalo Seitani, Samos, Hellas

Megalo Seitani er en populær strand som ligger nordvest på Samos

Sørsiden av Samos
Videre vestover og sørover herfra er det klippelandskap med noen små strender innimellom, helt rundt det sørvestlige neset, til vi kommer til ferie- og badebyene Limniónas og Votsalákia, den siste stille og rolig og spesielt foretrukket av barnefamilier. Det er veiforbindelse herfra til Samos by/Vathy, både på nordkysten og over fjellene på sørsiden av øya. Midt på øyas sørkyst er det et utilgjengelig fjellparti. Det høyeste punktet på øya er det 1437 meter høye fjellet Kérki vest på øya, østover finner du Ampelos på 1150 meter. På sørøstkysten av Samos finner du badebyene Hereion med fiskerhavn, Potokáki og Phythagóreio, en litt større by med fiskerhavn. Videre østover legger vesle Psilí Ammos med fin sandstrand og helt ytterst mot sørøst Posedonio, begge små og trivelig bade- og feriebyer.

Samos by, Vathy, Samos

På vei inn mot idylliske Samos by, også kalt Vathy

Severdigheter og kulturopplevelser fra kristen tid på Samos
Som mange andre steder i Hellas er menneskene ydmyke og svært troende. Hellas var et av landene der kristendommen og oldkirken slo rot først, og her praktiserer man den greskortodokse trosretning. Øst på Samos finner du to vakre klostre i fjellene, Moni Thoetókou fra 1887 og Moni Evangelistrías fra 1500-tallet, og kirken Metamórphosis ved Karlóvasi. Moní Megális Panagías i fjellene øst på øya, ble bygget i 1586 og har usedvanlig vakre veggmalerier bevart fra denne tiden.

Heraklion, Heraion, Iraio, Samos Korer, kore, Hellas

Korer (kvinnefigurer) tilhørende Geneleos-gruppen i oldtidsbyen Heraklion

Severdigheter fra antikken på Samos
Rett nord for byen Heraion (Iraio) ligger flotte tempelruiner fra 525 før Kristus. Dette Hera-tempelet med jonisk søyleorden erstattet et eldre tempelbygg fra 700-tallet. Her kan du se vakre korer (kvinneskulpturer) fra 525-tallet før Kristus stå på murrestene fra tempelet. Pythagoreio og Heraion er begge på Unescos liste over Verdensarven. Her finnes også en 1040 meter lang vanntunnel, bygget fra hver sin ende av slaver for 2500 år siden, med perfekt treff 500 meter inne i fjellet. En ingeniørbragd av dimensjoner. Rundt og i Pythagoreio finner du bygningsrester fra den greske antikken, romertid, bysantinsk tid og senere middelalder. Rundt fjellene ved foten av Kérki finner du rester etter en forsvarsmur bygget på 300-tallet før Kristus. Det flotte arkeologiske museet i Vathy fortjener et besøk. Her finner du både den største samlingen votivgaver og den største korous (mannsskulptur) fra den greske antikken – hele 5 meter høy.

Greece - Samos - Heraion, Hellas

Fra ruinbyen Heraion – Iraio – på Samos

Mer om Pythagorio
Pythagorio på Samos i Hellas er en ualminnelig trivelig og idyllisk havneby, som har mange severdigheter å by på. Pythagorio ligger i en bukt der små og større hvitkalkede hus klorer seg fast oppover i skråningen rundt havnen. Går du oppover her fra havnen, kommer du inn i mange pittoreske smug og små gater.  Havnen er hjertet i Pythagorio. På den andre siden av moloen ligger det en liten badestrand med koselige tavernaer og uteserveringer langs den vakre strandpromenaden. Kveldene i havnen er livlige, med fin atmosfære. Pythagorio er en usedvanlig vakker by både på dagtid og kveldstid. Følg gjerne solnedgangen fra en av de mange tavernaene i havnen. Pythagorio er en meget vakker og populær ferieby med en lun havn.

Pythagoreion, Hellas, Samos

Fra havna i Pythagorion

Enda mer om Pythagorio på Samos i Hellas
Pythagorio på Samos i Hellas har brosteinsdekte gater, der en gang mannen som byen er oppkalt etter, bodde. Matematikeren og filosofen Pythagoras ble født her i 580 før Kristus. Det er mange ruiner og bygningsrester fra antikken i og utenfor Pythagorio. Takket være disse er utviklingen av turismen bremset på grunn av det. Resultatet er en liten, tett og sjarmerende havneby, som har mye av det gammeldagse greske bevart. Høyt oppe i det gamle Pythagorio finner du kirken Metamorfosis, som ble bygget for å feire seieren over tyrkerne i 1824. Her ligger også den gamle festningen. Helt vest i Pythagorio kan du se restene av de romerske badene. Det er kort vei til Vathy eller Samos by, der du finner et flott arkeologisk museum.

Her er en annen fin norsk nettside om Samos og Pithagorion.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Pythagorio - eller Pythagoreion, Samos, Hellas

Fra Pythagorio – eller Pythagoreion, som den også kalles

Samos, Vathy arkeologisk museum, korous

Samos – Vathys arkeologiske museum: En 5 meter høy kouros i arkaisk stil fra det sjette århundre før Kristus

Heraklion, Samos, Hellas

Fra hovedgaten i antikkens Heraklion

Hera, helligdom, Samos, Hellas

Samos har mange lune bukter med små badestrender – her ved Hera-helligdommen

kirke, samos, hellas

De vakre hvite greske kirkene utstråler renhet og sinnsro

Vathy, Samos by, Samos, Hellas

Panorama over havnen i Samos by – Vathy

Ormos Matarhokampou, Samos, Hellas

Fra Ormos Matarhokampou