San Quirico d’Orcia i Toscana er en tilsynelatende søvnig liten gammel by, en av de mange beliggende på høydene i vakre Val d’Orcia. San Quirico d’Orcia har imidlertid mer å by på enn det man ved første øyekast kan tro.

San Quirico d’Orcia – lavmælt toscansk middelalder

I den ene enden av San Quiricos hoved­gate, rett innenfor bymuren, ligger en vakker romansk kirke, Colle­giata de San Quirico, påbe­gynt i siste halvdel av 1000-tallet med tre vakre og svært forseg­gjorte portaler. Selve kirken, eller rettere sagt, utgangs­punktet for dagens kirke er fra 700-tallet, og oppkalt etter Quirico, en martyr som ble drept 5 år gammel av romerske soldater fordi han erklærte seg som en kristen. Han er avbildet på alter­tavlen som er malt av Sano di Pietro. Det prakt­fulle Palazzo Chigi fra 1700-tallet, som ligger så å si vegg i vegg med kirken Colle­giata, er tatt i bruk som hotell og restau­rant. Rett ved ligger Horti Leonini, et hage­an­legg fra 1580 som var anlagt for å gi pile­grimer ly. Nå er det en skulp­tur­park her.

San Quirico d 'Orcia, middelalder, romansk, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

San Quirico d ‘Orcia – Santa Maria Assunta fa før 1000-tallet. Foto: © reisdit.no.

Mer om San Quirico d’Orcia

San Quirico d’Orcia er en trivelig liten by. Langs den vesle hoved­gaten ligger det en hånd­full kafeer, restau­ranter, hoteller og butikker. I den andre enden av den pitto­reske hoved­gaten finner du en liten, beskjeden kirke, som på mange måter er vel så flott som byens stolthet, Colle­giata – nemlig den vesle Santa Maria Assunta. Denne er nevnt i et pave­brev i år 1017, men er eldre. Her kan du se og oppleve en enkel, romansk enskipet kirke, slik byens innbyg­gere gjorde det for mer enn 1000 år siden. Her er til og med klisjeen ”som om tiden har stått stille” gyldig. Som om ikke det var nok, kan San Quirico d’Orcia også by på restene av et hospital fra 6–700-tallet.

San Quirico d 'Orcia, middelalder, romansk, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

Et hospital fra 700-tallet – legg merke til søylene i andre etasje, gjen­bruk av korin­tiske søyler fra romer­tiden. Foto: © reisdit.no.

Det gamle hospi­talet (fra før vår vikingtid) ligger på den andre siden av gaten, skrått overfor for Santa Maria Assunta. Den vesle middel­al­der­byen San Quirico d’Orcia er verd et besøk. Den pynter seg litt for turis­tene, men behandler sine arki­tek­to­niske skatter med verdighet. San Quirico d’Orcia ligger om lag 20 minutter med bil fra Pienza, og er et ypperlig utgangs­punkt for turer av omtrent samme varighet til Montal­cino og/eller klos­ter­kirken Sant’Antimo fra 800-tallet, som også er fullt bevart og used­vanlig vakker.

San Quirico d 'Orcia, middelalder, romansk, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

San Quirico d ‘Orcias romanske middel­al­der­kirke Colle­giata da San Quirico fra 1000-tallet – legg merke til den flotte portalen. Foto: © reisdit.no.

San Quirico d 'Orcia, middelalder, romansk, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

En nærmere titt på en av side­por­ta­lene til Colle­giata da San Quirico fra 1000-tallet. Foto: © reisdit.no.

Collegiata da San Quirico, San Quirico d 'Orcia, middelalder, romansk, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

Den vakre Colle­giata da San Quirico i full bredde. Foto: © reisdit.no.

Chiesa di Santa Maria Assunta, San Quirico D'Orcia, San Quirico d 'Orcia, middelalder, romansk, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

Fra inte­ri­øret til Chiesa di Santa Maria Assunta, San Quirico D’Orcia. Foto: © reisdit.no.

San Quirico d 'Orcia, middelalder, romansk, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

Sant’Antimo er en nydelig kirke fra 800-tallet, som ligger ca 15–20 minut­ters kjøring fra San Quirico. Foto: © reisdit.no.