GoToGate

Santiago del Compostela

Santiago de Compostela i Spania er pilegrimsbyen fremfor noen. Hit leder alle pilegrimsrutene i Europa, og hit kommer mennesker fra alle hjørner av verden for å oppleve pilegrimsmålet, graven der apostelen Jacobs levninger skal ligge. Både Santiago de Compostela i Spania og pilegrimsveien dit gjennom Frankrike og Spania står oppført på Unescos liste over verdens kulturarv.

Mer om Santiago de Compostela
Santiago de Compostela er hovedstad i den autonome regionen Galicia nordvest i landet. Santiago del Compostela – til ettertanke Tenk over følgende: Jacob ble henrettet i Jerusalem i år 44. Levningene etter ham skal ha blitt ført til Compostela – der han i en periode hadde virket. Så langt hadde altså kristendommen utbredelse nådd, allerede i det første århundret! Historien og legenden forteller at byens borgere i år 813 oppdaget en svært gammel grav, som man antok tilhørte apostelen Jakob. Apostelens levninger ble etter folketroen og sagnet i sin tid (i år 44-45?) begravd der en gjeter hadde sett en stjerne. En kirke ble etter hvert bygget over graven. Den er nå erstattet av den nåværende katedralen.

Katedralen Santiago de Compostela, Unescos liste over Verdensarven, Nord-Spania, Spania

Katedralen Santiago de Compostela er bygget på stedet der apostelen Jacob angivelig er gravlagt.

Mer om Santiago de Compostela i Spania
Katedralen, som også bærer navnet Santiago del Compostela, ble påbegynt i sin nåværende grunnplan og elevasjon i år 1075 og ferdigstilt i 1120 som en romansk katedral, med rundbuer. Katedralen har senere fått en til dels barokk innpakning. Santiago de Compostela er Europas største romanske katedral og er i seg selv et kompleks kunstverk av utskjæringer, portaler uthugd og dekorert med steinfigurer. Byen har 90.000 innbyggere og et universitet.

Praza das Praterias, Katedralen Santiago de Compostela, Unescos liste over Verdensarven, Galicia, Nord-Spania, Spania

Sølvsmedens dør er en av portalene til katedralen, fra plassen Praza das Praterias

Dagens pilegrimer i Santiago del Compostela
De senere årene er det stadig mer vanlig at mennesker i mer eller mindre tilfeldige grupper går store deler av den opprinnelige pilegrimsruten til fots – gjennom hele Nord-Spania. Byen er som en pilegrimsby skal være, åpen, gjestfri, tolerant og avslappet. Gamlebyen er et funn for den kulturinteresserte, med arkitektur, kunst, små butikker som selger kuriosa, smug og bueganger.

San Francesco, Katedralen Santiago de Compostela, Unescos liste over Verdensarven, Galicia, Nord-Spania, Spania

En annen gammel vakker kirke i Santiago de Compostela, San Francesco fra 1600-tallet i barokk stil

I Santiago del Compostela finner du en mengde overnattingssteder, kafeer, fortausrestauranter og kafeer. De fleste som besøker byen, er mennesker som har nådd et mål, og som av den grunn er tilfredse og lette å komme i kontakt med. For mange av byens innbyggere er det å være en del av et pilegrimsmål en ære, og noe man er svært stolt av.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Katedralen Santiago de Compostela, Unescos liste over Verdensarven, Galicia, Nord-Spania, Spania

Den gamle katedralen i Santiago de Compostela fikk barokke tårn på 1600-tallet

Plassen foran katedralen i Santiago de Compostela heter Praza do Obradoiro

Praza da Quintana, Katedralen Santiago de Compostela, Unescos liste over Verdensarven, Galicia, Nord-Spania, Spania

Plassen bak katedralen i Santiago de Compostela heter Praza da Quintana

Katedralen Santiago de Compostela, Unescos liste over Verdensarven, Galicia, Nord-Spania, Spania

Santiago de Compostela – legg merke til dekorasjonene på skjermfasaden mellom tårnene på katedralen