Sète i Sør-Frankrike er en både pittoresk og livlig by ved Golfe du Lion, som ikke uten grunn kalles Languedocs Venezia. Sète har en av Sør-Frankrikes viktigste kommersielle havner, og dette er med på å gi denne spesielle feriebyen et litt annerledes autentisk preg. Her kan du rusle rundt i havnekvarterene og titte på et ekte hverdagsliv for sjøfolkene fra forskjellige nasjoner, som er innom her. Gå gjerne inn på en av de røffere sjappene her og spis et måltid mat eller kos deg med en forfriskning. Her vil du oppleve et genuint sjømannsmiljø med høyrøstet og livlig prat i kategorien rett-på-sak.

Mer om Sète i Sør-Frankrike

Sète i Sør-Frank­rike har ellers en litt underlig belig­genhet rundt en 183 meter høy klippe­for­ma­sjon – på en land­tunge med en stor lagune innenfor byen. Det finnes enorme bade­strender på sand­ban­kene både sør og nord for sentrum av Sète. Ved foten av Mont St Clair sør i Sète i bydelen Le Corniche er det også en fin strand ut mot havet med strand­barer og kafeer videre i sørlig retning.

Sête, Viuex ville, kanal, Canal du Midi, havnen, gamlebyen, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Om sommeren ligger det hundrevis av fritids­båter langs kana­lene i Séte

Sète og Canal du Midi

Sète i Sør-Frank­rike har kanal­sys­temer både nord og sør for sentrum, for å slippe gjennom vannet til og fra lagunen ved flo og fjære. Langs den største kanalen nord i byen, Canal du Midi der den eldste bebyg­gelsen befinner seg, ligger de karak­te­ris­tiske murhu­sene malt i pastell-farger på begge sider og speile seg i vannet. I dette idyl­liske kanal­om­rådet er det flere restau­ranter, kafeer og barer, noen av dem med uten­dørs serve­ring i sommer­halv­året. Her serveres det lokale spesia­li­teter av fersk fisk og skalldyr. Kana­lene her fungerer også som havner for fritids­bå­tene i byen, som det er mange av. Det arran­geres en stor festival i den andre og den tredje uken i juli hvert år. Her gjen­skapes 1600-tallets vold­somme sjø-turne­ringer, med knall og fall og mye moro for alle. Helt innerst i Canal du Midi, på nord­siden mot lagunen, bor fiskerne i et ganske tett­pakket strøk, med fiske­bå­tene rett utenfor.

Séte, Viuex ville, havnen, kanalene, Canal du Midi, gamlebyen, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Fiske­res­tau­ran­tene ligger på rekke og rad langs havnen

Enda mer om Sète, strender og opplevelser

På nord­siden av sentrum ligger bade­byen Fron­tignan Plage, starten på en urba­ni­sert sand­banke som strekker seg noen kilo­meter nord­over før ferie­be­byg­gelsen slutter, og en smal sand­banke fronter lagunen i et par mil til nabo­byen Palavas-de-Flot. Den første delen av strand­banken her er delt inn i parseller beskyttet av bølge­bry­tere. I den gamle byen Fron­tignan, på innsiden av lagunen, finner du en av disse typiske sørfranske sirku­lære gamle­byene, hvor husrek­kene ligger tett i tett utenpå hver­andre og i dette tilfellet omkranser en vakker gotisk kirke fra 12–1300-tallet. Lenger opp i byen, ved foten av fjellet er det et marked som holder åpent alle dager. Flere steder i sentrum av Sète finner du åpne plasser omkranset av trær for å gi skygge på varme sommer­dager. Her finner du kafeer og restau­ranter med uten­dørs serve­ring. Området rundt Séte er for øvrig stor­pro­du­sent av Muscadet-vin.

Sête, Viuex ville, havnen, kanalene, Canal du Midi, gamlebyen, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Séte – pano­rama over havne­byen med kanalene

Séte, Viuex ville, havnen, kanalene, Canal du Midi, gamlebyen, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Sétes fiskere leverer ferske skalldyr og fisk til restau­ran­tene hver dag

Séte, Viuex ville, havnen, kanalene, Canal du Midi, gamlebyen, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Séte befinner seg i kuperte omgivelser

Séte, Viuex ville, havnen, kanalene, Canal du Midi, gamlebyen, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Det er meget livlig i restau­rant­strøket i Sétes havn på kvelden

Séte, Viuex ville, havnen, kanalene, Canal du Midi, gamlebyen, middelalder, Sør-Frankrike, Frankrike

Pano­rama over den livlige og spesi­elle kanal­byen Séte