GoToGate

Sorrento

Sorrento er en av de vakreste feriebyene i denne delen av Italia. Sorrento ligger ytterst på odden som strekker seg ut mot Capri, sør i Napolibukten. Det spesielle med Sorrento, er at den består av en øvre by og en nedre by. Den øvre delen ligger på platået cirka 50-70 meter over havet, mens det nede, ved foten av klippene, befinner seg en sjarmerende liten ferieby rundt den opprinnelige fiskerlandsbyen, som har eksistert siden romertiden. Sorrento ble oppdaget av engelske og franske turister allerede på 1700-tallet, og har siden den gang vært meget populær som feriedestinasjon.

Sorrento – en av Italias mest populære feriedestinasjoner
Sorrento ble tidlig et obligatorisk stoppested for 1800-tallets dannelsesreiser. De første turistenes begeistring for byens vakre beliggenhet, høyt oppe på klippeplatået og med spor etter antikkens greske bosetning, førte til at det tidlig ble bygget hoteller her. Siden den gang er Sorrento til en viss grad blitt modernisert, uten at det har forskjønnet byen nevneverdig. Sorrento har likevel masser av sjarm, og beliggenheten på platået over havet gir en fantastisk utsikt over den vakre Napolibukten. Sorrento er et svært populært turistmål, med mer enn 100 hoteller. Det sier seg selv at turist-tettheten er stor. Byen har cirka 17.000 faste innbyggere, som i stor grad lever av turismen. Den trivelige og maleriske gamlebyen her mengder av smale smug og små plasser, der det er barer, restauranter og kafeer, mange av dem med utendørs servering. Her ligger også de eldste kirkene.

Sorrento, Napoli-bukten, Campania, Sør-Italia, Italia

Beliggenheten til Sorrento med utsikt over Napoli-bukten er nesten ikke til å tro

Mer om Sorrento
Sorrento er lett tilgjengelig både fra Napoli og Pompeii, og hovedveien herfra til Amalfikysten er berømt for sine vakre utsiktspunkter, kurver og naturskjønne omgivelser. Mange benytter også Sorrento som utgangspunkt for reiser og dagsturer til Napoli, Amalf, Positano, Capri og Ischia med ferger og hydrofoiler. Merk deg også at det finnes en smalsporet jernbane, som daglig går mellom Napoli og Sorrento, via Pompeii. Mange benytter dette toget rundt Napolibukten til eller fra Sorrento eller Napoli, og returnerer med ferge eller hydrofoil. Toget er elektrisk drevet og går ganske fort. Jernbanelinjen kan by på mange fine utsiktspunkter og anbefales for deg som har lyst til å se deg om rundt på Napolibukten. Toget brukes også av mange til å komme seg til og fra Pompeii.

Sorrento og “Grand Tour”
Fra Sorrento er det storslått utsikt over Napolibukten, og du kan fra enkelte utsiktspunkter se både Napoli, Vesuv og øya Capri. Sorrento har selv masser av sjarm med flere små, fine badestrender og en havn for lystbåter, som er flittig besøkt. Midt gjennom byen går det en kløft gjennom kalksteinsklippene som deler byen i to. Her ligger det ruiner av møller, som en gang var en viktig del av byens næringsliv. Sorrento var et viktig stoppested også på norske kunstnernes turistrute på 17- og 1800-tallets ”Grand Tour”. Forfattere som Bjørnstjerne Bjørnson, Camilla Collett og Olaf Bull har vært her. Henrik Ibsen fullførte både ”Peer Gynt” og ”Gjengangere” her, i henholdsvis 1867 og 1881.

 Sorrento, Napoli-bukten, Campania, Sør-Italia, Italia

Henrik Ibsen skal etter sigende ha frabedt seg sightseeing med tøffe-tog i Sorrento

Litt om Sorrentos historie, kunst og kultur
Sorrento ble grunnlagt omtrent 700 år før Kristus av Oscanere, et italisk folkeslag som sammen med Samnitter tradisjonelt har tilhørt Campania og andre deler av Sør-Italia. Det skal også ha vært tette forbindelser mellom øya Lipari nord for Sicilia og Sorrento, og man tror at Sorrento kan ha blitt annektert som en koloni av grekere fra moderkolonien Lipari. Senere ble byen erobret av etruskerne, før byen ble innlemmet i det romerske riket år 307 før Kristus, som Surrentum. De fleste av innbyggerne i Sorrento talte fortsatt gresk, også etter at byen ble romersk.

Sorrento – vin og sitrusfrukter
Sorrento var i antikken kjent for sin vin, sine appelsiner og sitroner, som ennå ikke var spredt til det øvrige Italia, sin fisk og sine vakre campaniske rødfigur vaser, en sidegren til gresk rødfigur vasemaleri. Funn av mynter fra Massalia (Marseille), Gallia (Frankrike) og de Baleariske øyer tyder på omfattende handel. De eldste ruinene som fremdeles kan sees i Sorrento, er fra 600 år før Kristus, og kan sees i den sjarmerende gamlebyen, der de forskjellige lagene av tid er synlig i arkitekturen. Du bør få med deg byens katedral, kirken Sant’Antonio og klosteret San Francesco, som har en vakker klosterhage. I gamlebyen må du ha øynene med deg, høyt og lavt. Besøk turistinformasjonen og be om et kart.

 Sorrento, Napoli-bukten, Campania, Sør-Italia, Italia

Villaer med majestetisk beliggenhet over havneområdet i Sorrento

Mer om Sorrentos historie i middelalderen
Sorrento ble et erkebispesete cirka år 420. Etter Romerrikets sammenbrudd, ble Sorrento en del av det bysantinske Østromerske riket, etter en kortvarig okkupasjon av ostrogotere.  Langobardene, som herjet mye av Sør-Italia på siste halvdel av 500-tallet, beleiret Sorrento, men lyktes aldri å innta byen. I de følgende århundrene mistet det fjerne bysants stadig mer makt og Sorrento ble etter hvert et selvstendig hertugdømme. Byen hadde stadige konflikter med sin mektige og rike nabo Amalfi, på den andre siden av halvøya. Sorrento var på 700-tallet også i krig med muslimske arabiske Sarasenere, men klarte å holde dem på avstand. I år 1133 måtte imidlertid Sorrento gi tapt for normannerne, ved Roger II av Hauteville i Normandie. Normannerne hadde underlagt seg Sicilia og store deler av Sør-Italia fra begynnelsen av 1000-tallet. Normannerne var våre fjerne slektninger, tredje eller fjerde generasjons etterkommere av Gange-Rolv fra Mørekysten, som slo seg ned vest i Frankrike og fikk tildelt hertugdømmet Normandie i år 911 av den franske kongen, mot at han holdt seg der og – fremfor alt – holdt fred.  Sorrento ble dermed en del av kongedømmet Sicilia.

 Sorrento, Napoli-bukten, Campania, Sør-Italia, Italia

Sorrentos beliggenhet har gjort byen til en av Sør-Italias mest besøkte

Sorrentos historie etter middelalderen
Den 13. juni i år 1558 skulle bli en mørk dag for innbyggerne av Sorrento. Ottomanske marinestyrker inntok og plyndret byen som en følge av krigen mellom Tyrkia og Spania, som pågikk på denne tiden. Spanjolene kontrollerte halve Italia på denne tiden. Byen gjorde opprør mot spanjolene i år 1648, men ble åtte år senere rammet av pest. Fra begynnelsen av 1700-tallet opplevde Sorrento en økonomisk, sosial og kulturell gjenfødelse, i og med at velstående utlendinger oppdaget byen og gjorde den til et obligatorisk stoppested under “the Grand Tour”, som enhver europeisk aristokrat måtte foreta som en del av sin dannelse. Uten å besøkt de viktige italienske stedene som denne dannelsesreisen forutsatte, kunne man simpelthen ikke konversere fullverdig med andre av egen stand, og ble ansett som kulturelt, litterært og historisk tilbakestående. Kjente internasjonale forfattere som Byron, Keats, Scott, Dickens, Goethe, Wagner, lbsen, Johann Wolfgang von Goethe, H.C. Andersen og Nietzsche var eksempelvis her i sine mest produktive år.

Litt om Sorrentos museer
Byen har flere fine museer, blant andre to arkeologiske museer med samlinger helt tilbake til det 7. århundre før Kristus, samt et kunstmuseum og et mineralogisk museum.

Museo Archeologico George Vallet
Dette arkeologiske museet ble åpnet i år 1999 i den flotte klassiske Villa Fondi di Sangro, oppkalt etter arkeologen George Vallet. Samlingene omfatter funn fra nylig gjennomførte arkeologiske utgravninger på Sorrento-halvøya, og omfatter gjenstander fra førhistorisk tid til og med romertiden. Besøkende blir ledet gjennom utstillingene i kronologisk rekkefølge, fra Gaudo-kulturen i den andre årtusen før vår tidsregning i første etasje. Andre etasje huser funn fra arkaisk tid og funn fra nekropolisen Massa Lubrense, Vico Equense og Sorrento. Her er både kultgjenstander og inskripsjoner. Det finnes også et utvalg fra Athena-helligdommen på Punt Campanella. Et av rommene er viet utviklingen av Surrentum, med blant annet vaser fra det sjette århundret før Kristus, malt i en rødfigurstil avledet fra gresk vasemaleri. Her finnes også gjenstander fra romertiden. Det ble bygget flere villaer av romerske aristokrater, som visste å sette pris på den vakre beliggenheten og utsikten her.

Åpningstidene er fra 9-13 og 16-19 hver dag unntatt mandag, da museet holder stengt.
Adressen er Piano di Sorrento

Museo Correale di Terranova
Museo Correale di Terranova holder til i den tidligere residensen til adelsfamilien Correale di Terranova. Museet ble åpnet for publikum i år 1989, og har utstillinger som omfatter funn fra romertid og middelalder. Samlingene er fordelt over 23 utstillingsrom. Her kan du blant annet se gjenstander fra arkeologiske utgravinger fra omliggende nekropoliser og romerske gjenstander, som for eksempel marmorstøtten av Augustus. Middelalder-avdelingen omfatter kirkekunst fra 800-tallet til cirka år 1200 fra en tidligere katedral. Det er også en utstilling av gjenstander fra 1500 og 1600-tallet, sammen med malerier av kunstnerne Artemisia Gentileschi og Alfonso Rodriguez i andre etasje. I tredje etasje finner du mer kunst, her fra 1700 og 1800-tallet, som omfatter blant annet den napolitanske skolen, landskapene fra Posillipo-skolen og en samling dekorativ kunst fra den samme perioden.

Åpningstidene er fra 9-14 hver dag unntatt tirsdag, da museet holder stengt.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Sorrento, Napoli-bukten, Campania, Sør-Italia, Italia

I Sorrento har man over lengre tid tilpasset seg topografiske forhold

 Sorrento, Napoli-bukten, Campania, Sør-Italia, Italia

Sorrento består av lag på lag av historie

Sorrento, Napoli-bukten, Campania, Sør-Italia, Italia

Selv om mesteparten av Sorrento ligger på platået 40-70 meter over havet, kan du slikke sol og bade i den nedre delen av byen

Sorrento, Napoli-bukten, Campania, Sør-Italia, Italia

Sorrento er delt av en stor kløft, hvor fremdeles kan se ruinene av de gamle kornmøllene

 Sorrento, Napoli-bukten, Campania, Sør-Italia, Italia

Du har ikke sett Sorrento skikkelig før du har vært nede ved havet

 Sorrento, Napoli-bukten, Campania, Sør-Italia, Italia

Fra sentrum av Sorrento, der gamlebyen starter

 Sorrento, Napoli-bukten, Campania, Sør-Italia, Italia

Panorama over vakre Sorrento

Sorrento, Napoli-bukten, Campania, Sør-Italia, Italia

Fra Sorrentos livlige og sjarmerende gamleby. Foto: CaSclafani/Wikipedia

 Sorrento, Napoli-bukten, Campania, Sør-Italia, Italia

Fra Corso Italia mot Piazza Torquato Tasso. Foto: Jensens/Wikipedia

Sorrento, Napoli-bukten, Campania, Sør-Italia, Italia

Panorama over havnen og Napolibukten