GoToGate

Tavira

Tavira er en helt enestående liten by øst på Algarve-kysten i Portugal, ikke så langt fra grensen til Spania. Byen ligger vakkert til med historisk bebyggelse typisk for regionen, på begge sider av elven Rio Sequa. Tavira i Portugal er en kystby som er stolt av sin historie, og som i motsetning til resten av den vestlige Algarve-kysten, ikke ble hardt rammet av jordskjelvet i 1755.

Tavira – en bade- og ferieby med kulturseverdigheter
Nå skal det sies at sjarmerende Tavira her mer å by sine turister enn historie og gammel bebyggelse, som du kan lese mer om nedenfor. Tavira har flotte badestrender på de lange, smale sandbankene på begge siden av utløpet av elven. Tavira er i dag blitt en populær bade- og ferieby, uten at det har betydd noen negativt for denne pittoreske og bevisste historiske byen.

Gilao, Tavira, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Rustikt og til dels svært gammelt langs elven Gilao i Tavira

Mer om Tavira, uteliv og shopping
Tavira har en mengde restauranter, kafeer og barer med utendørs servering, på begge sider av elven. Langs promenadene på hver side ligger det dessuten flere restauranter med utsikt til elven. Tavira er en trivelig by å vandre rundt i. Her er brosteinsgater og -smug, omgitt av de samme husene som har stått her de siste par hundre årene, og ofte lenger enn det. På de små plassene ved de mange kirkene rundt om i byen, finner du gjerne en trivelig liten kafé eller restaurant, hvor du slå deg ned og se på folkelivet, mens du nyter en forfriskning eller et lite måltid. Det er vanskelig ikke å trives i denne intime lille byen med så mye atmosfære og historiske omgivelser.

Romersk bro, Tavira, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Broen i Tavira er to tusen år gammel og ble bygd av romerne.

Mer om Tavira, historie og severdigheter
Taviras største stolthet er den praktfulle broen fra romertiden, antakelig bygd i det første århundret etter Kristus. Romerne erobret området i det andre århundret før vår tidsregning, og grunnla kolonier, gjerne på steder hvor det fra før var bosetninger. Den to tusen år gamle broen i Tavira, som i dag kun benyttes som gangbro, var en del av romerne vei, anlagt mellom koloniene Castro Marim og Faro. Castro Marim er for øvrig et svært populært mål for utflukter. Denne gamle borgen er omgitt av den vesle landsbyen av samme navn. Borgen som du i dag ser her, er fra 1200-tallet, bygget oppå mauriske, visigotiske, romerske, greske og aller først fønikiske forsvarsverk. Historien har satt sine spor på Algarve-kysten. En del av Taviras aller eldste bebyggelse ligger rett ovenfor denne broen. Her kan du se at bygningene er oppført helt ut i elven. Litt opp i byen på vestsiden av elven finner du den mauriske borgen, som ble bygd for å forsvare det maurerne anså som sin viktigste by på Algarve-kysten. Når du står her oppe og ser ut over byen, får du overblikk over de særegne firesidede, pyramideliknende takkonstruksjonene her.

Igreja do Santiago, Tavira, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Igreja do Santiago er fra 1400-tallet med noen senere tilføyelser

Litt om Taviras mange gamle kirker
Taviras innbyggere er stolte av sine mange flotte, gamle kirker. Klokketårnet på Santa Maria do Castelo ved borgen er et synlig landmerke i byen. Kirken er bygget på restene av en tidligere moské, og har bevart inngangspartiet i gotisk stil fra slutten av 1200-tallet. På nedsiden av borgen finner du klosteret Nossa Senhora da Graca fra 1569. Tavira har også kirker i renessansestil, som Igreja da Misericordia, bygget mellom årene 1541 og 1551. Legg merke til fasaden med skulpturene av Kristus flankert av Peter og Paulus over portalen.  Palacio da Galeria rett ved siden viser vandreutstillinger av forskjellig slag. Hvis du er spesielt opptatt av arkitektur, skal du vite at det finnes et vakkert lite kvartal med hus fra 1500-tallet ved Rua da Liberdade og Rua José Pires Padhina.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Gilao, Tavira, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Havnen ved elven Sequa i Tavira er byens pulsåre – her kom seilskutene med importvarer

Tavira, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Tavira har sin karakteristisk bebyggelse langs havnen

gamlebyen, kirke, Tavira, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Man vet alltid hvor mye klokken er i gamlebyen i Tavira

Santa Luz de Tavira, Tavira, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Santa Luz de Tavira fra 1500-tallet er en av byens 21 til dels svært gamle kirker

Tavira, Algarvekysten, Sør-Portugal, Portugal

Mange lever fremdeles av fiske i Tavira