GoToGate

Todi

Todi i Italia har en svært dramatisk beliggenhet på en høy klippe, som gir fantastisk utsikt over Tiberdalen og det frodige landskapet rundt byen. Todi i Italia ble opprinnelig grunnlagt av etruskerne og senere erobret av romerne.

Middelalderbyen Todi
I dag er Todi først og fremst preget av en godt bevart middelalderbebyggelse med smale smug, bueganger, brostein og en mengde sjarmerende kriker og kroker. De fleste som besøker Todi kommer hit for å oppleve den mektige plassen Piazza del Popolo med duomo og middelalderpalassene fra 1200-tallet. På denne store plassen og ligger det et par restauranter med uteservering, hvor du kan slå deg ned og nyte den storslåtte arkitekturen som omgir deg på alle kanter. Todi har for øvrig flere piazzaer der det finnes kafeer og restauranter.

Todi, middelalder, Umbria, Midt-Italia, italia

Panorama over middelalderbyen Todi fra tårnet til kirken San Fortunato

Mer om Todi i Italia
Litt om de enkelte byggene på Piazza de Popolo: Duomo fra 1200-tallet er bygd på stedet der det sto et romersk Apollon-tempel. Duomo har et enkelt, treskipet romansk interiør med en freske av dommedag fra 1596 på bakveggen til fasaden. På plassen ligger også tre mektige middelalderpalasser; Palazzo dei Priori bygget mellom 1293-1337, og de sammenbygde Palazzo del Capitano fra 1290 og Palazzo del Popolo, pavens palass fra 1213. Palazzo del Capitano huser Museo Etruco-Romano med etruskiske arkeologiske funn og har svært flotte middelalderinteriører. Palasset huser også Pinacoteca Comunale med kirkekunst og kirkegjenstander.

Piazza del Popolo med Duomo, Palazzo dei Priori, Palazzo del Capitano og Palazzo Del Popolo, Todi, middelalder, Umbria, Midt-Italia, italia

Piazza del Popolo med Duomo, Palazzo dei Priori, Palazzo del Capitano og Palazzo Del Popolo

Rett ved plassen finner du også den gotiske kirken San Fortunato med flotte interiører og Madonna og barnet fra 1432 av Masolino da Panicale. På baksiden av San Fortunato går det en sti ned til en annen severdig bygning, renessansekirken Santa Maria della Consolazione påbegynt i år 1508, muligens tegnet av Bramante, som var en av arkitektene bak Peterskirken i Roma.

Palazzo dei Priori, Todi, middelalder, Umbria, Midt-Italia, italia

Palazzo dei Priori ligger også ved Todis hovedplass

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Duomo, Todi, middelalder, Umbria, Midt-Italia, italia

Duomo i Todi har en vakker dekorert portal

Santa Maria della Consolazione, Todi, middelalder, Umbria, Midt-Italia, italia

Renessansekirken Santa Maria della Consolazione

Chiesa di San Fortunato, Todi, middelalder, Umbria, Midt-Italia, italia

Chiesa di San Fortunato fra siste del av 1200-tallet