GoToGate

Torino

Torino i Piemonte er en litt utypisk italiensk by. Torino har nemlig de siste fire hundre årene utviklet seg etter en byplanlegging som er helt unik. Resultatet er et vakkert og kompakt historisk sentrum, med åpne plasser omgitt av barokk arkitektur forbundet med rette gater og arkader. Torino er kjent for sine utsøkte restauranter, praktfulle palasser og flotte museer – og for det berømte likkledet, en av den katolske verdens viktigste relikvier. Deler av Torinos historiske bysentrum ble oppført på Unescos liste over Verdensarven i år 1997.

Mer om Torino
Torino er meget enkel storby å orientere seg i. Hjertet av byen er den store plassen Piazza Castello. Herfra går Via Po i rett linje til plassen Piazza Vittorio Veneto ved elven Po. Fra Piazza Castello går også en annen viktig gate, Via Roma, ut fra plassen i nesten rett vinkel på Via Po. Sentrum er enkelt forklart området rundt Piazza Castello og kvartalene mellom Via Po, Via Roma og elven Po. Via Roma er en meget elegant gate med en mengde eksklusive butikker. Brede arkader gjør at Torinos innbyggere kan shoppe tørrskodd uansett værforhold. Fortau og søyler av marmor bidrar til Via Romas eleganse. Gaten leder forbi den uhyre vakre plassen Piazza San Carlo, hvor Torinos barokk virkelig får utfolde seg. Mer om de enkelte plassene i egne avsnitt. Torino heter Turin på engelsk, tysk og fransk.

Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

En av Torinos mange restauranter med utendørs servering. Her ved Porta Palatina fra romertiden på Piazza Augusta, et steinkast fra Piazza Castello.

Litt fakta om Torino
Torino i Italia er en av Nord-Italias største byer, et tradisjonelt senter for industri og kjent for sine mange designforetak. Motemerket Kappa er en av Torinos kjente merkevarer ved siden av Fiat, som siden år 1899 har vært toneangivende i byen, ikke minst via eierne Agnelli-familien, som også står bak fotballaget Juventus, som spiller i toppserien. Byen er administrasjonssentrum for regionen Piemonte. Den er også et katolsk erkebispesete Det såkalte likkledet i Torino oppbevares ikke i den katolske domkirken, som mange tror, men i Palazzo Reale. Navnet Torino kommer fra Tau, et keltisk ord som betyr fjell, lett å forstå om man ser seg rundt. Det italienske navnet Torino betyr tilfeldigvis også «liten okse» på italiensk, og det reflekteres i byvåpenets avbildning av en gullokse.

Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Torino er en storslått by med flott beliggenhet ved foten av alpene

Flere fakta om Torino
Torino i Italia kan by på en mengde muligheter for deg som vil shoppe, eller oppleve stor arkitektur og kunst. Torino i Italia har en rekke utmerkede restauranter, og fortauskafeer finner du nesten over alt. Det var for øvrig her i Torino i Italia at sjokoladen, i fast form ble oppfunnet. Byen er velordnet, ren, ryddig og vakker. I Torino i Italia venter mange fine opplevelser for den som er glad i kunst, mote, mat, vin og vakker arkitektur. Torino har flere markeder, på steder som Porta Palazzo, Corso Svizzera og Corso Racconigi, samt området der Via Garibaldi krysser Corso Valdocco.

Torinos Piazza San Carlo, kirkene Santa Cristina og San Carlo, Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Torinos Piazza San Carlo med kirkene Santa Cristina og San Carlo

Torino – en av de viktige barokkbyene i Italia
Barokk kunst og arkitektur hadde sitt utspring i Roma. Temperamentsfulle kunstnere som maleren Caravaggio og arkitekten Borromino skapte kunst og arkitektur for evigheten på begynnelsen av 1600-tallet i den evige stad, Roma. Torino ble imidlertid også en viktig by for barokk arkitektur. Frem til cirka år 1550 var Torino en middelalderby basert på en 1500 år gammel byplan fra romertiden. I år 1563 flytter imidlertid en fransk greve av det selvstendige grevskapet Savoy (Savoi) sin residens fra franske Chambéry til Torino. Det innebar plutselig at Torino fikk et økonomisk grunnlag for varig vekst, som savner sidestykke i Italia. Greven Emmanuele-Philiberto igangsatte et omfattende byggeprogram og hans etterkommere engasjerte dyktige arkitekter til å gjennomføre sine planer gjennom 1600- og 1700-tallet. Andre viktige barokk-byer ut over Roma og Torino er Napoli og Venezia.

Piazza San Carlo,  Santa Cristina, Filippo Juvarra, Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Fasaden på kirken Santa Cristina er et praktstykke barokk arkitektur, som du finner på plassen Piazza San Carlo, også kalt Torinos penstue.

Mer om Torino og barokken
Flere berømte barokk-arkitekter er spesielt knyttet til Torino, Amadeo Castelamonte(1610-1683) Guarino Guarini (1624-83) og Filippo Juvarra (1678-1736). Deres bygninger ble oppført både i og utenfor Torino, som en del av Sovay-grevenes byggeprogram. La oss begynne i Torinos sentrum, med en av bygningene som er tegnet av Guarino Guarini. I tilslutning til byens domkirke fra 1400-tallet, Duomo, ble det besluttet at det skulle bygges et kapell til oppbevaring av det berømte likkledet, som Jesus i følge tradisjonen ble svøpt med etter at han ble tatt ned av korset. Kledet har på mystisk vis et avtrykk av ansiktstrekkene hans. Dette Cappella della Santissima Sindone (det hellige likkledets kapell) ble overtatt av Guarini da den opprinnelige arkitekten døde. Bygningen var ferdig opp til taket, og Guarini var derfor bundet til en grunnplan med åtte pilarer. Guarini bryter alle regler, inkorporerer den tidligere planen i en ny dristig form og dermed skriver seg inn i arkitekturhistorien.

Piazza Castello, San Lorenzo, Palazzo Reale, Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Piazza Castello med San Lorenzo til venstre, Palazzo Reale i grått til høyre, med campanilen til duomo og Cappella della Santissima Sindone bakenfor.

Severdigheter rundt Piazza Castello
Piazza Castello er omgitt av flere viktige bygninger, Palazzo Reale, Armeria Reale, Duomo, kirken San Lorenzo og Palazzo Madama. Palazzo Reale var residensen til Savoy-grevene fra 1658 er tegnet av Amadeo Castelamonte med fantastiske interiører, overdådig dekorert med takmalerier og malte paneler omgitt av forgylte rammer og stukkatur. Palasset er åpent for publikum. Armeria Reale ligger i en av palassets fløyer og inneholder en omfattende våpensamling, helt tilbake fra etruskisk og romersk tid, i omgivelser som kan ta pusten fra noen hver. Juvarra tegnet innredningen til en av salene, Galleria Beaumont.

Mer om Piazza Castello og severdigheter
Armeria Reale huser også en samling av illustrasjoner og manuskripter, blant annet et selvportrett av Leonardo da Vinci. Duomo er Torinos eneste renessansebygg – og det er i seg selv bemerkelsesverdig. Middelalderen ble så og si avløst av barokken her. Renessansen har i det øvrige Italia satt tydelige spor. Toppen på Duomos kampanile – tårnet – er utformet av Juvarra. Innerst til høyre i Duomo finner du kapellet med likkledet. Likkledet ble sist vist våren år 2010, under enorm media-oppmerksomhet med paven til stede. Se forrige avsnitt.

Enda mer om severdigheter rundt Piazza Castello
Kirken San Lorenzo er også tegnet av Guarini Guarino. Her tegner han en åttekantet tambur med kuppel som han gjentar med ny kuppel over ny åttekantet tambur med en lanterne på toppen. Løsningen skaper stor oppmerksomhet, ikke minst på grunn av alt lyset som slippes inn. Interiøret har repeterende palladianske motiver, vakkert dekorert og med fantasifull material- og fargebruk. San Lorenzo bør du ta deg tid til å se. Palazzo Madama ble tegnet av Filippo Juvarra i en stringent klassisistisk barokk stil inspirert av Versailles, og oppført i perioden 1718-21 på med en middelalder-struktur på baksiden. I annen etasje i palasset er det et aldeles utmerket Museo Civico d’Arte Antica, med samlinger som omfatter gresk og romersk kunst fra årtusenet før vår tidsregning til det 19. århundre, herunder renessansekunst.

San Lorenzo, Guarini Guarino, Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

San Lorenzo er tegnet av Guarini Guarino og har en dristig kuppelløsning.

Flere severdigheter i sentrum – Piazza San Carlo
Piazza San Carlo er kanskje Torinos vakreste plass. I den den sørlige enden av plassen ligger to barokke tvilling-kirker, Santa Cristina og San Carlo, som markerer starten på hovedgaten Via Roma. San Carlo ble grunnlagt i år 1619 og sto ferdig i år 1635, mens Santa Cristina ble fullført i år 1639. Nesten 80 år senere utformer Filippo Juvarra den fasaden vi i dag ser, blant annet med en skulpturgruppe, som skaper en livfull og delikat helhet. Midt på Piazza står en flott rytterstatue som presenterer den første Savoy-greven Emanuele Filiberto, “grunnleggeren” av barokkens Torino og etter hvert et symbol for byen. Norvest på plassen finner du et elegant magasin, Galleria San Frederico, med et stort utvalg eksklusive butikker innen klær, vesker, lærartikler, parfyme etc. Rundt plassen finner du også flere eksklusive kafeer hvor byens bedrestilte gjerne møtes.

Piazza San Carlo, Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Italias piazzaer er samlingssteder for både gammel og ung. På Piazza San Carlo er Savoy-greven Emmanule i ferd med å gi uttrykk for hva han synes om skating.

Flere severdigheter i sentrum – Palazzo Carignano
Palazzo Carignano regnes som et av Guarini Guarinos viktigste verk. Det ble bestilt av familien Carignano i begynnelsen av 1670-tallet og sto ferdig i år 1681. I dette palassbygget får Guarini utløp for sine matematiske fantasier og skaper en plastisk fasade med buet form, som bryter med Torinos rette gateløp. I tillegg er et tungt familievåpen satt som krone på fasaden, for å gi hoffbygningen autoritet. Palazzo Carignano vakte enorm oppsikt blant samtidens arkitekter og ble typemodell for en rekke bygg i denne delen av Italia. Palasset er åpent for publikum og huser Museo Nazionale del Risorgimento. Risorgimento er betegnelsen på den epoken der de italienske patriotene gjennom 50 år kjemper for å frigjøre hele Italia fra fremmed styre, noe som endte med Italias samling i år 1870. Museets samling omfatter malerier, fotos og dokumenter som forteller denne historien.

Piazza San Carlos, Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Piazza San Carlos sett fra motsatte sid, medtvillingkirkene i ryggene

Litt om Torinos museer
Torinos Museo Egizio (Egypt) omfatter en av verdens viktigste samlinger av egyptiske gjenstander. Egypt ble erobret under Napoleons felttog på slutten av 1700-tallet, og franske militære tegnere var de første som dokumenterte pyramidene, sfinxen og templene, slik at samtidens Europa fikk et glimt av denne storslåtte kulturen. Bernardo Drovetti fra Piemonte var stasjonert i Egypt i 1798-99 og tok med seg ganske omfattende mengder med skulpturer, payrus, templer, veggmalerier og kunst, uten å spørre noen om lov, for å uttrykke det slik. I samlingen finnes også en komplett liste over Egypts faraoer, som er grunnlaget for arkeologiens kronologi, utarbeidet på Ramses IIs tid. I den samme bygningen, Accademia delle Scienze, for øvrig også tegnet av Guarino, finner du Galleria Sabauda. Mer om det i neste avsnitt.

Mer om Torinos museer – Galleria Sabauda
Her finner du grevefamilien Savoys kunstsamlinger gjennom 4 århundrer, påbegynt på 1400-tallet. Resultatet er virkelig oppsiktsvekkende; her er renessansekunst fra hele Europa, med flamske mestere som blant andre Rembrandt, Van Dyck og Van Eyck i tillegg til italienske mestere som Mantegna, Bellini og Veronese i tillegg til barokkmestre som Poussin og Lorrain. I tillegg finner du omfattende samlinger av malere fra Piemonte. Samlingene er arrangert etter forskjellige skoler og kunsthistoriske epoker.
Enda litt mer om Torinos museer – Pinacoteca Giovanni e Marella Agnelli
Dette museet huser samlingene til Fiat-konsernets grunnlegger, Giovanni Agnelli og hans kone Marella. Museet holder til i en gammel fabrikkbygning for produksjon av Fiat, og omfatter 25 sentrale verk i samlingen, fra 1700- til 1900-tallet, som for eksempel Canaletto, Picasso, Matisse og Modigliane. Du vil også kunne se besøkende utstillinger i museet.

Torinos tårn – Mole Antonelliana
Når man ser fotos av Torino, så ruver et karakteristisk spir med at firkantet tårn som base opp fra byens bebyggelse. Man tenker gjerne at det tilhører byens katedral, men slik er det ikke. Mole Antonelliana ble opprinnelig bygd som en synagoge(!), men ble isteden innredet for å huse Risorgimento, (som nå er i Palazzo Carignano), da det sto ferdig i år 1897. Tårnet er 167 meter høyt, og var i sin tid verdens høyeste bygning. I dag huser bygningen et kinomuseum, ved siden av å være Torinos fremste landemerke.

Palazzo Stupinigi, Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Stupinigi er et enormt jaktslott tegnet av Filippo Juvarra. Palasset ligger ni kilometer utenfor sentrum av Torino.

Severdigheter utenfor sentrum av Torino

Stupinigi-palasset fra år 1720 er et av Italias flotteste jaktslott, tegnet av arkitekten Filippo Juvarra. Det enorme jaktslottet befinner seg en snau mil sørvest for Torino og er åpent for publikum. Hovedbygning er trinnvis oppbygd med en kuppel kronet av en hjort, mens de lave fløyene stråler ut i mange armer. Både eksteriørene og interiørene er praktfulle, og absolutt verd turen ut.

Basilica di Superga regnes som et av Filippo Juvarras viktigste arbeider. Denne sobre kirken ble påbegynt i år 1717 og fullført i år 1731. Med sin flotte beliggenhet på en åskam mot alpene, troner den slanke, høye barokk-kirken elegant mot bakgrunnen i fargene gult og hvitt. En dominerende, høy kuppel flankert av to typiske, barokke kapelltårn forsterker byggets vertikale linjer. Kuppelen i kombinasjon med den elegante portikoen med tempelgavl og korintiske søyler, leder tanken hen til Pantheon i Roma, noe som kan ha vært Juvarras forbilde. Du vil herfra ha en fenomenal utsikt over Torino.

Museo dell’Automobile ligger noen få kilometer utenfor Torino og har en flott samling veteranbiler. Museet ble grunnlagt i år 1933 og har gjennom nesten 80 år hatt tilgang til en mengde klassiske biler. Den første bensindrevne bilen som ble produsert i Italia er i samlingen, det samme gjelder den første Fiat som noen sinne ble laget. Her er også tidlige modeller av Bugatti, Ferrari, Lancia, Alfa Romeo og Isotta.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Palazzo Reale, Piazza Castello, Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Torinos kongelige slott, Palazzo Reale på Piazza Castello i sentrum

Piazza Castello, Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Torinos Piazza Castello er den viktigste plassen i Torinos sentrum. Her finner du blant annet den tidligere kongeresidensen Palazzo Reale, til høyre på bildet

Porta Palatina, Piazza Augusta, Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Porta Palatina fra romertiden ligger ved Piazza Augusta

duomo, Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Duomo er Torinos eneste renessansebygning

Mole Antonelliana, Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Torinos fremste landemerke er Mole Antonelliana fra 1879

Palazzo Madama, Piazza Castello, Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Torinos Palazzo Madama ved Piazza Castello er tegnet av den berømte arkitekten Juvarra

Juvarras, Palazzo Madama, Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Fra en av Juvarras elegante trapper i Palazzo Madama

Palazzo Madama, Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Palazzo Madama er kjent for sine elegante interiører

Palazzo Madama, Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Mer eleganse fra det stilfulle Palazzo Madama


Billig pakkereise

Palazzo Madama, Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Bak Palazzo Madama finner du denne middelalderbygningen i gotisk stil

San Lorenzo, Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Den berømte kirken San Lorenzo ser ut som en bygård med tårn

San Lorenzo, Guarino Guarini, Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

San Lorenzos gjennonførte kuppel av Guarino Guarini

Palazzo Carignano, Guarini Guarino, Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Torinos Palazzo Carignano regnes som et av Guarini Guarinos viktigste verk

Piazza Vittorio Veneto, Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Piazza Vittorio Veneto ned mot elven

Ponte Regina Margherita, Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Ponte Regina Margherita går over elven Po fra Piazza Vittorio Veneto

Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

På motsatt side for Piazza Vittorio Veneto finner du Chiesa della Gran Madre di Dio

Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Likkledet i Torino bærer angivelig portrettet av Jesus

Chiesa del Carmine, Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Interiør fra kirken Chiesa del Carmine av Juvarra 1732-35

Basilica di Superga, Juvarra, Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Basilica di Superga er gravkirke for Savoy-familien og tegnet av Juvarra

Basilica di Superga, Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Interiøret i Basilica di Superga er i en lys blå farge

Art Noveau, Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Torino kan også by på litt Art Noveau