GoToGate

Toscana og Umbria

Toscana og Umbria er svært populære regioner i Midt-Italia, som omfatterer stemningsfulle middelalderbyer i usedvanlig vakkert bølgende landskap, med en rekke karakteristiske oldtidsbyer beliggende på høyder i terrenget.

Toscana – varierte ferietilbud
Toscana har også en vakker kystlinje med praktfulle badestrender, koselige fiskerlandsbyer, og fjellrike områder med maleriske middelalderbyer som klorerer seg fast i åssidene. De mest severdige byene i Toscana og Umbria er svært gamle, og ble i sin tid anlagt høyt i landskapet for at de skulle være lette å forsvare. Det toscanske og umbriske kjøkken er verdensberømte og består av en mengde lokale spesialiteter, som varier fra by til by. Det samme gjelder vinene.

Firenze, renessanse, middelalder, Unescos liste over Verdensarven, historisk bydel, gamleby, Toscana, Midt-Italia, Italia

Panorama over kunst- og kulturbyen Firenze, der renessansen oppsto cirka år 1400.

Mer om Toscana
Når du besøker en av de gamle byene i Toscana skal du ha øynene med deg, både høyt og lavt. Toscana i Italia finner du praktfull arkitektur over alt, og plutselig kan du snuble over ruiner og bygg helt tilbake fra antikken. Toscana er stort, og har flere store byer. Shoppingmulighetene er selvfølgelig best i byer som Pisa, Firenze og Siena, hvor mote, sko, vesker og andre italienske designprodukter av høy kvalitet selges til høy pris til feriegjester med romslig lommebok. Man reiser kanskje ikke til Toscana for å varme opp kredittkortet sitt, egentlig. I de mindre byene handler shopping ofte om å finne lokale spesialiteter innen landsbruksprodukter som vin og delikatesser. Her er det viktig å snuse seg frem til de riktige butikkene, prøvesmake og velge noe man synes er verd å ta med seg hjem.

 renessanse, middelalder, Unescos liste over Verdensarven, historisk bydel, gamleby, Toscana, Midt-Italia, Italia

Byen Barga ligger høyt i fjellområdet Garfagnana, nord i Toscana

Toscanas landskaper
Toscana har et mye mer variert landskap enn mange er klar over. Kort forklart er den nordlige delen rundt Garfagnana fjellrik, ofte med øde skogspartier mellom de ikke spesielt folksomme gamle byene. Det midtre Toscana er rikt på alt; industri, næringsliv, kunst, kultur, middelalder, luksus, arkitektur, kirker og alt det du kan ønske deg. Byer som Pisa, Firenze, Lucca, Siena, San Gimignano, Cortona og Arezzo har overveldende kunst- og kulturopplevelser å by på. Her står historiske severdigheter så tett at du fort går forbi uten å få dem med deg. Lenger sør i Toscana kommer du til et mer kupert landskap. Vakre middelalder- og renessansebyer som Montalcino, Pienza ved daleføret Val d’Orca, vinbyen Montepulciano og byene Sovana, Sorano og Pitigliano i klippelandskapet helt i sør er bemerkelsesverdige.

Pitigliano, middelalder, historisk, gamleby, Toscana, Midt-Italia, Italia

Klippebyen Pitigliano i det sørlige Toscana gjør inntrykk. Foto: © reisdit.no

Det samme gjelder Umbria: byer som Orvieto, Todi og Norcia kan alle by på stor arkitektur og historiske severdigheter. Her er også sporene etter det gåtefulle oldtidsfolket etruskerne mest synlige. Og ved kysten ligger småbyene som perler på en snor, fra Liguria i nord via Viareggio, Livorno, Cecina, San Vivenzo, Piombino, Elba og Monte Argentario i sør – med lange kystpartier mellom, som praktisk talt bare består av sandstrender.

Pistoia, renessanse, middelalder, katedral, historisk bydel, gamleby, Toscana, Midt-Italia, Italia

Du finner mektige middelalderkatedraler over alt i Toscana og Umbria – her fra Pistoia i nord

Toscanas og Umbrias severdigheter
Både Toscana og Umbria har landskaper som innbyr til rundreiser. Her kan du egentlig bare reise på måfå og la deg overvelde av den ene lille sjarmerende landsbyen etter den andre. Merk deg at du over alt kan velge lokale spesialiteter til lunsj eller middag. Sørg derfor å innta de forskjellige måltidene på forskjellige steder, hvis mulig. Det er lurt å planlegge litt på forhånd, og ikke gape over for mye, hvis du har tenkt å oppleve Toscana og/eller Umbria på en rundreise. Velg deg gjerne ut en litt større by, og planlegg reisen uten for lange dagsetapper. Du har ikke nubbesjanse til å få med deg hele Toscana eller Umbria, om du så var sammenhengende på farten i et helt år. Velg deg derfor noen interessante småbyer innenfor et begrenset område og ta det med ro. Husk at lunsjen er et viktig måltid i Italia. Hvis du eksempelvis ankommer til lunsj, nyter denne på toscansk eller umbrisk vis og bruker ettermiddagen til oppdagelser og severdigheter, så får du mye ut av dagen. Mer enn en time i bilen er bare tøv, spør du oss.

Siena, renessanse, middelalder, Unescos liste over Verdensarven, historisk bydel, gamleby, Toscana, Midt-Italia, Italia

Siena er en av Toscana og Italias vakreste og best bevarte middelalderbyer

Toscana, Umbria og etruskerne
Kulturbyer som Pisa, Firenze og Siena er alle grunnlagt av etruskerne, og har museer med flotte etruskiske samlinger. Det samme gjelder mindre, etruskiske byer som Volterra, Fiesole, Populonia, Cortona, Chiusi, Murlo, Sovana, Pitigliano, Orvieto, Todi, som gir deg et lite innblikk i dette merkelige og kunstneriske folket, som i følge Cicero ”en gang hersket over hele Italia”. Deres hjemland var stort sett det som i dag dekker Toscana, deler av Umbria og en del av Posletten mot Adriaterhavet, og deres tid var mellom år cirka 1000 før vår tidsregning til midten av det første århundre før Kristus, da de endelig i år 89 før Kristus ble assimilert i det romerske riket. Da var etruskernes tolv byer blitt nedkjempet av det ekspanderende Romerriket gjennom 400 år.

Todi, renessanse, middelalder,  historisk bydel, gamleby, Umbria, Midt-Italia, Italia

Fra sentrum av middelalderbyen Todi i Umbria – ikke helt hverdagskost?

Toscana – middelalder og renessanse
Toscanas rikdomstid etter Romerrikets fall begynner en gang på 8-900-tallet. Pisa var en meget viktig handels- og sjøfartsby, som var engasjert i kamper mot muslimske Sarasenere så langt borte som på Sicilia, mens Siena var den ubestridte hovedstaden og handelsbyen i innlandet frem til Svartedauen i 1348-50, som tok livet av mesteparten av byens befolkning. Erkerivalen Firenze så sin mulighet og grep den. Her oppsto renessansen rundt år 1400, da arkitekter og kunstnere som Ghiberti, Brunellesci, Leonardo da Vinci og Michelangelo tok opp tråden der Giotto slapp den. Resultatet er formidabelt: Firenze er i dag så full av kunst, arkitektur og kultur at noen blir syke av det voldsomme inntrykket. Bare her i Firenze kan du oppholde deg en måned, uten at du klarer å absorbere alt. Akkurat i denne byen er det for øvrig lurt å bestille billetter på Internett på forhånd – ellers kan du risikere ikke å komme inn på for eksempel Ufizzi-museet, som huser noen av verdens viktigste kunstskatter. I Umbria finner du enestående kulturseverdigheter i byene Assissi, Gubbio, Norcia, Spoleto, Orvieto, Perugia, Todi, Spello og Montefalco – bare for å ha nevnt noen. Mer om byene i Toscana og Umbria her.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Siena, renessanse, middelalder, Unescos liste over Verdensarven, historisk bydel, gamleby, Toscana, Midt-Italia, Italia

Sienas Palazzo Pubblico fra 1300-tallet ved den berømte plassen Campo

Vada, badeby, Toscana, Midt-Italia, Italia

Toscana har også en lang kystlinje med en mengde ferie- og badebyer – her fra Vada

Arezzo, renessanse, middelalder, historisk bydel, gamleby, Toscana, Midt-Italia, Italia

Fra kulturbyen Arezzo, nord-øst i Toscana

Firenze, renessanse, middelalder, Unescos liste over Verdensarven, historisk bydel, gamleby, Toscana, Midt-Italia, Italia

Firenzes Duomo er enorm – det er også Brunelleschis kuppel

Firenze, renessanse, middelalder, Unescos liste over Verdensarven, historisk bydel, gamleby, Toscana, Midt-Italia, Italia

Firenze – Michelangelos David regnes for å være et av kunsthistoriens høydepunkter

Duomo Firenze: Giottos campanile til høyre, dåpskapellet til venstre. Foto: © reisdit.no

Cortona, renessanse, middelalder, historisk bydel, gamleby, Toscana, Midt-Italia, Italia

Fra etruskerbyen Cortonas bratte smug. Foto: © reisdit.no

 

Passignano, Lago di Trasimeno, Umbria, Midt-Italia, Italia

Den vesle byen Passignano ved Lago di Trasimeno i Umbria, på grensen til Toscana

Elba, Toscana, Midt-Italia, Italia

Elbas fergeby Portoferraio er både vakker og gammel

Lucca, renessanse, middelalder, historisk bydel, gamleby, Toscana, Midt-Italia, Italia

Lucca nord i Toscana er en av de mest kjente perlene

Lucca, renessanse, middelalder,historisk bydel, gamleby, Toscana, Midt-Italia, Italia

Bygningene rundt markedsplassen i Lucca er bygd på fundamentene av et amfiteater

Lucca, renessanse, middelalder, historisk bydel, gamleby, Toscana, Midt-Italia, Italia

Fra en annen markedsplass i Lucca, foran Duomo