GoToGate

Valencia

Valencia ligger vakkert til ved Middelhavet, og er en skjønn blanding av gammelt og nytt. Gamlebyen finner du nord i Valencia; det historiske senteret El Carmen, med små smug, skyggefulle alleer, vakre gamle kirker og en mengde fortausrestauranter, kafeer og barer der du kan kose deg med et kjapt måltid tapas eller en lang lunsj. Byen er kjent for sitt heftige uteliv, om pågår langt ut i sene nattetimer.

Valencias badestrender
Fra gamlebyen El Carmen og byens sentrum er det cirka 20 minutters spasertur ned til de vakre og lange strendene, på begge sider av havnen. Her strekker langgrunne hvite, finkornete sandstrender seg så langt øyet rekker sørover og noen kilometer nordover. Her er det kort vei for Valencias innbyggere og tilreisende til rent vann, og flotte bade- og rekreasjonsmuligheter. Valencia er Spanias 3. største by med cirka 800 tusen innbyggere og den spanske hovedretten Paellas hjemsted.

Mer om Valencia
Valencia har en merkverdighet, som opprinnelig ble opplevd som et stort problem, men som på ekte katalansk vis ble snudd til en fordel og utnyttet til byens beste. Valencia har siden forhistorisk tid hatt en elv, Rio Túria, buktende gjennom seg og sentrum av byen. I 1957 skjedde en liten katastrofe. Elven flommet utover sine bredder og skiftet leie. Myndighetene grep inn og sørget for at Rio Túria fortsatte utenfor Valencia, slik at byen ikke ble truet med flom ved store vannmengder. Resultatet er at det i dag er en eneste lang grønn park i det brede elveleiet, i hele byens lengde, helt ned til havnen.

Valencia, Unescos liste over Verdensarven, Costa Blanca og Valencia, Spania

Valencia kan by på all verdens sjøliv i senteret l’Oceanografic med Europas største akvarium.

Mer om Valencia, futuristisk arkitektur og kultur
Rett ved den gamle elvemunningen ligger også den flotte marinaen, eller lystbåthavna. Nederst i elveleiet ligger det ultramoderne sjølivssenteret l’Oceanografic, Europas største akvarium, deretter ”Hemisfæren” med verdens største IMAX-kino, og rett ved siden av; senteret for kunst og vitenskapsmuseet Museo de las Ciencias Príncipe Felipe, et interaktivt museum for barn i alle aldre. Den spektakulære operaen ligger rett ovenfor. Alle disse store anleggene er bygget i futuristisk arkitektonisk stil. Videre oppover dette vakkert beplantede elveleiet finner vi plutselig kjempen Gulliver liggende på tvers, og ovenfor ham det flotte musikkpalasset – Palau Musica. Lenger oppover finner du fotballbaner, plasser der det ofte er tivoli, parkanlegg, små innsjøer med svaner og gjess, og broer fra den ene siden av byen til den andre.

Gamlebyen El Carmen i Valencia
Den gamle bydelen El Carmen er nesten sirkelrund, omgitt av bulevarder og i vest og nord av elveleiet Rio Túria. I denne delen av Valencia er det en mengde tapasbarer, kafeer, restauranter og nattklubber blant smale smug, trange passasjer og åpne plasser omgitt av storslått arkitektur. I hjertet av El Carmen finner du et av Europas største kjøtt- og grønnsaksmarkedet Mercado Central i typisk Art Noveau-stil, en bygning med utstrakt bruk av smijern, glass og keramiske fliser. Hver morgen fylles torghallene til randen av ferskvarer, som bydes frem til byens innbyggere, som vet å sette pris på tilbudet. Du bør ta deg en tur hit en formiddag bare for å se på folkelivet og utbudet av ferske matvarer. På den andre siden av Plaza de Mercado ligger den gamle råvarebørsen La Lonja fra 1482, i gotisk stil. Gå inn og se den vakre hallen med spiralsøyler og den dekorerte himlingen. I dag brukes den til konserter, forestillinger og kulturarrangementer. Silkebørsen er oppført på Unescos liste over Verdensarven.

La Lonja, Valencia, Unescos liste over Verdensarven, Costa Blanca og Valencia, Spania

La Lonja, Valencias elegante varebørs fra 1482 i gotisk stil, er på Unescos liste over Verdensarven.

Mer om El Carmen, plassene og arkitektur
El Carmens plasser er viktige møtesteder for både byens innbyggere og besøkende. La oss starte med Plaza de la Vergin og Plaza de la Reina. Mellom disse to plassene ligger byens vakre katedral, opprinnelig fra år 1262. Katedralen er flere ganger påbygd, og har i dag fasader og portaler i flere stilarter, både romansk, gotisk og barokk. Den vakre katedralens 68 meter høye klokketårn, Miguelete, er et av Valencias viktigste landemerker. På Plaza de la Virgin ligger også Palau de la Generalitat, opprinnelig påbegynt i sengotisk stil i år 1482 og ferdigstilt sent på 1500-tallet. Palasset ble ombygd både på 1600- og 1900-tallet og brukes i dag av regionens regjering. Omvisning må avtales på forhånd. Basilica de la Virgen de los Desamparados er en 1600-tallskirke i barokk stil, med praktfulle interiører. Her står byens helgen og beskytterinne.

Valencia, Unescos liste over Verdensarven, Costa Blanca og Valencia, Spania

Valencias spesielle katedral er opprinnelig fra år 1262, bygd i gotisk stil.

Mer om gamlebyen El Carmen
Litt sør for Plaza de la Reina finner du Museo Nacional de Cerámica Gonzalez Marti i et lite palass, opprinnelig gotisk, som tilhørte Marqués de Dos Aguas. Den tunge, barokke portalen utvendig er dekorert med overdådige, nesten groteske utskjæringer. Palassets interiører er i forskjellige stilarter, fra gotisk, via renessanse og barokk, til rokokko. Her finnes en omfattende samling keramikk og vaser, blant annet fra antikkens Hellas og Romerriket. Museo Bel Artes har en av Spanias flotteste samlinger av kunst fra renessansen og barokken, og ligger vis-à-vis El Carmen og katedralen, rett på den andre siden av Parque de Rio Túria. Her kan du se spanske malere som El Greco, Velázquez, Murillo og Goya, mestre som Hieronymos Bosch og Van Dyck, og Valencia-kunstnere fra 1300-1800-tallet.

Torres de Serranos, Valencia, Unescos liste over Verdensarven, Costa Blanca og Valencia, Spania

Valencias Torres de Serranos er en port fra år 1391 og var en del av bymuren i middelalderen

Valencias tidlige historie
Valencia ble grunnlagt av romerne i år 137 før Kristus. Etter Romerrikets tilbakegang ble byen erobret av visigotere på 400-tallet. I år 714 ble Valencia inntatt av muslimske maurere fra Nord-Afrika og Arabia. Byen ble gjenerobret av nasjonalhelten El Cid på slutten av 1000-tallet, men tatt tilbake av maurerne etter fem år. Den endelige kristne gjenerobringen fant sted i 1238 da kongen av Aragon og Mallorca, Jaume I, inntok Valencia.

Litt om shopping
Valencia har fantastiske shoppingmuligheter. Her finner du mange av de store internasjonale kjedene, og flere avdelinger av den spanske varehuskjeden El Corte Ingles, blant annet et digert 7-etasjes varemagasin like ved de moderne museene ved operaen. Denne kjeden har et enormt utvalg kvalitetsvarer.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Velero en el Puerto de Valencia, Unescos liste over Verdensarven, Costa Blanca og Valencia, Spania

Det er flotte badestrender på begge sider av havneområdet i Valencia

Plaza de la Virgen, Valencia, Unescos liste over Verdensarven, Costa Blanca og Valencia, Spania

Plaza de la Virgen i Valencias historiske bydel, El Carmen

Valencia, Unescos liste over Verdensarven, Costa Blanca og Valencia, Spania

Valencias ultramoderne museer i elveleiet Rio Turia

Las Fallas, Valencia, Unescos liste over Verdensarven, Costa Blanca og Valencia, Spania

Fiestaen Las Fallas feires fra 15. – 19. mars hvert år i Valencia

Valencia, Unescos liste over Verdensarven, Costa Blanca og Valencia, Spania

Spanias tredje største by Valencia har mange grønne plasser – her Plaza Ayuntamiento

Plaza de la Ajuntament, Valencia, Unescos liste over Verdensarven, Costa Blanca og Valencia, Spania

Valencias flotte rådhus Ayuntamiento ligger på plassen med samme navn

Plaza de la Reina y El Miguelete, Valencia, Unescos liste over Verdensarven, Costa Blanca og Valencia, Spania

Valencias katedral bak klokketårnet Miguelete sett fra Plaza de la Reina

Billig pakkereise
Vistas de la Catedral, Valencia, Unescos liste over Verdensarven, Costa Blanca og Valencia, Spania

Valencia-katedralens barokke fasade hvor hovedportalen er

Plaza de la Virgen, med Basilica de la Virgen, Valencia, Unescos liste over Verdensarven, Costa Blanca og Valencia, Spania

Plaza de la Virgen, med Basilica de la Virgen til venstre og katedralen til høyre

katedralen, Valencia, Unescos liste over Verdensarven, Costa Blanca og Valencia, Spania

Valencia-katedralen har vakkert dekorerte interiører

Valencias Museo Nacional de Cerámica Gonzalez Marti keramikkmuseum, Valencia, Unescos liste over Verdensarven, Costa Blanca og Valencia, Spania

Valencias Museo Nacional de Cerámica Gonzalez Marti ligger i et lite palass som tilhørte Marqués de Dos Aguas