GoToGate

Valladolid

Valladolid er en historisk by i provinsen Castilla y León i den nordlige delen av Spania. Valladolid i Spania er hovedstad i provinsen av samme navn, og hovedstad i den autonome regionen Castille y Leon. Valladolid i Spania har 320 tusen innbyggere. Elven Pisuerga renner gjennom byen og munner ut i Duoro, som renner vestover mot Portugal. Det er en badestrand midt i gamlebyen.

Litt om Valladolid
Den vakre historiske gamlebyen har den gotiske katedralen Santa María de La Antigua som senter. Denne vakre kirken fra 1200-tallet var opprinnelig i romansk stil, noe vi kan se på det gamle klokketårnet. Rundt om i gamlebyen kryr det av kafeer og fortausrestauranter, hvor du kan spise lunsj eller middag, eller bare kose deg med en forfriskning. Valladolids spesialitet innen gastronomi er for øvrig kje eller kid (babylam) som bare har drukket morsmelk, langsomt stekt i vedovn og servert med salat. Her er også en mengde tapasbarer. Byen har et universitet, og et livlig ute- og natteliv.

Valladolid, historisk bydel, gamleby, Castilla y Leon, Madrid og innlandet, Spania

Panorama over storslåtte Plaza Mayor, Valladolids sentrale møteplass

Mer om Valladolid i Castilla y León
Da Valladolid i Spania ble gjenerobret fra maurerne (muslimske arabere) på 900-tallet var den mer en landsby enn en by. Fra 1000-tallet frem til 1400-tallet vokste byen jevnt og sikkert, og var nå så betydningsfull at kong Ferdinand og dronning Isabella giftet seg her i 1469. Byen ble sete for kongedømmet Castillia rundt år 1500 og var hovedstaden i det spanske kongedømmet frem til 1561. Christopher Columbus døde her i 1506. Huset hans er nå museum. Byens oppsving på 1400-tallet har etterlatt seg en rekke arkitektoniske skatter, som i dag er byens stolthet og som tiltrekker seg mange kulturinteresserte turister. Denne typen lavmælt kulturturisme er for øvrig noe Spania, med alle sine historiske byer, har all grunn til å være stolte av.

Mer om arkitekturen i gamlebyen i Valladolid
Hovedstaden i Castilla y León, Valladolid, har i den gamle bydelen bevart en viktig arv av storslåtte aristokratiske og religiøse bygninger. Blant dem er den uferdige katedralen ble bestilt av kong Philip II og designet av arkitekten Juan de Herrera i det 16. århundre. Begges dødsfall førte til at skipet ble stående uferdig, og kirken åpnet ikke før 1668. Inne i katedralen, huser det store kapellet en flott altertavle skåret og dekorert av Juan de Juni i 1562. Den uferdige katedralen er knyttet til Diocesan-museet, som for øvrig har utskjæringer som tilskrives Gregorio Fernández og Juni selv.

Valladolid, historisk bydel, gamleby, Castilla y Leon, Madrid og innlandet, Spania

Valladolids Iglesia de San Pablo har en spektakulær fasade dekorert med våpenskjold

Valladolids gamle kirker
Den store gotiske kirken San Benito med det spesielle doble tårnet, ble bygget mellom 1500 og 1515. Kirken San Miguel ble bygget på slutten av det 16. århundre av jesuittene, med en vakker altertavle av Gregorio Fernández. Fasaden til kirken San Pablo er berømt for sin overdådige og egenartede dekorerte vestfasade med gotiske skulpturer. Rett ved siden av San Pablo finner du det nasjonale museet for skulpturer, som har en unik og omfattende samling malte treskulpturer.

Colegio San Gregorio, Museo Nacional de Escultura, Valladolid, historisk bydel, gamleby, Castilla y Leon, Madrid og innlandet, Spania

En religiøs prosesjon ved det tidligere klosteret Colegio San Gregorio, som i dag huser Museo Nacional de Escultura

Kirken El Salvador har en fasade bygget rundt 1550 og et mursteinstårn fra det 17. århundre. Santiagokirken har en altertavle som viser De tre vise menn som kneler foran Jesusbarnet (1537) laget av Berruguet. Klosteret Santa Maria la Real de las Huelgas ble opprinnelig bygget i 1600. Klosteret Monasterio de Santa Ana har flere malerier av Francisco de Goya. Kirken San Juan de Letrán har en enestående barokk fasade fra 1737. Både denne og det vakre klosteret Monasterio de los Padres Filipinos er designet av den berømte arkitekten Ventura Rodríguez i 1760.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Academia de Caballeria, Plaza Zorrilla, Campo Grande, Valladolid, historisk bydel, gamleby, Castilla y Leon, Madrid og innlandet, Spania

Valladolids Academia de Caballeria ved Plaza Zorrilla nær Campo Grande

gotisk,Santa Maria la Antigua, Valladolid, historisk bydel, gamleby, Castilla y Leon, Madrid og innlandet, Spania

Valladolids gotiske Santa Maria la Antigua med romansk klokketårn

Iglésia de San Pablo, Plaza de San Pablo, Valladolid, historisk bydel, gamleby, Castilla y Leon, Madrid og innlandet, Spania

Den særpegede kirken Iglésia de San Pablo ligger ved Plaza de San Pablo

Fasaden til Iglésia de San Pablo, Valladolid, historisk bydel, gamleby, Castilla y Leon, Madrid og innlandet, Spania

Fasaden til Iglésia de San Pablo er dekket av våpenskjold og helgenfigurer

Iglesia de San Pablo, Valladolid, historisk bydel, gamleby, Castilla y Leon, Madrid og innlandet, Spania

Detaljer fra fasaden til Iglesia de San Pablo i Valladolid

Colegio de San Gregorio, Platereskstil, Valladolid, historisk bydel, gamleby, Castilla y Leon, Madrid og innlandet, Spania

Detalj fra ornamentikken i platereskstil på Colegio San Gregorios fasade