GoToGate

Vicenza

Vicenza i Veneto i Nord-Italia er et levende museum med arkitekten Andea Palladio som hovedtema. Palladio levde her og tegnet en rekke vakre renessansebygg på 1500-tallet i og utenfor Vicensas gamle bydel. Vicenza  har en meget vakker og oversiktlig gamleby full av arkitektur-historie. Vicenza er oppført  på Unescos liste over Verdensarven.

Vicenza – et levende museum over arkitekten Palladio
Corso Andrea Palladio heter Vicenzas hoved- og gågate, som løper tvers gjennom gamlebyen. Du finner bygninger tegnet av Palladio på begge sider av denne. Hele Vicenza i Italia består av hus fra renessansen og barokken, og er helt uunnværlig for den som er opptatt av kunsthistorie og arkitektur. Feriegjester som besøker Vicenza er som regel opptatt av Palladio og arkitektur. Palladio levde i perioden 1508-80, samtidig som Michelangelo, Raphael, Tizian og Veronese og har fått en enorm innflytelse på ettertiden. Over hele den vestlige verden finnes det arkitektur som er influert av Palladio – kirker, offentlige bygg og praktboliger med kjennetegn som symmetrisk front, klassiske søyler og halvsøyler under et pediment (tempelgavl).

Vicenza, Andrea Palladio, Unescos liste over Verdensarven, Veneto, renessanse-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Vicenzas hjerte er den vakre plassen Piazza dei Sinori med Basilica. Foto: © Reisdit.no

Mer om kunst og kultur i Vicenza i Italia
Hvis du ankommer Vicenza i Italia med bil, så følg skiltet Centro til gamlebyen. Sjansen er stor for at du havner foran et kjent bygg, nemlig Palladios Palazzo Ciericati, rett ved siden av Teatro Olimpico, i den ene enden av byens hoved- og gågate. Det tar kun 8-10 minutter å spasere gjennom Vicenzas gågate. Vær oppmerksom på at gamlebyen består av svært mange enveiskjørte gater.

Teatro Olimpico, Vicenza, Andrea Palladio, Unescos liste over Verdensarven, Veneto, renessanse-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Teatro Olimpico fra fra år 1580 er berømt for sine vakre interiører. Foto: © Reisdit.no

I den andre enden av gågaten finner du Piazza del Castello med den gamle byporten med tårnet (Castello). For å komme hit, er det lurt å ta til venstre og kjøre rundt gamlebyen på utsiden. Med en gang du kommer inn i byen fra denne siden, ser du det underlige, påbegynte og langt fra fullførte Palazzo Porto-Breganza til høyre. Her er du i nærheten av 2 hoteller. Det ene, et moderne ligger på utsiden av bymuren, det andre, Hotell Castello ligger rett på innsiden, kun 100 meter fra den gamle byporten. Midt i gamlebyen finner du Hotel Palladio.

Palazzo Chiericati, Vicenza, Andrea Palladio, Unescos liste over Verdensarven, Veneto, renessanse-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Palladios Palazzo Chiericati ligger rett ved Teatro Olimpico når du kommer inn til gamlebyen. Foto: © Reisdit.no

Tips om restaurant
Restaurant Al Pestello serverer ”cuicina vicentina” og promoterer ”prodotti tipici vicentini”, Restauranten, som har uteservering, ligger på hjørnet ved San Stefano-plassen, i en parallellgate til hovedgågaten Corso Palladio, på motsatt side av denne i forhold til Piazza dei Signori. Kun et steinkast fra gågaten. Her blir nordmenn godt tatt i mot. Her har man blant annet norsk klippfisk på menyen, og i området finnes det familier som har slektninger på Røst i Lofoten.

Vicenza, Andrea Palladio, Unescos liste over Verdensarven, Veneto, renessanse-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Har du øynene med deg i Vicenza, blir du belønnet for det. Foto: © Reisdit.no

Lesetips
James S. Ackermans ”Palladio” er pensum til kunsthistoriens renessansekurs, en Penguin Pocket til en rimelig penge, som kan anbefales. En nyttig bok på mange måter, ettersom den inneholder kart, både over byen der Palladio er svært godt representert og over distriktet rundt Vicenza der flesteparten av Palladios bygninger er oppført. I tillegg inneholder boken naturlig nok  historien om Palladio og alle byggene hans.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Vicenza, Andrea Palladio, Unescos liste over Verdensarven, Veneto, renessanse-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Piazza del Castello med den gamle byporten med tårnet (Castello). Foto: © Reisdit.no

Palazzo Porto-Breganze, Vicenza, Andrea Palladio, Unescos liste over Verdensarven, Veneto, renessanse-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Palazzo Porto-Breganze ligger rett ved Castello. Foto: © Reisdit.no

 Milano, Andrea Palladio, Unescos liste over Verdensarven, Veneto, renessanse-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Loggia del Capitaniato – den vesle arkaden ble bygget i år 1571. Foto: © Reisdit.no

 Milano, Andrea Palladio, Unescos liste over Verdensarven, Veneto, renessanse-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Basilica Palladiano var opprinnelig en gotisk bystyrehall fra 12-1300-tallet, Palazzoa Ragione, som Palladio i år 1546 fikk i oppgave å bygge om med arkadeganger i første og andre etasje. Foto: © Reisdit.no

Basilica,  Milano, Andrea Palladio, Unescos liste over Verdensarven, Veneto, renessanse-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Basilicas arkader, som Palladio tegnet. Foto: © Reisdit.no

 Milano, Andrea Palladio, Unescos liste over Verdensarven, Veneto, renessanse-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Et gotisk bygg som ikke er tegnet av Palladio – legg merke til de venetianske vinduene. Foto: © Reisdit.no

 Milano, Andrea Palladio, Unescos liste over Verdensarven, Veneto, renessanse-arkitektur, Nord-Italia, Italia

En stein med etruskisk skrift med greske bokstaver fra cirka 4-500 år før Kristus. Foto: © Reisdit.no