GoToGate

Bern

Bern er ualminnelig vakker med sin velbevarte gamleby, omslynget av den azurfargede elven Aare. Berns historiske senter ble i år 1983 oppført på Unescos liste over Verdensarven på grunn av sin homogene middelalderbebyggelse, orientert ut i fra samme grunnplan som ved byens grunnleggelse på 1100-tallet. Bern er hovedstaden i Sveits og ligger relativt langt nord, i den tysktalende delen av landet.

Mer om Bern
Berns unike gamleby ligger på en 50 meter høy hesteskoformet klippe der elven Aare gjør en 180 graders sving, som omslutter mesteparten av denne historiske bydelen. Gamlebyen, den såkalte Innere Stadt består av to meget trivelige bydeler Gelbes og Grünes Quartier, som betyr det gule og det grønne kvarteret. Grünes Quartier omfatter den eldste bebyggelsen og ligger på den ytterst delen der elven svinger.

Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Berns vakre gamleby med Münsterkirches 100 meter høye tårn og Grünes Quartier. Foto: © Bern Tourism

Grünes Quartier er omgitt av trær og vegetasjon i skrentene opp mot platået, hvor mesteparten av bebyggelsen befinner seg. Her oppe strekker tre rette gateløp seg i gamlebyens lengderetning, innenfor byporten Zytglogge fra år 1218. Zytglogge betyr tidsklokken, og denne flotte byporten fra middelalderen har både vanlig urverk og en astrologisk klokke. Typisk for byens middelalder-grunnplan er det tydelig at den ytterste husrekken rundt gamlebyen har vært bygd som en bymur med tanke på byens forsvar i urolige tider. I hovedgaten Kramstrasse finner du syv fontener spredt etter hverandre, såkalte Figurbrunnen, med søyler i midten, kronet med historiske og mytiske figurer knyttet til Bern. Disse er fra 1500-tallet, og byen har i alt 11 slike, med til dels groteske motiver – en av dem er den skrekkelige barnespiseren.

Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Hovedgaten Kramgasse i Berns gamleby har mange fontener med søyler som bærer mytiske figurer. Foto: © Bern Tourism

Berns gamleby og severdigheter
Berns gamleby er, som andre europeiske historiske bysentre, stedet der Berns befolkning og besøkende møtes. Her finner du plasser med uterestauranter og langs gatene en mengde spennende butikker og spisesteder. Byen har tatt vare på sin gamle Münsterkirke fra middelalderen, sitt gamle rådhus i gotisk stil, og en håndfull andre middelalderkirker, i tillegg til tre staselige byporter. Berns gamleby er lett gjenkjennelig på grunn av de spesielle støttemurene, som skrår ut fra husenes første etasje. Innenfor disse er det gjort plass til arkader, hele 6 kilometer totalt, slik at man praktisk talt kan gå tørrskodd gjennom hele gamlebyen på regnværsdager.

Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Fra en av Berns arkader, som totalt strekker seg 6 kilometer – mange av dem med en mengde butikker. Foto: © Bern Tourism

Her finner du en mengde butikker av alle typer – Bern har faktisk et rykte på seg for å være en aldeles utmerket shoppingby, for dem som bryr seg om slikt. Noe av bebyggelsen er fra 11- og 1200-tallet, mens de fleste av de tre- og fire-etasjers husene, som ligger vegg i vegg i lange rekker i hele gamlebyens lengde, er fra 13- og 1400-tallet. Det mest påfallende med å være i denne gamlebyen, er at du som besøkende opplever den som «hel ved», at alt er så homogent, gammelmodig og ekstremt vel bevart.

Arkader, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

I Berns trivelige arkader finner du også spisesteder. Foto: © Bern Tourism

Mer om Berns gamleby og severdigheter
Den største samlingsplassen i gamlebyen ligger utenfor Gelbe Quartier, hvor gamlebyen begynner. Her ligger tre plasser etter hverandre, foran Bundeshaus, den staselige parlamentsbygningen fra år 1852 i nyklassisistisk stil, hvor riksforsamlingen i Sveits bedriver sitt. Rett foran Bundeshaus finner du ikke overraskende Bundesplats, deretter Bärenplatz (bjørneplassen), og etter den igjen, Waisenhausplatz. Ved de to sist nevnte plassene ligger en rekke restauranter med utendørs servering på rad og rekke, med et ikke ubetydelig antall sitteplasser.

Waisenhausplatz, byporten Käfigturm, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Fra Bärenplazt ved overgangen til Waisenhausplatz, med byporten Käfigturm. Foto: © Bern Tourism

På disse plassene samles folk på kveldstid og her kan det være ganske livlig, dog på sivilisert vis. Det finnes for øvrig en rekke restauranter, barer og kafeer rundt om i gamlebyen, også noen nede ved elven, i bydelen Matte. Mer om bydelen Matte og Berns tidlige historie i eget avsnitt.

Litt om gamlebyens byporter og vakttårn
Ved Waisenhausplatz finner du også et merkelig byggverk ved navn Holländerturm (Hollendertårnet), et rundt murtårn med et lite firkantet bindingsverkshus på toppen, så til de grader likt det som Tobias disponerte i Torbjørn Egners Kardemomme by, at man kan begynne å lure. Berns Holländerturm ble imidlertid oppført i år 1256, som ett av tre vakttårn i bymuren, som altså begynte langs plassene her og rundt hele odden.

Waisenhausplatz, Hollendertårnet, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Gemyttelig på Waisenhausplatz ved Hollendertårnet. Foto: © Bern Tourism

Et steinkast unna ligger Käfigturm, en byport som ble oppført i år 1641 etter at byen hadde vokst. Zytglogge fra år 1218 ligger ett kvartal lenger inn, der Grünes Quartier starter, og var i sin tid hovedporten inn til gamlebyen. Bymuren er borte og flere av de opprinnelige forsvarstårnene med den.

Zytglogge, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Zytglogge sett fra utsiden – den gamle byporten ruver. Foto: © Bern Tourism

Litt om gamlebyens eldste kirker og en art-noveau-restaurant
Berns Münster ble påbegynt i år 1421 i sengotisk stil og er den største og viktigste senmiddelalderkirken i hele Sveits. Denne katedralen er en treskipet basilikakirke uten trancept (tverrskip), og har et tårn som rager 100,6 meter opp fra klippeplatået hvor både den og resten av gamlebyen ligger. Tårnet ble for øvrig fullført først i år 1896. Katedralen er meget vakker, med et harmonisk interiør, der ribbeviftene i himlingen på en elegant måte går over i et kassettmønster.

Münsterkirche, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Münsterkirches spesielle himling er forseggjort og vakker. Foto: Mike Switzerland / Wikipedia

Korstolene er også verd en titt, utsmykket med flotte utskjæringer, slik de ofte var i gotikken. Den eldste kirken er imidlertid Französische Kirche fra 1269, en tidligere klosterkirke tilhørende dominikanerne, som du finner i Gelbes Quartier, ved siden av det stramme, klassisistiske Kornhaus. Kornhaus fra år 1711 var for øvrig en gang et viktig kommersielt korn- og vinlager, og er i dag er kulturhus, som huser et fagbibliotek og en svært vakker restaurant, Kornhauskeller, innvendig dekorert i en nasjonal Jugend/Art Noveau-stil – verd et besøk av den grunn alene.

Kornhauskeller, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Fra de vakre interiørene i Kornhauskeller. Foto: © Bern Tourism

Mer om Berns historiske bydel – det eldste av det gamle
Den gang da byen ble grunnlagt i år 1191, fantes det etter all sannsynlighet allerede en borg her, Burg Nydegg, helt ytterst på odden. I dag er det få spor av festningsanlegget, men rester av murer kan fremdeles sees. Borgen ble demontert av byens borgere ved hertugens død på slutten av 1200-tallet, og byggesteinene gjenbrukt til husbygging. Mellom år 1341 og 1346 ble det oppført en kirke med takrytter, Nydeggkirche i gotisk stil, på plassen der borgen hadde stått. Du kan fremdeles gjenkjenne borgens form i husene som ligger i sirkel rundt kirken. Her finnes et minnesmerke over hertugen Zähringer.

Untertorbrücke, Felsenburgturm, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Untertorbrücke og Felsenburgs tårn fra før år 1819 Ill: Gabriel Lory

Mer om Burg Nydegg
Borgen var bygd som en helhet der både den gamle brua Untertorbrücke fra år 1490 og byporter på begge sider av elven Aare utgjorde eneste adkomst til den raskt voksende byen. Du kan fremdeles se Felsenburgs vakttårn fra år 1260 på den andre siden av elven, som var flankert av en mindre byport som ledet over Untertorbrücke (se ill. over). Det er dokumentert at Untertorbrücke eksisterte allerede i år 1256, men den første utgaven av tre ble feid bort av en flom i år 1460. Fra havnen i bydelen Matte ved elven kunne man komme inn i byen via Ländetor. Denne er i gotisk stil og kan fremdeles sees, rett ved Untertorbrücke, med adkomst fra gaten Gerberngasse, der den er innmurt og beskyttet. Her er sitteplasser og en illustrasjon som viser Ländetors plassering i bebyggelsen langs elven i år 1820.

Ländetor, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Ländetor var i middelalderen inngangsporten til byen fra havnen. Foto: Verimp / Wikipedia

Mer middelalderens Bern og bydelen Matte
Det utviklet det seg i middelalderen snart en subkultur i bydelen Matte nede ved elven, adskilt fra det gode borgerskap i byen oppe på klippen. Her nede levde nemlig simplere eksistenser, som fiskere, bryggesjauere, garvere, reisende og andre som borgerskapet ikke ville ha direkte kontakt med. Beboerne her nede utviklet et eget hemmelig språk kalt Mattenänglisch, som ingen andre kunne forstå. Hit til Matte kom båter og flåter med råvarer eller lastet opp bearbeidede varer som skinn og trelast. Vannet og vannkraften ble utnyttet av bedrifter som garverier, sagbruk, møller og smier. Senere ble det bygd badehus langs elven Aare, hvor det også utviklet seg bordellvirksomhet.

Matte, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Berns etter hvert beryktede badehus lå på rekke og rad langs elven Aare i bydelen Matte. Til venstre støttemurene til katedralplassen.

Her boltret blant andre storsjarmøren Giacomo Casanova seg i 1760, mens den berømte Berlin-arkitekten Karl Friedrich Schinkel gjorde skandale her i år 1824 med et bemerkelsesverdig utsvevende liv. Matte har noe av sin opprinnelige 1200-talls middelalderbebyggelse intakt, og spesielt når du nærmer deg området rundt den gamle broen Untertorbrücke. Hvis du har øynene med deg her vil du kunne oppdage virkelige godbiter, selv om en del av middelalderbebyggelsen er skjult bak nyere fasader og bebyggelse. Fra sørsiden kan du ta en merkelig heis-innretning i et jerntårn, Mattenlift fra år 1896, som bringer deg trygt opp til den vesle parken med utsiktsplassen ved Münsterkirche. Vi har bare sett noe liknende i Lisboa.

Mattenlift, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Mattenlift finner du i katedralparken ved Münsterkirche. Nede ved elven er det flere restauranter og mye gammel bebyggelse å se. Foto: © Bern Tourism

Berns gamle rådhus
Det gamle rådhuset ble oppført i perioden år 1406 til 1415 og tatt i bruk i år 1414. Arkitekter og byggmestere var Heinrich von Gengenbach og Hans Hetzel, som oppførte bygningen i en stram sengotisk stil, med karnappvinduer, hjørnepilastre med pinnakler og en dekorert trappeloggia. De sist nevnte bygningselementene ble dessverre fjernet i år 1868 da bygningen ble ombygd til nygotisk stil, samtidig som takskjegget ble trukket frem på sveitsisk maner.

Rathaus, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Det gamle rådhuset slik det så ut før restaureringen i år 1868. Kilde: Wikipedia

Dette endret bygningens karakter ganske vesentlig, men den fremstår fremdeles som et fint eksempel på profan gotisk arkitektur. På Rathausplatz foran det gamle rådhuset finner du et par utendørs restauranter i riktig trivelige og typisk sveitsiske omgivelser. Den nygotiske kirken St Peter und Paul fra 1864 er nabobygningen og på baksiden her har du flott utsikt over elven Aare. På Rathausplatz finner du for øvrig Vennerbrunnen fra år 1542, en av Berns elleve 1500-talls skulpturbrønner, denne med en fanejunker på toppen av søylen.

Berns viktigste museer
Bern har flere meget fine museer, blant dem Historisches Museum og Kunstmuseum. Historisches Museum Bern ligger sentralt til ved Helvetikaplatz på den andre siden av elven, vis-a-vis Bundeshaus. Historisches Museum Bern har arkeologiske, historiske, numismatiske og etnografiske samlinger av høy kvalitet. En rekke arkeologiske funn er gjort noen kilometer nord for dagens Bern, på halvøya Engehalbinsel, hvor det finnes rester etter både romersk bad, tempel, amfiteater, samt et gravfelt. Her fantes i følge Cæsar et av romernes 12 oppidiums i Sveits, opprinnelig keltisk, men erobret av romere som benyttet det fra det første århundret før Kristus til rundt år 200 etter Kristus.

Keltisk, Münzingen, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Funn fra en keltisk grav ved Münzingen i Sveits, cirka 300 år før Kristus. Foto: Sandstein / Wikipedia

Den arkeologiske samlingen har et tidsspenn fra 1 million år (!) før Kristus, til tidlig middelalder cirka år 500 e. Kr. Den meget omfattende historiske samlingen omfatter objekter fra tidlig middelalder frem til i dag, blant annet våpen, rustninger, kunst og kirkeskatter fra klostre og Berns Münsterkirche.
Den numismatiske samlingen omfatter 80.000 objekter med et tidsspenn fra 500-tallet før Kristus frem til 1800-tallet. Den etnografiske samlingen omfatter 60.000 objekter fra hele verden, fra 4000 år før vår tidsregning frem til i dag. Ved Helvetikaplatz finner du også Det Sveitsiske Alpemuseum, Kunsthalle Bern (må ikke forveksles med Bern Kunstmuseum som er beskrevet nedenfor), Naturhistorisk Museum og det spennende Museum for Kommunikasjon Bern, som har kommunikasjon mellom mennesker som tema.

Albert Einstein Haus
Albert Einstein bodde i perioden år 1903 til 1905 i Kramgasse 49 i gamlebyen i Bern. Dette er nå omgjort til et museum, som sorterer under Historissches Mueum Bern, er åpent for publikum og går ikke overraskende under navnet Einsteinhaus Bern. Hans teorier er som kjent for tiden litt under press, siden partikkelakselleratoren i Cern har avslørt at det finnes partikler som beveger seg med høyere hastighet enn lysets, nemlig såkalte nøytrinoer, elementærpartikler uten elektrisk ladning, bare så det er nevnt.

Kunstmuseum Bern, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Fra Kunstmuseum Berns flotte samlinger. Foto: © Bern Tourism

Kunstmuseum Bern
Kunstmuseum Bern ligger i gamlebyen, på bortsiden av Waisenhausplatz mot elven, og har en meget interessant samling, som omfatter sentrale epoker i kunsthistorien. Museet har blant annet en helt enestående samling 12- og 1300-talls italienske maleri, inklusive nøkkelverk av Duccio di Buoninsegna, samt europeisk malere fra sengotikken til nåtid. Her finnes eksempelvis en interessant samling av de franske impresjonistene, samt enkeltverk av Manet, Cézanne, Monet, Pissarro, Renoir, van Gogh og Toulouse-Lautrec, i tillegg til moderne kunstnere som Rothko og Pollock. Museets samlinger omfatter også verk av 18- og 1900-talls sveitsiske kunstnere, i tillegg til en egen avdeling for kvinnelige kunstnere. Sveitsiske kunstnere som Ferdinand Hodler, Cuno Amiet og Giovanni Giacometti, samt Paul Klee er representert med flere sentrale verk. Museet har også jevnlige besøk av vandreutstillinger.

Kunstmuseum Bern, Paul Klee Zentrum, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Paul Klee er representert både i Kunstmuseum og naturligvis i Paul Klee Zentrum utenfor bykjernen i Bern. Her med “Insula dulcamara” fra år 1938.

Paul Klee Zentrum
Paul Klee er for øvrig representert med et eget museum utenfor Bern. I en spektakulær bølgeformet bygning finner du omfattende dokumentasjon om kunstnerens liv og produksjon. Paul Klees kunst ble under Hitler-styret erklært “Entartet” og fjernet fra alle offentlige sammenhenger.

Paul Klee Zentrum, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Paul Klee Zentrum har spesiell arkitektur Foto: © Bern Tourism

Bern, Bären og bjørner
Bern har et navn som man ikke helt vet opprinnelsen av. Bjørner – på tysk Birne – er imidlertid sterkt knyttet til byens historie, både gjennom gamle dokumenter, byvåpen og – pussig nok – dyreparker. Det finnes flere forklaringer på byens navn, men denne er den mest kjente: Da hertugen bestemte seg for å anlegge byen på den strategisk viktige halvøya, bestemte han samtidig at byen skulle få navn etter det første dyret han drepte i skogene. Siden det er betraktelig tøffere å gjøre kål på en bjørn enn – la oss si et ekorn eller en kanin – så ble det nok slik. En annen forklaring, som kanskje er vel så sannsynlig, er at navnet er avledet av det keltiske berna – ordet for kløft. Men – Berns byvåpen er en bjørn, og hendelsen er illustrert i den middelalderske Tshachtlanschronik – en håndskrevet, illustrert historiebok, der alle mulige hendelser og beretninger er nedskrevet og illustrert.

Bärengraben, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Bjørner har en viktig plass i Berns historie, og tas godt vare på i Bärengraben. Foto: © Bern Tourism

Berns populære Bärengraben er en bjørnepark, som opprinnelig ble åpnet i år 1857 og senere modernisert, før dagens moderne anlegg åpnet i år 2009 og ble bebjørnet av ungdyrene Finn og Björk. Ifølge skriftlige kilder fra år 1441 var det allerede en bjørnehage ved byporten Käfigturm, den gangen i utkanten av gamlebyen. Berns identitet er utvilsomt sterkt knyttet til bjørnen. I dag er bjørneparken Bärengraben en del av Berns fine zoologiske hage.

Alle fotos fra Wikipedia er gjengitt etter deres regelverk og kan benyttes i henhold til det.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Berns historiske senter har en fantastisk beliggenhet, på en odde omslynget av elven Aare. Foto: © Bern Tourism

Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Omgivelsene rundt den vakre Bern er så det holder. Foto: © Bern Tourism

Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Halvøya med Berns gamleby, hvor husene ligger i terrasser opp mot toppen av klippen. Foto: © Bern Tourism

Zytglogge, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Den snart 800 år gamle Zytglogge er den eldste byporten fra middelalderen, ved inngangen til den eldste delen av Altstadt. Foto: © Bern Tourism

Münsterkirche, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Berns store Münsterkirche i gotisk stil ligger øverst på klippen. Foto: © Bern Tourism

Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Panorama med parlamentsbygningen Bundestag helt til venstre. Foto: © Bern Tourism

Kramgasse, Zähringenbrunnen, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Fra gamlebyens hovedgate Kramgasse: Berthold den V. von Zähringen, som grunnla byen i år 1191. Foto: © Bern Tourism

Parlament Bern, Nord-Sveits, Sveits

Bern – parlamentsbygningen Bundeshaus. Foto: © Bern Tourism

Bundeshaus, Bärenplatz, Waisenhausplatz, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Utsikt fra parlamentsbygningen Bundeshaus mot Bärenplatz og Waisenhausplatz Foto: © Bern Tourism

Bundeshaus, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Foran Bundeshaus er det fontener som benyttes til et flott vannspill. Foto: © Bern Tourism

Billig pakkereise
Bundeshaus, Bärenplatz, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Bundeshaus sett fra Bärenplatz. Foto: © Bern Tourism

Zytglogge, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Zytglogge er byens mest fotograferte severdighet. Foto: © Bern Tourism

Zytglogge, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Zytglogge har både klokkespill og astronomisk klokke. Foto: © Bern Tourism

Zytglogge, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Zytglogges klokkespill har mekaniske figurer. Foto: © Bern Tourism

Münsterkirche, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Berns sengotiske katedral Münsterkirche er et imponerende byggverk

Vestportalen, Münsterkirche, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Vestportalen til Münsterkirche er vakkert dekorert med malte relieffskulpturer i tympanon. Foto: © Bern Tourism

Korstoler, Münsterkirche, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Detaljer fra Münsterkirche Berns praktfulle korstoler. Foto: Mike Switzerland / Wikipedia

Nydeggkirche, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Nydeggkirche ligger der middelalderborgen en gang lå Foto: © Bern Tourism

Untertorbrücke, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Untertorbrücke ble gjenoppbygd mellom år 1460 og 1490 og er en av Sveits’ eldste broer. Foto: © Bern Tourism

Untertorbrücke, Felsenburgtor, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Untertorbrücke med vakttårnet Felsenburg fra år 1260 til høyre

Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Illustrasjon av Bern i år 1820 av Sigmund Wagner. Legg merke til den gotiske Ländetor midt mellom møllehjulet og broen

Untertorbrücke, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Den brolagte Untertorbrücke er et flott stykke historie. Foto: © Bern Tourism

Billig pakkereise
Ländetor, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Der hvor det i middelalderen var en havn, er det nå bare en åpning (til venstre på bildet) hvor Ländetor befinner seg

Matte, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Hele området nede ved elven ble kalt Matte, og her utviklet det seg en subkultur med et hemmelig røverspråk

Casanova, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Herr Giacomo Casanova var en flittig gjest i Berns badehus midt på 1700-tallet. Portrett av Anton Raphael Mengs i år 1760

Mattenlift, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Mattenlift fra år 1896 er fremdeles i drift. Foto: © Bern Tourism

Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Utsikten fra katedralparken er upåklagelig. Foto: © Bern Tourism

Rathaus, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Det sengotiske rådhuset sto ferdig i år 1415. Foto: © Bern Tourism

sengotisk, rådhus, Rathaus, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Det sengotiske rådhuset fra år 1415 ved Vennerbrunnen fra 1542 og den nygotiske St Peter und Paul-kirche. Foto: © Bern Tourism

Historisches Museum, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Historisches Museum Bern holder til i et praktbygg fra 1890-årene. Foto: © Bern

Historisches Museum Bern, Nord-Sveits, Sveits

Historisches Museum Bern er nylig utvidet i moderne stil. Foto: © Bern Tourism

Einsteinhaus i Kramgasse 49, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Einsteinhaus i Kramgasse 49 er i dag museum. Foto: © Bern Tourism

Albert Einstein, Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Albert Einstein levde i et møblert hjem, til tross for sin utpregede humoristiske sans. Foto: © Bern Tourism

Altstadt, Bern, Nord-Sveits, Sveits

…om det så skulle vise seg at Einstein regnet litt feil, så kan Bern by på en dampdrevet trikk som beveger seg hurtigere enn lynet. Foto: © Bern Tourism

Kunstmuseum Bern: Duccio di Buoninsegnas Maestà, Altstadt, Nord-Sveits, Sveits

Kunstmuseum Bern: Duccio di Buoninsegnas Maestà fra perioden år 1288-1300

Tshachtlanschronik, Bern, Nord-Sveits, Sveits

Navnet Bern har i følge denne 1400-talls-krøniken Tshachtlanschronik klar sammenheng med bjørner

Bern, Nord-Sveits, Sveits

Berns byvåpen, slik det så ut på 1300-tallet