GoToGate

Noto

Noto er noe så spesielt som en by med arkitektur utelukkende i barokk stil – nærmere bestemt sørøst-siciliansk sådan. Årsaken til denne barokke dominansen er at Noto ble totalt ødelagt av jordskjelv i år 1693, og gjenoppbygd i samtidens arkitektur – barokken. I tillegg har det seg slik at områdets byggestein er en ganske lettformet, honninggul kalkstein, som må ha ledet lokale bygningsarbeidere ut i fristelse – for her finner du en skaperglede innen dekor og ornamentikk, som er helt unik. Barokkbyen Noto er oppført på Unescos liste over Verdensarven.

Mer om Noto
Det første som slår deg når du befinner deg i sentrum av Noto, er at du befinner deg i et slags fullført byggesett skala 1:1 der grunnfargen er avgjort gul. Noto er anlagt i en skråning der der den øverste delen befinner seg på cirka 170 meters høyde over havet, mens den nederste delen kun kan vise til 70 meters høyde. Litt høyere opp enn midt i Noto finner du den tverrgående aksen, hvor kirker og offisielle bygninger er oppført, stort sett mellom de to parallelle hovedgatene Via Cavour og Via Vittore Emmanuele med cirka 15 meters høydeforskjell. Noto for øvrig har stort sett en byplan med kvadratiske kvartaler, mens byen innimellom disse har bevart noen av sine middelalder-deler, der gatenettet er alt annet enn firkantet.

Noto, Sicilia, Italia

Notos flotte Duomo ved Piazza Municipio – bispepalasset til høyre og Palazzo Alfame til venstre. Gaten Corso Vittore Emmanuele krysser plassen.

Litt om jordskjelvet i år 1693 og Unescos Verdensarv
Fritt oversatt fra Unescos hjemmeside: De åtte byene på sørøst-Sicilia som ble ødelagt av jordskjelvet og gjenoppbygd er Noto, Caltagirone, Militello Val di Catania, Catania, Modica, Palazzolo, Ragusa og Scicli. Byene ble enten gjenoppbygd der de opprinnelig lå, eller ved siden av. Disse byene representerer et kollektivt samordnet tiltak, som ble planlagt og gjennomført på et høyt arkitektonisk nivå. Byene ble gjenoppbygd i datidens gjeldende arkitektoniske stil, barokken, og demonstrerer innsikt og oppfinnsomhet innen byplanlegging og urban byutvikling.

Notos barokke hjerte – Piazza Municipio
Hjertet av Noto er Piazza Municipio foran byens markante og storslåtte Duomo, tegnet av arkitekten Gagliardi og fullført i år 1770. Fra Duomos fasade flankert av de to kraftige barokk-tårnene, leder brede trapper i tre seksjoner ned til Piazza Municipio, som er omgitt av små grønne og frodige parkplasser. På motsatt side av plassen Piazza Municipio står det vakre Palazzo Ducesio, ferdigstilt i år 1746 i en klassisk barokk stil. Palazzo Ducesio fungerer i dag som Notos rådhus, eller Palazzo Comunale, og har en svakt konkav front, som medvirker til at den arkadeformede førsteetasjen på fronten får et plastisk og elegant uttrykk. Den elegante bygningen er tegnet av Vincenzo Sinatra.

Noto, Sicilia, Italia

Det vakre Palazzo Ducesio fra år 1746 fungerer i dag som Notos rådhus.

Barokke bygninger langs Corso Vittorio Emmanuele
Et interessant trekk ved byplanleggingen i Noto er at man nå skiller offentlige og religiøse bygg, selv om de blir anlagt langs den samme aksen. Spesielt Corso Vittorio Emmanuele gir et godt innblikk i den typiske barokke arkitekturen. Når du står foran duomos fasade og vender deg mot høyre, ser du først bispepalasset, deretter den barokk-klassisistiske kirken San Salvatore fra år 1703, og den buede tårnfasaden til klosterskolen San Salvatore bakenfor til venstre. Til høyre for denne i gaten Corso Vittorio Emmanuele ligger kirken Santa Chiara fra år 1730 med sitt karakteristiske runde interiør. Arkitekten Rosario Gagliari står bak begge de to sist nevnte bygningene.

San Salvatore, Parrocchio San Francesco di Assissi, Noto, Sicilia, Italia

Parrocchio San Francesco di Assissi til høyre og klosterskolen og -kirken San Salvatore til venstre. Foto: Poudou99/Wikipedia

Få meter lenger bort finner du klosterkomplekset Parrocchio San Francesco di Assissi med en tilhørende klosterkirke, der en elegant trapp leder opp til kirkens vestfasade, nesten vegg i vegg med tårnfasaden til skolen San Salvatore. I første etasje i San Salvatore finner du for øvrig Notos Museo Civico, som (her som i andre italienske byer) kan oppvise en meget fin samling med gjenstander fra forhistorisk tid, samt greske vaser fra de seks første århundrene før vår tidsregning – pluss skulpturer fra en gresk gravplass tilegnet Demeter. Grekerne kom som kjent til området her cirka år 735 før Kristus. Museo Civico er meget severdig.

Noto, Sicilia, Italia

Barokk eller ikke – Noto har noe avgjort Siciliansk ved seg.

Mer om barokke bygninger
Til venstre for katedralen langs Corso Vittorio Emmanuele finner du to interessante bygninger, først Plazzo Alfame og ved siden av dette, det praktfulle Palazzo Villadorata, med nydelige smijernsarbeider og en aldeles praktfull fasade med utskårne detaljer, samt balkonger dekorert med detaljerte dyre og menneskefigurer. Merk deg at Palazzo Villadorata er åpent for publikum mot en rimelig inngangspenge, kun stengt på mandager. Portalen til palasset er rundt hjørnet for Piazza Municipio i gaten Via Corradi Nicolaci, hvor du også finner mange andre arkitektoniske godbiter. I nordenden av Via Corradi Nicolaci ligger for eksempel klosteret Montevergine med buet fasade, og i denne gaten en mengde andre barokke bygninger. Ved Corso Vittorio Emmanuele ligger også den fine plassen Piazza 16 (XVI) Maggio med kirken San Domenico fra cirka 1732 med konveks fasade.  Palazzo Trigona fra år 1781 ligger bak Duomo på Via Cavour, som løper parallelt med Corso Vittorie Emmanuel.

 Palazzo Villadorata, Noto, Sicilia, Italia

Eksempel på lokal barokk ornamentikk – her fra Palazzo Villadorata. Foto: Rollopack/Wikipedia

Litt om Noto generelt
Noto er mye besøkt av turister. Det at den er oppført på Unescos liste over Verdensarven, gjør at byen tiltrekker seg kulturinteresserte fra hele verden. Hvis du ønsker å overnatte her, bør du bestille hotell i god tid. Ovenfor har du fått opplistet de viktigste arkitektoniske severdighetene. Vær oppmerksom på at Noto har uendelig mye mer å by på. Gå rundt i byen på egenhånd og nyt arkitekturen, selv om byen er bratt. Det finnes en mengde piazza’er med vannhull der du kan ta en pust i bakken. Få også gjerne med deg Gagliardis kirke Corccifisso fra 1728 på byens fjelltopp, med madonnafigur av Francesco Laurana fra 1471.

Alle fotos fra Wikipedia er gjengitt etter deres regelverk og kan benyttes i henhold til det.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Barokk, Noto, Sicilia, Italia

Panorama over barokkbyen Noto

Barokken, Noto, Sicilia, Italia

Noto ligger i en åsside med mer enn 100 meters forskjell på det høyeste og laveste punktet

Barokken, Noto, Sicilia, Italia

De fineste arkitektoniske severdighetene i Noto ligger rundt Duomo

Palazzo Ducesio, Palazzo Municipio, Barokken, Noto, Sicilia, Italia

Palazzo Ducesio, som i dag er Palazzo Municipio, det vil si rådhus

Duomo, Corso Vittore Emmanuele, Barokken, Noto, Sicilia, Italia

Duomo og gaten Corso Vittore Emmanuele sett fra en annen vinkel

Barokken, Noto, Sicilia, Italia

Eksempel på dekorert balkongbærer i Barokkbyen Noto

Barokken, Noto, Sicilia, Italia

Notos praktfulle barokke duomo dominerer byens sentrale plass

San Salvatore, Parrocchio San Francesco di Assissi , Barokken, Noto, Sicilia, Italia

Parrocchio San Francesco di Assissi til høyre og klosterskolen og -kirken San Salvatore til venstre

Barokken, Noto, Sicilia, Italia

Skal man få jobben gjort, må man som regel gjøre den selv

Chiesa San Carlo Borromeo, Barokken, Noto, Sicilia, Italia

Notos vakre Chiesa San Carlo Borromeo med sin konkave fasade ble oppført mellom år 1736 og 1746