GoToGate

Brescia

Brescia er en mer enn 2500 år gammel by i Lombardia i Nord-Italia, som er kommet litt i skyggen av sin storebror Milano. Brescia kan by på storslåtte arkitektur- og kulturseverdigheter fra flere epoker, som romertid, langobardisk styre, bysantinsk tid, karolingisk tid, gotikken, renessansen og barokken. Brescia har bevart sitt romerske forum, og har en livlig historisk bykjerne fra middelalderen, med masser av godbiter for den interesserte. Brescia ble i år 2011 oppført på Unescos liste over Verdensarven, som ett av flere maktsentre i Det Langobardiske Riket i tidlig middelalder.

Mer om Brescia
Brescia er en historisk by, som ikke er oversvømt av turister. Brescia ligger midt mellom Milano og Verona, og er kommet i skyggen av disse, hva turiststrømmer angår. Brescia er for øvrig et knutepunkt for kollektivtransport til Lago di Garda og Lago di Iseo. Brescia gir deg en unik mulighet til å oppleve en gammel lombardisk by i ro og fred, samtidig som du vil være mye tettere på det ekte italienske – rett og slett fordi turismen her er mer beskjeden. Hvis du skal innom Vicenza, Verona, Milano, Bergamo eller Treviso bør du vurdere å sette av en dag eller to til Brescia.

Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia er en moderne by beliggende i vakre omgivelser. Duomo, festningen og gamlebyen er midt på bildet. Foto: © Brescia Turismo

Brescia er en moderne og industrialisert storby med nesten en halv million innbyggere, hvis du regner med forstedene rundt byen. Innbyggerne her er gjennom historien kjent for å være hardtarbeidende og nøysomme. Ikke la deg lure av den moderne og stedvis kalde storbyen Brescia – kjører du bil, så følg skiltet Centro – i Brescia er det gamlebyen som er verd å besøke – og den er til gjengjeld meget severdig.

Litt om Brescias festning og forhistorie
Brescias historiske kjerne ligger nedenfor den gamle borgen, som med sin strategiske beliggenhet må ha vært opphavet til byens grunnleggelse på 600-tallet før Kristus, enten av keltere, eller som enkelte hevder, av etruskere. Da romerne i år 196 erobret området og byen, het den allerede Brixia, og det fortsatte den med helt til middelalderen.

 Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – utsikten fra Castello er upåklagelig. Foto: Fredericks / Wikipedia

Festningsanlegget du i dag kan se og besøke på Cidneo-høyden, er i hovedsak fra 1500-tallet – bortsett fra den øverste Mastio, som er fra perioden 1100-tallet til cirka år 1350. De eksisterende festningsverkene erstattet en borg fra 11-1200-tallet, som erstattet borgen som ble bygget av langobardene på 500-tallet, oppe på et tempelkompleks fra romertiden. Hovedportalen fra 1500-tallet bærer løven, Venezias byvåpen, av den enkle grunn at Brescia i nesten 100 år var underlagt denne rike handels- og sjøfartsbyen innerst i Adriaterhavet. Borgen huser i dag et av Italias fineste våpenmuseer, Luigi Marzoli Armaments Museum, og Museum de Risorgimento, som dokumenterer utviklingen og borgerkrigen frem til samlingen av Italia i 1871.

Piazza della Loggia, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescias rådhus, Palazzo della Loggia i renessansestil har gitt navn til den sentrale plassen Piazza della Loggia. Foto: © Comune Brescia / Turismo

Rundt et hjørne åpenbarer det seg en liten ristorante, café eller bar med et par bord på fortauet – gjør som de innfødte, slå deg ned for en kaffe eller et glass vin, eller øl. Her vi du stort sett høre italiensk, turismen har ikke maktet å forstyrre særlig her. Lenger bort, oppunder festningen finner du det gamle forum – mer om det i eget avsnitt.

Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Det er travelt rundt lunsjtider i Via Gasparo de Salò, der gaten krysser Via dei Musei. Foto: © Trattoria Gasparo

Mer om Brescias historiske bydel
Brescias gamleby er ikke større enn at alle kulturseverdigheter er i gangavstand. Byen har behold sitt kvadratiske gatenett fra romertiden. Med sine fire historiske plasser; Piazza della Loggia, Piazza Mercato, Piazza Paolo VI med Duomo og Piazza Vittoria, er gamlebyen enkel å orientere seg i. Disse fire plassene ligger i kort avstand fra hverandre, mellom festningen og Corso Zindarelli, den største shoppinggaten i Brescias gamleby. Det finnes en rekke andre trivelige småplasser i gamlebyen – du bør selv rusle rundt og se.

Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Den sentrale møteplassen Piazza della Loggia er dominert av den vakre loggia’en i renessansestil. Foto: © Lombardia Bene Culturali

Piazza della Loggia
Piazza della Loggia er Brescias mest kjente og populære plass, og ble anlagt under venetiansk styre på 1400-tallet. Den gang var plassen våtmark, og fundamenter ble lagd på venetiansk vis, ved at hundrevis av trestokker ble banket ned i bakken. Piazza’en har sitt navn etter rådhuset, Palazzo della Loggia fra 1500-tallet, som ligger i den ene enden plassen. Palazzo Torre dell’Orologio, med det venetianske klokketårnet over renessanse-arkadene, ligger i den andre enden av plassen.

Piazza della Loggia, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Palazzo Monte di Pietà med sin fine logetta midt på. Foto: © Lombardia Bene Culturali

Se deg godt om når du er her. Rundt deg har du bebyggelse i renessansestil, oppført i samme stilepoke. Piazza della Loggia er et prakteksempel på en harmonisk renessanseplass, der enkeltbygningene står frem med individuell egenart. Hver enkelt bygning har sine spesielle kjennetegn, som sammen inngår i en helhet. De berømte arkitektene Palladio og Sansovino skal begge ha vært engasjert i byggingen av loggiaen og rådhuset.

Piazza della Logiia, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Loggiaen tilhører rådhuset, som ble oppført på 1500-tallet. Palazzo del Monte di Pietà til venstre. Foto: © Comune Brescia / Turismo

Palazzo del Monte di Pietà på plassens ene langside, oppført mellom år 1484 og 1494, er også verd en nærmere titt. Piazza della Loggia er så godt som bilfri, og har flere serveringssteder. Hver lørdag formiddag arrangeres det et stort marked på Piazza della Loggia, hvor du kan kjøpe alt fra gulerøtter til støvletter, keramikk og filthatter.

Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

På Piazza della Loggia finner du det ukentlige lørdagsmarkedet. Her fra festen Fiera Faustino. Duomo Nuovo til høyre bak. Foto: © Brescia Turismo

Piazza Paolo VI – tidligere Piazza Duomo
Denne plassen er også blant de mest populære i Brescia, og er omgitt av den gamle og nye katedralen på den ene siden og til dels svært gammel bebyggelse på den andre langsiden, blant annet et palass fra gotikken. Det vanlige i italienske byer er at de eldste katedralene, ofte fra det første årtusenet, gjerne ble ombygd og utbygd etterhvert som århundrene steg frem. Slik er det ikke i Brescia. Her har man beholdt sin eldgamle Rotonda, eller Duomo Vecchia, fra 1000-tallet, en underlig kirkebygning med sirkulært grunnplan som Den Hellige Gravkirken i Jerusalem.

Duomo Vecchio, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Duomo Vecchia fra 1000-tallet kalles gjerne Rotundo. Foto: RobyBS89 / Wikipedia

Du bør absolutt besøke denne enkle og vakre kirken, oppleve atmosfæren og de vakre vegg- og takfreskene av regionale mestere fra 1500-tallet, som Il Moretto og Il Romanino. Før Rotonda sto det en kristen basilika fra 500-tallet her. Krypten fra denne kirken er fremdeles intakt. Her er også gulvmosaikker fra den tidligere basilikaen. Rotondaen ble restaurert på 1200-tallet og ble tilført et presbyterium rundt år 1500. Den nyere katedralen, Duomo Nuovo, ble påbegynt i år 1603 og fullført med den enorme kuppelen på 1800-tallet. På Piazza Paolo VI finner du flere hyggelige serveringssteder.

Palazzo Broletto, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Palazzo Broletto, Torre del Popolo og Loggia delle Grida før Duomo Nuovo. Foto: © Brescia Turismo

På den andre siden av Duomo, mot Piazza Paolo VI finner du også et annet interessant bygningskompleks fra middelalderen – først en grå bygning, Palazzo Popolo, med fremskutt balkong – Loggia delle Grida (Grida betyr å rope eller skrike). Så det høye tårnet Torre de Pegol eller Torre del Popolo, deretter det gotiske tidligere rådhuset, kalt Palazzo Broletto. Bakenfor disse to fasadene finner du Cortile di Broletto.

Broletto, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Cortile de Broletto er omgitt av bygninger fra middelalderen. Foto: © Brescia Turismo

Cortile de Broletto
Cortile de Broletto er en liten plass bak Palazzo Broletto, det gamle gotiske rådhuset fra slutten av 1100-tallet, omgitt av annen middelalder-arkitektur. Det var her at munken Arnoldo av Brescia sto opp og talte makten midt i mot: Han refset adelen og makthaverne for korrupsjon og grådighet, og måtte for det bøte med livet – han ble levende tredd ned på en stake. Denne plassen bør du få med deg, ikke minst fordi den er forteller om arkitektonisk utvikling fra romansk via romansk og gotisk stil til renessanse. Vegg i vegg med Palazzo Broletto ligger den gotiske kirken Chiesa di Sant’Agostino, med marmorløver halvveis stikkende ut et stykke opp på fasaden, og en vakker gotisk portal.

Cortile de Broletto, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Cortile Brolettos nyeste bygg er fra 1600-tallet i en klassisistisk barokk stil. Foto: RobyBS89 / Wikipedia

Piazza Paolo VI kan by på mange godbiter for den som har øynene med seg. Husk at det er flere vanhull på og rundt denne vakre plassen, hvor du kan forfriske deg litt mellom slagene.

Piazza Mercato og Piazza Vittoria
Piazza Mercato er, som navnet antyder, Brescias gamle markedsplass. Her ble det tidligere solgt lin og tøyer, mens plassen i dag er tilholdssted for mange av Brescias elegante forretninger innen mote og design, i tillegg til et par cafeer. Her finnes et marked for sjeldne planter og urter, i tillegg til noe så spesielt som papegøyer og fugler. Plassen er omgitt av vakre bygninger, som Pallazzo Martinengo Palatio fra 1500-tallet og den vesle kirken Santa Maria del Lino fra år 1608. Piazza Mercato er først og fremst befolket på dagtid.

Piazza Mercato, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Piazza Mercato med Santa Maria del Lino. Foto: Bolo77/Wikipedia

Piazza Vittoria er kjent for sin fascist-arkitektur, initiert av Benito Mussolini i perioden 1929 til 1932, og ikke spesielt populær. Plassen brukes i dag til parkering av biler, og som antikvitets- og bokmarked. Når billøpet Mille Miglias vakre veteranbiler stemples inn og registreres som ankommet til denne etappen, gjøres det på denne plassen før bilene kjører inn på Piazza della Loggia. Under Mille Miglia går for øvrig Brescias innbyggere fullstendig av skaftet. Dato for avslutning i Brescia er 20. mai i år 2012. Se linker for museum og løpet. (Mer om museet i eget avsnitt)

Brescia, Unescos liste over Verdensarven, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescias Capitolium med Palazzo Pallaveri i bakgrunnen. Foto: © Brescia Turismo

Via dei Musei eller Piazza del Foro
Den gamle plassen Piazza del Foro, som omfatter det gamle romerske forum, heter i dag Via dei Muesei, (Museumsgaten), og ligger oppunder festningen, et par små kvartaler fra Duomo. I denne gaten finner du både de flotte restene etter forum og den virkelige godbiten, Santa Guilia Museo della Cittta, som blant annet omfatter Museo Romano, der funnene fra romertiden er samlet.

Foro Romano, Brescia, Lombardia, Unescos liste over Verdensarven, Nord-Italia, Italia

Vespasian var keiser da Tempio Capitolino ble bygd i år 73 etter Kristus. Foto: Ronan Guilloux / Wikipedia

Museo Santa Guilia ligger i et gammelt benediktinerkloster fra år 754, San Salvatore, grunnlagt av den siste kongen av det Langobardiske Riket, Desiderus og hans gemalinne Ansa. Litt lenger ned i gamlebyen, ved Piazza Moretto finner du et ikke ueffent kunstmuseum, Pinacoteca Civica Tosio Martinengo med verk av blant andre Rafael, Lorenzo Lotti og Tintoretto, i en ganske omfattende samling som dekker århundrene fra 1200- til 1700-tallet.

Museo Santa Guilia med Museo Romano
Brescia har det største arkeologiske området i hele Nord-Italia. Forum var stedet der to av antikkens viktige romerske veier krysset hverandre; Via Decumanus skar gjennom byen fra øst til vest, mens Via Cardo krysset denne her i retning nord-sør.

Teater Forum Romanum, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Teateret ved Brixias omfattende forum. Foto: Alexmar983 / Wikipedia

Forum var Brixias politiske, kommersielle og sosiale sentrum, med sitt Capitol-tempel fra år 78 etter Kristus, under keiser Vespasian, og det enorme teateret fra samme århundre, som kunne ta 15.000 tilskuere. Vis-à-vis tempelet finner du forums portal, som kan gi en viss idé om hvor mye lavere grunnivået var for et par tusen år siden. De arkeologiske funnene herfra er utstilt i Museo Romano i Museo Santa Guilia. Ved forum ligger også den romanske kirken San Zeno fra 1000-tallet og den barokke Santa Maria della Carità fra år 1640. Rundt Piazza del Foro finner du interessante herskapsvillaer fra 1600-tallet, som; Palazzo Martinengo, Palazzo Gambara og Palazzo Lana Ghidella, hvor det arrangeres gjesteutstillinger.

Klosterkirken Santa Guilia, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Klosterkirken Santa Guilia er en del av et omfattende klosterkompleks fra år 753 – bygd av Desiderus og Ansa. Foto: © Brescia Turismo

Museo Santa Guilia della Città
Museo Santa Guilia della Città holder til i klosteret Santa Guilia, som i seg selv er en stor severdighet – det må du absolutt få med deg. Brescia var nemlig et viktig sentrum for de langobardiske hertugene og keiserne i en periode etter Romerrikets fall i år 476 – de etablerte seg her i år 568 og hadde makten til år 774 da byen ble innlemmet i Karl den Stores rike. Langobardene var en kristen stamme av germansk opprinnelse, mange tror at langobardene – langskjeggene – kom fra den Skandinaviske halvøya. I år 753 grunnla den langobardiske hertugen og senere kongen Desiderius og hans gemalinne Ansa et benediktinerkloster her på restene av romerske bygninger. Klosteret utviklet seg gjennom århundrene, og ble mektig med store landeiendommer.

Museo Santa Guilia, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Croce di Desiderio fra 700-tallet er utstilt her. Foto: © Museo Santa Guilia

Mer om Museo Santa Guilia della Città
Denne kontinuiteten er representer både gjennom funn fra arkeologiske utgravninger, bygningsdeler, mosaikker, fresker, smykker, religiøse gjenstander, skulpturer og andre bruksgjenstander. I dette omfattende bygningskomplekset på mer enn 12.000 m2 kan du derfor oppleve tre tusen års historie, fra forhistorisk tid, gjennom romertid, langobardisk styre, karolingisk tid og senere romansk, gotisk, renessanse og barokk.

De aller mest spektakulære samlingene finner du i tilknytning til den langobardiske basilikaen San Salvatore og de storslåtte freskene i oratoriet i Santa Maria in Solario, det praktfulle kirkerommet hvor Croce de Desiederio – det berømte korset til Desiderius oppbevares.

Mer om klosteret Santa Guilia
Klosterkomplekset består av flere bygninger fra forskjellige epoker. Basilica San Salvatore, opprinnelig påbegynt i år 753, er den eldste av klosterets tre kirker. Den ble oppført på restene av en tidligere langobardisk kirke fra annen halvdel av 600-tallet, som igjen ble bygd på restene av et romersk hus fra 100-tallet før Kristus. Den første langobardiske kirken var T-formet – enskipet med tverrskip med tre apsider i kirkens lengderetning. Den nye kirken som Desiderius og Ansa bygde, var vesentlig større.

Santa Maria in Solario, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Oratoriet i Santa Maria in Solario, hvor Croce de Desiederio – det berømte korset til Desiderius oppbevares. Foto: RobyBS89 / Wikipedia

Søylerekken mellom skipet og sideskipene løper der hvor murene til det opprinnelige skipet lå, og de tre nye apsidene ble bygd i forlengelsen av de nye hoved- og sideskipene. Endeveggene til det gamle tverrskipet ble dekket av de nye ytterveggene. I denne treskipede, basilikaen San Salvatore, er det gjenbrukt både romerske og bysantinske søyler mellom hovedskipet og sideskipene, i tillegg til at nye søyler ble hugd for formålet.

Santa Guilia, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Den lombardiske klosterkirken San Salvatore fra år 753 – legg merke til de ulike søylene mellom hovedskipet og sideskipene. Foto: © Museo Santa Guilia

Dekoren i og på buene mellom søylene er original. I år 761 var den nye krypten ferdigstilt og innviet med relikviene av Santa Guilia. Basilica San Salvatore inneholder også flere rester etter fresker fra 700-tallet. Du kan lese mer om langobardene og Santa Guilia her: http://www.italialangobardorum.it/eng/sito/

Santa Guilia, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Eksempel på gjenbruk av eldre bygningsdeler – her en bysantinsk søyle. Foto: © www.italialangobardorum.it

Mer om klosterets kirker
Santa Maria in Solario ble oppført på 1100-tallet, som et privat kapell for nonnene som bodde i klosteret. Den firkantede bygningen bærer en åttekantet tambur med gjenbruk av elementer fra langobardisk tid. Her kan du blant annet se fresker fra siste halvdel av 1400-tallet, påført etter at kirken hadde gjennomgått en restaurering. I utstillingen i Coro delle Monache, som ligger mellom kirkene San Salvatore og Santa Guilia, inngår det såkalte Desiderius’ kors og et lite relikvieskrin fra 300-tallet laget av ibenholt. Chiesa de Santa Guilia ble sent på 1500-tallet bygd i renessansestil og har vakre fresker av Ferramola. Klosterområdet har omfattet i alt tre klostre og har fremdeles en stor klosterhage med rundgang fra 1400-tallet.

Museo San Guilia, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Rester av en sarkofag i det meget severdige Museo Santa Guilia. Foto: © www.italialangobardorum.it

Litt om andre severdigheter i middelalderens Brescia
Som vi har nevnt tidligere har du mye igjen for å ta turen opp til festningen. Gatene opp hit er omgitt Av svært gammel bebyggelse og brosteinssmugene er uendret siden tidlig middelalder. Utsikten herfra er fantastisk, og gir et godt inntrykk av hvordan byen har spredd seg siden romertiden. Det er flere interessante gater og bygninger det er verd å merke seg også ved foten av festningen. Mellom Piazza della Loggia og Piazza Paolo VI er det et lite mylder av smågater og en mengde restauranter og barer rundt Piazetta Speri der Via dei Musei møter Via Gasparo da Salò. Et steinkast lenger opp i sist nevnte gate finner du klosteret og klosterkirken San Guiseppe. I klosteret holder Museo Diocesano Arte Sacra til – Brescias museum for kirkekunst. Ikke til å kimse av, selv om Santa Guilia blir førstevalget for de fleste.

Torre Porta Bruciata, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

I dag brukes middelaldertårnet som bolig. Snakk om suveren gjenbruk av gammel bygningsmasse. Foto: Stefano Bolognini / Wikipedia

Mer om andre severdigheter i middelalderens Brescia
Ved Piazetta Speri er det flere små smug, hvor du i ett av dem kan se den bitte lille inneklemte Chiesa di San Faustino in Riposo, opprinnelig fra 700-tallet, men ombygd på 1100-tallet og tilført barokt interiør på 1600-tallet. Rett ved, til venstre bak klokketårnet på oversiden av Piazza della Loggia, finner du et av de gamle tårnene, nemlig byporten, Porta Bruciata, opprinnelig fra cirka år 200, da byen var romersk. Går du gjennom porten kommer du til Via Gasparo da Salò og Via dei Musei. Herfra kan du gjerne rusle mot handlegaten Corso Goffredo Mameli, hvor du etter et par, tre kvartaler kommer til et annet spennende tårn, Torre della Pallata fra år 1254, med en meget spesiell fontene fra helt i slutten av 1500-tallet, i overgangstil renessanse-barokk.

Fantana della Pallata, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Den underlige Pallata-fontenen med dobbeltfløytespilleren i manieristisk stil fra år 1595. Foto: Stefano Bolognini / Wikipedia

På denne vesle plassen skifter Corso G. Mameli navn til Corso G. Garibaldi. Ser du nedover Via della pace, ser du den flotte kuppelen til kirken Santa Maria della Pace. Vegg i vegg med kirken ligger Palazzo de Colleoni, med en meget vakker bakgård eller cortile i gotisk stil. Går du videre ned til Via Dante og tar til venstre, har du kuppelen til Duomo Nuovo rett fremfor deg. I kvartalene inn til venstre er det flere smale smug fra middelalderen, med mange spennende detaljer. Har du øynene med deg, kan du se gjenbruk av bygningsdeler fra romertiden på enkelte av husene her.

Gamlebyen nedenfor Piazza del Foro
Også dette området har masser av severdigheter å by på. Nedenfor dagens Piazza Foro ligger Piazza Labus, og hit kommer du enten du går Via Cereto eller Via Gallo. Hvis du velger Via Cereto, kommer du til et tårn fra tidlig middelalder, Torre d’Ercole – Hercules’ tårn datert til 700-tallet. I området her er det også flere synlige rester fra romertiden.

Basilica Romana, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Rester av en bygning fra romertiden – Basilica Flavia – i dag holder det til arkeologer her. Foto: Stefano Bolognini / Wikipedia

Litt lenger ned, ved Piazetta G. Labus nr 3, finner du restene av en romersk bygning fra Augustus’ tid – kalt Basilica Flavia, som utgjorde en del av datidens forum. I dag holder Soprintendenza per i Beni Archeologici til her. En to tusen år gammel bygning er inkorporert i en nyere, med stor respekt og ditto skilting. Hvis du nå snur ryggen til forum og går inn første smug til venstre i Via Gallo, kommer du inn i et ganske unikt smug, Vicolo San Clemente, som leder deg oppover mot Via dei Musei. Her får du et godt inntrykk av middelalderens Brescia.

Brescia, Unescos liste over Verdensarven, Lombardia, Nord-Italia, Italia

På Piazza Arnaldo er det ofte livlig til langt ut i nattetimene. Foto: © Brescia Turismo

Piazzale Arnaldo
Fra sen ettermiddag til tidlig morgen er det livlig på Piazzale Arnaldos mange serveringssteder, inne og ute. Her nede, noen kvartaler nedenfor festningen, i enden av Via Tosio, ligger den ovale plassen ved det klassisistiske kornmagasinet. På Piazzale Arnoldo vil du finne en rekke barer, kafeer, restauranter og nattklubber, og her flytter man sommerstid gjerne bordene ut på fortauet og dekker på, når kveldene tillater det. Her er det ganske løssluppent og trivelig, og det definitive senteret for Brescias kvelds- og natteliv. De innfødte drikker gjerne en lokal aperitif, kjent som Pirlo.

Santa Maria dei Miracoli
Fasaden på denne vakre kirken er av Botticino-marmor, og er ansett å være en juvel innen Lombardias renessanseskulptur. Kirken ble bygd i år 1488, for å bekrefte det mirakuløse bildet av Madonna – jomfru Maria – i et bolighus, som i dag er en del av apsiden – innrammet i flerfarget marmor. Kirken ligger ved Corso della Libertá rett nedenfor der denne krysser den bilfrie handlegaten Corso Palestro.

Chiesa Santa Maria dei Miracoli, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Chiesa Santa Maria dei Miracoli. Foto: © Comune Brescia / Turismo

Fasadens midtparti ble oppført i perioden år 1493 til år 1500. Interiøret var fullført i år 1560. Kuplene ble oppført på 1700-tallet og interiøret dekorert med gips-stukkatur. Vær oppmerksom på at det i presbyteriet finnes en meget severdig samling renessansemalerier fra år 1594. Det er imidlertid den vakre fasaden som er det visuelle og arkitektoniske høydepunktet, skapt av Giovanni Antonio Amadeo, som også er mesteren bak den berømte fasaden til La Cappella Colleoni i Bergamo, som regnes som hans mesterverk.

Mille Miglia, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – en Ferrari av fin-fin årgang er kommet i mål Foto: © Brescia Turismo

Museo de Mille Miglia
Museo Mille Miglia ligger rett utenfor Brescia sentrum i østlig retning, i et kloster fra år 1008, nemlig Il monastero di Sant’Eufemia della Fonte. I denne fantastiske bygningsmassen er det innredet et veteranbilmuseum av ekstremt høy klasse. Dette rallyet har en lang historie og museet huser blant annet arkiver helt tilbake til begynnelsen i år 1927, hele 130 tusen dokumenter, som ble bevart av gründeren Renzo Castagneto og hans mannskap i tiden år 1927 til år 1957, den gang mens løpet ennå var et billøp – vi hadde nær sagt – på liv og død.

Fra Museo Mille Miglia, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Fra Museo Mille Miglias utstillinger. Foto: © Brescia Turismo

Siden har dette klassiske billøpet gjenoppstått som et veteranbilløp, meget populært og velsett sådant. Billøpet har imidlertid en dramatisk historie – i alt 56 mennesker ble drept i bilulykker. I år 1957 ble løpet forbudt etter to stygge bilulykker – en Ferrari i landsbyen Guidozollo og drepte ni innbyggere i tillegg til fører og kartleser. Samme år forulykket føreren av en Triumph TR3 i en annen ulykke. Frem til år 1961 ble løpet kjørt uten tidtaking og reell konkurranse mellom førerne. Denne tradisjonen ble gjenopplivet i 1977, med en 1000 kilometer lang rute over flere dager, noe som med årene tiltrekker seg stadig flere veteranbileiere. Løpet arrangeres midt i mai og fører til stor oppstandelse i det bilgale Italia. Finalen er i Brescia søndag den 20. mai i år 2012, for den som setter pris på skikkelig italiensk bilgalskap.

Museo Mille Milglia, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – Museo Mille Miglia holder til i et 1.000 år gammelt kloster Foto: © 2011 Museo Mille Miglia – Brescia – Italia

Hovedfoto: © Brescia Turismo. Alle fotos fra Wikipedia er gjengitt etter deres regelverk og kan benyttes i henhold til det.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

By: Brescia
Land: Italia
Region: Lombardia
Innbyggere: 193 879

Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – gamlebyen fra fugleperspektiv. Foto: © Comune Brescia / Turismo

Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescias kjente plass Piazza della Loggia, med rådhusets loggia fra renessansen. Foto: © Comune Brescia / Turismo

Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescias middelalderfestning ligger på den strategisk viktige Cidneo-høyden. Foto: © Brescia Turismo

Castello, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescias Castello har vært bebygd helt siden tidenes morgen – under romertiden lå det templer her. Foto: © Brescia Turismo

Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescias Castello har festningsverk fra perioden 1100- til 1600-tallet. Foto: © Brescia Turismo

 Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – Castellos hovedport er i renessansestil. Foto: Luca Giarelli / Wikipedia

Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Bresciaprovinsen produserer utmerkede oster og viner – her Bagoss fra den vesle landsbyen Bagolino. Foto: © Brescia Turismo

Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescias innbyggere er stolte av den historiske bydelen. Foto: © Comune Brescia / Turismo

Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Fra gågaten Corso Palestro i Brescias gamleby. Foto: © Comune Brescia / Turismo

Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Corso Palestro går over i en annen handlegate, Corso Zanardelli – til høyre Brescias Teatro Grande. Foto: © Comune Brescia / Turismo

Teatro Grande, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescias Teatro Grande er i seg selv en opplevelse. Foto: © Brescia Turismo

Piazza della Loggia, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – Piazza della Loggia og Torre dell’Orologio sett fra loggia’en. Foto: © Brescia Turismo

Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescias logetta di Palazzo Monte di Pietà. Foto: © Lombardia Bene Culturali

Loggia, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescias rådhus-loggia er vakkert dekorert. Foto: © Lombardia Bene Culturali

Torre d'Oroligio. Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – Piazza della Loggia med klokketårnet Torre dell’Orologio – i motsatt ende av plassen i forhold til rådhuset med loggia’en. Foto: Beingamedia / Wikipedia

Duomo, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Panorama over Brescia fra Duomo Nuovo, med Italias tredje største kuppel. Foto: © Brescia Turismo

Duomo Vecchia, Duomo Nouvo, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescias gamle Duomo Vecchia foran Duomo Nouvo, begge ved Piazza Paolo VI. Foto: © Brescia Turismo

Billig pakkereise
Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Meget gammelt bygg med venetiansk-gotiske vinduer vis-à-vis Brescias Duomo. Foto: Giovanni Dall’Orto / Wikipedia

Rotonda, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Rotondas interiør med vegg- og takfresker. Foto: © Comune Brescia / Turismo

Krypten, Rotondo, Duomo Vecchia, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – fra krypten til Rotonda, også kjent som Duomo Vecchio. Foto: Stefano Bolognini / Wikipedia

Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescias Piazza Paolo VI med de to Duomos. Foto: Sokoljan / Wikipedia

Pavepalasset, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia har et eget pavepalass – Palazzo del Popolo, med Loggia delle Grida. Foto: © Comune Brescia / Turismo

Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescias tre viktigste plasser – Piazza Paolo VI med Duomo midt på bildet, Piazza della Loggia nede til venstre og Piazza Vittoria til høyre. Foto: © Brescia Turismo

Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – 1300-talls freske fra Brolettos cortile. Foto: Stefano Bolognini / Wikipedia

Brescia, Unescos liste over Verdensarven, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Kirken Sant’Agostini med sin litt merkelige fasade. Foto: RobyBS89 / Wikipedia

Brescia, Unescos liste over Verdensarven, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Oversikt over Brescias to tusen år gamle romerske forum, i dag kalt Capitolino. Foto: © Brescia Turismo

Brescia, Unescos liste over Verdensarven, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Rekonstruksjon av den romerske byen Brixia – de færreste er klar over hvor mye som er bevart. Foto: © Brescia Turismo

Tempio Capitolino, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – Tempio Capitolino fra år 78-79 etter Kristus må ha vært storslagent. Foto: © Brescia Turismo

Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – Tempio Capitolino har dimensjoner – legg også merke til gulvmosaikkene. Foto: © Comune Brescia / Turismo

Afrodite, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – Museo Santa Guilia: Victoria- skulpturen i bronse fra romertid er en pastisj over en gresk Afroditeskulptur fra Hellenistisk tid. Foto: Giovanni dall’Orto / Wikipedia

Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – keiserhoder fra romertid på rekke og rad. Foto: © Museo Santa Guilia

Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – utstillingene viser blant annet fresker fra romertid. Foto: © Museo Santa Guilia

Palazzo Maggi Gambara, Brescia, Nord-Italia, Italia

Palazzo Maggi Gambara er et 1500-talls renessansepalass, som ble bygd på fundamenter fra romertid. Bygningen er nyrestaurert og en del av museet. Foto: © Comune Brescia / Turismo

Billig pakkereise
Santa Guilia, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – arkeologiske utgravinger på 1990-tallet avslørte tallrike bygningsrester og fundamenter fra romertid. Foto: © www.italialangobardorum.it

Santa Guilia, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – utskjæringer fra lombardisk tid. Foto: © www.italialangobardorum.it

San Salvatore, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – San Salvatore – rundbuene mellom søylene er innvendig dekorert. Foto: © www.italialangobardorum.it

Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – vakkert dekorert halvdel av gavl fra det man tror er Ansas sarkofag. Foto: © www.italialangobardorum.it

Coro delle Monache, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – fra Coro delle Monache. Foto: © Museo Santa Guilia

Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – Museo Santa Guilia er delvis utendørs – her fra klosterhagen. Foto: © www.italialangobardorum.it

Santa Maria in Solario, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – Museo Santa Guilia: Det oktogonale tårnet til Santa Maria in Solario, hvor Desiderius’ kors er utstilt. Foto: © Lombardiabeneculturali.it

Santa Maria in Solario, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Oratoriet i Santa Maria in Solario, hvor du kan se Croce de Desiederio. Foto: © www.italialangobardorum.it

Torre di Porta Brusciata, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – Torre di Porta Brusciata, som var en del av den gamle bymuren, ligger rett bak Piazza della Loggia. Foto: Stefano Bolognini / Wikipedia

San Faustino, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – rett ved ligger den vesle kirken San Faustino in Riposo. Foto: RobyBS89 / Wikipedia

Torre della Pallata, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – Torre della Pallata fra år 1254. Foto: Stefano Bolognini / Wikipedia

Torre della Pallata, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – dette ansiktet på Torre della Pallata er datert år 1254. Foto: Stefano Bolognini / Wikipedia

Torre d'Ercole, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – Torre d’Ercole – Hercules’ tårn fra 700-tallet. Foto: Stefano Bolognini / Wikipedia

Brescia, Unescos liste over Verdensarven, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia vakre kirke Santa Maria dei Miracoli er absolutt verdt en nærmere inspeksjon. Foto: © Brescia Turismo

Santa Maria dei Miracoli, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – Chiesa Santa Maria dei Miracoli – det vakre inngangspartiet er skåret i marmor av Giovanni Antonio Amadeo. Foto: Stefano Bolognini / Wikipedia

Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – Chiesa Santa Maria dei Miracoli – detalj fra inngangspartiet. Foto: Stefano Bolognini / Wikipedia

Vicolo San Paolo, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – et av de eldgamle smugene – Vicolo San Paolo – i forlengelsen av Vicolo San Clemente. Foto: © Brescia Turismo

Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescias Pallazzo Martinengo Palatio fra 1500-tallet. Foto: © Brescia Turismo

Mille Miglia, Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia – Piazza Vittoria – her under veteran-rallyet Mille Miglia. Foto: © Brescia Turismo

Brescia, Lombardia, Nord-Italia, Italia

Brescia er endemål for sluttetappen i Mille Miglia – her fra Piazza della Loggia. Foto: © Brescia Turismo