GoToGate

Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber går for å være Syd-Tysklands middelalder-perle fremfor noen. Byen ligger ved den kjente Romantische Strasse og er selve essensen av tysk middelalder, med bindingsverkshus, brosteinsgater og -smug, bevarte bymurer, samt vakttårn og byporter slik de stod allerede på 1100- og 1200-tallet. Rothenburg er en av Tysklands mest besøkte, bevandrede og fotograferte historiske destinasjoner, og kan tilby en mengde flotte severdigheter, museer og arrangementer.

Rothenburg ob der Tauber
Den eldste kjernen av Rothenburgs gamleby er lett å få øye på. Rundt rådhuset, markedsplassen og den gotiske kirken St Jacob, går gatene i bue, i halvsirkel, slik at den hesteskoformede grunnplanen ender med åpningen ut mot elven Tauber og stenges av bymuren. Ytterst langs hele denne «hesteskoen» ligger husene tett i tett, kun brutt av en håndfull byporter, hvor gatene går inn mot Marktplatz, eller markedsplassen. «Hesteskoen» utgjør den eldste bymuren fra år 1177. Utenfor denne ligger resten av gamlebyen, innenfor en vesentlig lenger, kraftigere og høyere bymur oppført i perioden mellom år 1360-1388. Denne ytterste ringmuren er utstyrt med ganger og ramper med brystningsvern, samt flere byporter og vakttårn. Mer om de forskjellige byportene i eget avsnitt.

Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Middelalderbyen Rothenburg ob der Tauber kan by på en mengde trivelige og maleriske gatemiljøer. Foto: Berthold Werner / Wikipedia

Rothenburg – et levende middelaldermuseum
Rothenburg har et kompakt historisk sentrum som unektelig er en severdighet i seg selv. Byen er bemerkelsesverdig enhetlig hva bebyggelse angår – noe som har ført til at flere innspillinger av filmer- og historiske tv-serier har funnet sted her – blant annet Harry Potter. Det finnes naturligvis også en del bygninger, som fortjener en nærmere presentasjon – i tillegg til byens museer. La oss først ta for oss gamlebyens hjerte, Marktplatz, markedsplassen hvor også det store, todelte rådhuset befinner seg. Når du befinner deg her, er du omgitt av historisk bebyggelse på alle kanter. Plassen benyttes både til det ukentlige ferskvaremarkedet, og som møteplass for både fastboende og turister. Nederst på Marktplatz finner du et av byens eldste hus, bygd i gotisk stil, som i dag inneholder kunstutstillinger. Foran huset ligger en av flere fontener med søyle og skulptur fra middelalderen. Rundt Marktplatz for øvrig finner du en rekke historiske herskapshus og Löwen-Apotheke fra år 1374.

Marktplatz, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Husrekken vis-à-vis Rathaus på Marktplatz, med Lövenapotheke fra år 1374 helt til venstre. Foto: User: Tournachon / Wikipedia

Rothenburgs unike rådhus – Altes Rathaus
Opprinnelig ble det bygget et stort rådhus – Rathaus – et kvart århundre før byen ble Reichsstadt i år 1274. Dimensjonene på dette praktbygget forteller litt om byens rikdom og velstand. Grunnsteinen til det opprinnelige rådhuset i gotisk stil ble lagt i år 1250, og et meget stort og imponerende rådhus i to fløyer sto ferdig – etter det vi forstår – i år 1373. Selv om østfløyen ble ødelagt av brann i år 1501 og gjenoppbygd i perioden år 1572-78 i renessansestil, får du et godt inntrykk av hvordan det gotiske må ha sett ut, ettersom den hvitkalkede vestfløyen med det 60 meter høye klokketårnet fremdeles står i original utførelse. Tårnet er åpent for publikum og gir en fenomenal utsikt.

Historiengewölbe, Rathaus, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Historiengewölbe mellom det “nye” og det gamle gotiske rådhuset. Den nyere renessansedelen til venstre. Foto: Berthold Werner / Wikipedia

Du bør også rusle gjennom passasjen på grunnplan, «Historiengewölbe», mellom den «nye» østfløyen fra siste del av 1500-tallet og den gotiske fløyen fra 1200-tallet. Merk deg at det finnes et lite historisk museum i rådhuset med inngang fra denne passasjen.

Mer om det gamle rådhuset
I den gamle fløyen i rådhuset finner du for øvrig den såkalte Kaisersaal – keisersalen, der mottakelser og høytidelige seremonier ble arrangert i middelalderen. Denne gotiske salen regnes som en av Tysklands viktigste i sitt slag. Renessansedelen av rådhuset ble tilført en barokk arkade mot Marktplatz i år 1681.

Georgsbrunnen, Marktplatz, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Georgsbrunnen til venstre, rådhuset og Marktplatz til høyre.

Samtidig med den nye delen av rådhuset ble også en rekke andre viktige bygninger oppført i samme stil i siste halvdel av 1500-tallet, blant andre det såkalte Baumeisterhaus, kornmagasinet Schranne, Gymnasium ved Jacobs-kirken og Spital Bastion, den runde borgen helt sør i gamlebyen. Mer om disse bygningene nedenfor.

Gamlebyen, Marktplatz og byportene
I gamlebyen er det flere større gater som leder til torvplassen Marktplatz fra alle kanter. Samtlige av disse er fra middelalderens byplan, og har sitt utspring i de gamle byportene fra 1330-tallet ytterst. Disse brosteinsgatene leder inn mot den eldste kjernen via de aller eldste indre byportene fra 1170-tallet – og munner til slutt ut på Marktplatz. For å gjøre det enkelt, begynner vi med den nederste – det vil si sydlige byporten, som ligger i Spitalbastion, en liten rundt type byport-borg fra renessansen, som finnes flere steder i Nord-Europa og gjerne kalles barbikan.

Spitalbastion, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Spitalbastion fra 1500-tallet er en byport med tilhørende borg helt sør i Rothenburg. Foto: Wikipedia

Til venstre her kan du se det Heilige Geist Spital, et stort hospitalbygg, som også ble oppført fra 1360-årene frem til siste halvdel av 1500-tallet i både gotisk stil og renessansestil. Fra Spitalbastion leder Spitalgasse nord- og oppover i byen og går over til å hete Untere Schmiedgasse (Nedre Smedsmug) omtrent der Sieberturm og Plönlein, Tysklands mest fotograferte gateparti, ligger. Se hovedfoto. Mange velger å gå inn i byen denne veien, og det gjør de klokt i. Her får du et utmerket inntrykk av hvilke grep en middelalderby foretok for å beskytte seg. Det er ikke veldig langt opp til Marktplatz herfra, men oppoverbakke slik at du får strekt beina litt.

Vannhull, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Det er kort vei mellom vannhullene i Rothenburg ob der Tauber. Foto: JuergenG / Wikipedia

Mer om gamlebyen, Marktplatz og byportene
Ved Plönlein vil du se at et annet smug, Kobolzeller Steig, kommer opp fra en annen byport og går sammen med Untere Schmiedgasse. Denne går du gjennom hvis du skal ned til elven Tauber og se på Dobbeltbrücke, et lite mesterverk tydelig påvirket av romersk byggeteknikk – en viadukt. For å komme dit må du gjennom en annen byport med tårn, Kobolzeller Tor. Videre oppover her mot Marktplatz bør du ha øynene med deg, og du kommer nesten ikke til å tro dem. Når du er fremme ved Marktplatz, går Rödergasse til høyre mot byporten Rödertor, og Herrngasse til venstre mot Burgtor.

Burgtor, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Burgtor fra utsiden når du kommer fra Burggarten – 1600-tallsbygninger foran, 1330-talls der du entrer byen.

Hvis du går ut gjennom Burgtor kommer du til Burggarten, hvor den første festningen Stauferburg ble bygd rundt år 1140 av Kong Konrad III. av Tyskland, av Hohenstaufer-slekten. Denne borgen ble ødelagt av jordskjelv (!) i år 1353. Cirka 30 år senere begynte selve byen å ta form rundt Marktplatz og St Jacobskirche. Den første bymuren med (de i dag indre) byportene Rödertor/Marcusturm, Weisstor og Burgtor ble reist i år 1172, samme år som byen fikk sine første byrettigheter.

Gamlebyen rundt St Jacobskirche
Ovenfor Marktplatz finner du byens største kirke, St Jacobskirche, og derfra går gaten Klingengasse nordover til byporten Klingentor, og en annen gate ved navn Galgengasse til høyre i østlig retning mot byporten Galgentor.  Mellom bymuren og vestfasaden til St Jacobkirche finner du et tidligere klosteranlegg fra middelalderen, som i dag huser Reichsstadtmuseum – Riksbymuseet. Her finner du alt fra rustninger til smykker, dokumenter og gjenstander som dokumenterer Rothenburgs storhetstid. Legg ellers merke til de flotte fontenene med figursøyler midt i, som ligger spredt rundt i gamlebyen. Byer med respekt for seg selv hadde flere slike utsmykkede fontener eller «Brunnen» (som også betyr brønn). Herrnbrunnen ligger i Herrngasse, Georgsbrunnen nederst på torvet Marktplatz, Milchbrunnen på det gamle melkemarkedet som nå heter Kapellenplatz, Plönleibrunnen etc.

St Jacobskirche, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

St Jacobskirche har enkle interiører. Foto: Berthold Werner/Wikipedia

Litt om St Jacobskirche og Fransikanerkirche
St Jacobskirche ble bygd i gotisk stil med spissbuer over en periode på 170 år, påbegynt i år 1311 og fullført i år 1484. Kirkens viktigste kunstskatt er knyttet til relikvien det hellige blod – angivelig tre bloddråper fra Jesus på Korset. Kunstneren og treskjæreren Tilmann Riemenschneider laget i perioden 1499 til år 1505 en fantastisk altertavle utskåret i tre til denne relikvien. Merk at Fransiskanerkirken fra år 1285 i Herrngasse er byens eldste, og at denne vakre kirken har et St Francis-alter, som også er skåret av Tilmann Riemenschneider.

Klingentor, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Den kraftige bymuren fra 1330-tallet med vakttårnet og byporten Klingentor. Foto: Weners / Wikipedia

Gamlebyen og bymurene
Bymurene rundt Rothenburg er ikke i seg selv unike, ettersom de fleste middelalderbyene på 1300-tallet bygde slike konstruksjoner, blant annet Nürnberg, noen mil sørøstover. Det som er spesielt her, er at bymurene oppført på 1330-tallet er så utrolig godt bevart. Her kan du rusle rundt hele byen, både på utsiden og innsiden, og se hvordan befestningene fortonet seg for både fiender og frender. Ofte ble bedrifter i middelalderen plassert ytterst oppunder bymuren, slik som for eksempel garverier, som spredte vond lukt, og smier som bråket og sotet til. Jo lenger inn mot byens rådhus, desto mer standsmessig bodde man. I dag kan du se svært pittoreske partier langs bymuren, med hus i de underligste fasonger, tilpasset gatenettet. Langs bymuren står det også vakttårn mellom byportene.

Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Rothenburg troner over elven Tauber – i dag som for mange hundre år siden. Dobbeltbrücke fra 1330-tallet midt i bildet. Foto fra slutten av 1800-tallet.

Litt om Rothenburgs beliggenhet
Middelalderbyen Rothenburg ligger på en åskam over elven Tauber (derav tilnavnet «ob der Tauber»), som bukter seg forbi i et grønt og frodig landskap, 60-70 meter nedenfor de kraftige bymurene. Rothenburg er helt unik i den forstand at begge bymurene fra middelalderen er intakte, samtidig som det aller, eller meste av bebyggelsen innenfor er fra perioden 1200- til 1600-tallet og inkluderer arkitektur i gotisk, renessanse og barokk stil. La oss ta en liten titt på byens historie for å forstå hva som siden har skjedd, og viktigst av alt; hva som ikke har skjedd:

Rothenburgs historiske bakgrunn
Rundt år 970 etablerte den adelige Reinigerfamilien et prestegjeld her, og bygde senere en borg, Grafenburg, øverst på skrenten over elven. Reinigerfamilien var ganske aktive og grunnla hele 6 byer med navn Rothenburg, omtrent samtidig. Familiens adelsnavn ble Grafen von Coburg-Rothenburg, og denne slekten døde ut i år 1108, noe som gjorde at kong Heinrich den V. så sitt snitt til å legge sine klamme hender på eiendommene, og i år 1116 la vår Rothenburg tilfalle sin nevø Konrad av Hohenstaufen-slekten, og gjorde denne til lensherre. Samme mann skulle senere, i år 1137, bli kong Konrad den III av Tyskland, og han valgte nettopp Rothenburg til sin residensby og etablerte sitt hoff her.

Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Panorama over Rothenburg, slik den har sett ut noen hundre år. Foto: Berthold Werner / Wikipedia

Rothenburgs storhetstid
I år 1274 ble Rothenburg Freie Imperiale Reichsstadt – det vil si at det årlig ble avholdt riksdagsmøter her. Denne utnevnelsen var uhyre viktig for en by på denne tiden, og betød ved siden av prestisje og ære, at byen ble tilført mer trafikk. Dette medførte igjen økt handel og behov for losji, med etablering av gjestgiverier og serveringssteder. I år 1474 losjerte kong Christian den I. av Danmark, Norge og Sverige her i en hel uke, på hotellet som i dag heter Altehrwürdige Ratsstube ved Marktplatz. Det gikk heldigvis både opp og ned med Rothenburg, og etterhvert skikkelig dårlig. Byen ble den 30. oktober i år 1631 – under 30-årskrigen – beleiret og inntatt av 60.000 soldater under ledelse av general Graf von Tilly. Han ville ødelegge byen, som tidligere hadde tatt i mot erkefienden svenskekongen Gustav II. Adolf året før. Historien forteller at byens ordfører Georg Nusch brakte generalen et enormt 3,25 liters glass med vin for å blidgjøre ham. Generalen skal ha smakt på vinen og sagt til ordføreren, at hvis han klarte å drikke opp resten i én slurk, så skulle han spare byen. Ordføreren så gjorde, og dermed var byen reddet.

Meistertrunk, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Den årlige Meistertrunk-festivalen tiltrekker seg store mengder besøkende hver eneste pinsehelg. Foto: © Annemieke Böttger

Hvert år, i pinsehelgen, arrangeres et stort festspill i byen – Der Meistertrunk – beretningen om denne hendelsen. Etter 30-årskrigen mistet byen gradvis sin betydning, og dermed fikk den også stå i fred, noe vi i dag kan glede oss over.

Rothenburgs museer
Middelaldersk Kriminalmuseum holder til i et tidligere Johanitter-kloster fra år 1393, ved bymuren rett i nærheten av Plönlein. Museet er det eneste i sitt slag i Europa, og kan fremvise den viktigste samlingen av gjenstander knyttet til historien om rettigheter – eller kanskje rettere sagt mangel på slike, gjennom mer enn tusen år. Her finnes utstilt alt fra torturinstrumenter til håndskrevne lovbøker fra middelalderen, samt bøddeløkser, våpenskjold, segl og medaljer fra forskjellige epoker. Her kan du også se en såkalt jernjomfru fra middelalderen, en jerndukke med innvendige pigger, som man lukket folk inne i, som tortur. Se bilde.

Reichstadtmuseum, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Fra de store våpensamlingene i Reichstadtmuseum. Foto: © Rothenburg Tourismus Service

Reichsstadtmuseum ligger rett bortenfor St Jacobskirche og har en omfattende samling med våpen og andre gjenstander som dokumenterer byens gullalder i middelalderen. Museet holder til i et opprinnelig nonnekloster fra cirka 1240. Museet huser også det kjente maleriet Rothenburger-Passion fra år 1494, i tillegg til samlinger av tinn og steingods, samt middelalderskulpturer.

Rathaus, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Historiske miljøer fra det gamle rådhuset i Rothenburg ob der Tauber- Historiengewölbe Foto: Janericloebe / Wikipedia

Historiengewölbe er passasjen mellom de to delene av rådhuset. Her finner du et lite museum med tidsriktige miljøer fra de forskjellige århundrene som er gått siden rådhuset ble bygd.

Puppen- und Spielzeugmuseum er et dukke- og leketøysmuseum, som presenterer typiske tyske leketøy og dukker fra de siste 200 årene. Museet holder til i bygninger fra 1300- og 1600-tallet.

Alt-Rothenburger Handwerkerhaus er en bygning oppført i år 1270 i gaten Alte Stadtgraben 26. Dette museet består av 11 rom som viser hvordan en håndverker og hans familie levde for mer enn 700 år siden.

Rothenburg arrangerer julemarked fra slutten av november til lille julaften. Mer om det her.

Alle fotos fra Wikipedia er gjengitt etter deres regelverk og kan benyttes i henhold til det.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Dobbeltbrücke, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Rothenburg ob der Tauber – panorama over den vakre middelalderbyen, med Dobbeltbrücke fra 1330-tallet nederst. Foto: © Rothenburg Tourismus Service / W. Pfitzinger

Bymuren, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Rothenburg ob der Tauber – parti ved den nyeste bymuren, oppført mellom cirka år 1360-1388

Röderbogen, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Rothenburg ob der Tauber – den gamle byporten Röderbogen. Foto: © Annemieke Böttger

Marktplatz, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Rothenburg ob der Tauber og Marktplatz med renessansedelen av Altes Rathaus til høyre. Foto: © Annemieke Böttger

Altes Rathaus, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Rothenburg ob der Tauber – fra Marktplatz med renessansedelen av Altes Rathaus til høyre og den gotiske delen i hvitt, til venstre. Foto: Berthold Werner / Wikipedia

Rathaus, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Rothenburg ob der Tauber – du har en fantastisk utsikt fra det 60 meter høye tårnet til rådhusets eldste, gotiske del. Foto: © Annemieke Böttger

rådhustårnet og St Georg som dreper dragen, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Rothenburg ob der Tauber – rådhustårnet og St Georg som dreper dragen, søyleskuptur på fontenen Georgsbrunnen ved Marktplatz. Foto: © Annemieke Böttger

Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Herrngasse og Herrnbrunnen med rådhuset og Marktplatz i bakgrunnen

Billig pakkereise
Herrngasse, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Rothenburg ob der Tauber – Herrngasse sett i motsatt retning, fra Marktplatz

 Marktplatz, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Rothenburg ob der Tauber – Fleisch- und Tanzhaus og Jagstheimerhaus nederst på Marktplatz. Foto: Janericloebe / Wikipedia

Ratstrinkstube, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Rothenburg ob der Tauber – bygningen til venstre er skjenkestedet Ratstrinkstube øverst på Marktplatz, der de høye rådsherrer slukket tørsten fra år 1446 og fremover

Marcusturm, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Rothenburg ob der Tauber – en av de eldste byportene, Rödertor med tårnet Marcusturm. Foto: © Annemieke Böttger

Plönlein med Siebertor, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Rothenburg ob der Tauber – Plönlein med Siebertor til venstre og Kobolzeller Tor til høyre, som leder ned til elven Tauber og Dobbeltbrücke

Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Rothenburg ob der Tauber – sjarme ved bymurene

Burgtor, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Burgtor med blomstrende omgivelser. Foto: © Annemieke Böttger

Burggarten, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Utsikt over gamlebyen i Rothenburg fra en fredet plett i Burggarten. Foto: © Annemieke Böttger

Smal tomt betyr smalt hus i Rothenburg ob der Tauber

Burg, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Rotenburg er omgitt av kraftige festningsanlegg. Foto: © Annemieke Böttger

 Fransiskanerkirche, St Jacobskirche, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

St Jacobskirche til høyre og den mindre, men eldre Fransiskanerkirche til venstre. Foto: © Rothenburg Tourismus Service / W. Pfitzinger

Billig pakkereise
Heilig-Blut-Altar von Tilmann Riemenschneider in der St. Jakobs Kirche, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Rothenburg ob der Tauber – det kjente Heilig-Blut-Altar i St Jacobskirche er skåret av Tillmann Riemenschneider rundt år 1500. Foto: Berthold Werner / Wikipedia

Weissturm, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Weissturm er et eksempel på byport i den indre, første bymuren til Rothenburg, og ble bygd i år 1177

Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Innenfor bymurene til Rothenburg ob der Tauber finner du mengder av pittoreske gatemiljøer og mange trivelige serveringssteder. Foto: © Annemieke Böttger

Dobbeltbrücke, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Dobbeltbrücke over elven Tauber er et stykke ingeniørkunst fra middelalderen. Foto: © Annemieke Böttger

 Civitates Orbis Terrarum, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Illustrasjon fra boken Civitates Orbis Terrarum, som viser Rothenburg anno 1572

Rothenburg, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Dagens Rothenburg ob der Tauber ser ikke så verst ut, den heller. Foto: © Rothenburg Tourismus Service / W. Pfitzinger

Under festspillet Meistertrunk i Rothenburg ob der Tauber er det middelalderkostymer som gjelder. Foto: © Annemieke Böttger

Meistertrunk, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Festspillet Meistertrunk arrangeres i Rothenburg ob der Tauber i pinsehelgen hvert år. Foto: © Annemieke Böttger

Kriminalmuseum, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Inngangspartiet til Det middelalderske kriminalmuseet i Rothenburg. Foto: © Annemieke Böttger

Kriminalmuseum, Rothenburg ob der Tauber, Bayern, Sør-Tyskland, Tyskland

Fra Det middelalderske kriminalmuseet i Rothenburg – en såkalt jernjomfru fra 1400-tallet med innvendige pigger. Foto: Mattes / Wikipedia