Hanseatbyen Wismar er en av Nord-Tysklands best bevarte hemmeligheter – en usedvanlig vakker havneby ved Østersjøen, med en eksemplarisk godt bevart historisk bydel. Her finner du omfattende bebyggelse fra middelalderen, renessansen og barokken. Byen er først og fremst kjent for sine karakteristiske «Giebelhäuser» – hus med forseggjorte fasadegavler – som du finner både langs Wismars plasser, gater og smug. Wismar ble i år 2002 oppført på Unescos liste over Verdensarven, sammen med nabobyen Stralsund.
Den unike sjøhandelsbyen Wismar
Hansabyen Wismars gamle havnebasseng har beholdt sin utforming og struktur siden middelalderen, og formidler et autentisk bilde av ryggraden i en middelaldersk havneby tuftet på internasjonal sjøhandel. Ekstra interessant er det at Wismar har bevart ferskvannskanalen, som ikke bare sørget for vannforsyninger til byens borgere, men også drev byens mølle. Denne menneskeskapte vanntilførselen fra middelalderen går fra øst til vest gjennom hele den den historiske bydelen, og er den eneste i sitt slag som er bevart i en bykjerne i Nord-Tyskland.
På grunn av sin unike og velbevarte bygningsmasse langs opprinnelige gateløp, utgjør Wismar den eneste intakte Hansabyen av denne størrelsen i Østersjøområdet. Wismars tre enorme kirker forteller om byens makt, betydning og størrelse. Mer om kirkene i egne avsnitt.
Kort om Wismar og Hansaforbundet
Wismar ble grunnlagt i år 1226, og var med på dannelsen av Hanseatforbundet, allerede i år 1259, sammen med Lübeck og Rostock i første omgang, senere også blant andre Stralsund og Greifswald. Årsaken til at Hansaen ble grunnlagt, var for å oppnå beskyttelse mot piratvirksomhet, som på denne tiden var svært utbredt – og som truet den viktige handelen i hele Nord-Europa.

Alter Hafen med byporten Wassertor fra middelalderen helt til venstre. Foto: © Volster & Presse TZW / Hansestadt Wismar.

Aftenstemning på Wismars Marktplatz med Alter Schwedes praktfulle gotiske trappegavl i silhuett. Foto: © Volster & Presse TZW / Hansestadt Wismar.
Hansaens handel og rikdommens tegn
Wismar utviklet seg til å bli en av de mest betydningsfulle og mektige byene i Hanseatforbundet og hadde sin storhetstid gjennom 1300- til et stykke ut på 1500-tallet. Med rikdom og velstand følger byggevirksomhet og menneskers behov for å posisjonere seg. Allerede på 1300-tallet ser vi at borger- og handelshusene blir mer og mer forseggjorte. Flotte gavler og vakker fasadedekor fortalte sitt om de enkeltes velstand. Du vil selv se det, både rundt Marktplatz og langs brosteinsgatene og smugene. Fra Italia kom kunsten med å bygge i brent murstein – Backstein, som det kalles i Tyskland – fra Frankrike kom gotikken, arkitekturen som preges av spissbuer for å gi mer lys og muliggjøre bygging i høyden. Etter få år utviklet det seg en såkalt Backsteingotik, mursteingotikk, i Nord-Tyskland, som ble stadig videreutviklet, med både skjermfasader og ornamentikk – både for sakralbygg og profan arkitektur. Wismar kan by på en meget representativ arkitektonisk helhet i så måte – dessuten er deler av bymuren bevart. Mer om byens historie i eget avsnitt nedenfor.

Brønnpaviljongen Wasserkunst i renessansestil står øverst på Marktplatz. Foto: © Volster & Presse TZW / Hansestadt Wismar.
Mer om Wismar
Wismars historiske bydel har form etter de gamle bymurene, selv om kun små rester er synlige av disse i dag, blant annet sør for Marktplatz, ved Dr. Leber-Strasse. Markedsplassen Marktplatz, på nøyaktig 100 x 100 meter og med sine 10.000 m² en av Tysklands største, ligger midt i gamlebyen og er byens viktigste møteplass. Rundt Marktplatz ligger flere av byens eldste og viktigste hus. Plassen ligger der to av byens viktigste handlegater krysser hverandre, Lübsche Strasse og Dankwartstrasse. Dette området er byens livligste, og her finner du masser å se, uansett om du er interessert i arkitektur, shopping eller en matbit og et glass lokalbrygget øl. Den beste måten å oppleve og forstå Wismar, er å rusle rundt i gatene og bruke øynene høyt og lavt.

Ved Marktplatz finner du denne perlen innen Backsteinsgotik – Alter Schwede fra år 1380 huser i dag en restaurant. Foto: © reisdit.no.
Mer om Wismars Marktplatz
Rundt Marktplatz finner du mange interessante bygninger. I plassens ene ende finner du det nyklassisistiske rådhuset fra begynnelsen av 1800-tallet, som erstattet et eldre etter brann, mens det gotiske huset «Alter Schwede» med trappegavl er plassens eldste, oppført år 1380. Her er det en populær restaurant ved samme navn i første etasje. I kjelleren i rådhuset kan du se gotiske hvelv med opprinnelige fresker fra det opprinnelige rådhuset i gotisk stil. Rundt på plassen finner du flere trivelige fortausrestauranter, og en rekke bygninger med flotte fasadegavler. Vegg i vegg med Alter Scwede kan du se hvordan man rundt forrige århundreskifte forsøkte å tilpasse en fasade i Jugendstil. Wasserkunste øverst på Marktplatz er en brønnpaviljong fra 1500-tallet. Denne vesle bygningen i nederlandsk renessansestil har en morsom historie. Den ble oppført i perioden år 1595 til 1602 som en ferskvannsbrønn for byens borgere, med vannledning av tre som bragte vann fra en kilde i landsbyen Metelsdorf, noen kilometer unna.

Wasserkunst var Wismars viktigste institusjon på 1500- og 1600-tallet og forsynte mer enn 200 husstander med vann – rådhuset fra cirka år 1800 til høyre. Foto: © Volster & Presse TZW / Hansestadt Wismar.
Mer om Wasserkunste
Vannet ble opprinnelig samlet i et brønnbasseng laget av tre, og etter mye om og men erstattet av en brønn av stein, som sto ferdig i år 1602. 220 husstander og 16 bedrifter hadde innlagt vann, tilknyttet vannledningen. Senere, under den nordiske krigen, ble et av de gamle vakttårnene fra bymuren ombygd til et vanntårn, i dag heter det Wasserturm. Vannposten ved brønnen skulle snart foranledige en liten skandale. Vannet ble ført ut gjennom slangehoder påmontert i hoftehøyde på to bronsefigurer, kalt Nix og Nixe, som på folkemunne omgående fikk navnene Adam og Eva. Litt senere ble de, også på folkemunne, omtalt som manne- og kvinnehullet, noe som ble så pinlig for byens bedrestilte borgere, at statuene ble fjernet og satt på museum. I dag er for lengst kopier satt på plass, og du kan selv beskue denne underlige vannposten.

Dette huset kalles Strykejernet, har to gateadresser og ligger rett nedenfor Marktplatz. Foto: © reisdit.no.
Wismar – mer om området rundt Marktplatz
La oss se litt grundigere på Wismars Markplatz og gatene rundt denne staselige plassen. I gaten Hinter dem Rathaus finner du en annen middelalderbygning, nemlig Zum Weinberg, opprinnelig fra år 1355, men ombygd i år 1575 i renessansestil. I år 1468 ble bygningen tatt i bruk som vinhandel. Legg spesielt merke til de vakkert malte takbjelkene i hallen. Huset er under restaurering, og åpner som restaurant i år 2013. På hjørnet der Krämerstrasse krysser Lübsche Strasse står et relativt moderne fire-etasjers hus i Jugendstil. Her ble den store kjeden Karstadt grunnlagt. Krämerstrasse er en av de fineste gatene i Wismar, byens historiske kjøpmannsgate, hvor staselige hus flotte fasader ble oppført. Når du ser oppover langs denne gaten, kan du fort føle deg hensatt til tidligere tider. Går du opp denne gaten, kommer du først til et gatekryss, hvor det staselige Löwenapotheke i dag er en stilig kafé.

Mange flotte gavlfasader i Krämerstarasse – her sett i retning av Marktplatz. Foto: © reisdit.no.
Georgen-kirche og Marienkirche – offer for Den andre verdenskrigen
De to andre store middelalderkirkene i Wismar er fremdeles godt synlige. Georgen-kirche ble sterkt skadet under bombing i år 1944 og består i dag bare av yttervegger uten interiører. Det arbeides med å restaurere kirken.

St. Georgen Kirche ble sterkt skadet under Den andre verdenskrigen, og ble restaurert først etter DDRs sammenbrudd – foto fra år 1990. Foto: © TZW / Hansestadt Wismar.

Det enorme tårnet til Marienkirche er synlig fra hele Wismar – husk at du kan klatre til topps her. Foto: © TZW / Hansestadt Wismar.
Merk deg at du kan gå helt til topps i det 83 meter høye tårnet til Marienkirche mot inngangspenger for guidet omvisning. Denne klatreturen gir et godt inntrykk av hvilket fantastisk omfangsrikt byggverk dette er – hele 2,5 millioner murstein gikk med for å reise denne kirken. Du kan også se en animasjonsfilm kalt Bruno Backstein i en liten sal i Marienkirches tårn. Filmen forteller på en levende og morsom måte hvordan kirken ble reist for mer enn 700 år siden.

Archidiakonat ved St Marienkirkce har stått her uendret siden cirka år 1450. Foto: © reisdit.no.
Archidiakonat
Archidiakonat er en bygning som opprinnelig ble reist i 1450 i en sen nordtysk mursteingotisk stil, opprinnelig som bolig for erkebiskopen. I likhet man flere av de andre husene rundt Marienkirche ble også denne bygningen sterkt skadet i bombetokt under Den andre verdenskrigen. Dagens bygning er delvis rekonstruert, og det er gjort en stor innsats for å gjenskape bygningen nøyaktig slik den var. Særlig viktig er nordfasaden, rikt dekorert på nordtysk maner med vertikale prydgavler og såkalte vindhull, slik vi også kan se blant annet i rådhusene i Lübeck, Stralsund og Greifswald.

Zum Heiligen Geist Hospital ble grunnlagt i år 1226 – bygningen med takrytteren er kirken. Foto: © reisdit.no.
Heiligen-Geist-Hospital
Heiligen-Geist-Hospital ble grunnlagt rundt år 1250 som fattighus og sykehus. En kirke i tidlig gotisk stil ble oppført i år 1255 for å kunne avholde gudstjenester og andre liturgiske seremonier. Samtidig ble en kirkegård anlagt. Hospitalet ble underlagt pavelig beskyttelse i år 1323, og byggingen av dagens kirke påbegynt. Vi kan se restene av den opprinnelige kirken i det nordøstlige murverket. Kirken ble innviet i år 1326 og tilført et åpent sidebygg i år 1411, som gjorde at sengeliggende pasienter kunne følge gudstjenestene. Dette ble gjenmurt etter reformasjonen og delt opp i små leiligheter. En hvelvet kjeller under kirkens vestlige del ble benyttet til forrådsrom for matvarer. Kirkerommet har bevart noen fresker fra middelalderen, og er vakkert dekorert, blant annet med malte takbjelker. I andre halvdel av 1500-tallet ble sykehuset underlagt Wismars Dominikanerkloster.

Kvartalet Lohberg ligger ved Alter Hafen, ikke langt fra utløpet av kanalen Grube. Foto: © reisdit.no.
Lohberg – nord for kanalen, ved havnen
Et annet populært strøk, hvor det også finnes flere kneiper og restauranter med utendørs servering, er Am Lohberg, ved den gamle havnen – ved kanalens innløp i byen under et gammelt bindingsverkshus. Her ligger et av byens virkelig gamle bryggerier, nemlig det 560 år gamle Brauhaus am Lohberg zu Wismar – hvor man selvsagt brygger sitt eget øl. Her kan du sitte på fortauet og titte på fiskerbåtene, som selger reker og røkt ål til byens borgere. Vi anbefaler spesielt å rusle rundt i gatene og smugene nord for kanalen. Her vil du se flotte, restaurerte hus fra flere stilepoker, inkludert gotikken. Også på utsiden av den gotiske byporten er det middelalderbygninger i gotisk stil.

Renessansehuset Schabbellhaus ligger vis-à-vis St Nikolai Kirche ved kanalen Grube og inneholder Wismars bymuseum. Foto: © Volster & Presse Hansestadt Wismar.
Gamlebyen og kanalen
Hvis du fortsetter opp Bohrstrasse, nærmer du deg den vesle møllekanalen, en av Tysklands eldste i sitt slag. Ta til høyre ved kanalen og snart ser du hele den flotte store St. Nicholas-kirken, som ligger i en liten park på den andre siden. Fortsetter du noen meter videre langs denne kanalen kommer du til Wismars fine bymuseum i Schabellhaus, et av Østersjøområdets tidligste renessansehus, oppført i årene 1569–71 av den nederlandske arkitekten Philip Brandin fra Utrecht. Huset ble bygd som kombinert bryggeri og bolig for Hinrich Schabell, som senere skulle bli byens borgermester. Bygningen er oppført i rød murstein, med sandsteinselementer i portal, gesimser og hjørner, som fin kontrast. Flere bygninger i regionen ble under senrenessansen tegnet og bygd av mestere fra Holland og det øvrige Nederland, ettersom sterk vekst og gode økonomiske tider tiltrakk seg arbeidskraft utenfra, samtidig som Holland opplevde religiøse konflikter etter reformasjonen. Museet er spennende, og dokumenterer byen historie gjennom neste 800 år, ikke minst Wismars betydning som handelssentrum og Hanseatby.

Flyfoto av den enorme gotiske kirken St. Nikolai, som kom relativt uskadet fra bombetoktene under Den andre verdenskrigen Foto: © TZW / Hansestadt Wismar.
Wismar – nord for kanalen Frische Grube
Her finner du en av byens tre store middelalderkirker – den aldeles praktfulle gotiske kirken St.-Nicholai-Kirche omgitt av en liten park på nordsiden av kanalen, som i Wismar har mange navn – også Mülenteich (møllediket) – som er flankert av små brosteins-promenader. Her er det riktig malerisk og idyllisk. De fleste av byens 182 bryggerier på 1500-tallet lå langs denne kanalen på grunn av tilgangen til ferskvann. Dette området var også bebodd av håndtverkere og fiskere, som bodde mer beskjedent. Den mest dominerende bygningen langs kanalen er den enorme St.-Nikolai-Kirche. Mer om den i neste avsnitt.
St.-Nicolai-Kirche
St.-Nicolai-Kirche er enorm, og forteller litt om byens status og betydning i middelalderen. Kirken er i år 1255 første gang nevnt i skriftlige kilder, og mellom år 1270 og 1285 er det omtalt et nytt kirkebygg med dette navnet. Denne andre kirken blir også erstattet, i år 1381 av dagens utgave. Kirken er viet til fiskere. Det er hele 37 meter fra gulvet til takhvelvet, noe som er det fjerde høyeste i Tyskland – til sammenlikning er koret i Kölnerdomen 43,35 meter høyt. St.-Nicolai-Kirche kom ikke til skade under den andre verdenskrigen, og kirkens spesielle fasadedekor er dermed intakt. Her ble det på 1300-tallet satt inn glaserte mursteiner med dekor, som utgjør friser av helgener og mytologiske skapninger.
Mer om St.-Nicolai-Kirche
Kirken er bygd i såkalt backsteinsgotik, backstein «bakestein» betyr murstein. Tverrskipet har dekorerte gavler i geometriske mønstre – her er også et falskt rosevindu. Det spesielle tårnet på den temmelig nakne vestfasaden har tverrgavler, og gir kirken et merkelig utseende. Hovedinngangen er på nordsiden. Innvendig har kirken vakre interiører, med en del gjenstander og utstyr fra andre kirker som har brent eller er ødelagt. Blant kan du her se det såkalte Krämer-alteret fra cirka år 1420–30, opprinnelig fra Georgen-Kirche. Denne altertavlen er aldeles praktfull, og den største i sitt slag i Østersjøregionen. En annen vakker altertavle i kirken, det såkalte Nicolai-alteret, ble cirka år 1500 skåret på bestilling av Skipperforbundet i Wismar. En pussighet er at St. Nicolai eller St Nicolas er forløperen til julenissen, Santa Klaus. Hans levninger ble stjålet av normannere tidlig på 1000-tallet i Mitra i Tyrkia, og er i dag gravlagt i Bari i Syd-Italia.
Wismar arrangerer julemarked fra slutten av november til lille julaften. Mer om det her.
Reisdit.no har vært med på byvandring i Wismar. Les mer om det her.

Middelalderens handelsfartøy koggen la grunnlaget for enorme rikdommer blant Hansaforbundet byer. Foto: © TZW / Hansestadt Wismar.

Den gamle gotiske byporten Wassertor vender ut mot Alter Hafen og det levende fiskemarkedet. Foto: © reisdit.no.

Dette flotte gotiske huset fra år 1430 i Dankwartstrasse 8 ble restaurert allerede under DDR-tiden – av en privatperson. Gjennom århundrene er det gjort mange endringer, for eksempel ble den barokke gavlen tilført på 1600-tallet. Foto: © reisdit.no.

Over inngangsdøren til Dankwartstrasse 8 ved Marktplatz henger et geitehode, etter sigende fordi en av eierne het Ziegenkopf. Foto: © reisdit.no.

Hver søndag arrangeres det brukt- og håndtverksmarked på Wismars Marktplatz. Foto: © reisdit.no.

I kjelleren til det nyklassisistiske rådhuset finner du gotiske buehvelv fra det tidligere rådhuset, som brant. Her en av de fine freskene. Foto: © TZW / Hansestadt Wismar.

Fontenen til Wasserkunst med Nix og Nixe, hvorfra vannet stømmet i hoftehøyde. Foto: © reisdit.no.

Krämerstrasse strekker seg fra Marktplatz ned mot kanalen Grube og St. Nikolai Kirche. Foto: © Wismar & Presse TZW / Hansestadt Wismar.

Den flotte bygningen i midten med gavlfasade heter Löwenapotheke og er i dag en koselig kafé nederst i Krämerstrasse. Foto: © reisdit.no.

Flotte fasader i Bohrstrasse, som ligger i forlengelsen av Krämerstrasse og leder ned til kanalen Grube. Foto: © reisdit.no.

Utsikten fra Marienkirches tårn er formidabel – Marktplatz rett frem og Archidiakonat nederst i høyre billedkant. Foto: © reisdit.no.

Legg merke til lengden på husene med gavlfasader og at de på baksiden vender mot en have – midt på bildet. Foto: © reisdit.no.

Fra Heiligen-Geist-Kirche – legg merke til de malte takbjelkene. Foto: © Volster & Presse TZW / Hansestadt Wismar.

Byens vintesterhus ligger over utløpet av kanalen Grube ved Lohberg, et steinkast fra St. Nikolai Kirche. Foto: © Volster & Presse TZW / Hansestadt Wismar.

Brauhaus holder til i et provianthus fra 1300-tallet, og feiret nylig 560-års jubileum. Foto: © TZW / Hansestadt Wismar.

Brauhaus am Lohberg er dekorert med humleplanter, brygger sitt eget øl, har en utmerket restaurant i tillegg til utendørs servering. Foto: © reisdit.no.

Schabbellhaus med Wismars bymuseum og St. Nikolai Kirche på den andre siden av kanalen Grube. Foto: © TZW / Hansestadt Wismar.

St. Nikolai Kirche ved kanalen Grube er en av tre enorme middelalderkirker i gotisk stil, som ble bygd mellom 1200- og 1400-tallet – tegn på Wismars store rikdom. Foto: © TZW / Hansestadt Wismar.