GoToGate

Marmaris

Marmaris i Tyrkia har Tyrkias største marina – en fritidsbåthavn, med et utrolig livlig båt- og folkeliv om sommeren. Marmaris ligger svært vakkert til innerst i den nesten sirkelrunde Marmarisbukten, som takket være naturlige forhold har skapt perfekte havneforhold.

Marmaris – en meget populær havneby
Selve byen Marmaris har alt det du som feriegjest kan ønske: Badestrender som starter i sentrum av byen, et usedvanlig omfattende tilbud av kafeer, restauranter og barer – de fleste med utendørs servering, flotte shoppingmuligheter, en trivelig gamleby med spor av tidligere kulturer, og ikke minst, sol hele sommeren. Som om ikke det var nok, er også omgivelsene uvanlig vakre, med nesten 1000 meter høye fjell mot øst og skogkledde åser med pinjetrær som noen steder vokser helt ned til vannkanten.

Marmaris Harbor, Egeerhavskysten, Tyrkia

Marmaris – havnen i denne vakre byen er meget populær blant seilere

Mer om Marmaris soling og bading
Marmaris passer ypperlig for barnefamilier og vannet er krystallklart og rent. Badestrendene består av grus og grov sand, og er ikke så veldig brede, men desto mer oversiktlige. Strendene er organiserte og godt vedlikeholdte, og du kan leie solsenger og parasoller her. Strendene smalner inn jo lenger fra sentrum du kommer. Langs den palmekransede strandpromenaden finner du hoteller, kafeer og restauranter hele veien, i 7 kilometers lengde. På stranden kan du delta i en mengde aktiviteter, som paragliding, vannski, seiling, brettseiling, sykkelbåt og masse annen moro. Marmaris har et ganske heftig uteliv som stort sett begrenser seg til gamlebyen der diskotekene og barene ofte holder åpent til langt på natt. Dette er ikke til sjenanse for familiehotellene som ligger bortover stranden er litt opp i byen. Bli gjerne med på en båttur langs den vakre kysten her.

Marmaris, Egeerhavskysten, Tyrkia

Særegne lykiske gravmonumenter er hugget i fjellsiden over Marmaris for mer enn 2500 år siden

Mer om Marmaris i Tyrkia
Marmaris i Tyrkia har en ærverdig gamleby bygget på et lite nes, som i dag stikker ut mellom marinaen og den lange badestranden. Her ble det anlagt en by for mer enn 3500 år siden, som den gang het Psykos og tilhørte den greske, mykenske ”verden”, noe som også var tilfelle for mesteparten av det som i dag er Tyrkias vestkyst. Det som i dag er synlig fra tidligere tider i gamlebyen, er nok i hovedsak fra det siste årtusenet, fra de seljukkiske og osmanske periodene da tyrkerne hersket i denne delen av Middelhavet og langt inn i Europa. Osmanere bygde borgen i gamlebyen og fra denne tiden har også byen sitt navn. Før det var Marmaris bysantinsk, romersk, gresk og lykisk, hvis vi regner oss bakover i tid. Gravmonumentene som er hugget i fjellsidene er fra lykisk tid, tydelig påvirket av gresk arkitektur. Borgen huser i dag et arkeologisk og etnografisk museum med mange spennende gjenstander. I gamlebyen finner du for øvrig i dag en mengde butikker som selger alt fra gull til krydder, tepper og skinnjakker, massevis av små artige barer, og en del tyrkiske restauranter – på folkemunne kalt ”lokantas” – spis her, den tyrkiske maten overrasker mange ved at den er så mild og velsmakende.

Mer om Marmaris og utflukter
Marmaris er et ypperlig utgangspunkt for en utflukt eller en dagsreise til sevrdigheter i området. Pamukkale er kjent for mange fra postkort og fotos, her er klippene hvite og bølgende nedover, med rennende vann fra kulp til kulp. Efesos var en av de virkelig store havnebyene i antikken; vi kjenner den fra mer enn 3500 år tilbake, den gang het den Apasas. Her sto et av verdens syv underverker, Artemistempelet, et byggverk av dimensjoner vi dessverre vanskelig kan forestille oss, siden bygget raste sammen under et jordskjelv, og steine ble gjenbrukt til å oppføre nye bygninger. Efesos skal i sin glanstid rundt år null ha hatt mer enn en halv million innbyggere. Da var byen en del av Romerriket. Arkeologer har arbeidet med utgravinger her i mange tiår, og kun avdekket en snau tiendedel av det totale arealet. Det som er gravd ut er imidlertid storslagent, og i høyeste grad verd et besøk. Apostelen Paulus har vært her, og apostelen Johannes skal angivelig ha ført Jesu mor Maria hit etter korsfestelsen. Det er mulig å besøke huset der hun skal ha bodd. Sørg for å ankomme tidlig. Det blir varmt og mye folk etter hvert.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Marmaris, Egeerhavskysten, Tyrkia

I havnen i Marmaris finner du også lokale fiskere

Marmaris, Egeerhavskysten, Tyrkia

Det finnes en mengde serveringssteder langs strendene i Marmaris

Marmaris, Egeerhavskysten, Tyrkia

En kanal med bro i havneområdet i Marmaris

Marmaris, Egeerhavskysten, Tyrkia

Fersk sjømat bringes til havnen hver dag av Marmaris’ lokale fiskere

Marmaris, Egeerhavskysten, Tyrkia

Mange tar seg en rusletur langs den trivelige havnepromenaden i Marmaris