GoToGate

Ölüdeniz

Den vesle bade- og feriebyen Ölüdeniz ved Egeerhavet i Tyrkia ligger idyllisk til i en bukt, med en flott badestrand foran, som en smilende bue mot havet. I enden av stranden stikker en liten sandtunge ut i bukten og skaper en flott lagune innenfor, med en liten naturlig åpning slik at sjøvannet kan strømme ut og inn og holde seg friskt.

Ölüdeniz – Tyrkias mest idylliske badestrand?
Denne strandtungen ved Ölüdenizer er kanskje Tyrkias mest fotograferte. Ölüdeniz betyr pussig nok dødt vann, noe som er svært misvisende. I denne vakre lagunen er det i sommersesongen svært livlig og her må du betale for å benytte de små strendene innenfor. På den supre hovedstranden er det gratis og egentlig mye bedre badeforhold. Ölüdeniz ligger på den berømte turkise kysten nær Egeerhavet og den greske øyverden.

Mer om Ölüdeniz
Tidligere var dette kuperte området praktisk talt ubebodd. I løpet av de siste femten årene har det imidlertid vokst frem et hyggelig feriested rett ved strandenmed små hoteller, kafeer, butikker og en rekke trivelige tavernaer. Ölüdeniz omfatter også en litt større ferieby på et platå 300 meter opp fra stranden. Herfra flyr mange med paraglider utoer det praktfulle kystlandskapet med asurblått hav, skogledde koller og fjell, avbrutt av lune viker med kritthvite strender. Med unntak av paraglidingen er det lite rock’n roll med fredelige Ölüdeniz. Her nyter man solen, badestranden og det krystallklare havet, og slapper av. En gågate fra stranden går opp gjennom hele lille Ölüdeniz. Her er det en del butikker av forskjellige slag. Her ligger det også tett i tett med kafeer, barer og restauranter med utendørs servering. Det tar noen dager før du blir vant til paragliderne som stryker over takene som lydløse jagerfly på vei inn for landing på stranda.

Öludenis Blue Lagoon, Egeerhavskysten, Tyrkia

Öludenis er kjent for denne – er dette verdens vakreste badestrand?

Ölüdeniz, shopping og utflukter
Du kan shoppe og more deg i den livlige småbyen Hisarönü fire kilometer oppe i fjellet. Det er bare 12 km til kystens viktigste by, Fethiye. Lokalbussen kjører dit på en halvtime. Fethiye er en litt uvant blanding av moderne tyrkisk by og en bade- og ferieby. Nær den travle småbåthavnen finner du en sjarmerende blanding av basarer, konditorier, handlegater og restauranter. I havneområdet finnes det mange restauranter, barer og kafeer med uteservering og flott utsikt over bukten. Her finner du også det lille som er igjen av gamlebyen, oppunder fjellskrenten ved siden av det romerske teateret fra antikken. I den gamle bydelens basarkvartal finner du butikker med alt fra spennende interiørartikler, klær og tekstiler til krydder og grønnsaker. I og rundt Fethiye finnes det mange interessante og spesielle historiske severdigheter. I fjellsiden over gamlebyen finnes det eksempelvis ruiner av en tempelridderborg. Adskillig mer spennende er klippegravene lengre opp i fjellsiden, møysommelig hugget ut en gang for om lag 2500 år siden, flere av dem utformet som greske tempelfronter med søyler og tempelgavler eller pedimenter. Fethiye har et meget interessant arkeologisk museum, med enestående gjenstander fra arkeologiske funn.

Ölüdeniz, historie og severdigheter
I åssiden Ölüdeniz finner du den forlatte byen Kaya Köyu, som en spøkelsesby i det idylliske landskapet. Videre sørøstover langs kysten kommer du til noen av de fineste strendene i hele Tyrkia, nemlig Patara Beach. Her er det ingen hoteller eller bebyggelse, men mange turister kommer hit med båt på dagsturer. Her finner du også restene etter to av antikkens viktigste byer i Lykia, som denne delen av Tyrkia heter fra gammelt av. I den østlige delen av Patara Beach finner du ruinbyen Patara, som for 2500 var den viktigste havnebyen i Lykia. Her er både lykiske og romerske ruiner. Patara Beach er delt i to av elven Xanthos. Et stykke oppover elven finner du restene av en annen oldtidsby, nemlig Xanthos, rett på oversiden av broen, på østsiden av der hovedveien krysser elven. Du rekker fint å se både Xanthos og Patara på en kort dagstur med bil fra Ölüdeniz – ta med dere en picknik-kurv og kos dere på denne fantastiske stranden i samme slengen.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Ölüdeniz, Egeerhavskysten, Tyrkia

Ingen strand i Europa skal være mer fotografert enn denne i Ölüdeniz

Ölüdeniz, Egeerhavskysten, Tyrkia

Landsbyen Ölüdeniz ligger oppover i åssiden

Ölüdeniz, Egeerhavskysten, Tyrkia

Ölüdeniz med sin berømte badestrand