GoToGate

Paphos

Paphos (Pafos) på Kypros er mest kjent for sin oldtidsby, eller rettere sagt restene av denne. Paphos har vært bebodd helt siden nyere steinalder, det vil si mellom 5-7 tusen år tilbake 5000 år tilbake. Paphos på Kypros var et kultsenter for både Afrodite- og førhellenske fruktbarhetsgudinner. Afrodites fødselssted var i følge legendene på Kypros, hvor et tempel tilegnet henne ble reist av mykenere i det 12. århundre før Kristus.

Paphos – på Unescos liste over Verdensarven
Restene etter bolighus, palasser, teatre, befestninger og graver gjør at Paphos er av eksepsjonell historisk verdi, og oppført på Unescos liste over Verdensarven. De romerske mosaikkene i Nea Paphos fra tidlig kristendom cirka år 200-400-tallet etter Kristus, er også blant de vakreste og mest forseggjorte i hele verden. Det er også funnet greske mosaikker fra det tredje århundre før Kristus i Dionysos’ hus. Apostelen Paulus har vært i Paphos, og en liten gammel kirke ved tempelruinene litt opp i byen er tilegnet ham. Byen har også rester etter en bysantinsk festning.

Paphos, gresk gulvmosaikk i den romerske bosetningen, Kypros, Hellas

Gresk gulvmosaikk fra arkeologisk utgraving i den romerske bosetningen i Paphos sørvest på Kypros

Mer om Paphos på Kypros
Paphos på Kypros kan by på mye mer enn historiske minnesmerker. Den vesle fiskerlandsbyen med den koselige havnen og de mange små strendene rundt byens sentrum, tiltrekker seg mange feriegjester med sans for stil og eleganse. Paphos passer ypperlig for barnefamilier. Her kan familien bade og kose seg og besøke en av tavernaene i havnen når sulten eller tørsten blir for stor. Paphos har flere restauranter av høy klasse. Både feriegjester og fastboende kyprioter trekker ned til tavernaene i havneområdet på kveldstid for å treffe kjente og kose seg. Byen har dessuten flere gode golfbaner.

Paphos, Kypros, Hellas, Unescos liste over Verdensarven

Joniske søyler ved Dionysos’ Hus, en romersk villa fra 100-tallet etter Kristus

Paphos er et rolig og avslappet feriested med en internasjonal atmosfære. Paphos har flere museer: Det arkeologiske museet, Det bysantinske museet, Det etnografiske museet, Kongegravene, kirken Ayia Solomoni, det romerske teateret fra 100-tallet etter Kristus, borgen Kato Paphos og flere bygningsrester tilknyttet denne, i tillegg fra kirker og kirkeruiner fra bysantinsk tid.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Kato Paphos er en borg fra begynnelsen av 1200-tallet kalt Saranta Kolones - førti søyler

Kato Paphos er en borg fra begynnelsen av 1200-tallet kalt Saranta Kolones – førti søyler

Paphos odeon, Kypros, Hellas

Paphos Odeon fra 100-tallet etter Kristus ble bygd av romerne, rett ved Kato Paphos og den romerske Agora

Paphos bysantisnke borg i Paphios havn, Kypros, Hellas

Paphos opprinnelige bysantinske borg fra cirka år 1.000 i Paphios havn, ble ombygd av korsfarere og senere av venetianere

Paphos, klosterkirke, Kypros, Hellas

Du finner også en ortodoks klosterkirke fra middelalderen i Paphos

Paphos, Petra-tou-Romiou-Aphrodites, Kypros Hellas, Unesco

Fra Petra-tou-Romiou-Aphrodites, klippen der Aphrodite angivelig ble født