Aegina, i Hellas ofte kalt Egina eller Aígina, er en vakker øy som ligger om lag 20 kilometer fra Athens havn, Pireus. Aegina er et meget populært reisemål også blant athenerne, som ofte reiser ut til øya med familien i weekenden for å slippe unna sommerheten i Athen. Det finnes badestrender rundt om på hele øya, men de beste befinner seg på vestkysten.

Mer om Egina i Hellas

Aegina utenfor Athen passer ypperlig for barne­fa­mi­lier, men også for dem som er inter­es­sert i kultur. Kyst­linjen rundt om på øya har masser av bukter med små hvite strender, hvor man kan bade og kose seg. Aegina by i vest er den største byen på øya. Aígina by har en flott havne­pro­me­nade, trive­lige små smug med en mengde butikker og små kafeer og restau­ranter med utser­ve­ring der du kan slå deg ned for et måltid eller en forfrisk­ning. Aigina by har ferge­for­bin­delse til den vesle øya Angis­trio og til Pireus i Athen. Byen Souvala nord på øya er en trivelig liten fisker- og havneby, som også har ferge­for­bin­delse til Pireus i Athen. Andre ferie- og bade­byer på øya er Fáros, Marat­hónas og Pérdika på vest­kysten, og Agia Marína på østkysten.

Aigina, Den vakre havnen i Aegina by, Athenområdet, Hellas

Den vakre havnen i Aegina by har både klas­sis­tisk og vene­ti­ansk arkitektur.

Afaia-tempelet

Øyas store attrak­sjon er det svært godt bevarte Aphaia- eller Afaia-tempelet øst på øya, i åssi­dene overfor havne­byen Agía Marína, som for øvrig har gode bade­mu­lig­heter. Aphai­a­tem­pelet på Aigina er bygget ca 490 før Kristus, men plassen der det befinner seg har vært et kult­sted siden 1200-tallet før Kristus. Når du rusler rundt mellom tempelets impo­ne­rende doriske søyler, forstår du at antik­kens grekerne var et folk med en avan­sert kultur.

Aegina, Afaia-tempelets vest-pediment , Münchens Glyptothek, Athenområdet, Hellas

Slik ser skulp­tur­gruppen fra Afaia-tempelets vest-pedi­ment ut i Münchens Glyp­tothek. Foto: Vitold Muratov / Wikipedia.

De første doriske temp­lene i antik­kens Hellas ble bygd på 600-tallet før Kristus. Stedet der «dagens» Afaia-tempel ligger, ble brukt til guds­dyr­kelse alle­rede 1200 år før Kristus. Begge gavlene eller pedi­men­tene på Afai­a­tem­pelet hadde skulp­tur­grupper. Skulp­tu­rene kan nå sees i Münchens berømte Glyp­tothek, og er arran­gert slik de sto i gavlene, hvor de avbildet kjente myto­lo­giske kamp­scener. Som du ser av fotoet, var gresk skulptur på denne tiden nærmest naturalistisk.
Aegina Aphaia Tempel på Aegina, Athenområdet, Hellas

Det doriske Aphaia- eller Afai­a­tem­pelet er kjent i kunst­his­to­rien som et spesielt vellykket bygg­verk fra antikken.

I Egina by er den vakre 1800-talls­kirken Agía Tríada ved fiske­mar­kedet verd et besøk. Her står det som regel heste­dro­sjer som frakter ferie­gjester gjennom de smale gatene til det vene­ti­anske tårnet Pyrgos Merkéllou ved Aegina bys kate­dral. Her er det mange flotte herskapshus i nyklas­si­sis­tisk stil. Rett nord for Aegina by, på en liten odde, ligger restene etter et Apollo-tempel fra 500-tallet før Kristus. Besøk Aígina-museet og se gjen­stander fra flere tusen år tilbake i tid. Øst for Aegina by finner du den bysan­tinske kirken Omorfi Ekklisía fra 1200-tallet, med origi­nale vegg­ma­le­rier (fresker). Litt lenger inn på øya finner du kirken Agíos Nektaríos og den forlatte byen Palaiok­hóra fra bysan­tinsk tid.

Aigina, fiskerlandsby på Aegina by i kveldssolen, Athenområdet, Hellas

En fisker­landsby på Aigina by i kveldssolen.

Aigina, ruiner av Aphaia-tempelet, Aegina, Hellas

Restene av det doriske Afaia-tempelet fra 490-tallet før Kristus på Aigina, gir et godt inntrykk av teme­lets opprin­ne­lige form.

Afaia-tempelet Aegina, Hellas

I den ene enden av Afai­a­tem­pelet er entab­la­turet (overligger/bjelkelag) med metoper og trig­lyffer intakt.

Aegina, Venetiansk fort, Athenområdet, Hellas

Restene etter det vene­ti­ansk fortet Pyrgos Markellou fra 14–1500-tallet kan du se ved havnen i Aigina by.

Aigina, Ruinene av Afaiatempelet på Aegina, Athenområdet, Hellas

Aphaia-tempelet – ruinene sett fra en litt annen vinkel.

Aegina by - havnen med fiskerbåter, Athenområdet, Hellas

Greske fisker­båter med kirken ved havnen i Aegina by i bakgrunnen.