GoToGate

Aegina

Aegina, i Hellas ofte kalt Egina eller Aígina, er en vakker øy som ligger om lag 20 kilometer fra Athens havn, Pireus. Aegina er et meget populært reisemål også blant athenerne, som ofte reiser ut til øya med familien i weekenden for å slippe unna sommerheten i Athen. Det finnes badestrender rundt om på hele øya, men de beste befinner seg på Vestkysten.

Mer om Egina i Hellas
Aegina utenfor Athen passer ypperlig for barnefamilier, men også for dem som er interessert i kultur. Kystlinjen rundt om på øya har masser av bukter med små hvite strender, hvor man kan bade og kose seg. Aegina by i vest er den største byen på øya. Aígina by har en flott havnepromenade, trivelige små smug med en mengde butikker og små kafeer og restauranter med utservering der du kan slå deg ned for et måltid eller en forfriskning. Aigina by har fergeforbindelse til den vesle øya Angistrio og til Pireus i Athen. Byen Souvala nord på øya er en trivelig liten fisker- og havneby, som også har fergeforbindelse til Pireus i Athen. Andre ferie- og badebyer på øya er Fáros, Marathónas og Pérdika på vestkysten, og Agia Marína på østkysten.

Aigina, Den vakre havnen i Aegina by, Athenområdet, Hellas

Den vakre havnen i Aegina by har både klassistisk og venetiansk arkitektur

Afaia-tempelet
Øyas store attraksjon er det svært godt bevarte Aphaia- eller Afaia-tempelet øst på øya, i åssidene overfor havnebyen Agía Marína, som for øvrig har gode bademuligheter. Dette tempelet på Aigina er bygget ca 490 før Kristus, men plassen der det befinner seg har vært et kultsted siden 1200-tallet før Kristus. Når du rusler rundt mellom tempelets imponerende doriske søyler, forstår du at grekerne var et folk med en avansert kultur.

Aegina, Afaia-tempelets vest-pediment , Münchens Glyptothek, Athenområdet, Hellas

Slik ser skulpturgruppen fra Afaia-tempelets vest-pediment ut i Münchens Glyptothek. Foto: Vitold Muratov / Wikipedia

De første doriske templene i antikkens Hellas ble bygd på 600-tallet før Kristus. Stedet der “dagens” Afaia-tempel ligger, ble brukt til gudsdyrkelse allerede 1200 år før Kristus. Begge gavlene eller pedimentene på Afaiatempelet hadde skulpturgrupper. Skulpturene kan nå sees i Münchens berømte Glyptothek, og er arrangert slik de sto i gavlene, hvor de avbildet kjente mytologiske kampscener. Som du ser av fotoet, var gresk skulptur på denne tiden nærmest naturalistisk.

Aegina Aphaia Tempel på Aegina, Athenområdet, Hellas

Det doriske Aphaia- eller Afaiatempelet er kjent i kunsthistorien som et spesielt vellykket byggverk fra antikken

I Egina by er den vakre 1800-tallskirken Agía Tríada ved fiskemarkedet verd et besøk. Her står det som regel hestedrosjer som frakter feriegjester gjennom de smale gatene til det venetianske tårnet Pyrgos Merkéllou ved Aegina bys katedral. Her er det mange flotte herskapshus i nyklassisistisk stil. Rett nord for Aegina by, på en liten odde, ligger restene etter et Apollo-tempel fra 500-tallet før Kristus. Besøk Aígina-museet og se gjenstander fra flere tusen år tilbake i tid. Øst for Aegina by finner du den bysantinske kirken Omorfi Ekklisía fra 1200-tallet, med originale veggmalerier (fresker). Litt lenger inn på øya finner du kirken Agíos Nektaríos og den forlatte byen Palaiokhóra fra bysantinsk tid.

Aigina, fiskerlandsby på Aegina by i kveldssolen, Athenområdet, Hellas

En fiskerlandsby på Aigina by i kveldssolen

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Aigina, ruiner av Aphaia-tempelet, Aegina, Hellas

Restene av det doriske Afaia-tempelet fra 490-tallet før Kristus på Aigina, gir et godt inntrykk av temelets opprinnelige form

Afaia-tempelet Aegina, Hellas

I den ene enden av Afaiatempelet er entablaturet (overligger/bjelkelag) med metoper og triglyffer intakt

Aegina, Venetiansk fort, Athenområdet, Hellas

Restene etter det venetiansk fortet Pyrgos Markellou fra 14-1500-tallet kan du se ved havnen i Aigina by

Aigina, Ruinene av Afaiatempelet på Aegina, Athenområdet, Hellas

Aphaia-tempelet – ruinene sett fra en litt annen vinkel

Aegina by - havnen med fiskerbåter, Athenområdet, Hellas

Greske fiskerbåter med kirken ved havnen i Aegina by i bakgrunnen