GoToGate

Pamplona

Pamplona har en flott gamleby Navarrería, som er svært pittoresk med smale smug, vakker arkitektur og en mengde godbiter for den som har øye for slikt. Både i gamlebyen og byen for øvrig er det åpne plasser med fortausrestauranter og kafeer, hvor du kan slå deg ned og kose deg med en forfriskning eller et måltid. Pamplona i Baskerland nord i Spania er hovedstaden i provinsen Navarra, og har cirka 200 tusen innbyggere. Byen er vakker og grønn og ligger ved elven Argo.

Pamplonas vakre gamleby
Her i gamlebyen finner du en gotisk katedral med tilhørende kloster fra 1400-tallet, Santa Maria la Real, i dag med en nyklassisistisk fasade. Det er mange spor etter gotikken, blant annet ved portalene. Pamplona har to andre gotiske kirker fra 1200-tallet, St Nicholas og St Sernin, sist nevnte med et vakkert kapell i barokk stil. Gamlebyen Navarreria er verd et besøk. Innbyggerne her er ikke uten grunn stolte av byen og tradisjonene. Byen har to universiteter og et ganske livlig ute- og natteliv. Legg også merke til det barokke rådhuset fra 1700-tallet.

Plaza de Castillio, Pamplona, Spania

Plaza de Castillo er en av byens store, åpne plasser og samlingssted for både byens innbyggere og besøkende

Pamplona og tyrefekting
Pamplona er nok mest kjent for okseløpingen under San Fermin-festivalen i juli. Her er tradisjonen at unge menn skal løpe foran oksene, som slippes løs i gatene. Oksene løper raskere enn mennene, og det er bare et tidsspørsmål når man blir innhentet. Dette er sannhetens øyeblikk – klarer du å komme uskadet fra dette? De fleste skades ikke, men noen blir trampet på eller spiddet av oksenes horn. Hvert år skades det flere mennesker i denne sporten. Noen må også bøte med livet. Det må garantert også noen av oksene – på Pamplonas tyrefekterarena, i løpet av ettermiddagen. Forfatteren Ernest Hemingway var en stor tyrefekterentusiast og besøkte San Fermin-festivalen i en årrekke. Han skrev om fenomenet i boken Døden om ettermiddagen. Hvert år kåres en Hemingway look-alike. San Fermin-festivalen er ellers en meget fuktig affære, som tiltrekker seg eventyrer fra hele Europa.

San Fermin-festivalen, Pamplona, Nord-Spania, Baskerland, Spania

San Fermin-festivalen: Sannhetens øyeblikk – hvordan vi dette ende?

Mer om historien til Pamplona
Pamplona er en vakker, baskisk by beliggende på den nordspanske høysletten, på ca 500 meters høyde. Byen ble grunnlagt av romerne i år 75 før Kristus, av general Pompeius, som også var byens første navn. Pamplona har en lang og dramatisk historie, som de fleste andre gamle spanske byene. Etter romerne kom visigioterne, og etter dem maurerne (araberne). Karl den Stor var her i år 778, etter å ha tapt et slag om Zaragosa. Frem til det 1000-tallet var Pamplona mer en festning enn en by. Byen har fremdeles tre gamle festninger. Handel og generelt økonomisk oppsving gjorde at byen vokste, og tidligere isolerte kirker og klostre i trakten, fikk større betydning, ettersom pilegrimsreisene til Santiago de Compostela økte betydelig i omfang. Pamplona ble et naturlig stoppested på pilegrimsveien. Elven Argo, som er en sideelv til Ebro, som renner sørover gjennom byen og sikrer stabil tilgang til vann.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Catedral Santa Maria la Real, Pamplona, Navarra, Baskerland, Nord-Spania

Pamplonas katedral Santa Maria la Real fra 1400-tallet

Pamplona, gamlebyen, Navarreira, Navarra, Baskerland, Nord-Spania, Spania

Fra Pamplonas historiske bydel Navarreria

Pamplona, barokke rådhus, Ayuntamiento, Navarra, Nordspania

Pamplonas barokke rådhus, Ayuntamiento

Castello, Pamplona, Navarra, Baskerland, Nord-Spania

Fra Pamplonas1500-tallsfestning Castello

Pamplona, Navarra, Castello, Baskerland, Nord-Spania

Pamplonas 1500-talls festning ligger rett ved gamlebyen