Pamplona har en flott gamleby Navarrería, som er svært pittoresk med smale smug, vakker arkitektur og en mengde godbiter for den som har øye for slikt. Både i gamlebyen og byen for øvrig er det åpne plasser med fortausrestauranter og kafeer, hvor du kan slå deg ned og kose deg med en forfriskning eller et måltid. Pamplona i Baskerland nord i Spania er hovedstaden i provinsen Navarra, og har cirka 200 tusen innbyggere. Byen er vakker og grønn og ligger ved elven Argo.

Pamplonas vakre gamleby

Her i gamle­byen finner du en gotisk kate­dral med tilhø­rende kloster fra 1400-tallet, Santa Maria la Real, i dag med en nyklas­si­sis­tisk fasade. Det er mange spor etter gotikken, blant annet ved porta­lene. Pamp­lona har to andre gotiske kirker fra 1200-tallet, St Nicholas og St Sernin, sist nevnte med et vakkert kapell i barokk stil. Gamle­byen Navar­reria er verd et besøk. Innbyg­gerne her er ikke uten grunn stolte av byen og tradi­sjo­nene. Byen har to univer­si­teter og et ganske livlig ute- og natteliv. Legg også merke til det barokke rådhuset fra 1700-tallet.

Plaza de Castillio, Pamplona, Spania

Plaza de Castillo er en av byens store, åpne plasser og samlings­sted for både byens innbyg­gere og besøkende.

Pamplona og tyrefekting

Pamp­lona er nok mest kjent for okse­lø­pingen under San Fermin-festi­valen i juli. Her er tradi­sjonen at unge menn skal løpe foran oksene, som slippes løs i gatene. Oksene løper raskere enn mennene, og det er bare et tids­spørsmål når man blir innhentet. Dette er sann­he­tens øyeblikk – klarer du å komme uskadet fra dette? De fleste skades ikke, men noen blir trampet på eller spiddet av oksenes horn. Hvert år skades det flere mennesker i denne sporten. Noen må også bøte med livet. Det må garan­tert også noen av oksene – på Pamp­lonas tyre­fek­ter­arena, i løpet av etter­mid­dagen. Forfat­teren Ernest Hemingway var en stor tyre­fek­ter­en­tu­siast og besøkte San Fermin-festi­valen i en årrekke. Han skrev om feno­menet i boken Døden om etter­mid­dagen. Hvert år kåres en Hemingway look-alike. San Fermin-festi­valen er ellers en meget fuktig affære, som tiltrekker seg even­tyrer fra hele Europa.

San Fermin-festivalen, Pamplona, Nord-Spania, Baskerland, Spania

San Fermin-festi­valen: Sann­he­tens øyeblikk – hvordan vi dette ende?.

Mer om historien til Pamplona

Pamp­lona er en vakker, baskisk by belig­gende på den nord­spanske høysletten, på ca 500 meters høyde. Byen ble grunn­lagt av romerne i år 75 før Kristus, av general Pompeius, som også var byens første navn. Pamp­lona har en lang og drama­tisk historie, som de fleste andre gamle spanske byene. Etter romerne kom visi­gio­terne, og etter dem maurerne (araberne). Karl den Stor var her i år 778, etter å ha tapt et slag om Zara­gosa. Frem til det 1000-tallet var Pamp­lona mer en fest­ning enn en by. Byen har frem­deles tre gamle fest­ninger. Handel og gene­relt økono­misk oppsving gjorde at byen vokste, og tidli­gere isolerte kirker og klostre i trakten fikk større betyd­ning, ettersom pile­grims­rei­sene til Santiago de Compos­tela økte bety­delig i omfang. Pamp­lona ble et naturlig stoppe­sted på pile­grims­veien. Elven Argo, en sideelv til Ebro, renner sørover gjennom byen og sikrer stabil tilgang til vann.

Catedral Santa Maria la Real, Pamplona, Navarra, Baskerland, Nord-Spania

Pamp­lonas kate­dral Santa Maria la Real fra 1400-tallet.

Pamplona, gamlebyen, Navarreira, Navarra, Baskerland, Nord-Spania, Spania

Fra Pamp­lonas histo­riske bydel Navarreria.

Pamplona, barokke rådhus, Ayuntamiento, Navarra, Nordspania

Pamp­lonas barokke rådhus, Ayuntamiento.

Castello, Pamplona, Navarra, Baskerland, Nord-Spania

Fra Pamp­lo­nas1500-talls­fest­ning Castello.

Pamplona, Navarra, Castello, Baskerland, Nord-Spania

Pamp­lonas 1500-talls fest­ning ligger rett ved gamlebyen.