San Sebastián er en av Nord-Spanias aller mest populære turist-destinasjoner. En sterkt medvirkende årsak til det, er de to flotte badestrendene som følger den store bukten som byen ligger ved. San Sebastián er også berømt for sine mange utsøkte restauranter og Pintxo-barer – gourmetfaktoren her er skyhøy. San Sebastián ble i år 2016 valgt til European Capital of Culture.
Litt om San Sebastián
San Sebastián er en nesten uvirkelig vakker by, der den ligger midt mellom to lange skjellformede badestrender. Skaperverket synes å ha vært i det lekne hjørnet, for midt mellom strendene ligger et lite skogdekt fjell litt ut i havet, Monte Urgull, i tillegg til ditto høydedrag på hver ytterside av strendene. Bukten på vestsiden heter Bahia de la Concha (La Concha betyr skjellet) og midt i denne ligger en vakker liten grønnkledd øy, Isla de Santa Clara som en liten bonus i naturskjønnhetens skattkammer.

Panorama over San Sebastián og den vakre bukten Bahia de la Concha med øya Isla de Santa Clara. Foto: © Turismo San Sebastián.
Denne bukten har to strender, Playa de la Concha, nærmest sentrum av San Sebastián, og en mindre strand bortenfor Palacia Miramar, nemlig Playa do Ondarreta, som regnes som mer eksklusiv. På østsiden av elven Urumea, som deler San Sebastián og renner ut øst for Monte Urgull, ligger surfernes paradis, stranden Playa de la Zurriola. Ved denne stranden ligger også det nye moderne kongress- og konferansesenteret Kursaal i ganske heftig arkitektur. Playa de la Concha er den mest populære og besøkte stranden. San Sebastián er kjent som et gourmetparadis, og mange reiser hit for å oppleve de beste restaurantene og de mange pintxo-barene, som byr på utsøkt mat og drikke.

San Sebastián har opparbeidet seg en unik status som gourmet-destinasjon. Foto: © Turismo San Sebastián.
En elegant ferieby og sommerresidens for kongehuset
San Sebastián er en meget elegant by med mye storslått arkitektur fra forrige århundreskifte. Byen er velregulert med kvadratisk byplan og brede gater. Rundt katedralen fra 1953 i nygotisk stil er det generøse fotgjengersoner. San Sebastián bærer preg av velstand og storslått arkitektur. Byen var nemlig fast sommerdestinasjon for kongefamilien og adelen i siste halvdel av 1800-tallet og et stykke ut på 1900-tallet. Resultatet er et bysentrum med gjennomført nyklassisistisk og historisk arkitektur, med parkanlegg og alt annet forskjønnende som skulle til for å skape en perfekt ramme for kongehuset, adelen og overklassen. San Sebastián ble og forble lenge en lekegrind for de bemidlede, noe som helt klart er kommet byen og ettertiden til gode. Det ble blant annet bygd et stort og stilfullt kasino i år 1887.
Greit å vite om Baskerland og San Sebastián
San Sebastián er en del av den selvstyrte regionen Baskerland og befolkningen her er baskere. Til daglig snakker man baskisk, et urgammelt isolert språk som er helt unikt, og ikke beslektet med noen andre språk i verden. Baskerne er som kjent meget stolte av sin egen kultur, og mange anser seg knapt som spanske. På baskisk heter San Sebastián Donostia, og regionen Gipuzkoa.

Her ser du noe av hemmeligheten bak San Sebastiáns suksess som badeferieby. Playa de la Concha ender ved gamlebyen under Mont Ugull. Foto: © Turismo San Sebastián.
Regionen er velstående og innbyggerne kjent for å være flittige og hardt arbeidende. Det er like greit å droppe politiske saker som tema for eventuelle samtaler med lokalbefolkningen. Bare det å komme i kontakt med baskere, kan være vanskelig nok – et trekk ved folk her synes å være en viss reserverthet, som kan oppleves som sjenanse. Servitører og barbetjening er som regel riktig muntre og imøtekommende. San Sebastián er regionens hovedstad.
Litt om San Sebastiáns gamleby – Parte Vieja eller Alde Zaharra
Den historiske bydelen ligger ytterst oppunder høyden Monte Urgull – mellom Baiha de la Concha, den største bukten, og eleven Rio Urumea. Gamlebyen har flere navn – den kalles både Alde Zaharra, Parta Vieja og Parte Zaharra og består av en mengde smale smug og bilfrie smågater hvor det kryr av barer, kafeer og restauranter. Her myldrer det av mennesker på tur i pintxobar-løypen, her er stemning munter og ofte partyfaktoren høy. Det kan bli meget livlig i Parte Vieja utover kvelden og natten. Midt i denne bydelen ligger den flotte plassen Plaza de Constitution, hvor det finnes flere restauranter med utendørs servering. Mer om byens gourmet-tilbud i eget avsnitt.

I San Sebastiáns gamleby kryr det av pintxo-barer og andre serveringssteder. Foto: © Turismo San Sebastián.
Mer om gamlebyen
Gamlebyen i San Sebastián var omgitt av en bymur frem til år 1863, da denne ble revet for å gi plass til den nye byen. Mesteparten av gamlebyen ble den 31. august år 1813 plyndret og brent ned til grunnen av engelske og portugisiske styrker under krigen mot Napoleon, som hadde erobret store deler av den iberiske halvøya. Den eneste delen av byen som kom helskinnet gjennom ødeleggelsene, var gaten inntil høyden Monte Urgull, hvor kirkene Santa Maria og St Vicente ligger.

Gamlebyen Parte Vieja er fremdeles delt i to menigheter – den ene med etterkommere av gascognere. Foto: © Turismo San Sebastián.
Gamlebyen er for øvrig fremdeles delt i to sogn eller menigheter, som tilhører hver av disse kirkene. De som tilhørte Santa Maria ble etterhvert kalt “josemaritarras» eller «joxemaritarrak», mens den andre menigheten gikk under navnet «koxkeros» eller «koxkeroak» – de sist nevnte bestod frem til 1700-tallet hovedsakelig av etterkommere etter franske innvandrere fra Gascogne. Dette høres kanskje bare sprøtt ut for oss som ser byen utenfra, men her holdes tradisjoner i hevd. Mer om disse underlige betegnelsene under beskrivelsen av kirkene lenger ned. De fleste bygningene i gamlebyen ble oppført på 1800-tallet etter ødeleggelsene i år 1813, takket være godt fellesskap og en enorm innsats av gamlebyens beboere.

Balkongene på de fargerike bygningene rundt Plaza de la Constitutión er nummererte, fra den gang plassen var i bruk til tyrefekting. Foto: © Turismo San Sebastián.
Plaza de la Constitutión – gamlebyens hjerte
Plaza de la Constitutión ligger i hjertet av gamlebyen. Hovedbygningen ved plassen ble benyttet som rådhus frem til 1940-årene. Legg merke til at balkongene på de fargerike bygningene rundt plassen er nummererte – det ble de den gang plassen var i bruk til tyrefekting. I dag er Plaza de la Constitutión en travel møteplass for byens befolkning og besøkende med blant annet uteserveringer. Plassen brukes også til konserter, festivaler og til ulike arrangementer. Gamlebyen er for øvrig tettpakket med ulike serveringssteder, som poppet opp etter at Franco-diktaturet tok slutt. De mange barene er adskillig mer populære blant ungdom og turister enn blant gamlebyens beboere. Det er imidlertid en yndet aktivitet å unne seg en utvidet barrunde i gamlebyen, med både fast og flytende føde; et glass Txakolí vin og en pintxo, en lokal tapas.

Restaurant Arzak satte standarden her allerede i år 1989 med 3 stjerner i Guide Michelin. Foto: © Turismo San Sebastián.
San Sebastián som gourmet-destinasjon
Mat generelt er ikke noe man tar lett på i Baskerland, og i særdeleshet ikke i San Sebastián. Det er vanlig at menn er med i matklubber, hvor man lager mat sammen og avholder gourmet-aftener hjemme hos hverandre. Denne holdningen til mat gjenspeiles også i byens restauranter. Tilbudet av fersk sjømat er mildt sagt førsteklasses, og en av forutsetningene for byens gourmetstatus. En annen avgjørende faktor for byens ry, er restauranten Arzak, drevet av Juan Mari Arzak, som har hatt tre Michelin-stjerner siden 1989. Men én ting er Michelin-restaurantene – en helt annen sak er pintxo-barene, som også er blitt sterkt påvirket av San Sebastiáns høye Michelin-faktor. Pintxo er baskisk fingermat – litt som tapas – miniporsjoner i form av småbiter, tilberedt av utsøkte råvarer med kombinasjoner av ingredienser og smaker som man knapt kan forestille seg.

Casa Vergara er en av gamlebyens populære pintxo-barer og restauranter. Innehaver Álvaro Manso og chef Vera María Cruz da Silva. Foto: © Casa Vergara.
Litt om de mange Pintxo-barene
San Sebastián skal ha nesten 200 pintxo-barer – en god del av dem ligger i gamlebyen. På disse barene er det visse kjøreregler, som er smarte å huske. Betjeningen bak disken synes det er greit om du forsyner deg med flere godbiter fra disken og legger dem på en tallerken, som de rekker deg. De fastboende med lokal kunnskap tar konsekvent én og én bit, som de tar seg god tid til å nyte – og avslår tallerken.
Varme pintxos bestilles normalt fra en tavle på veggen. Litt av poenget er da også å nyte én bit på én bar sammen med et glass øl, cider, vann eller vin, og så betale og gå videre i lysløypa. Det har fra gammelt av vært slik at man forteller hva man har spist når man går, og mange av de eldste pintxo-barene holder fremdeles på dette tillits-prinsippet.
Txakolí – en lokal lett hvitvin
Txakolí er en ung, fruktig hvitvin med moderat alkoholinnhold (9.5º-11.5º) og blek gul farge. Vinen har en intens aroma av citrus, urter og blomster – frisk, syrlig og lettdrukket. Du får den servert kjøleskapskald, og den helles med stor høyde fra flasken, slik at den nærmest plasker ned i glasset, noe som frigjør smaker. Denne vinen ble opprinnelig produsert lokalt på bondegårdene, og dokumenter viser at Txakolí var handelsvare allerede tidlig på 1500-tallet, kanskje også tidligere enn det. Druene høstes sent i september eller tidlig i oktober når balansen mellom syre og sukker er perfekt. Txakolí smaker nydelig til matretter av fisk og skalldyr og bør prøves sammen med en lokal spesialitet, som består av salt ansjos og hvit tunfisk i olje.

Ekte fiskere om bord i ekte fiskebåter sørger for fersk fisk til San Sebastians utsøkte restauranter hver dag.
En liten havneby i byen
Lengst ut mot bukten, i forlengelsen av Playa de Concha, finner du en fargerik rekke med toetasjers hus oppunder Monte Urgull. Her beskytter en kraftig molo to adskilte bassenger for henholdsvis fiskerbåter og lystbåter. Hit kommer også besøkende fartøyer for å finne ly for hard vær. Det skjer mye i denne maritime delen av San Sebastián, og rundt disse bassengene er det oppstått en egen liten bydel med restauranter, barer og uteserveringer. Frem til år 1924 var hele Mont Ugull, inklusive denne lille havnen, militært område. Her finnes også et flott akvarium, åpent for publikum. På Monte Urgull er det i dag et museum hvor du kan se hvordan denne festningen i sin tid fungerte.
Byens gamle kirker – San Vicente
Kirken San Vicente er byens eldste, oppført i gotisk stil på begynnelsen av 1500-tallet. Interiøret omfatter en altertavle i romansk stil fra slutten av 1500-tallet, skåret og malt av Ambrosio de Bengoechea og Juan de Iriarte. Kirken har vakre glassmalerier. Folk som er døpt i denne kirken kalles «koxkeros» eller «koxkeroak» etter steinene som stikker ut fra kirkeveggene. Koxk betyr stein på baskisk.
Basilica de Santa María
Basilica de Santa María er en imponerende barokk-kirke fra 1700-tallet, som ligger i enden av en av gamlebyens travleste gågater, Calle Mayor. Vestfasaden er flankert av kraftige tårn og overdådig ornamentert med en flott dekorert portal. Øverst på fasaden er en skulptur av martyren San Sebastián i en kraftig nisje. Basilikaen er bygd mellom 1743 og 1774 på grunnmuren til en tidligere kirke. Folk som er døpt i denne kirken kalles “josemaritarras» eller «joxemaritarrak”, som betyr «de som tilhører Jesus og Maria».

Middelalderklosteret San Telmo huser i dag san Sebastiáns flotte historiske bymuseum. Foto: © Turismo San Sebastián.
Museo San Telmo
I den andre enden av gamlebyen finner du Museo San Telmo, som holder til i et tidligere dominikanerkloster fra 1500-tallet av samme navn. Bygningen omfatter en flott gotisk klostergang rundt en hage, og en gammel kirke som er vel verdt et besøk. Museet huser samlinger av gjenstander fra byens historie gjennom århundrene.

San Sebastián sett fra øst – det hypermoderne kongressenteret Kursaal synes godt. Foto: © Turismo San Sebastián.
Litt om San Sebastiáns tidlige historie
Det er funnet rester etter steinaldermennesker fra så langt tilbake som 22–24.000 år. Under romertiden lå det en romersk by, Oiasso (Irun), cirka 10 kilometer unna. I år 1014 ble klosteret San Sebastián etablert her, etter alt å dømme vest for palasset Miramar ved Baiha de la Conches. I år 1181 fikk byen handelsrettigheter av kongen av Pamplona, mens San Sebastián i år 1200 ble erobret av Castillia. Allerede på denne tiden fikk den vesle byen sine første innvandrere fra Gascogne og Bayonne i Frankrike. Disse innvandrerne med franske røtter fikk stor innflytelse på byen i mange hundre år. Den særegne Casgogne-dialekten ble praktisert i San Sebastián helt frem til 1800-tallet. I år 1265 ble byen erobret av Navarra, og styrte i det store og hele klar av kriger og elendighet frem til år 1489, da byen brant ned til grunnen. Nå ble den gjenoppbygd i stein, og omsluttet av en bymur.
Mer om San Sebastiáns historie
Beliggenheten nær grensen til Frankrike medførte at San Sebastián etterhvert ble involvert i kriger, både på 1500- og 1600-tallet. Byen var i tillegg under fransk herredømme i 200 år, mellom 1521 og 1721. I år 1728 ble handelsfirmaet «Real Compañía Guipuzcoana de Caracas» stiftet, for å drive handel med den nye verden, det vil si Sør- og Nord-Amerika. San Sebastiáns beliggenhet tilsier både handel og sjøfart, og nå ble byen en viktig importhavn for oversjøiske varer i tillegg til eksport av varer fra hele Nord-Spania. Dette medførte et kraftig økonomisk oppsving for San Sebastián, som varte hele århundret frem til begynnelsen av 1800-tallet.
Napoleonskrig og katastrofe
Nå var Napoleon på hærtog over hele Europa og vel så det. Kort fortalt erobret Napoleons styrker byen i år 1808, og holdt den til år 1813, da engelske og portugisiske styrker beleiret byen i flere uker. San Sebastián var godt befestet og hadde naturgitte forhold på sin side. Imidlertid ble overmakten for stor, og den 31. august 1813 skjedde det katastrofale – britiske og portugisiske tropper brøt inn i byen, plyndret den og brant den praktisk talt ned til grunnen. En medvirkende årsak til plyndringen og ødeleggelsene skal ha vært at soldatene oppdaget store lagre av vin og brennevin, som ble oppbevart hos handelshusene i gamlebyen. Etter hvert som det engelske og portugisiske befalet mistet kontrollen, tiltok plyndringen og ramponeringen av den gamle San Sebastián. Kun kirkene og bygningene innerst oppunder Monte Urgull kom helskinnet gjennom denne natten.
San Sebastián – en helt ny by bygges
Etter at bymuren ble revet i år 1836 opplevde San Sebastián en ganske formidabel ekspansjon. Arkitektene Jose Goicoa og Ramon Cortazar planla en moderne by i nyklassisistisk parisisk stil, og elegante bygninger som Miramar-palasset ble oppført, samtidig som man bygde strand-promenaden langs Bahia de la Concha. Biarritz rett over grensen til Frankrike, hvor den engelske overklassen på 18- og 1900-tallet hadde sin lekegrind, har nok også vært en viktig inspirasjon. San Sebastián ble valgt av det spanske kongehuset som deres sommerresidens, og med dem fulgte adelen og overklassen – og etter dem igjen, diplomatiet. Denne tiden formet San Sebastián for fremtiden, selv om den langt fra skulle bli problemfri.
Den første Verdenskrig og Belle Epoque.
San Sebastián utviklet seg etterhvert til en fullblods badeferieby, og etter utbruddet av den første verdenskrigen i 1914 ble San Sebastián tilfluktssted for en rekke internasjonale nobiliteter, som den russiske Tsar-familien, Mata Hari, Leon Trotsky og komponisten Maurice Ravel. Etter krigen ble det oppført en rekke lyse og elegante bygninger under den såkalte Belle Epoque, som vi kjenner igjen fra Nice og Cannes. I perioden 1924 til 1926 ble elven Urumea gravd ut og kanalisert, slik at bebyggelsen ble mer konsentrert, slik den er i dag. I dag er San Sebastián blitt en ytterst attraktiv feriedestinasjon, ikke minst på grunn av sin relativt ferske status som gourmetsenter. Ingen annen by skal ha så mange Michelin-stjerner pr innbygger som San Sebastián.
Kampen mot fascismen
I 1923 kom diktatoren Primo de Rivera til makten, noe som skulle innlede en lang ulykkelig tid for hele Spania under fascismens åk. Friheten ble kraftig innskrenket og byen mistet sin posisjon som internasjonalt forlystelsessted. Eksempelvis ble spill forbudt, og kasinoet stengt i 1924 og omgjort til byens rådhus. San Sebastián skulle også spille en viktig rolle som en republikansk del av Nord-Spania mellom 1930 og 1936 i opprøret mot fascistene, som etter hvert ble slått ned. Fattigdom og nød førte til sosial uro og borgerkrig 1936–39, da general Franco kom til makten. Først etter hans død i 1975 ble Spania et demokrati. Baskerne har siden kjempet en til tider svært blodig kamp for selvstendighet. De siste årene har den baskiske separatistbevegelsen ikke utført voldelige handlinger.
I dag er San Sebastián en ytterst attraktiv feriedestinasjon, ikke minst på grunn av sin relativt ferske status som gourmetsenter. Ingen annen by skal ha så mange Michelin-stjerner pr innbygger som San Sebastián. San Sebastián International Film Festival har også bidratt til å sette byen på kultur-kartet internasjonalt.

San Sebastián med bukten Baiha de la Concho øverst, det grønne fjellet Monte Urgull, elven Urumea og stranden Playa de la Zurriola, der surferne holder til. Foto: © Turismo San Sebastián.

Gamlebyen Parte Vieja ligger ved foten av Monte Urgull. En ny sjøpromenade er bygd rundt fjellet. Foto: © Turismo San Sebastián.

På høyre side av elven Urumea kommer du til gamlebyen, på venstre side finner du bydelen Groze. Foto: © Turismo San Sebastián.

Midt i bydelen Groze, i Grand Via 12, finner du pintxo-baren Portobello. Foto: © Turismo San Sebastián.

Midt på bildet ligger Palacio Miramar på den vesle klippen som deler badestrenden ved Baiha de la Concha i to.

Det nye kongresskomplekset Kursaal ligger på den andre siden av elven for gamlebyen. Foto: © Turismo San Sebastián.

San Sebastians vakre barokke kirke Basilica de Santa María ble oppført på 1700-tallet. Foto: © Turismo San Sebastián.

San Sebastians status som gourmetby skyldes ikke minst førsteklasses råvarer. Foto: © Turismo San Sebastián.

Pintxos kan være så mangt, her finnes alt fra tradisjonelle tapas til mer dristige varianter. Foto: © Turismo San Sebastián.

Det samme gjelder pintxo-barene – noen er tradisjonelle, mens andre ikke er det. Foto: © Turismo San Sebastián.

Fra pintxo-baren A Fuego Negro i gamlebyen, der man satser på både mat, drikke og humor. Baskisk over hele linjen velger vi å tro. Foto: © Turismo San Sebastián.

Kalde pintxos har tradisjonelt en pinne som fester ingrediensene til brødet. Foto: © Turismo San Sebastián.

Txakoli er lett vin, som har vært produsert av bøndene lokalt gjennom århundrer. Foto: © Turismo San Sebastián.

Txakoli helles i glasset fra en viss høyde for å frigi aroma og smak. Foto: © Turismo San Sebastián.

Kirken Santa Maria i barokk stil ligger i enden av gaten Mayor Kalea, og har en vakker dekorert fasade. Foto: © Turismo San Sebastián.

Kombinasjonen gammelt og nytt er ikke alltid like vellykket. Men museet er verdt et besøk. Foto: © Turismo San Sebastián.

Klosteret med klosterkirken San Telmo utgjør et kompakt stykke fortid. Foto: Zarateman / Wikipedia Public Domain.

St Telmos klostergang i gotisk stil vitner om dyktige steinhuggere. Foto: Zarateman / Wikipedia Public Domain.

Modell av San Sebastian, slik den var befestet rundt år 1800. Foto: Euskaldunaa / Wikipedia CC-BY-SA‑3.0.

Denis Dighton skildrer stormingen av San Sebastian den 31. august 1813. Illustrasjon: © The National Trust for Scotland.

Det aller meste av gamlebyen må gjenoppbygges, og i tillegg blir det bygd en helt ny by.Foto: Nicolas Vollmer / Wikipedia CC-BY-SA‑2.0.

Stranden langs den vestligste delen av Concha-bukten forebeholdes de kondisjonerte. Foto fra cirka år 1900. Kilde. Wikipedia.