GoToGate

Schwerin

Schwerin er i Tyskland kjent som byen mellom de syv innsjøer, av mange tyskere kalt Nordens Venedig. Mest kjent er byen for Schloss Schwerin, en slottsborg som gjennom mer enn 1.000 år har vært regionenes maktsentrum og byens bankende hjerte. Schwerins gamleby – Altstadt – består av både gavlhus, bindingsverk og Backsteinsgotik. Staatliches Museum Schwerin inneholder kunstskatter fra middelalderen, renessansen og barokken. Schwerin er ellers omgitt av uberørt natur, store sjøer, menneskeskapte kanaler, herregårder og slott.

Mer om Schwerin
Schwerin er hovedstad i delstaten Mecklenburg Vorpommern, og har i underkant av 100 tusen innbyggere. Det som kanskje slår deg mest i møte med Schwerin, er at byen er omgitt av vann på alle kanter. Byens eldste historiske kjerne ligger rundt Schloss Schwerin, hvorfra byen har sitt opphav rundt år 1000. Mer om det under avsnittet «Litt om Schweriner Schloss og byens tidlige historie» lenger ned.  Schwerin er for øvrig en by der du fremdeles kan se kommunisttidens forfall hånd i hånd med restaurering av gammel bebyggelse – nettopp mulig fordi man lot bygninger forfalle istedenfor å rive og bygge nytt. Absurd, men sant.

Schwerin, Mecklenburgstrasse, Altstadt, Pfaffenteich, Nord-Tyskland

Altstadt med Domkirche sett fra innsjøen Pfaffenteich – til høyre i bildet munner den bilfrie gaten Mecklenburgstrasse ut. Foto: © Stadtmarketing GmbH Schwerin

Schwerins historiske bydeler – Altstadt
Altstadt befinner seg i tilknytning til Schweriner Schloss og strekker seg opp til innsjøen Pfaffenteich. Den bilfrie hovedgaten i Altstadt heter Mecklenburgstrasse, og er Schwerins shoppinggate nummer én. Mecklenburgstrasse munner ut ved innsjøen Pfaffenteich i nord, hvor du finner flere av byens viktige bygg, som for eksempel Innenministerium i det gamle våpenarsenalet, tegnet av arkitekten Friedrich Demmler, en av byens store sønner.

Schwerin, Pfaffenteich, Arsenal, Demmler, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Arsenal var opprinnelig våpenlager, men er i dag hovedkontor for innenriksministeriet. Foto: © Landeshauptstadt Schwerin

Bak Arsenal ligger en annen stor kirke, St Pauls, oppført på 1800-tallet i nygotisk stil. På den andre siden av innsjøen Pfaffenteich strekker bydelen Schelfstadt seg nordover. Mer om Schelfstadt i eget avsnitt nedenfor. Plassen ved Mecklenburgstrasse ved Pfaffenteich har flere serveringssteder, der både fastboende og besøkende slår seg ned for å nyte en forfriskning eller et måltid i nydelige omgivelser.

Schwerin, dom, katedral, markt, Nord-Tyskland

Schweriner Dom med Marktplatz bakenfor. Foto: Harald Hoyer / Wikipedia

Altstadts eldste markedsplass heter Am Markt, som er omgitt av kledelig historisk bebyggelse, samt byens nyklassisistiske rådhus og en nydelig cafébygning i samme stil. Bak Classic Café ruver Schwerins Dom, et enormt kirkebygg som ble oppført mellom år 1270 og år 1416 i såkalt Backsteinsgotisk stil. Backstein betyr bakestein – murstein. Mangel på fjell og stein i Nord-Tyskland førte til at det utviklet seg en egen retning innen gotikken i denne delen av Tyskland – med de nord-franske katedralene som forbilder.  Dagens Dom ligger på samme sted som en tidligere kirke grunnlagt i år 1170.

Schwerin, Rathaus, Am Markt, Alter Matkt, Nord-Tyskland

Schwerins Rathaus ligger ved Marktplatz og ble tegnet av arkitekten Georg Adolph Demmler i år 1835 med en fasade i engelsk Tudorstil. Foto: Tmv23 / Wikipedia

Am Markt er en meget livlig trivelig plass med flere uteserveringer. Det arrangeres fremdeles markeder her. Et steinkast unna, bak en buegang, ligger det gamle Schlachtmarkt – slaktermarkedet – med flere restauranter, og rett ved siden av denne plassen, en annen plass – Am Dom. Herfra går det flere gågater, hvor noen av byens eldste bindingsverkshus befinner seg, og hvor du kan finne småbutikker med blant annet brukskunst. En av gågatene fra Markt heter Buschstrasse, og i nr 15 finner du det såkalte Kunstdrechslerei Zettler, et bindingsverkshus fra år 1698, det eldste i sitt slag i Schwerin.

Schwerin, Altstadt, bindingsverk, Nord-Tyskland

Eksempel på restaurert bindingsverksbygning i Schwerins Altstadt. Foto: © reisdit.no

Schwerins Altstadt, museer og byens festivaler
Foran broen over til Schweriner Schloss ligger en plass som heter Alter Garten. Her finner du to svært viktige kulturinstitusjoner – Staatliches Museum og Mecklenburgische Staatstheater. Det først nevnte er et førsteklasses kunstmuseum, hvor du kan finne verk av mestere som Rembrandt, Fabritius, Picasso og Duchamp, for å nevne noen. Teaterbygninger benyttes til opera, skuespill og ballett.

Schwerin, Staatliche Museum, Altstadt, Alter Garten, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Staatliche Museum kan by på flotte kunstsamlinger og ligger et steinkast fra Schweriner Schloss. Foto: © Stadtmarketing GmbH Schwerin

Festplassen Alter Garten
Her arrangeres hvert år en omfattende utendørs opera-festival over 4-5 uker Schlossfestspiele Schwerin, – og i løpet av disse fest-ukene står byen nærmest på hodet. Hvert år presenteres et nytt tema for operaen og hvert år står Mecklenburg Staatskapelle Schwerin for musikken.

Schwerin, Festspiele, Altstadt, Schweriner Schloss, Nord-Tyskland

Fra festspillene i år 2009 – ganske storslått, ikke sant? Foto: © Mecklenburgisches Staatstheater Schwerin – Silke Winkler

Byen har gjennom året en rekke festivaler og arrangementer, en filmfestival i mai, et stort bruktmarked i begynnelsen av juni, Gourmet-Garten i slottsparken i slutten av juli, dragebåtfestival i slutten av august, Altstadtfest i begynnelsen av september, november-marked med middelalder-innslag, samt et stort og flott utendørs julemarked fra 26. november til 30. desember.

Schelfstadt – Schwerins nest eldste bydel
I Schelfstadt kan du finne både forbilledlig restaurerte bindingsverkshus, og hus som venter på restaurering – et fenomen med utspring i kommunisttiden. I tiden mellom Den andre verdenskrigens slutt i år 1945 og frigjøringen og den tyske gjenforeningen i år 1990, ble mange bygninger ikke vedlikeholdt.

Schwerin, Schelfmarkt, Schelfstadt, Nord-Tyskland

Fra plassen Schelfmarkt ved kirken i bydelen Schelfstadt. Foto: © reisdit.no

Forfallet var markant og byfornyelse fant knapt sted. Øst-Tysklands nasjonalprodukt ble brukt til Statis overvåkning av nasjonens borgere, samt til å forsterke Jernteppet – murene som omsluttet den kommunistiske staten. I Schelfstadt kan du finne nydelige kvartaler med bindingsverk-bebyggelse, spesielt rundt den barokke kirken Schelfkirche fra begynnelsen av 1700-tallet, hvor det for øvrig skal ha ligget en kirke siden 1100-tallet.

Mer om Schelfstadt og sjøene
Den største sjøen ved byen heter Schweriner See. På motsatt side av sjøen for Schweriner Schloss er det anlagt en badestrand ved Zippendorf Beach, som er meget populær.

Schwerin, badestrand, Schweriner See, Zippendorf Beach, Nord-Tyskland

Ved Schweriner See, i Zippendorf, finner du en fin badplass med sandstrand. Foto: © reisdit.no

Nord for Schelfstadt ligger Ziegelsee, en innsjø som ble brukt til båttrafikk og frakt av varer via menneskeskapte kanaler i et større nettverk i Nord-Tyskland, blant annet med forbindelser til elven Elbe og Østersjøen. Ved Ziegelsee står det et lagerhus, et såkalt Speicher, som i dag er omgjort til et utmerket hotell av høy standard, sammen med en gammel heisekran, som er bevart for ettertiden. Hotel Speicher er et utmerket valg hvis du besøker byen, med vestvendt utsikt over Ziegelsee og ingen støy fra hverken trafikk eller annet. Vi har selv bodd her, og kan anbefale hotellet på det varmeste. Det tar cirka 10 minutter å gå før du er i Altstadt.

Litt om Schwerins historie
For å forstå Schwerin må vi gå drøye 1000 år tilbake i tid, lenge før byen offisielt ble grunnlagt i år 1160 av hertugen Heinrich der Löwe. En vestslavisk stamme, Obotrittene bygde på 800-tallet en liten borg på den vesle øya der dagens Schloss Schwerin ligger. I løpet av de påfølgende århundrene ble presset fra ikke-slaviske stammer i vest stadig større. I siste halvdel av 900-tallet reiste en spansk-jødisk handelsmann, Ibrahîm ibn Jakûb, gjennom området, og skrev i sin reiseberetning om en borg beliggende på en liten øy i en innsjø.

Schwerin, Altstadt, Niklots Tod, Schweriner Schloss, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Obotritterhøvdingen Niklots død ble malt av kunstneren Theodor Schloepke i år 1857. Det store oljenmaleriet henger i Schweriner Schloss. Kilde: Wikipedia

I år 1160 inntok den bayerske hertugen Heinrich der Löwe området og drepte obotritter-høvdingen Niklot. Han er imidlertid ikke glemt, ettersom rytterstatuen på fasaden til Schweriner Schloss forestiller ham. Med Heinrich der Löwe kom også kristningen av de slaviske områdene øst for Elbe, og kirker ble påbegynt. I år 1167 ble byen sete for grevskapet Schwerin. Byen hadde på denne tiden rundt 500 innbyggere, hvorav en femtedel var geistlige.

Mer om Schwerin i middelalderen
I år 1222 hadde grev Heinrich av Schwerin med en hellig dråpe av Jesu blod hjem fra pilegrimstur til Jerusalem, noe som i de kommende tiårene bidro til betydelige inntekter for byen fra pilegrimer som begynte å strømme til Schwerin.

 Schwerin, Heinrich der Löwe, Altstadt, Alter Markt, Am Markt, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Fra kroningen av Heinrich der Löwe og Mathilde av England i år 1168. Kilde: Wikipedia / GDK

Inntektene finansierte både et fransiskanerkloster og ny domkirke – den som i dag står i Schwerins Altstadt. Inntektene bidro også til at byens greve i samarbeid med biskopen kunne oppføre en mølle ved dagens Pfaffenteich. I år 1340 var tømmerpalisadene fullstendig erstattet av en bymur i stein. I år 1351 er et rådhus i Schwerin for første gang nevnt. Dette er gjennom århundrene gjenoppbygd tre ganger på samme sted som dagens, ved Alter Marktplatz. Buegangene mellom Markt og Schlachtermarkt er det eneste som står igjen av det opprinnelige rådhuset. I år 1358 ble grevskapet Schwerin lagt inn under hertugdømmet Mecklenburg, og utnevnt til residensby, noe som innebar at Schwerin ble det kulturelle og politiske senteret i hertugdømmet.

Schwerin, Altstadt, Schweriner Schloss, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Schwerin anno år 1653 i følge geografen og illustratøren Matthäus Merian. Kilde Wikipedia

Schwerin – vanskelige tider før ny oppgang
De følgende årtiene sakket Schwerin akterut i forhold til Hanseatbyene Wismar og Rostock, i tillegg til at byen ble rammet av pest. Lovløse tilstander hersket, mord og overfall hørte til dagsordenen Kassen var tom. I år 1477 kom hertug Magnus den II. til makten, og han hadde planer. Sjøene som omgav Schwerin skulle bli del av et kanal-nettverk med 12 sluser som forbandt byen med elven Elbe og med den viktige handels- og sjøfartsbyen Wismar. Wismar var en Hanseatby  og dermed del av et enormt handelsnettverk i Nord-Europa. Kanalen ble påbegynt av Magnus, del for del fullført av senere makthavere – ferdig først på 1620-tallet, dog ubrukelig for båter nordover til Wismar. 21 kilometer vannvei med gjennomsnittlig 4 meters bredde gjør i dag mest nytte som lakseelv! 2 tonn gull skal ha blitt brukt på denne menneskeskapte vannveien på 1500- og 1600-tallet. En rekke møller og virksomheter fikk imidlertid nytte av kanalen, men ingen av dem er i drift i dag. Under hertug Magnus ble Schweriner Schloss’ «Grosse Neue Haus» (det store nye huset) oppført i renessansestil i perioden mellom år 1477 og 1503. I dag er Grosse Neue Haus den eldste bygningen i Schweriner Schloss. Store bybranner i år 1531 og 1558 førte til at mesteparten av datidens bebyggelse gikk tapt.

Schwerin, Altstadt, Schweriner Schloss, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Litt av Grosse Neue Haus i renessansestil med terracottafliser på fasaden, til høyre. Foto: Hermann Luyken / Wikipedia

Schweriner Schloss på 1500- og 1600-tallet
Hertug Johann Albrecht den I. var en typisk renessansefyrste med humanistisk innstilling.  I løpet av den tiden han satt ved makten, mellom år 1525 og 1576, ble det gjort vesentlige endringer i den opprinnelige borgen, som nå ble ombygd til et slott i renessansestil. Mellom år 1560 til 1563 ble slotts-kapellet fullstendig ombygd, for øvrig den første protestantiske kirken i hertugdømmet. Nå ble også bygningen over kapellet og kjøkkenet ombygd til en tidlig venetiansk renessansestil, og tilført rødbrune terracotta-fliser på fasaden – eller backsteins-fliser, som det heter i Nord-Tyskland – hentet fra Lübeck.

Schwerin, Altstadt, Schweriner Schloss, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

I Prunksaal henger gutta på rekke og rad – samtlige hertuger som har hatt sin residens her. Foto: © Staatliches Museum Schwerin

Slottet fikk sin nåværende form med en uregelmessig sekskantet borggård. Slottet ble planlagt ombygd til nederlandsk renessansestil i år 1612, men byggingen ble avbrutt av 30-årskrigen i år 1618. Du kan se den hollandske arkitekten Gerhart Evert Pilooths plan for et Schweriner Schloss i nederlandsk renessansestil til høyre. Senere, på 1800-tallet, ble slottskirken ombygd i nygotisk stil.

Schwerin, Altstadt, Schweriner Schloss, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Slottskirken slik den så ut før den ombygd til nygotisk stil. Illustrasjon fra 1839. Kilde: Wikipedia

Schweriner Schloss på 1700- og 1800-tallet
I 1756 flyttet hertugene sitt sete til slottet Ludwigslust, men vendte tilbake i år 1837. Schweriner Schloss hadde gjennom 1600- og 1700-tallet gjennomgått flere mindre endringer, før den kjente arkitekten Georg Adolf Demmler etter en arkitektkonkurranse i år 1845 fikk ansvaret for en totalrenovering av bygningen. Hans forbilde peker tydelig mot de franske renessanseslottene, spesielt Loire-slottet Chambord – også slottet i Schwerin har 365 skorsteiner. Demmler engasjerte seg sterkt i rettighetene til bygningsarbeiderne, og fikk svi for det. I år 1851 ble han oppsagt og fjernet fra Statstjenesten, men arbeidet ble fullført i hans ånd. Han døde i 1886.

Schwerin, Altstadt, Schweriner Schloss, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Innenfor kolonnaden foran orangeriet er det en kafé. Foto: © Staatliches Museum Schwerin

Schweriner Schloss består av flere stilarter, men er i hovedsak i nyrenessansestil, selv om en del av slottet også er bevart i renessansestil – nemlig den delen som har rødbrune terracotta-fliser på fasaden mot parken og sjøen. Noen deler av fasaden fikk forskjellige arkitektoniske temaer under restaureringen, blant annet er slottskapellet i nygotisk stil. De praktfulle interiørene er i hovedsak fra denne gjennomgripende restaureringen fra 1800-tallet.

Schwerin, Altstadt, Schweriner Schloss, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Fra den storslåtte tronsalen i Schweriner Schloss. Foto: Lothar Steiner© Staatliches Museum Schwerin

Schweriner Schloss i moderne tid
I år 1913 ble Schweriner Schloss sterkt skadet i en brann, der en tredjedel av bygningsmassen ble totalskadet. Etter revolusjonen i 1918 da kommunistene overtok makten, ble slottet omgjort til et museum, og etter den første verdenskrigen til skole for barnehagelærere. Etter DDRs fall i 1989 ble det igangsatt en omfattende restaurering, og i 1990 ble Schweriner Schloss sete for delstatsregjeringen i Mecklenburg-Vorpommern. I dag er Schweriner Schloss åpent for publikum – det vil si store deler av slottet. Den delen som ble skadet i brannen, er fremdeles ikke fullt gjenoppbygd.

 Schwerin, Altstadt, Schweriner Schloss, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Maleri av brannen i Schweriner Schloss den 14. desember 1913. Foto: © Landtag Mecklenburg-Vorpommern

Hovedtrappehuset ble gjenoppbygd i siste del av 1920-årene med rød marmor, igjen med den franske renessansens Loireslott som forbilde. Slottet er en stor attraksjon og fortjener i høyeste grad et besøk, ikke minst på grunn av de storslåtte interiørene. Merk at slottet har en stor, aldeles praktfull Schlossgarten, en park etter fransk barokk-forbilde. Her finnes en paviljong, en scene og en kafé. Også slottets Burggarten, «borghagen», i engelsk stil, lokalisert på de tre sidene som vender mot innsjøen, er åpent for publikum. Midt i Burggarten, finner du slottets Orangerie, et drivhus for fremmede og eksotiske planter, hvor det også er en kafé. Schweriner Schloss har sendt søknad om  bli tatt opp på Unescos liste over Verdensarven.

Schwerin, Staatliches Museum, Averkamp

Averkamps Eislandschaft fra år 1610 henger i Staatliches Museum. Foto: © Staatliches Museum Schwerin

Petermännchen – det snille spøkelset
Petermännchen er en 30-40 cm høy kar som spøker i Schweriner Schloss. Han er snill, hvis du er snill. De som har sett ham, sier at han skramler rundt med et nøkkelknipe, og anser seg som slottets vokter. Innbruddstyver har opplevd ubehageligheter.

Schwerin arrangerer julemarked fra slutten av november til lille julaften. Mer om det her.

Reisdit.no var på rundtur i Schwerin. Les mer om det på mothor.no.

Hovedfoto: © Stadtmarketing GmbH Schwerin. Alle fotos fra Wikipedia er gjengitt etter deres regelverk og kan benyttes i henhold til det.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Schwerin, Schweriner Schloss, Slottsparken, Nord-Tyskland, Tyskland

Schweriner Schloss med barokk-parken. Foto: © Tourismuszentrale Stralsund

Schwerin, Altstadt, Schweriner Schloss, Nord-Tyskland

Schweriner Schloss tar seg godt ut i kveldssolen. Foto: © reisdit.no

Schwerin, Altstadt, Alter Markt, Am Markt, Nord-Tyskland

Markedsplassen Alter Markt eller Am Markt er Schwerins viktigste møteplass og har flere uteserveringer. Foto: Vvlasenko / Wikipedia

Schwerin Markt, Heinrich der Löwe, Nord-Tyskland

Minnesmerket over Schwerins grunnlegger Heinrich der Löwe står midt på Marktplatz. Classic Café til høyre. Foto: © Stadtmarketing GmbH Schwerin

Schwerin, Altstadt, Theater, Staatsmuseum, Nord-Tyskland

Schwerins Altstadt fotografert fra slottet – teateret til venstre, kunstmuseet til høyre og Dom-kirche i bakgrunnen. Sightseeingturer med båt går fra bryggen til høyre. Her er det også spisesteder med storslått utsikt til Schloss Schwerin. Foto: © Stadtmarketing GmbH Schwerin

Schwerin, Altstadt, Kunstdrechslerei_Zettler, Nord-Tyskland

Kunstdrechslerei Zettler er navnet på Schwerins eldste bindingsverkshus, fra år 1698. Foto: Rosentod / Wikipedia

Schwerin, Dom, Fachwerkhaus, Nord-Tyskland

Slik så det ut i Schmiedestrasse den 14. mai 1987 under DRR-styret. Foto: © Bundesarchiv Bild_183-1987-0514-004

Am Dom, Schwerin, bindingsverk, Fachwerk, Altstadt, Alter Markt, Am Markt, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Fra plassen Am Dom, et steinkast fra Marktplatz og Schlachtermarkt. Foto: © Stadtmarketing GmbH Schwerin

Schwerin, Altstadt, Alter Markt, Am Markt, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Et smug ved plassen Am Dom. Foto: © Landeshauptstadt Schwerin

Schwerin, Altstadt, Alter Markt, Am Markt, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Fra Marktplatz må du gå gjennom buegangene fra det tidligere rådhuset for å komme til Schlachtermarkt. Foto: © reisdit.no

Schwerin, Am Markt, Altstadt, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Av og til blir det temmelig Rock’n Roll på den gamle markedsplassen Alter Markt. Foto: © Stadtmarketing GmbH Schwerin

Schwerin, Festspillene, Altstadt, Schweriner Schloss, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Fra festspillene ved Alter Garten – Staatsmuseum i bakgrunnen. Foto: © Mecklenburgisches Staatstheater Schwerin – Silke Winkler

Schweriner Schloss, Alter Garten, Staatsmuseum, Nord-Tyskland

Schweriner Schloss og Alter Garten sett fra trappen til Staatsmuseum. Foto: © reisdit.no

Schweriner Schloss, Schelfstadt, Nord-Tyskland

Schweriner Schloss sett langs den trafikkerte Werderstrasse, med Schelfstadt til høyre. Foto: © reisdit.no

Schwerin, Zippendorf Beach

Du kan se by-silhuetten til Schwerin i det fjerne, fra Zippendorf Beach. Foto: © reisdit.no

Schweriner See, Nord-Tyskland

Panorama over den vakre Schweriner See – ikke akkurat det vi forbinder med Øst-Tyskland, kanskje… Foto: © Stadtmarketing GmbH Schwerin

Schwerin, Hotel Speicher am Ziegelsee, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Hotel Speicher am Ziegelsee er et gammelt lagerbygg som er omgjort til et 4-stjerners kvalitetshotell, beliggende rett utenfor bykjernen. Foto: Hotell Speicher

Schwerin, Ziegelsee, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Utsikt mot Schelfstadt fra bryggen ved Hotel Speicher am Ziegelsee. Foto: © reisdit.no

Schwerin_før_1340, Schwerin, Altstadt, Schweriner Schloss, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Illustrasjon av Schwerins byplan før år 1340. Kilde: Wikipedia – Tegnet av Friedrich Schlie, Scan by Rosentod

Schwerin, Altstadt, Schweriner Schloss, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Rytterstatuen øverst på fasaden på det storslåtte Schweriner Schloss forestiller Niklot. Foto: Chriusha / Wikipedia

   Schwerin, Altstadt, Schweriner Schloss, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Niklot led en grusom skejbne, men blir aldri glemt, der han troner på slottets fasade. Foto: Brick / Wikipedia

Schwerin, Altstadt, Schweriner Schloss, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Plantegningene for Elbe-Østersjøkanalen fra år 1576. Kilde: Wikipedia

Schwerin, Kanaler, Schweriner Schloss, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Selv om kanalen mellom Elbe og Østersjøen ikke ble som planlagt, så er den stedvis svært vakker – og mektig populær blant fritidsbåteiere. Foto: © Landeshauptstadt Schwerin

Schwerin, Altstadt, Schweriner Schloss, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Schweriner Schloss ser ut som det er klippet rett ut av eventyret. Foto: Lothar Steiner © Staatliches Museum Schwerin

   Schwerin, Altstadt, Schweriner Schloss, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Schweriner Schloss med Orangerie nederst. Til høyre for tårnet ser du resten av Grosse Neue Haus i renessansestil, bygd på 1500-tallet av hertug Johann Albrecht den I. Foto: © Stadtmarketing GmbH Schwerin

Schwerin, Altstadt, Schweriner Schloss, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Gerhart Evert Pilooths plan fra år 1612 for ombyggingen til nederlandsk renessansestil, som aldri ble noe av. Foto: © Staatliches Museum Schwerin

  Schwerin, Schlosskirche, Schweriner Schloss, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Slottskirken ble ombygd til nygotisk stil midt på 1800-tallet. Foto: © Jörg Lehmann / Landtag Mecklenburg-Vorpommern

Schwerin, Altstadt, Schweriner Schloss, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Schweriner Schloss, slik det så ut i år 1756. Kilde: Wikipedia

Schwerin, Altstadt, Schweriner Schloss, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Schweriner Schloss slik det så ut rundt 1845. Foto: Theodor Schloepke © Landtag Mecklenburg-Vorpommern

Schwerin, Altstadt, Schweriner Schloss, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Schweriner Schloss etter den store ombygningen i perioden år 1845 til år 1851. Stålstikk fra rundt 1850. Kilde: Wikipedia

Schwerin, Altstadt, Schweriner Schloss, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Schweriner Schloss med den elegante barokkparken. Det er tydelig at Loireslottet Chambord har vært forbilde. Foto: © Stadtmarketing GmbH Schwerin

Schwerin, Altstadt, Schweriner Schloss, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

I slottets spisesal ble det kun unntaksvis servert fiskefingre. Foto: Christoph Irrgang © Staatliches Museum Schwerin

Schwerin, Altstadt, Schweriner Schloss, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Det er unektelig schwung over det barokke parkanlegget. Foto: © Buga GmbH Schwerin

Schwerin, Altstadt, Schweriner Schloss, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Under Festspillene hender det at lyssettingen går amok. Foto: © Stadtmarketing GmbH Schwerin

Schwerin, Altstadt, Schweriner Schloss, Mecklenburg-Vorpommern, Nord-Tyskland

Petermännchen er en liten frekkas, som passer på slottet sitt. Foto: Ruchhoeft-Plau / Wikipedia