GoToGate

Skopelos

Skópelos i Hellas er en av de grønneste øyene i hele Egeerhavet. Øya er skogkledd og svært kupert, med en kystlinje med klipper avbrutt av små bukter, hvor du kan finne din egen badeplass. Skópelos er en av de nordlige øyene i Sporadene, en øygruppe som ligger nord for Evboia og øst for det greske fastlandet.

Skópelos – en rolig og vakker øy
Turismen her er ikke voldsom, og du kommer ganske tett på gresk dagligliv. Skópelos er en rolig og avslappet ferieøy, som passer godt for barnefamilier og for mennesker som setter pris på stillhet. Det er flere hyggelige og koselige bade- og feriebyer rundt om på den sørlige delen av Skópelos. Landskapet her er variert og vakkert, med frodige jordbruksarealer, tette pinjeskoger, fjell og klipper. Skopelos har siden antikken vært kjent for sin honning, samt dyrking av vindruer og oliven  – noe som har hatt et oppsving de senere årene. Veiene er ikke av allverdens kvalitet, og temmelig smale – ofte med en bratt skrent mot havet. Den nordlige delen av Skópelos er mer utilgjengelig med sitt dramatiske klippelandskap, men her finner du også små fredelige bukter med fine badestrender, som man ofte kan ha en hel dag for seg selv. Helt i sør-øst på øya finner du en rekke klostre i fjellene. Veiene opp hit er smale og bratte, og klostrene ligger flott til i landskapet – flere av dem med fantastisk utsikt mot Skopelos by. Det ligger også klostre i fjellene midt på øya.

Skopelos, Skopelos by, Øyene, Sporadene, Hellas

Utsikt over Skopelos by fra fjellene øst for byen. Foto: © reisdit.no

Mer om Skópelos
Hvis du planlegger å leie bil for å se deg rundt på øya, får du gjort unna mye på én dag. Du kjører fra Glossa i nord til Skopelos by på en snau time, selv om du tar turen langs kysten, via Klima, Pánormos, Agnontas og Stáfylos – de tre førstnevnte idylliske små badebyer langs hovedveien, mens Stáfylos er en meget vakker liten halvøy med en lang flott strand på den ene siden.

Skopelos, Stafylos, mykensk kongegrav, Øyene, Sporadene, Hellas

Halvøya Stafylos fotografert fra hovedveien som går et stykke opp fra klippekysten. Foto: © reisdit.no

Her ble det for øvrig funnet en mykensk kongegrav fra cirka år 1300-1400 før Kristus. Gravfunnet er utstilt på den nasjonale arkeologiske museet i Athen. Du kan lese mer om funnet og andre mykenske våpen på denne utmerkede siden: www.salimbeti.com. Dessverre er det svært sparsomt med rester etter tidligere tider, og intet arkeologisk museum på øya. I Loutraki er det satt opp plansjer med fotos og illustrasjoner fra forskjellige historiske epoker – se etter skiltet Archaeological Kiosk – du finner alt i et lite treskur. Loutraki var for øvrig under romertiden en by med bad, templer og andre bygninger som hørte med, men av disse er det kun et par søylerester som står igjen. Det skal finnes bygningsrester etter de romerske badene, men vi fant dem ikke. Det er brukbare bussforbindelser på øya, og bussene holdt høy standard. Fra Skopelos by går siste buss nordover relativt tidlig på kvelden, men taxi koster ikke allverden.

 Skopelos, Elios, Øyene, Sporadene, Hellas

Fra den vesle havnen i Elios – også kalt Neo Klima. Foto: © reisdit.no

Litt om landsbyen Elios
Elios, også kalt NeoKlima, er en relativt ny landsby, som ble bygd etter at den gamle landsbyen Klima ble rasert i jordskjelv i år 1965. I byen Elios finnes et hotell som heter Delphi, som er på Lilleputs program, og som passer ypperlig for barnefamilier og voksne som vil bo i fred og ro. Det er langt fra luksus-standard, men rent og ordentlig, og meget hyggelig atmosfære. Elios er en pen og velstelt landsby med en gjestehavn, som daglig får besøk av utleide seilbåter fra Athen.  Elios har ok badestrender – den beste ligger bortenfor en klippe, som må forseres via steiner som ligger rett under vannflaten.

Skopelos, Elios, Øyene, Sporadene, Hellas

Den familiedrevne restauranten Oasis, hitterst, ligger med utsikt over den vesle havnen i Elios. Foto: © reisdit.no

I Elios finnes det for øvrig en håndfull gode restauranter, som Oasis ved havnen ved moloen, samt fiskerestauranten til Spyros langs høyden ned mot klippen og den beste badestranden. Spyros serverer kun fersk fisk fra egen båt. Begge steder har gratis trådløst Internett.

Skopelos, Mama Mia, Agios Ioannis, Øyene, Sporadene, Hellas

Den etter hvert verdensberømte kirken Agios Ioannis, på klippen – fra filmen Mama Mia. Foto: © reisdit.no

Mama Mia og Skopelos
To spesielle steder på omtales som “Mama Mia-stranden” og “Mama Mia-kapellet”, sist nevnte heter Agio Ionannis chapel. Denne stranden ligger et par kilometer sør for Elios, og er riktig pen. Her er det fine plener hvor det er lagt ut puter i alle farger, noe som jo tar seg godt ut for dem som liker det. På nord-østsiden av Skopelos, vis-à-vis Glossa, går en smal vei over til Agio Ioannis, og stedet er temmelig spektakulært. På toppen av klippen her ligger det mye omtalte og fotograferte kapellet. Trappene opp er svært bratte, så vær forsiktig.

Skopelos, Skopelos by, Øyene, Sporadene, Hellas

Skopelos by har gjennom mer enn 3.500 år vokst, endret seg og tilpasset seg nye tiders krav. Byen er meget vakker.

Litt om Skópelos by
Hovedstaden på Skópelos i Hellas heter ganske enkelt Skópelos by. Den sjarmerende Skópelos by ligger vakkert til i en bukt med en stor havn for fisker- og lystbåter, beskyttet av en molo. Skopelos by er svært gammel, og skal ha blitt grunnlagt av minoere for mer enn 3500 år siden. Et stykke opp i byen finner du rester etter et venetiansk festningsanlegg fra 1200-tallet på stedet der Skopelos’ akropolis angivelig befant seg for rundt 4600 år år siden. Her finner du også den ualminnelig vakre kirken Panagía Papameletíou fra cirka år 1660, med vakre interiører og gammelt gresk kunsthåndverk. Byens aller eldste kirke, Agios Athanásios, ligger helt inntil festningen.

 Skopelos, Skopelos by, Øyene, Sporadene, Hellas

Fra havnepromenaden i Skopelos by, der restaurantene og kafeene ligger på rekke og rad, foran mange spennende småbutikker med originalprodusert kunsthåndtverk, tekstiler, keramikk etc. Foto: © reisdit.no

Havnepromenaden er byens livlige hjerte, med en mengde tavernaer, uteserveringer og butikker. På Skópelos selger mange av butikkene klær og brukskunst, som du bare får tak i her. Skópelos by har 123 vakre kirker, som innbyggerne er svært stolte av. Den gamle byen ligger oppover i en bratt skrent, hvor du vil finne et mylder av smale smug og trapper, som er blitt til gjennom århundrene, etterhvert som byen er vokst.

Skopelos, taverna, Skopelos by, Øyene, Sporadene, Hellas

En gresk taverna i Skopelos by, vennlige mennesker og skygger under trærne. Foto: © reisdit.no

Her kan du vandre rundt i en mengde små smug mellom gamle hus i en herlig atmosfære. Fra havnepromenaden finner du butikker og tavernaer et stykke oppover i gatene. I enden av byen, på en klippe over moloen, ligger kirken Panagía tou Pýrgou vakkert til. Skópelos kan ha et ganske livlig uteliv i høysesongen. Skopelos by har også et lite folkloremuseum, som viser folkedrakter, møbler, gamle fotos og båtmodeller. Skopelos var kjent for sine dyktige skipsbyggere både i antikken og frem til dampbåttiden.

 Skopelos, Panagía tou Pýrgou, Sporadene, øyene, Hellas

Panagía tou Pýrgou ligger flott til på en klippe ytterst i byens havn. Foto: © reisdit.no

Mer om Skópelos 
Rett nord for Skópelos by ligger Glystéri, en vakker ferieby. På sørkysten finner du feriebyene Velóna og Stáfylos, og videre vestover ligger Limnonári, Pánormos, Miliés og Elios. Hvis du følger hovedveien videre nordover på øya, kommer du til Glóssa, en typisk gresk by på nesten 300 meters høyde med bratte svingete veier ned til havnebyen Loutráki, som har fergeforbindelse til Skiátlos og Skópelos by. Fra Skópelos by går det ferger til Skiátlos, Vólos, Alónnisos og Loutráki, nord på øya Skopelos.

Skopelos,Loutraki, Øyene, Sporadene, Hellas

Den gamle byen Glossa i åssiden øverst, sett fra fergebyen Loutraki, der du kan finne et par rester fra romertiden. Foto: © reisdit.no

Norske Nana Kobro bor på øya og påtar seg guideoppdrag – hun er meget dyktig og kunnskapsrik. Du kan lese mer om henne og Skopelos her.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Skopelos, Skopelos by, Øyene, Sporadene, Hellas

Så pittoresk er det langs havnepromenaden i den ualminnelig vakre Skopelos by, hovedstaden på øya av samme navn.

Skopelos, Skopelos by, Øyene, Sporadene, Hellas

Daglige fergeanløp i Skopelos by skaper ekstra liv og røre. Et ganske flott syn når den enorme katamaranen glir inn i havnen. Foto: © reisdit.no

Skopelos, kysten, øyene, Sporadene, Hellas

Slik ser mye av kysten til øya Skopelos ut. Her fra Stafylosbukten. Foto: © reisdit.no

Skopelos, Agnondas, øyene, Sporadene, Hellas

Fra den vesle populære badebyen Agnontas på sørkysten av Skopelos. Foto: © reisdit.no

 Skopelos, Agnontas, Øyene, Sporadene, Hellas

Agnontas er en liten badeby som også lokalbefolkninger reiser til for å bade og spise iunsj. Foto: © reisdit.no

 Skopelos, Sstafylos, mykensk sver grav, Øyene, Sporadene, Hellas

Dette sverdet var et av funnene under utgravinger i år 1936 på Stafylos-halvøya sørvest på Skopelos. Foto: © www.salimbeti.com

Skopelos, Loutraki, Øyene, Sporadene, Hellas

I Loutraki finner du noe informasjon om Skopelos’ historie og forhistorie. Følg skiltet til Archaeological Kiosk. Foto: © reisdit.no

Skopelos, Loutraki, øyene, Sporadene, Hellas

Det eneste vi kunne finne fra romertiden, var disse to søylerestene i Loutraki, nordvest på øya. Foto: © reisdit.no

 Skopelos, Klima, Øyene, Sporadene, Hellas

Utsikt fra byen Klima, som ble rammet av jordskjelv i år 1965. Foto: © reisdit.no

Skopelos, Agios Ioannis, Mama Mia, Sporadene, Hellas

Agios Ioannis var kjent for sin dramatiske beliggenhet, også før Mama Mia-filmen. Foto: © reisdit.no

Skopelos, Kastani Mama Mias beach, Sporadene, Hellas

Kastani Beach vest på øya er også kjent som Mama-Mia-stranden. Foto: © reisdit.no

 Skopelos, Skopelos by, Øyene, Sporadene, Hellas

Skopelos by er en meget gammel og fascinerende by. Foto: © reisdit.no

 Skopelos, havnepromenaden, Skopelos by, Øyene, Sporadene, Hellas

Panorama over havnepromenaden i Skopelos by. Foto: © reisdit.no

Skopelos, Skopelos by, Øyene, Sporadene, Hellas

I bakgatene i Skopelos by finner du ekte og upolerte bymiljøer. Foto: © reisdit.no

Skopelos, Skopelos by, Øyene, Sporadene, Hellas

Helt ytterst i havnen ligger den vakre kritthvite kirken Panagía tou Pýrgou på en klippe. Foto: © reisdit.no

Skopelos, Skopelos by, Øyene, Sporadene, Hellas

I Skopelos by har ting gått seg til gjennom mer enn 3.500 år. Foto: © reisdit.no

Skopelos, Skopelos by, Øyene, Sporadene, Hellas

Skopelos by har angivelig 123 kirker – en av de større ligger et steinkast opp fra havnepromenaden. Foto: © reisdit.no

 Skopelos, Skopelos by, Øyene, Sporadene, Hellas

Fra Skopelos by: Snakk om ha en restaurant på trappene. Foto: © reisdit.no

Skopelos, Skopelos by, Øyene, Sporadene, Hellas

En liten idyll i Skopelos by. Foto: © reisdit.no

Skopelos, Skopelos by, Øyene, Sporadene, Hellas

Panagía tou Pýrgou sett fra gamlebyen. Foto: © reisdit.no