GoToGate

Tenerife

Tenerife er den største øya i øygruppen Islas de Canarias – Kanariøyene. Tenerife er en litt spesiell øy, ettersom den har en enorm vulkan, Pico del Teide, hele 3718 meter høy. Pussig nok bidrar denne vulkanen til å dele øya i to klimasoner. I sør er det tørt, mindre fruktbart og naturlig nok mindre vegetasjon. Her ligger turistmaskinene Playa de las Americas, Los Cristianos og øyas internasjonale flyplass.

Mer om Tenerife
På grunn av klimaet bor de fleste av øyas 700.000 innbyggere på nordsiden. Tenerife er formet litt som en trekant. I nord er det grønt, i sørvest er det fjell og klippeformasjoner som gjelder, i sør er det sand, og etter hvert som du følger kysten fra sør i nordøstlig retning, vil du se at øya blir gradvis grønnere. Over nesten hele øya har du utsikt til den majestetiske, snødekte Pico de Teide. Det er også mulig å ta en taubane helt til topps, men da må du søke på forhånd. Hovedstaden på Tenerife heter Santa Cruz, en sjøfartsby med lange tradisjoner. Den sørlige delen av Tenerife, med turistmaskinene Playa de las Americas og Los Cristianos og flyplassen er kanskje ikke den mest interessante.

Santa Cruz de Tenerife, Kanariøyene, Spania

Santa Cruz de Tenerife er en storby hvor du fortsatt kan finne spor etter den opprinnelige bebyggelsen fra 14-1500-tallet

Santa Cruz – hovedstaden
Santa Cruz er hovedstaden på øya Tenerife. Santa Cruz på Tenerife er et populært reisemål for spesielt cruiseturister som er opptatt av kultur og arkitektur, og som ønsker å oppleve Santa Cruz’ spesielle atmosfære. Her er vakre gater og avenyer, flere parker og åpne plasser med fortausrestauranter og –kafeer, der mennesker samles over et måltid mat eller for en forfriskning. Mer om Santa Cruz nedenfor.

En rundtur på Tenerife
Dersom du besøker Tenerife, er det nesten et must å leie bil, i hvert fall for én dag. Det er mye å se og oppleve på en slik rundtur. Tenerife er delt av en fjellkjede fra øst til vest, som skaper to klimasoner på øya, fuktig i nord, og tørt i sør.

Tenerife, Kanariøyene, Spania

Fra fjellene i nordvest – du bør leie bil og ta en runde på denne vakre øya. Foto: © reisdit.no

Byer som Icod de los Vinos og La Orotava  er omgitt av frodige marker, hvor det vokser både frukt, grønnsaker og vindruer. Dette området ble raskt oppdaget av spanjolene som koloniserte øya på 1400-tallet, og noe av det første de bygde var kirker. En god del av den første arkitekturen er bevart, og mye fra renessansen og barokken står likeledes. Har du interesse for slikt, er det et must å besøke kirkene. Du bør også få med deg klippekysten i vest, og stoppe ved vulkanen Teide. Landskapet rundt deg her opp er utrolig dramatisk. Når du kjører her befinner du deg i et hav av størknet lava. Hvis du vil opp på Teide må du søke på forhånd. Dersom herfra du kjører ned mot Puerto de la Cruz, vil du kunne oppleve at du kjører ned igjennom skyene, i en tett og grønn skog, som nesten kan minne om et norsk landskap. Etter hvert som du kommer lavere ned, ser du hvor frodig landskapet i åssidene over Puerto de la Cruz er.

Guimar, Thor Heyerdahls museum, Tenerife, Kanariøyene, Spania

Thor Heyerdahls museum i Guimar, hvor du kan se pyramidelikende strukturer rundt museet, og teorier om sjøfarende inne. Foto: © reisdit.no

Tenerife og den unike arkitekturen
Noe av det fineste med Tenerife, er at man har tatt vare på den første arkitekturen fra 14- og 1500-tallet. Det finnes flere byer hvor du kan oppleve dette. En av de eldste og vakreste byene på Tenerife, La Orotava, ligger i åssiden over Puerto de la Cruz. Men det er flere byer du bør få med deg: Adeje, Arona, Granadilla de Abona, Puerto de la Cruz, Santa Cruz, Icod de los Vinos, Los Rejalejos, Tacoronte og Garachico, som ble grunnlagt av italienere i år 1496 – kjøpmenn fra Genova. Alle har det felles at du her kan oppleve gamle, historiske bymiljøer fra den tid da Tenerife ble kolonisert på 1400-tallet. Du må selvfølgelig også få med deg universitetsbyen San Christobal de la Laguna, som er oppført på Unescos liste over Verdensarven på grunn av sin enhetlige og godt bevarte arkitektur. Thor Heyerdals pyramidemuseum i Guimar er også verd å få med seg, for spesielt interesserte.

Tenerife, Puerto de la Cruz, Kanariøyene, Spania

Klippene ved havnebassenget i Puerto de la Cruz. Foto: © reisdit.no

Puerto de la Cruz — en trivelig kystby med vakker gamleby
Puerto de la Cruz på Tenerife, Kanariøyene ligger midt på øyas nordvestkyst. Denne vakre byen har lange tradisjoner som turistmål, og ble allerede på 1800-tallet feriested for velstående briter. Puerto de la Cruz er en umiskjennelig turistby, men ikke overlesset. Puerto de la Cruz er kanskje ikke førstevalget for familie­ferie. Byen har 30.000 innbyg­gere og har stil. Klimaet er ikke så solfylt som sørsiden av øya. På grunn av de høye fjellene, ligger det ofte skyer og tåke rundt disse om vinteren. Puerto de la Cruz på Tenerife har flere tilbud for badegjester. Stranden Playa Martinez består av både saltvannsbassenger og en naturlig strand på byens nordside. Puerto de la Cruz har flere sjarmerende strøk langs havnen og sjøbassenget, med gammel bebyggelse i typisk kanarisk arkitektur. Her er det små og større kirker helt tilbake fra 1500-tallets renessanse. Puerto de la Cruz har et lite arkeologisk museum, som ikke er så mye å skryte av.

Tenerife, Arkeologisk Museum, Puerto de la Cruz, Kanariøyene, Spania

Det arkeologiske museet i Puerto de la Cruz ligger fint til i gamlebyen, men har svært magre samlinger og utstillinger. Foto: © reisdit.no

Mer om Puerto de la Cruz på Tenerife
På sørsiden av Puerto de la Cruz finner du badestrendene Playa Jardin, ved foten av den botaniske hagen Jardín Botánico. Det er frodig her. Skrånin­gene opp bak Puerto de la Cruz er frodige og gir solide avlinger. Her kjører man fra Puerto de la Cruz, hvis man vil se Teide, den snødekte vulkanen på Tenerife, som er hele 3718 meter høyt.  Byen har et kasino og mange gode restauranter. Det er gode shoppingmuligheter i Puerto de la Cruz.

Tenerife, Puerto de la Cruz, Kanariøyene, Spania

Casa de la Real Aduana er det eldste huset i Puerto de la Cruz, og ble bygd i år 1620. Du finner det ved fiskerhavnen. Foto: © reisdit.no

Icod de los Vinos
Icod de los Vinos er en gammel og interessant by på Tenerifes nordvestkyst. Icod de los Vinos ligger på cirka 340 meters høyde, med praktfull utsikt over Atlanterhavet. Byen har tidlig hatt betydning på Tenerife, for her finnes en av Kanariøyenes største katedraler. Byen Icod de los Vinos er interessant å besøke, ettersom den er autentisk og vel bevart med mye historisk bebyggelse.

Tenerife, Icod de los Vinos, Kanariøyene, Spania

Kirken Ermita Nostra Senora de los Afligidos ble oppført i år 1741, og ligger i Icod del los Vinos. Foto: © reisdit.no

Selve byen er lite besøkt av turister – de som kommer stopper helst ved det gamle drageblodtreet Drago Milenario og kirken. Hvis du spaserer gjennom byens lille hovedgate, ser du eksempler på både renessanse og barokk arkitektur, i hovedsak det siste. Byen er ekte og annerledes, i den forstand at den har historiske røtter fra 1400-tallet, og at den er bygget opp rundt vindyrking, som navnet røper. Icod de los Vinos passer ypperlig for en liten utflukt inkludert for eksempel en lunsj. Her er du simpelthen tettere på dagliglivet. Byen ligger i en åsside, og mange av de smale smugene opp i byen er verd å oppleve.

Mer om katedralen San Marcos
Cathedrale San Marcos har tre skip og ble påbegynt på 1400-tallet. San Marcos er bygget i flere forskjellige stilarter som sengotikk, renessanse og barokk. Sannsynligvis er beliggenheten ved siden av det berømte drageblodstreet, angivelig 1.000 år gammelt, ikke tilfeldig. Stedet kan ha vært en helligdom før katedralen ble bygget. Vi anbefaler at du går inn i kirken og ser på interiøret – her finnes en mengde praktfulle interiører og gjenstander, samtidig som kirkerommets størrelse gjør et inntrykk. Det er også et museum for kirkekunst i et av sidekapellene i kirken.

San Marcos, Icod de los Vinos, Tenerife, Kanariøyene, Spania

Kirken San Marcos i Icod de los Vinos er en av øyas eldste kirker, opprinnelig i gotisk stil, med tilføyesler under både renessansen og barokken. Foto: © reisdit.no

Los Cristianos
Los Cristianos på Tenerife ligger helt sør på øya, og er halvdelen av Tenerifes største turistmaskin. Den andre halvdelen heter Playa de las Americas. Til forskjell fra sist nevnte har Los Cristianos fremdeles rester av den opprinnelige, vesle fiskerlandsbyen den en gang var. Her er sjarmerende små smug og gater rundt i den gamle delen av havna. De to strendene i Los Cristianos er flotte. Hit fraktes det hvert år hvit finkornet sand fra Afrika, som legges oppå den sorte vulkanske sanden som hører til her.  En 15 kilometer lang strandpromenade går herfra til den andre enden av Playa de las Americas. Strendene her er velstelte, flotte og velregulerte. Her kan du leie solsenger.

Los Cristianos, Tenerife, Kanariøyene, Spania

Los Cristianos er en havneby med fergeanløp, i i tillegg til å være en populær badeby

Mer om Los Cristianos
Los Cristianos er en del roligere enn sin mer vulgære og støyende storebror Playa de las Americas i nordvest. Dette merkes spesielt godt om sommeren, når innslaget av yngre turister er mer merkbart enn om vinteren. I Los Cristianos finnes det en god del kafeer og restauranter med stil. Herfra er det også fergeforbindelser til El Hierro, La Gomera og La Palma, fra Fred Olsens havneterminal, som ligger mellom strendene og fungerer som molo. Langs strendene finnes det et utall barer, kafeer og restauranter som står klar hvis du har lyst på en matbit eller en forfriskning.

Playa de las Americas
Playa de las Americas på Tenerife er turistmaskinen fremfor noen, på øya. Her er det full fart hele døgnet, spesielt om sommeren når de yngre gjestene inntar Playa de las Americas sør på Tenerife. Her ligger restaurantene tett i tett, og her kan spise hva slags mat du måtte ønske. Her er det indiske, thailandske, kinesiske og tyske restauranter, i tillegg til et utall andre nasjonaliteter. Strendene er flotte, og hit kommer det mennesker som vil være sydenturister med stor S. Deler av strendene har fin sand, og på de beste stedene får du leid solsenger.

Tenerife, Playa de las Americas, Kanariøyene, Spania

Kort forklart Playa de las Americas

Mer om Playa de las Americas på Tenerife
Playa de las Americas er vokst sammen med Los Cristianos i sør, ved enden av Playa Vista. Herfra er det akkurat som om man prøver seg med en liten bukt beskyttet av moloer, før Playa de las Americas brettes ut i en eneste kilometerlang strand med noe vekslende kvalitet, frem til klippene Los Morritos. Der slutter rølpet, og herfra og nordvestover blir det mer og mer stil, jo lenger unna Playa de las Americas du kommer. Playa de las Americas er ikke uten sjarm, hvis du har sansen for god, gammeldags sydenturisme, der høye drinker, gladstemning og dansefoten sitter løst. Hva du gjorde i går? Badet og festet? I dag? Bader og fester? I morgen? Gjett…

Santa Cruz de Tenerife og kultur­severdigheter
Santa Cruz har en spesiell koloniarkitektur fra 1800-tallet, som er sjeldent fint gjennomført. Her er dessuten flotte shoppingmuligheter, og flere museer og kunstgallerier som kan har mye å tilby sine besøkende. Hoved­gaten Ramble del General Franco er en meget elegant gate med herskapshus, som går i bue gjennom store deler av byen. Her ligger det også mange førsteklasses restauranter og kafeer.

Tenerife, Santa Cruz, Kanariøyene, Spania

Du finner Iglesia la Concepcion i sentrum av gamlebyen i Santa Cruz. Foto: © webtenerife.com

Shopping og markeder i Santa Cruz de Tenerife
Mye av shoppingen foregår i det bilfrie området rundt Calle Castillo. Mange av feriegjestene kommer til Santa Cruz for å tilbringe noen timer i de små og større butikkene her. Her er det merkeklær, elektronikk og klokker som er trekkplastre, ved siden av lokalprodusert håndarbeid, som broderier, flettede kurver i alle former og størrelser, samt lokal keramikk av høy kvalitet. Hvis du har lyst til å se hvordan lokalbefolkningen handler, bør du besøke den hektiske og eksotiske markedshallen Mercado de Nuestra Senora de África, en enorm torghall i en spesiell afrikansk arkitektur, der innbyg­gerne i Santa Cruz handler grønnsaker, fisk og krydder.

Tenerife, Puerto de la Cruz, Kanariøyene, Spania

Museum of Nature and Man dokuenterer Tenerifes historie. Foto: Koppchen / Wikipedia

Mer om museer og kultur i Santa Cruz de Tenerife
Museene Museo de la Naturaleza y el hombre er det naturhistoriske museet, med en omfat­tende samling gjenstander som forteller om Tenerifes historiske og forhistoriske fortid. Et multimedieshow presenterer Kanariøyenes geografi, geologi, arkeologi, etnologi i tillegg til fauna og flora. Museo de Bellas Artes har mange flotte kunst­verk å vise frem, de flotteste kommer fra Pradomuseet i Madrid. Her finner du verdenskunst fra renes­sansen, barokken og nyere tid, og en omfattende våpen– og myntsamling. Santa Cruz er også kjent for sin musikkfestival og det årlige karnevalet.

Tenerife, tinaja Santa Cruz alta, Kanariøyene, Spania

Fra en av avenyene i hovedstaden Santa Cruz. Foto: © webtenerife.com

Mer om historie, gamle kirker og kultur i Santa Cruz de Tenerife
Selv om dagens Santa Cruz består av uvanlig ensartet arkitektur fra 1800-tallet, har denne vakre byen noen arkitektoniske perler å by på. Det skal nevnes at Santa Cruz oppstod som havneby for San Christóbal de la Laguna, som ligger høyere opp, og som er oppført på Unescos liste over Verdensarven på grunn av sin enestående arkitektur – den første byen på Kanariøyene uten festngsanlegg. I Santa Cruz kan du besøke Iglesia de Nuestre Senora de la Conceptión fra 1498, og Iglesia San Francisco fra 1680, som ligger ved Museo de Belles Artes. Den moderne Parque Maritimo, en badepark for barn er svært populær, og Fortet Castillo de San Juan ved havnen er fra 1643, et forsvarsverk for å sikre sjøfarten og slavehandelen.

Hovedfoto: © webtenerife.com

Alle fotos fra Wikipedia er gjengitt etter deres regelverk og kan benyttes i henhold til det.

Tenerife, Santa, Kanariøyene, Spania

Castillo de San Juan Bautista fra år 1641 er bevart. Foto: Pepelopex / Wikipedia

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Tenerife, Teide, Kanariøyene, Spania

Vulkanen Teide er 3718 meter høy, og har alltid snødekt topp. Foto: © reisdit.no

Tenerife, Garachico, Kanariøyene, Spania

Garachico ligger nordvest på Tenerife, ved foten av øyas mest fjellrike kystlinje. Foto: © reisdit.no

Tenerife, Vilaflor, Teide, Kanariøyene, Spania

Vulkanen Teide er synlig fra store deler av Tenerife. Her sett fra landsbyen Vilaflor. Foto: © Promotur Turismo Canarias, S.A.

Tenerife, Kanariøyene, Spania

På vei opp i fjellene fra Garachico – herfra går veien i svinger og bakker via Masca mot Los Gigantes i vest og videre sørover mot Los Cristianos. Foto: © reisdit.no

Tenerife, Masca, Kanariøyene, Spania

Masca ligger i et landskap med dramatiske kløfter og spisse klipper. Foto: © reisdit.no

Tenerife, los Gigantes, Kanariøyene, Spania

Vestkysten av Tenerife er dominert av fjellmassivet Los Gigantes. Foto: © webtenerife.com

Tenerife, Guimar, Thor Heyerdahl, Kanariøyene, Spania

Pyramideanlegget i Guimar er ganske stort – strukterene er orientert mot øst og soloppgang. Foto: © reisdit.no

Tenerife, San Pedro, Guimar, Kanariøyene, Spania

Iglésia de San Pedro Apostól ligger i Guimar, og er en kirke i overgangsstil renessanse og barokk, oppført i år 1606. Foto: © reisdit.no

Tenerife, Puerto de la Cruz, Kanariøyene, Spania

I sentrum av Puerto de la Cruz: Havet i forgrunnen, de berømte sjøvannsbadene i bakgrunnen. Foto: © reisdit.no

Tenerife, Puerto de la Cruz, Kanariøyene, Spania

Typisk eldre bebyggelse i Puerto de la Cruz – hvitkalket mur og balkonger i treverk. Foto: © reisdit.no

Tenerife, Puerto de la Cruz, Kanariøyene, Spania

Kirken Iglésia de San Francisco i Puerto de la Cruz er fra 1599 og dekorert med malerier og skulpturer fra denne tiden. Foto: © reisdit.no

Tenerife, Castillo de San Felipe, Puerto de la Cruz, Kanariøyene, Spania

Dette vesle fortet, Castillo de San Felipe i Puerto de la Cruz, finner du i retning badestrendene. Foto: © reisdit.no

Tenerife, Puerto de la Cruz, Kanariøyene, Spania

Casa de la Real Aduana fra år 1620 er en severdighet som du bør få med deg hvis du besøker Puerto de la Cruz. Foto: © reisdit.no

Tenerife, San Marco, Ico de los Vinos, Kanariøyene, Spania

Katedral San Marco i Icod de los Vinos. Foto: © Promotur Turismo Canarias, S.A.

Tenerife, drageblodtreet,  Icod de los Vinos, Kanariøyene, Spania

Drageblodtreet ved katedral San Marco skal være mer enn 1.000 år gammelt. Foto: © reisdit.no

Tenerife, San Marco, Icod de los Vinos, Kanariøyene, Spania

San Marco ble påbegynt på 1400-tallet i sengotisk stil, og deretter fullført i renessansestil. Foto: © reisdit.no

Tenerife, San Marco, Icod de los Vinos, Kanariøyene, Spania

Altertavlen i katedralen San Marco er omhyggelig dekorert , for å si det slik. Foto: © reisdit.no

Tenerife, Los Cristianos, Kanariøyene, Spania

Fra havneområdet i Los Cristianos

Tenerife, Los Cristianos, Kanariøyene, Spania

Los Cristianos har fine badestrender

Tenerife, Los Cristianos, Kanariøyene, Spania

Panorama over feriebyen Los Cristanos

Tenerife, San Cristóbal de La Laguna, Unescos liste over Verdensarven, Kanariøyene, Spania

San Cristóbal de La Laguna er oppført på Unescos liste over Verdensarven på grunn av sin helhetlige bebyggelse. Foto: © Promotur Turismo Canarias, S.A.

Tenerife, San Cristóbal de La Laguna, Kanariøyene, Spania

Fra San Cristóbal de La Laguna. Foto: © Promotur Turismo Canarias, S.A.

Tenerife, den gamle byen Garachico, Kanariøyene, Spania

Garachico er en av de eldste byene på Tenerife. Foto: © Promotur Turismo Canarias, S.A.

Tenerife, Garachico, gamlebyen, Kanariøyene, Spania

Garachico ble grunnlagt i år 1496 av kjøpmenn fra Genova, og store deler av den opprinnelige bebyggelsen står fremdeles. Foto: © webtenerife.com

Tenerife, Garachico, Kanariøyene, Spania

Det gamle hospitalet i Garachico fra 1600-tallet. Foto: © Promotur Turismo Canarias, S.A.

Tenerife, Santa Cruz, Kanariøyene, Spania

Fra Plaza de España i sentrum av Santa Cruz. Foto: Koppchen / Wikipedia

 Tenerife, Santa Cruz, Kanariøyene, Spania

Et av Santa Cruz’ viktigste signalbygg, Auditorio de Tenerife, sto ferdig i år 2003. Foto: Wladyslaw / Wikipedia

Tenerife, Plaza del General Weyler, Santa Cruz, Kanariøyene, Spania,

Fra Plaza del General Weyler. Foto: Koppchen / Wikipedia

Tenerife, Santa Cruz, Kanariøyene, Spania

Fra Santa Cruz gamleby med kirken Conception. Foto: Olaf A. Koch / Wikipedia