Alle tyske byer med respekt for seg selv har et julemarked – Weihnachtsmarkt. Markeder i det hele tatt er en viktig tradisjon i Tyskland, og har sine røtter i middelalderen. I alle tyske byer er det for eksempel matvaremarked minst en gang i uken, der både lokale produsenter av ferske og hermetiske matvarer selger fra boder eller spesialbygde biler. Nesten uten unntak finner dette sted på den gamle markedsplassen ved rådhuset og kirken i byens historiske del. Det gjelder også julemarkedet.

Fra sent november til lille julaften

Fra og med cirka 25. november til og med lille julaften settes det opp boder på markeds­plassen. Herfra selges det glühwein, gløgg, kaker og andre baker­varer, varm mat, gave­ar­tikler, jule­pynt og alt hva som kan forbindes med jul. For innbyg­gerne repre­sen­terer byens Weihnachts­markt en av årets viktigste tradi­sjoner, også fordi jule­mar­kedet har et utpreget sosialt preg.

Wismar, julemarked, Weihnachtsmarkt, Unescos liste over Verdensarven, Unesco, Tyskland

Fra jule­mar­kedet i Wismar, midt i hjertet av den vakre byen – på Markt­platz. © Volster & Presse / Hanse­stadt Wismar.

Nå er det tysk Gemüt­lichkeit som gjelder – det å slappe av og ha det koselig – tulle og tøyse, utveksle litt godlynt sladder. Jule­mar­kedet påvirker også byens handels­stand og uteliv for øvrig. Jule­han­delen går for fullt, og folk samles på kneiper og restau­ranter for å kose seg. Det finnes knapt en bedre ramme for oss nord­menn å besøke Tysk­land, enn nettopp denne tiden. Tyskere er mye mer sosiale enn de fleste av oss er klar over, og dess­uten snakker svært mange et bruk­bart engelsk.

Lübeck, julemarked, Weihnachtsmarkt, Unescos liste over Verdensarven, Unesco, Tyskland

Fra Bremens trive­lige jule­marked på Markt­platz ved det flotte rådhuset. Foto: © www.mediaserver.hamburg.de / LTM-Jens-Kässnig.

Du vil garan­tert bli tatt godt i mot. Det er dess­uten billig i Tysk­land – både jule­gaver, mat og drikke. Hvis du har lyst til å oppleve noe anner­ledes, sosialt, festlig og litt ekso­tisk, så ta en tur til en av Tysk­lands byer – se listen nedenfor og les deg opp på Tysk­land og tyske byer på ReisDit.no!

Følgende byer som er beskrevet på ReisDit.no arrangerer julemarkeder:

Aachen, Bamberg, Berlin, Celle, Düssel­dorf, Goslar, Hamburg Gänsen­markt, Hamburg Petri­kirche, Hamburg Mönke­bergs­trasse, Heidel­berg, Koblenz, Köln, Konstanz, Landshut, Lindau, Lübeck, Mainz, München, Nürn­berg, Qued­lin­burg, Rothen­burg ob der Tauber, Schwerin, Speyer, Stade, Stral­sund, Trier, Xanten, Wismar og Worms

Hoved­foto: © BTZ / Schlachte-Sauber

Hamburg, julemarked, Weihnachtsmarkt, Unescos liste over Verdensarven, Unesco, Tyskland

Hamburg har hele tre jule­mar­keder forskjel­lige steder i byen – her fra Markt­platz. Foto: © www.mediaserver.hamburg.de / C.Bruch.

München, julemarked, Weihnachtsmarkt, Unescos liste over Verdensarven, Unesco, Tyskland

I München finner du et gedi­gent jule­marked på Marien­platz, midt i gamle­byen ved rådhuset. Foto: © Tourismus München / Fritz Witzig.

Rothenburg ob der Tauber, julemarked, Weihnachtsmarkt, Unescos liste over Verdensarven, Unesco, Tyskland

Den nyde­lige byen Rothen­burg ob der Tauber arran­gerer et stem­nings­fullt jule­marked mellom sine gamle bindings­verkshus. Foto: © Tourismus Rothen­burg ob der tauber.

Bamberg, julemarked, Weihnachtsmarkt, Unescos liste over Verdensarven, Unesco, Tyskland

I middel­al­der­byen Bamberg finner du jule­mar­kedet på Maxi­mi­lans­platz. Foto: © Tourismus Bamberg.