GoToGate

Azorene

Azorene består av ni øyer som ligger 1300 kilometer vest for Portugal, omtrent 1/3 av strekningen over til det amerikanske kontinentet. Azorene var i utgangspunktet ubebodde vulkanske øyer, med vill natur, høye fjell, utdødde vulkankratre, forrevne klippekyster og frodige daler med sjeldent rik vegetasjon, samt mengder av hval i havet.

Azorene – oppdaget av portugisiske sjøfolk
Øyene ble oppdaget av portugisiske sjøfarere i år 1427. Snart begynte folk å utvandre hit, og tok med seg husdyr, planter og vinstokker. Azorene ble etter hvert en viktig mellomstasjon etter oppdagelsen av Amerika i 1492, og på 1800-tallet ble Azorene anløpshavn for hvalfangere. Azorene har få badestrender og et til tider ganske røft og fuktig klima. Feriegjestene her kommer for å oppleve den storslagne naturen, den fredelige atmosfæren, blomsterfloraen og den vakre arkitekturen, bestående av velholdt arkitektur fra renessansen og barokken.

Azorene, Sao Miguel, Ponta Delgada

Havnepromenaden i byen Ponta Delgada på Sao Miguel med renessanse-arkitektur

Litt om de viktigste øyene – Sao Miguel, Faial og Terceira
Sao Miguel fikk med god grunn navnet Ilha Verde, den grønne øya, og det må ha vært ganske underlig for disse mennene som oppdaget øya, gikk i land og ikke fant annet enn saftige grønne beitemarker og fugler. Ingen mennesker. De oppdagelsesreisende så imidlertid muligheter her, og snart begynte mennesker (og nyttedyr) å komme hit, først fra Portugal og Madeira, siden kom også spanske jøder og maurere – samt av alle folkeslag – flandere.

Sao Miguel og befolkningen
Forklaringen på at jøder kom hit, var forfølgelser i Spania på slutten av 1400-tallet. Forklaringen på at maurere kom, var at de ble kastet ut Spania og Portugal etter mer enn 700 års styre, da kristne gjenerobret områdene. En uvanlig toleranse gjorde seg gjeldende i Spania frem til 1492, som betød at arabere fikk fortsette å bo i landet, så lenge de betalte skatt. I 1492 tok dette slutt, og dermed emigrerte en del av dem vestover til nyoppdaget land, som Azorene. Den merkeligste innvandringen til Azorene står kanskje de belgiske og nordfranske flamske innvandrerne for: På Azorene vokste det en plante som egnet seg til farging av tøy, nemlig Lakmus, som inneholder et lilla fargestoff. Flandern var i renessansen en storprodusent av tekstiler. De importerte for eksempel enorme mengder ull fra England, som de eksporterte blant annet til Italia, som Firenze – der blant andre Medici-familien slo seg opp på tilnærmet industriell produksjon av finere stoffer, klær, gobeliner etc. Hundreårskrigen i årene 1338-1453 utarmet Flandern, og gjennom fargestoffet Lakmus fikk de vite om et nytt, lovende land midt ute i havet.

Verd å vite om Sao Miguel på Azorene
Sao Miguel er Azorenes største øy, og den første som oppdagelsesreisende sjøfarere fra Portugal oppdaget her ute i Atlanterhavet, en gang mellom 1428 og 1439. Hva som videre skjedde kan du lese mer om under avsnittet om øyas historie. Ponta Delgada på øya Sao Miguel er en del av øygruppen Azorene i Portugal. Når du i dag kommer til Ponta Delgadas gamleby, møter du en litt fremmedartet og gammelmodig by med brosteinsgater, vakker og velstelt hvit murbebyggelse, flotte kirker og klostre i renessanse og barokk stil. Det finnes moderne bydel her også, bare så det er sagt. Azorene, Sao Miguel og Ponta Delgada har hatt en nesten sammenhengende velstandsutvikling fra 1500-tallet frem til i dag. Kun under frihetskrigen mellom 1828 og 1834 opplevde Azorene tilbakegang. I dag er i tillegg turisme blitt en betydelig næring. Velstanden på øyene er stor. I Ponta Delgada bor det i dag 46 tusen innbyggere, mange av dem studenter på byens universitet.

Vista do Rei, Sao Miguel, Azorene

Sao Miguel er en grønn og kupert øy med vulkansk landskap – fjellene i bakgrunnen er innsiden av et krater

Mer om Sao Miguel – vestsiden av vulkanøya
Sao Miguel er en øy preget av sin vulkanske fortid, og sin frodige grønne vegetasjon. Azorene er blant annet kjent for sin store produksjon av ananas. Det er ingen overdrivelse å si at landskapet på øya er kupert. I nordvest er det gigantiske vulkankrateret Caldeira das Sete Citades en opplagt severdighet, med mindre du er oppvokst blant vulkaner. Dette krateret er 12 kilometer i omkrets og har et nesten uvirkelig utseende ettersom sidene på krateret er grønnkledde med loddrette stup på 3-400 meter. Utsiktspunktet Vista do Rei er det sikreste med hensyn til varierende værforhold, tåke og sikt. Herfra går det en sti rundt kanten av hele krateret. I bunnen av krateret er det til og med en liten landsby. Krateret ble dannet etter et voldsomt utbrudd tidlig på 1400-tallet. Kanskje var det røyken herfra som gjorde at sjøfarerne fant Azorene?

Kulturbyen Ribeira på Sao Miguel
Omtrent midt på nordkysten av Sao Miguel ligger den vesle byen Ribeira Grande. Det er bussforbindelse hit. Her ligger et meget interessant museum for deg som er interessert i kunst og kultur. Den restaurerte kirken Solar de Sao Vicente huser Casa Cultura, et spennende museum for kirkekunst og -interiører. Her kan du blant annet se gamle azulejos fra 15- og 1600-tallet, paneler av keramiske fliser som er kunstferdig malt og forgylt.

Mer om Sao Miguel – østsiden av øya
Midt på øya ligger Lagoa di Fogo, dannet ved et vulkanutbrudd i år 1563, og ganske sikkert et skremmende og dramatisk syn for øyas daværende beboere. I dag er krateret fylt av vann, og populær badeplass på grunn av fine strender. Lengre øst, ved Lagoa do Furnas, med kurbadstedet Furnas, etablert på grunn av sine varme svovelkilder, mudder og mineralholdige vann. En amerikansk kjøpmann ved navn Thomas Hickling fra Boston ble så begeistret for stedet at han på 1700-tallet anla en stor vakker hage her – den er nå ”vokst” til å bli den 120 dekar store Parque Terra Nostra, med et avsindig mangfold av planter og trær, blant annet hortensia- og hibiskus-arter som kun finnes her. Midt i det hele finner du et pussig badebasseng fylt med noe som minner om sennep. Grunnen rundt innsjøen er stedvis så varm at folk kommer hit for å tilberede mat rett på steinene eller i gryter nedgravd i den vulkanske sanden. Helt i øst består landskapet av dype, frodige daler med den grønneste vegetasjonen du kan forestille deg.

Byen Ponta Delgada på øya Sao Miguel
Sao Miguel er Azorenes største øy, og den første som oppdagelsesreisende sjøfarere fra Portugal oppdaget her ute i Atlanterhavet, en gang mellom 1428 og 1439. Ponta Delgada er øyas hovedstad og eldste by. Når du i dag kommer til Ponta Delgadas gamleby, møter du en litt fremmedartet og gammelmodig by med brosteinsgater, vakker og velstelt hvit murbebyggelse, flotte kirker og klostre i renessanse og barokk stil. Det finnes moderne bydel her også, bare så det er sagt. Azorene, Sao Miguel og Ponta Delgada har hatt en nesten sammenhengende velstandsutvikling fra 1500-tallet frem til i dag. Kun under frihetskrigen mellom 1828 og 1834 opplevde Azorene tilbakegang. I dag er i tillegg turisme blitt en betydelig næring. Velstanden på øyene er stor. I Ponta Delgada bor det i dag 46 tusen innbyggere, mange av dem studenter på byens universitet.

Ponta Delgada, Sao Miguel, Azorene

Mange som besøker Ponta Delgada blir overrasket over hvor mye av den historiske arkitekturen som er bevart

Mer om Ponta Delgada på Sao Miguel
Den livlige og moderne havnen innenfor moloen er naturlig nok Ponta Delgadas hjerte. Rett innenfor havneområdet finner du også mange av de eldste byggene på øya Sao Miguel, blant annet byportene fra 1700-tallet, som leder til byens viktigste plass. Rett ved finner du den fine renessansekirken Sao Sebastio fra 1533, med en meget spesiell delvis barokk fasade, der portalen er i manuelinsk stil, en portugisisk avart av sengotisk stil. Interiørene fra 15- og 1600-tallet er meget vakre og i seg selv en severdighet. Kvartalene i området består av eldre administrasjons- og kontorbygg i hvitkalkede to og tre-etasjers murhus med karakteristiske ”tunge” vinduskarmer, mørke kantstein på hushjørnene og relativt flate tak og møner. På plassene i området er det restauranter og kafeer med utendørs servering. Selv om Ponta Delgada ved første øyekast kan fortone seg som en litt søvnig havneby, er det svært livlig i restaurant- og barstrøket på kvelds- og nattetid, som i alle universitetsbyer.

Mer om Ponta Delgada på Sao Miguel
Renessansefestingen Forte de Sao Bras ved havnen er et viktig landemerke for feriegjester. Den fine, store plassen innenfor festningen heter Praca 5 de Outobro, og er omkranset av gamle vakre trær. Her er det flere kafeer og restauranter med utendørs servering i sommerhalvåret. Denne plassen brukes også til de store folkefestene. Her ligger også det flotte Covento da Esperanca. Azorenes viktigste museum, Museo Carlos Machado, ligger i det tidligere klosteret Sao André inneholder dokumenterer de forskjellige sidene ved Azorenes historie. Kirken Igrejo da Sao André festningen inneholder både flotte interiører og enestående relikvier.

Litt om øya Faial på Azorene Horta – en havneby med lange tradisjoner
Dette gjelder spesielt for øya Faial, som mottok en jevn flom av flamske utvandrere utover på 1400-tallet. I dag er Horta en svært internasjonal by, flittig besøkt av sjøfarende havseilere og andre turister på grunn av sin fine havn, sitt fine klima, og sin avslappede atmosfære. Det er en gammel tradisjon at mannskapene på båtene som anløper her, på vei mellom Middelhavet og Karibia, maler sine fargerike visittkort på bryggekanten, kunstverk som står på rad og rekke bortover.

Horta, Faial, Azorene, Portugal

Horta er øya Faials hovedstad og kan by på mye historisk bebyggelse

Mer om Horta på øya Faial
Horta ligger vakkert til rundt en bukt og strekker seg fra havnen oppover i åssiden. Byen har en fin gammel bebyggelse fra 17- og 1800-tallet, og et par store, vakre bygg i barokk stil gir Horta en fin profil – et av dem er den praktfulle kirken Iglesia de San Francesco fra år 1700. Byen kan ellers mye fin barokk bebyggelse å vise frem. Allerede i 1775 berømmet kaptein Cook byens vakre bebyggelse og flotte hageanlegg. Horta er berømt for blomstringen av hortensia-hekkene i juni og juli. Et sentralt etablissement i byen er Peter’s Cafe Sport, som i annen etasje huser museet Mueso de Grimshaw med utskårne hvalbein og knokler, helt tilbake fra hvalfangertiden på slutten av 1800-tallet. Horta har flott utsikt mot naboøya Pico og den 2350 meter høye vulkanen på øya.

Faial – øya med utsikt, vulkaner og natur
Faial er en vulkansk øy med flott natur, og spesielt bør nevnes to utsiktspunkter, den vulkanske toppen Monte da Guia i sør, og Miradaura da Espalamaca i nord, som voktes av gigantstatuen Nossa Senhora da Conceicao. Her kan du på fine dager se det enorme, grønne vulkankrateret Caldeira do Cabeco Gordo, to kilometer bredt og 400 meter dypt. Ved en annen av øyas store vulkaner ligger Museo dos Capelinhos, med fotografier, kart og annen informasjon om øyas vulkaner.

Øya Terceira på Azorene
Terceira er den tredje øya som i ble oppdaget i øygruppen Azorene. Sjøfarere fra Portugal landet her i år 1427, og ga den navnet Terceir – som betyr “den tredje” på portugisisk. Terceira er den mest utbygde øya av Azorene, mye på grunn av den amerikanske flybasen som har holdt til her siden den 2. verdenskrig, ved byen Lajes. Det er en liten badestrand i sentrum av byen Angra do Heroismo. Byen Praia da Vitoria har øyas beste badestrender. Kysten på øya består i stor grad av vulkanske forrevne klipper.

Mer om Terceira på Azorene
Terceira er også ganske kjent – ikke plagsomt kjent – for sin avanserte terging av okser. Dette foregår naturligvis fra våren til høsten, om vinteren tar både oksene og tergerne en fortjent ferie. Fenomenet kalles Tourada a Corda, og går ut på at oksene slippes løs og tirres/terges, mens flere menn holder dem fastbundet med tau. En slags svar på Pamplonas San Fermin-festival, men med sikkerhetsbelte, med andre ord. Hvor spenningen i denne aktiviteten ligger har vi til gode å få svar på, men det kan muligens dreie seg om hvorvidt tauene er sterke nok? Til gjengjeld har Terceira en rekke kapeller – såkalte imperios i sterke farger, viet til Den Hellige Ånd-kulten, som feires syv søndager etter hverandre når påsken er over. Hver søndag blir et barn kronet til keiser i kapellet, og leder så prosesjonen og festen i etterkant. Den siste søndagen er det kjempefest i landsbyene rundt om på øya. Dette er en tradisjon portugiserne brakte med seg hit, og på Azorene ble det en seremoniell bønn om å spares for naturkatastrofer.

Angra do Heroismo, Terceira, Azorene, Portugal

Byen Angra do Heroismo på øya Terceira er oppført på Unescos liste over Verdensarven

Mer om Terceira – Unesco-byen Angra do Heroismo
På øya Teceira ligger det en helt unik by, Angra do Heroismo, som i 1983 ble ført opp på Unescos liste over Verdensarven på grunn av den strategiske betydningen byen hadde som stoppested mellom Europa, Afrika og Amerika. Selvsagt er Angra do Heroismo tatt eksepsjonelt godt vare på og fremstår i dag i stor grad som den gjorde på 14-, 15- og 1600-tallet. I havneområdet her var det til tider større konsentrasjoner av gull enn noe annet sted i verden, som følge av spanjolenes tyverier av gullskatter fra Sør-, Mellom- og Nord-Amerikas urbefolkninger, som mayaene og aztekerne.

Severdigheter i Angra do Heroismo
I Angra do Heroismo ligger også fortet Castelo da Sao Joao Baptista, bygd som et skattekammer. Byens fredelige park, Jardim Municipal, var en gang en del av et stort kloster, Convento da sao Francisco fra 1400-tallet, som i dag huser Museo de Angra do Heroismo. Samlingene omfatter malerier, våpen, rustninger, kart og skulpturer, samt dokumenter fra byens og øyas historie. På plassen foran den lyseblå barokk-katedralen i Angra do Heroismo er det en restaurant. Byen og festningen er svært vakkert opplyst på kveldstid.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Azorene, Sao Miguel, Sete Cidades lagoon

Azorene er kjent for å være frodig, grønt og kupert

Sao Miguel, Azorene

En av mange barokke kirker på Sao Miguel, Azorene

Azorene, Kirken Ermida da Nossa Senhora da Paz, Sao Miguel,

Den imponerende kirken Ermida da Nossa Senhora da Paz på Sao Miguel, Azorene

Azorene, havnepromenaden i Ponta Delgada, Sao Miguel

Fra havneområdet i Sao Miguels hovedstad, Ponta Delgada

Azorene, Ponta Delgada, Sao Miguel

Den gamle byporten ved katedralen i hovedstaden Ponta Delgada på øya Sao Miguel

Azorene, Sao Miguel, Ponta Delgada

Katedralen Sao Sebastio i hovedstaden Ponta Delgada

Horta, Faial, Azorene,

Fra hovedstaden Horta på øya Faial

Azorene,  Horta,  Faial  Portugal

Faials hovedstad Horta – legg merke til de flotte barokke kirkene

Terceira, Azorene, Portugal

Byen Angra do Heroismo på øya Terceiro er oppført på Unescos liste over Verdensarven

Kirken Misericordia, Angra do Heroismo, Terceira, Azorene, Portugal

Kirken Misericordia i Angra do Heroismo

Santa Mateus da Calheta, Terceira, Azorene, Portugal

Fra havnen i Santa Mateus da Calheta på Terceira

Helligåndkapeller, Azorene, Terceira, Portugal

De dekorerte og ofte fargerike kapellene kalles Império og blir brukt i tilbedelsen av Den Hellige Ånd – her fra Vila Nova på øya Terceira

Terceira, Azorene, Portugal

Terceira er kjent for sine mange små og fargerike kapeller – Impérios – dette i Porto Martins

Billig pakkereise

Sao Miguel

Sao Miguel

Sao Miguel fikk med god grunn navnet Ilha Verde, den grønne øya, og det må ha vært ganske underlig for disse mennene som oppdaget øya, gikk i land og ikke fant annet enn saftige grønne beitemarker og fugler. Ingen mennesker. De oppdagelsesreisende så imidlertid muligheter her, og snart begynte mennesker (og nyttedyr) å komme hit, først fra Portugal og Madeira, siden kom også spanske jøder og maurere – samt av alle folkeslag – flandere.[Les mer her...]