Scuderie del Quirinale, Roma
5. mars – 2 juni 2020. NB! Inntil videre stengt pga koronavirus.
Det største antall verk av Raphael noensinne utstilt: Mega-utstilling i Roma
Utstillingen i Scuderie del Quirinale er organisert i fellesskap med Gallerie degli Uffizi i Firenze, og fokuserer på renessanse-mesteren Rafaels avgjørende opphold i Roma.
Utstillingen i Romas Scuderie del Quirinale – hvor rundt 200 mesterverk vises, inkludert mer enn 100 malerier og tegninger av Raphael – (Sanzio Raffaelo Santi) hevdes å være høydepunktet for markeringen av 500-årsjubileet for den store renessanse-mesterens død (1483 til 1520).
Denne viktige utstillingenav Rafaels verk arrangeres i fellesskap av Scuderie del Quirinale og Gallerie degli Uffizi i Firenze, i det Uffizi-direktøren Eike Schmidt beskriver som «et enestående samarbeid». Uffizi alene har lånt ut 40 verk av kunstneren for å bidra med å sette sammen det største antallet verk av Raphael som noen gang har blitt sett under ett tak.
«Fra begynnelsen av var ideen som inspirerte oss å konstruere en verdig hyllest … en hyllest som i det minste kan tilnærme kvaliteten, variasjonen, nåden og uovertruffen skjønnheten i Raphaels kreative tenkning», sier kuratorene Marzia Faietti og Matteo Lafranconi.
Høydepunktene fra Uffizi inkluderer en av Raphaels mest elskede Madonnas, som stammer fra hans florentinske periode – den melankolske Madonna del Granduca (rundt 1505-06) – og den idealiserte skjønnheten, La Donna Velata (rundt 1512–15). Andre høydepunkter inkluderer St Cecilia i Ecstasy (1518) fra Pinacoteca i Bologna, med sin ekstraordinære stilleben for musikalske instrumenter; den ypperlige harmoniske Alba Madonna (1510) fra National Gallery of Art i Washington, DC; avdøde Madonna of the Rose (rundt 1518–20) fra Museo del Prado i Madrid, som sannsynligvis ble fullført med hjelp av en assistent; og portrett av Baldassare Castiglione (rundt 1514–15), sammen med det selvportrett med venn (rundt 1518–20), begge fra Louvre.
Utstillingen vil naturlig nok fokusere på Raphaels avgjørende tid i Roma – hvor han produserte de berømte freskomaleriene i Vatikanet, i tillegg til å være sjefsarkitekt for Peterskirken. Utstillingen vil også ta for seg et overblikk over hele hans korte, men forbløffende fruktbare og innflytelsesrike karriere. Vasari beskrev ham i «Rafaels liv» som en maler og arkitekt, men han var så uendelig mye mer.
Uten erfaringene fra Roma, ville ikke Raphael blitt det kunstneriske forbildet som kom til å dominere århundrer med vestlig kunst. Rafael var en samler, og en antikvar for Romas antikk-samlinger, og han påtok seg den grafiske gjenskapelsen av det gamle Roma – i tillegg til å være en produktiv utøvende kunstner og arkitekt. «Utstillingen tar sikte på å belyse dybden i denne komplekse personen, som en eksperimentell og mangefasettert kunstner.»
Det er av denne grunn at kuratorene har valgt å reversere kronologien i utstillingen. Den starter i Roma, hvor han døde i en alder av bare 37 år, og deretter går historien tilbake til Firenze og deretter til Umbria og læretiden hos Pietro Perugino.
For hver dag i Raphael-året vil det bli lagt en frisk rød rose på hans grav i Pantheon, som har inskripsjonen: “Her ligger Raphael, som naturen selv fryktet å bli overgått av mens han levde, og da han døde, fryktet naturen selv at hun skulle dø. ”
National Gallery i London skal for øvrig også arrangere en av de største Raphael-utstillingene i oktober.
Mer om utstillingen her
Mer om Roma her