GoToGate

Frankrike

Frankrike er et av de største landene i Europa. Men Frankrike er også mye mer enn et land. Frankrike er nesten et Europa i miniatyr, både geografisk og kulturelt. Hvor variert Frankrike er, forstår man best når man har besøkt det både vinterstid og om sommeren. Alpene i vinterskrud og Côte d’Azur i august er mildt sagt ytterligheter. Men det er egentlig Alpene og Côte d’Azur i samme sesong, også.

Frankrike – et land med store kontraster
Både språklig og etnisk er flere grupper representert i Frankrike. Helt i nord tales det både tysk, flamsk og fransk, mens det i sydvest snakkes katalansk og baskisk, og i sydøst occitansk og italiensk. I nordvest snakkes det keltiske språket bretonsk, mens språklige røtter fra normannisk fremdeles er i bruk blant eldre mennesker i Normandie. Dette mangfoldet gjør seg gjeldene også på mange andre hold, både hva angår arkitektur, vin, matretter, forlystelser, sport, og ikke minst temperament. Det eneste som virkelig forener Frankrike synes å være sykkelløpet Tour de France, og uenigheten om at hver lokale ost foretrekkes nettopp lokalt. General og senere president Charles de Gaulle sa noe slikt som: ”Hvordan regjerer man et land med 262 lokale oster?”

Vår inndeling av Frankrikes regioner
La oss først slå fast at Frankrike består av 26 regioner, som igjen er delt inn i totalt 100 departementer. Reisdit.no har delt inn Frankrike i følgende områder: Nord-Frankrike, Midt-Frankrike, Sør-Frankrike, Sørvest-Frankrike, Alpene og Franche-Comté og Korsika. La oss se hvilke franske regioner som helt eller delvis hører hjemme i de respektive områdene i vår inndeling. Av praktiske grunner har vi forenklet litt:

Nord-Frankrike omfatter regionene Alsace, Lorraine, Champagne, Le Nord, Picardie og Ile de France.

Vest-Frankrike omfatter regionene Bretagne, Pays de la Loire (Loire-dalen), Centre og Normandie (Haut-Normandie og Basse-Normandie).

Sørvest-Frankrike favner kystregionene Poitou og Aquitaine og innlandsregionen Midi-Pyrénées (med landskapene Périgord, Quercy og Gascogne).

Sør-Frankrike består av kystregionene Languedoc og Roussillon, samt Provence og Côte d’Azur.

Midt-Frankrike favner Massif Central, det vil si Limousin og Auvegne, samt Bourgogne og Rhone-dalen.

Alpene og Franche-Comté dekker sistnevnte og de østlige delene av Rhone-Alpes.

Øya Korsika er en egen region.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Cathédrale Bayeux de Notre Dame, Bayeux, vielle ville, gamlebyen, middelalder, bindingsverk, historisk bysenter, Normandie, Vest-Frankrike, Frankrike

Den gotiske katedralen Notre Dame i Bayeux

Arles amfiteater, Unesco, Verdensarv, Arles, Provence, Sør-Frankrike, Frankrike

Arles amfiteater fra romertid er fortsatt i bruk. Foto: P. Blot