GoToGate

Kreta

Kreta er et svært populært reisemål, særlig blant nordmenn. De fleste byene og badestedene ligger på nordsiden av øya Kreta i Hellas. Det finnes også noen spredte badebyer på sørsiden, men her har det en tendens til å blåse mer. Fra storbyen Khania med flyplass i vest, passerer du de fra vest til øst populære feriebyene Khania, Rethymnon, Heraklion og Agios Nikólaos på vei vestover, til du kommer til flyplassen ved Sitia, nesten helt i øst. Fire fjellmassiver ligger etter hverandre langs den forrevne sørkysten, i Kretas hele lengde på 250 kilometer.

Kreta har masse å tilby sine feriebesøkende
Enten du er her for å oppleve sol og bading, foretrekker fotturer i dramatisk fjell- og ravinelandskap, eller er interessert i arkeologi, kunst og arkitektur, tar Kreta deg i mot med åpne armer og favnen full av muligheter. Det er fergeforbindelser til fastlandet og andre greske øyer fra Kreta. Fra Khania, Rethymnon og Heraklion midt på Kreta går det ferger til Athen. Fra Heraklion går det også ferger til Thera (Santorini), Khásos og Kárpathos. Fra Kastheli Kismou i vest til Kythira, fra Agios Nikolaos i øst til Milos, og fra Moni Toplou helt på østspissen til Kásos og Kárpatgos.

Kreta, Hellas

Kreta består av mange historiske lag – her fra den venetianske havnen i Chania med bygninger fra middelalderen.

Sol og bading på Kreta
På strekningen langs hovedveien på nordsiden av Kreta, fra vest til øst, har du passert hundrevis av små badebyer med gode strender, hyggelige små hoteller og vennlige, milde og smilende fastboende. Kreta passer ypperlig for familieferier. Over alt hvor det er strender og badebyer, finner du kafeer og tavernaer der familien kan slå seg ned for et måltid mat eller forfriskninger. Strendene på nordsiden av Kreta ligger ofte i lune små bukter, gjerne med en idyllisk liten by i nærheten. Når man sitter under oliventrærne på kvelden, med utsikt til den vesle havnen og får servert tradisjonell gresk mat, føler man seg mildt sagt vel. Det er vanskelig ikke å trives på Kreta. Sørkysten av Kreta er barskere, med mer vind og et utbredt fjell- og klippelandskap. Men også her finner du flotte strender og badebyer. Men ikke på langt nær så mange som på nordkysten.

Knossos, Heraklion, Kreta, hellas

Du bør absolutt få med deg palasskomplekset Knossos fra Minoisk tid når du er på Kreta

Mer om Kreta i Hellas
Hvis du leier bil for en rundtur, anbefaler vi at du stikker av fra den trafikkerte hovedveien og prøver deg litt på måfå, gjerne opp i fjellene. Her møter du det gamle Hellas. Her sitter sortkledde kvinner på trappene med sitt håndarbeid, og her ser du eldre menn i mørk dressjakke og skyggelue. Her lever grekerne slik de alltid har gjort. Stopp gjerne på en taverna og opplev kreterne på nært hold. Vi kan bli overrasket over den mangel på synlig velstand som vi er vant med hjemmefra, men menneskene her er stolte og fornøyd med det de har. I 1941, under den annen verdenskrig, var det harde kamper mellom tyske og allierte styrker her på Kreta. De allierte møtte voldsom motstand og trakk seg tilbake mot sør på øya. Her ble de hjulpet av sivilbefolkningen til å evakuere Kreta. Den lokale motstandsbevegelsen på øya var svært fiendtlige og uforsonlige overfor de tyske troppene. Mange av sivilbefolkningen ble torturert og drept. Dette er sår som fremdeles ikke fullt og helt er leget her.

Kreta, Hellas

Kreta kan by på mange praktfulle ferie- og badebyer med flott strender.

Kreta – kulturens vugge
Kreta i Hellas er kanskje verdens mest myteomspunne historiske øy. Kreta i Hellas har i årtusener vært et trafikk-knutepunkt i Middelhavet, og har mottatt impulser fra alle kanter. Kreta i Hellas har mye å by på, enten du er soltilbeder, kulturinteressert, shoppinglysten eller har lyst til å se det ekte, gammeldagse livet som leves i Hellas. Hellas hovedstad heter Heraklion. Her ligger en av øyas store flyplasser, og rett innenfor ligger også det legendariske palasskomplekset Knossos, der kong Minos hersket for snart 4.000 år siden. Den kulturinteresserte finner gjerne veien til Heraklion arkeologiske museum, med en samling som savner sidestykke i hele verden. Er du interessert i kunst og arkeologi må du ikke la denne muligheten gå fra deg. Byene Khania og Rethymnon har også arkeologiske museer med flotte samlinger, blant annet av små tavler med de tidlige skriftspråkene kalt Linear A og Linear B. Et annet stort plasskompleks er Phaistos som ligger på sørsiden av Kreta, midt på øya. Idafjellet mellom Knossos og Phaistos var kjent som gudenes fødested.

Heraklion, rhyton, Kreta, Hellas

En rhyton fra det arkeologiske museet i Heraklion – et vinbeholder til seremoniell bruk.

Litt om Kretas historie
Kretas historie spenner fra storhetstiden, de såkalte palassperiodene mellom ca 2000-1500 før Kristus, med den minoiske kulturen oppkalt etter den mytiske kong Minos. I denne tiden hadde Kreta utstrakte handelsforbindelser med hele det østlige Middelhavsområdet, og diplomatiske forbindelser med blant annet Egypt. Denne perioden ble avløst ca 1400 før Kristus av den mykenske (fastlands)kulturen, inntil det omfattende sammenbruddet mellom 1200 og 1100-tallet, da alle de store bysamfunnene rundt den østlige delen av Middelhavet ble ødelagt og gikk til grunne. Så fulgte de mørke århundrene, inntil by-statene igjen oppstod, som Athen og Sparta, fulgt av den greske gullalderen med storslagen arkitektur, kunst, filosofi, demokrati, litteratur og skuespill. Kreta kom aldri siden til å spille hovedrollen i middelhavets handel igjen, men har vært en viktig strategisk øy, som siden har vært okkupert av romerne, bysantinerne, venetianerne, og de osmanske tyrkerne. En mengde arkitektur fra disse periodene er bevart, alt fra borger til kirker, klostre og moskeer.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Rethymnon, Kreta, Hellas

Typisk gresk i en av Rethymnons bakgater

 Rethymnon, romertid, gamleby, Kreta, Hellas

En fontene fra romertiden i gamlebyen i Rethymnon

Chania, Khania, Kreta, Hellas

Fra Chania og den venetianske havnen med alle uterestaurantene

Chania,  gamleby, historisk, Kreta, Hellas

Fra den trivelige historiske delen av Chania

Tronehallen, Knossos, Kreta, Hellas

Tronehallen i Knossos-palasset fra cirka år 1450 før vår tidsregning

Knossos, fresker, Kreta, Hellas

I palasskomplekset Knossos på Kreta er det funnet fresker – veggmalerier – som er mer enn 3500 år gamle – her en som er restaurert

Heraklion arkeologiske museum, Kreta, Hellas

Heraklion er kjent for et av verdens fineste arkeologiske museer med samlinger fra blant annet minoisk og mykensk tid

Definer, fresker, Knossos, Kreta, Hellas

De kjente delfinfreskene fra Knossos er svært livaktige

Neden­for er samt­lige desti­na­sjo­ner på Kreta lis­tet opp i alfa­be­tisk rekkefølge.

Chania

Chania

Khania eller Chania er en meget populær feriedestinasjon på Kretas nordvestkyst. Både øst og vest for byen finnes det en rekke mindre ferie- og badebyer. Khania er en meget gammel by, som har eksistert i nesten 4 tusen år. Det meste av severdighetene i Khania finnes i området rundt den venetianske havnen. Her ligger det en rekke restauranter med utendørs servering, og her er det alltid mye folk om kveldene. Denne historiske delen av byen er full av pittoreske smug og små[Les mer her...]

Rethymnon

Rethymnon

Rethymnon ligger flott til på en odde ved enden av en milelang badestrand med fin sand. Gamlebyen har smale blomsterpyntede smug på kryss og tvers, med et mylder av restauranter, butikker, barer og kafeer. I gamlebyen finner du også en venetiansk havn fra middelalderen, et festningsanlegg fra 1500-tallet, og bygningsrester helt tilbake fra romertiden.[Les mer her...]