GoToGate

Madeira

Madeira består av to øyer – selve Madeira, og den mye mindre Porto Santo. Begge er av vulkansk opprinnelse. Porto Santo ligger 37 kilometer nord-øst for Madeira, og er både mindre og flatere. Klimaet er tørrere her enn på Madeira, og de fine badestrendene trekker mange turister hit. Madeira er ingen stor øy – nesten to mil på det bredeste og cirka 55 kilometer lang.

Mer om Madeira
Hovedstaden Funchal ligger sørøst på øya. Madeira er omgitt av en kystlinje med klipper og enkelte bukter med badestrender. Øya er meget kupert med spektakulære klippeformasjoner og frodige grønne kløfter og vulkankratre.  Madeira har et fruktbart vulkansk jordsmonn og jordbruk er en viktig næringsvei på øya, i tillegg til vinproduksjon. Det dyrkes bananer, blomster, sitrusfrukter og grønnsaker på Madeira, som har et stabilt og jevnt klima rundt 20 grader året rundt. De største byene ligger sørøst på Madeira. Hvis du leier bil og farter rundt på Madeira, vil du finne landsbyer rundt om på hele øya. Det er mulig å kjøre rundt praktisk talt hele Madeira, men veiene er øya av sterkt varierende kvalitet. Madeira kan by på flotte turmuligheter, både i fjellene og det frodige innlandet ellers. Innbyggerne har nedlagt et enormt arbeid for å gjøre mest mulig av den fruktbare jorden dyrkbar. Gjennom de første århundrene ble det import slaver for å anlegge terrasser i landskapet og grave kanaler. Den meste fruktbare jorden befinner seg på sørsiden av Madeira. Madeiras høyeste punkt er fjellet Pico Ruivo, som rager 1861 meter over havet. Pico Ruivo er tilgjengelig for fotturister og dermed et populært mål for utflukter. Det finnes flere ok badestrender rundt om på øya.

Madeira, Portugal

Naboøya Porto Santo har tørrere klima og flotte badestrender.

Litt om Madeiras historie
Den første portugisiske kolonien ble grunnlagt i år 1425, 7 år etter at portugisiske sjømenn hadde strandet på naboøya Porto Santo etter et voldsomt uvær. Sjøfolkene kunne se Madeira i sørvest, og beskrev hva de hadde sett da de kom hjem. Året etter ble det sendt ut en ekspedisjon, som gikk i land på den frodige, grønne skogkledde øya. Navnet Madeira fikk den på grunn av trærne – madeira betyr skog på portugisisk. Madeira ble etter hvert en stor produsent av sukker, som på 14- og 1500-tallet var meget etterspurt råvare i Europa. Øyas innbyggere importerte slaver fra Afrika for å bygge opp plantasjer i det kuperte terrenget.

village de Porto Moniz, Madeira, Portugal

Terrassene i skråningene ble anlagt av slaver på 1500-tallet.

Etter hvert forsøkte man også å dyrke vindruer, fordi konkurransen innen sukkerproduksjon fra Sør-Amerika ble for sterk. Satsningen på vin var vellykket, og allerede på 1700-tallet var Madeira et begrep innen vin – noe det fortsatt er.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Madeira, Portugal

Madeira er frodig og grønn, med klipper langs mye av kysten

Madeira, Portugal

Madeira er kupert, men du kommer frem nesten over alt med bil

Madeira, Portugal

Madeiras flere hundre år gamle vanningskanaler gjør nytten ennå

Funchal, Madeira, Portugal

Fra Madeiras vakre hovedstad Funchal


Billig pakkereise

Neden­for er samt­lige desti­na­sjo­ner på Madeira lis­tet opp i alfa­be­tisk rekkefølge.

Funchal

Funchal

Funchal er hovedstad på Madeira og den eneste byen på øya som egentlig med rette kan kalle seg en by. Funchal kalles gjerne ”Lille Lisboa” på grunn av de bratte brosteinsgatene og den storslagne arkitekturen. Funchal ligger flott til i en skjermet skålformet skråning med bebyggelse som strekker seg helt opp til 800 meters høyde. Mesteparten av bybebyggelsen befinner seg i nærheten av det naturlig dype havneområdet, der Funchal i sin tid ble grunnlagt tidlig på 1420-tallet.[Les mer her...]