GoToGate

Midt-Italia

Midt-Italia består av regionene, Lazio, Marche, Abruzzo, Toscana og Umbria, i tillegg til Roma. Denne delen av Italia, rommer kulturskatter hinsides det som er mulig å begripe, foruten stemningsfulle middelalderbyer i et usedvanlig vakkert bølgende landskap, med en rekke gamle karakteristiske oldtidsbyer beliggende på høyder i terrenget. Midt-Italia omfatter dessuten fjellpartiene Appenninene, hvor det i middelalderen ble anlagt mange klostre.

Toscana – varierte ferietilbud
Toscana har også en vakker kystlinje med praktfulle badestrender, koselige fiskerlandsbyer, og fjellrike områder med maleriske middelalderbyer som klorerer seg fast i åssidene. De mest severdige byene i Toscana og Umbria er svært gamle, og ble i sin tid anlagt høyt i landskapet for at de skulle være lette å forsvare. Det toscanske og umbriske kjøkken er verdensberømte og består av en mengde lokale spesialiteter, som varier fra by til by. Det samme gjelder vinene.

Piazza del Campo med Palazzo Pubblico og Torre del Mangia, Siena, Toscana, Midt-Italia, Italia

Sienas berømte plass Piazza del Campo med Palazzo Pubblico og Torre del Mangia.

Mer om Toscana
Når du besøker en av de gamle byene i Toscana skal du ha øynene med deg, både høyt og lavt. Toscana i Italia finner du praktfull arkitektur over alt, og plutselig kan du snuble over ruiner og bygg helt tilbake fra antikken. Toscana er stort, og har flere store byer. Shoppingmulighetene er selvfølgelig best i byer som Pisa, Firenze og Siena, hvor mote, sko, vesker og andre italienske designprodukter av høy kvalitet selges til høy pris til feriegjester med romslig lommebok. Man reiser kanskje ikke til Toscana for å varme opp kredittkortet sitt, egentlig. I de mindre byene handler shopping ofte om å finne lokale spesialiteter innen landsbruksprodukter som vin og delikatesser. Her er det viktig å snuse seg frem til de riktige butikkene, prøvesmake og velge noe man synes er verd å ta med seg hjem.

Lucca, Toscana, Nord-Italia, Italia

Lucca er en gammel by fra romertiden, med en mengde severdigheter.

Toscanas landskaper
Toscana har et mye mer variert landskap enn mange er klar over. Kort forklart er den nordlige delen rundt Garfagnana fjellrik, ofte med øde skogspartier mellom de ikke spesielt folksomme gamle byene. Det midtre Toscana er rikt på alt; industri, næringsliv, kunst, kultur, middelalder, luksus, arkitektur, kirker og alt det du kan ønske deg. Byer som Pisa, Firenze, Lucca, Siena, San Gimignano, Cortona og Arezzo har overveldende kunst- og kulturopplevelser å by på. Her står historiske severdigheter så tett at du fort går forbi uten å få dem med deg. Lenger sør i Toscana kommer du til et mer kupert landskap. Vakre middelalder- og renessansebyer som Montalcino, Pienza ved daleføret Val d’Orca, vinbyen Montepulciano og byene Sovana, Sorano og Pitigliano i klippelandskapet helt i sør er bemerkelsesverdige.

Montepulciano, Toscana, Midt-Italia, Italia

Vinbyen Montepulciano ligger på en åsrygg 600 meter over havet

Det samme gjelder Umbria: byer som Orvieto, Todi og Norcia kan alle by på stor arkitektur og historiske severdigheter. Her er også sporene etter det gåtefulle oldtidsfolket etruskerne mest synlige. Og ved kysten ligger småbyene som perler på en snor, fra Liguria i nord via Viareggio, Livorno, Cecina, San Vivenzo, Piombino, Elba og Monte Argentario i sør – med lange kystpartier mellom, som praktisk talt bare består av sandstrender.

Portoferraio, Elba, Toscana, Midt-Italia, Italia

Portoferraio på Elba er en kort fergetur unna Toscana-kysten

Toscanas og Umbrias severdigheter
Både Toscana og Umbria har landskaper som innbyr til rundreiser. Her kan du egentlig bare reise på måfå og la deg overvelde av den ene lille sjarmerende landsbyen etter den andre. Merk deg at du over alt kan velge lokale spesialiteter til lunsj eller middag. Sørg derfor å innta de forskjellige måltidene på forskjellige steder, hvis mulig. Det er lurt å planlegge litt på forhånd, og ikke gape over for mye, hvis du har tenkt å oppleve Toscana og/eller Umbria på en rundreise. Velg deg gjerne ut en litt større by, og planlegg reisen uten for lange dagsetapper. Du har ikke nubbesjanse til å få med deg hele Toscana eller Umbria, om du så var sammenhengende på farten i et helt år. Velg deg derfor noen interessante småbyer innenfor et begrenset område og ta det med ro. Husk at lunsjen er et viktig måltid i Italia. Hvis du eksempelvis ankommer til lunsj, nyter denne på toscansk eller umbrisk vis og bruker ettermiddagen til oppdagelser og severdigheter, så får du mye ut av dagen. Mer enn en time i bilen er bare tøv, spør du oss.

Lucca, Toscana, Midt-Italia, Italia

Marmorkunst fra kirkefasade i Lucca i Toscana

Toscana – middelalder og renessanse
Toscanas rikdomstid etter Romerrikets fall begynner en gang på 8-900-tallet. Pisa var en meget viktig handels- og sjøfartsby, som var engasjert i kamper mot muslimske Sarasenere så langt borte som på Sicilia, mens Siena var den ubestridte hovedstaden og handelsbyen i innlandet frem til Svartedauen i 1348-50, som tok livet av mesteparten av byens befolkning. Erkerivalen Firenze så sin mulighet og grep den. Her oppsto renessansen rundt år 1400, da arkitekter og kunstnere som Ghiberti, Brunellesci, Leonardo da Vinci og Michelangelo tok opp tråden der Giotto slapp den.

Firenze duomo, Giottos campanile, battistero, Toscana, Midt-Italia, Italia

Firenzes vakre Duomo med Giottos campanile til høyre, dåpskapellet til venstre og Brunelleschis enorme kuppel i bakkant. Foto: © reisdit.no

Resultatet er formidabelt: Firenze er i dag så full av kunst, arkitektur og kultur at noen blir syke av det voldsomme inntrykket. Bare her i Firenze kan du oppholde deg en måned, uten at du klarer å absorbere alt. Akkurat i denne byen er det for øvrig lurt å bestille billetter på Internett på forhånd – ellers kan du risikere ikke å komme inn på for eksempel Ufizzi-museet, som huser noen av verdens viktigste kunstskatter. I Umbria finner du enestående kulturseverdigheter i byene Assissi, Gubbio, Norcia, Spoleto, Orvieto, Perugia, Todi, Spello og Montefalco – bare for å ha nevnt noen.

Abruzzo
Nord for Gargano-halvøya ligger regionen Abruzzo med byene Lanciano, Pescara og Atri på en kystlinje der du kan velge mellom ferie- og badebyer i bøtter og spann. Videre nordover, i regionen Marche, ligger Conero-halvøya, Ancona og Pésaro som perler på en snor, med masser av små badebyer inne i mellom.

Urbino, Marche, Midt-Italia, Italia

Renessansebyen Urbino ligger noen mil fra Rimini og er oppført på Unescos liste over Verdensarven. Foto: © reisdit.no

Renessansebyen Urbino
I fjellene noen mil inn landet fra Pésaro finner du den enestående renessansebyen Urbino, oppført i én operasjon etter en plan fra renessansens dyktigste arkitekter. Les mer om den her på reisdit.no

Mer om regionen Marche og Riviera del Conero
Riviera del Conero er henimot fullstendig ukjent blant skandinaver. Conero-halvøya rett sør for Ancona er et av de mest naturskjønne kystlandskapene i hele Italia. Det høres ganske merkelig ut for mange. Kyststripen her har sitt navn etter det 572 meter høye fjellet Monte Conero med de tilhørende klippene som stuper i havet, rett nord for de flotte strendene ved de pittoreske kystbyene Sirolo og Numana. Den travle, vitale havnebyen Ancona, rett nord for Conero-massivet, kan by på flott arkitektur. Herfra går det en rekke fergeruter til både Kroatia, Albania, Hellas og Kreta.

Lazio og kysten
Lazio er navnet på regionen som strekker seg fra grensen mot Liguria i nord, nesten til Napoli i sør. Her finner du en vakker kystlinje full av små havne- og feriebyer. Hit søker innbyggerne i Roma og Lazios innland når de vil slappe av, bade og slikke sol. Strekningen fra Tarquina nord for Roma via kyst- og badebyene, Civitavecchia, Cerveteri, Ostia Antica og Lido di Ostia, Anzio, Terracina, Sperlonga og Gaeta omfavner en praktfull kyststripe. Skjønt badebyer og badebyer – Terracina er vel et strålende eksempel på at alle lag av tid, nær sagt siden sivilisasjonens morgen, er representert i og rundt én og samme by. Du vil ikke bli skuffet av noen av de andre nevnte, heller. Lazio er da også antikkens landskap, hvor både latinere, sabinere og etruskere levde og bygde sine gamle byer.

Terracina, Lazio, romertid, Via Appia, Lazio, Nord-Italia, Italia

Piazza Municipio sett fra brolegningen til antikkens Via Appia, som ligger i det frie flere steder i Terracina. Her lå for øvrig byens Forum Romanum. Foto: Terrancina.eu

Mer om Lazio
Tuscania, Viterbo, Monfiascone, Caprarola, Tivoli, Subiaco, Palestrina Anagni og Sermoneta ligger i innlandet – noen av dem i fjellene – og har bevart for ettertiden mye av det vår del av ettertiden mangler. Langsomhet, tenksomhet og minner fra tider som for lengst er svunnet hen. Mange steder her er det slik det hevdes i klisjeen fremfor noen – at ”her er som om tiden har stått stille”. Det mange leter etter i Toscana, finnes kanskje i større grad her i Lazio. Men det vet stort sett bare italierne selv. Og da reiser de med buss eller bil langs antikkens veier, som alle førte til Rom – langs Via Tiburtina til Tivoli, som den gang het Tibur, eller langs Via Prenestrina til dagens Palestrina – hvor for øvrig en arkitektonisk skatt fra romertid venter deg.

Ponte Sisto, Roma, Lazio, Midt-Italia, Italia

Ponte Sisto er en av de gamle broene over Tiberen i Roma

Roma – den evige by
Om Roma, den evige stad, er bare å si at den må besøkes – igjen, igjen og igjen. For Roma har alt: Plassene, templene, broene, trappene, elven Tiber, Vatikanet, museene, Peterskirken, stemningen, snobberiet og fontenene. Her er Vatikan-museet, det etruskiske museet i Villa Guilia, det nasjonale arkeologiske museet og en mengde kunstmuseer og gallerier. Rundt om i Roma finner du mange kirker, berømt for sin barokkarkitektur. Barokken oppstod i Roma i begynnelsen av 1600-tallet, og denne evige stad har beskyttet arkitektur og kunst under sine vinger siden tidenes morgen.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Campo dei Miracoli, Pisa, duomo, Toscana, Midt-Italia, Italia

Pisas enorme katedralanlegg på Campo dei Miracoli – Duomo, campanile og battistero

Palazzo Communale i Pienza i Toscana, Midt-Italia, Italia

Fra den fine gamlebyen i Pienza med Palazzo Communale i Pienza i Toscana

Lucca, renessanse, middelalder,historisk bydel, gamleby, Toscana, Midt-Italia, Italia

Bygningene rundt markedsplassen i Lucca er bygd på fundamentene av et amfiteater

Piazza San Benedetto, kirken San Benedetto, rådhuset, Norcia, gamleby, middelalder, romansk, historisk, Umbria, Midt-Italia, Italia

Norcias Piazza San Benedetto med kirken San Benedetto til høyre og rådhuset til venstreDu finner mektige middelalderkatedraler over alt i Toscana og Umbria – her fra Pistoia i nord

Castello dell'Imperiatore, Prato, gamleby, middelalder, romansk, historisk, Toscana, Midt-Italia, Italia

Castello dell’Imperiatore fra 1237 ligger i gamlebyen i Prato, innenfor bymurene

Orvieto, middelalder, Umbria, Midt-Italia, italia

Orvieto har en fantastisk beliggenhet på en klippe

Piazza della Republica, Orvieto, middelalder, Umbria, Midt-Italia, italia

Orvietos vikitgste møteplass heter Piazza della Republica

Midt-Italia, Toscana, Arezzo,

Arezzos Pieve di Santa Maria – den romanske apsiden er dekorert med blindarkader

Chiusi, Midt-Italia, Italia, etruskere

Chiusi er en av de eldste etruskiske byene i Toscana

Sovana, Toscana, Midt-italia, Italia

Sjarmerende gatemiljø i Sovana

Cortona, Toscana, Midt-Italia, Italia

Det er bratte bakker opp til Cortonas gamle bysentrum fra de etruskiske bymurene. Foto: © Reisdit.no

Firenze, Unescos liste over Verdensarven, Toscana, Midt-Italia, Italia

Firenzes gamle rådhus, Palazzo Vecchiofra 1200-tallet er praktfullt

Firenze, Duomo, Toscana, Unesco, Midt-Italia, Italia

Firenzes Duomo har enorme dimensjoner, ikke minst Brunelleschis kuppel

Montepulciano, Toscana, Midt-Italia, Italia

Montepulcianos staselige klokketårn Torre Orologio

Orvieto, Midt-Italia, Italia

Fra Duomo di Orvietios vakkert dekorerte vestfasade

Orvieto, Midt-Italia, Italia

Duomo di Orvieto er et av Italias vakreste kirkebygg

Roma, Unesco, Campodiglio, Midt-Italia, Italia

Michelangelo redesignet Piazza del Campidoglio i Roma år 1536

Terracina, Lazio, Midt-Italia, Italia

Terracinas nesten tusen år gamle Duomo

Neden­for er samt­lige desti­na­sjo­ner i Midt-Italia lis­tet opp i alfa­be­tisk rekkefølge:

Arezzo

Arezzo

Arezzo har siden middelalderen vært en av Toscanas rikeste byer, i hovedsak på grunn av en blomstrende smykkeindustri. Som andre velstående byer i Toscana og Italia for øvrig, blir slik velstand synlig gjennom arkitektur i kirker, borger og palazzo’er, som regel beliggende sentralt ved byenes åpne plasser. Slik er det også i Arezzo.[Les mer her...]

Artimino

Artimino

Artimino er et interessant eksempel på en type småby som kalles Borgo, i Italia. Det betyr at byen er befestet, og som regel ligger høyt i landskapet. Dette er også tilfelle når det gjelder Artimino, og her har man fantastisk utsikt og frisk luft blant skogkledde åser, tross nærhet til byene Firenze og Prato.[Les mer her...]

Bagni di Lucca

Bagni di Lucca

Bagni di Lucca ble på 1800-tallet et av Europas mest populære kursteder, på grunn av de mange svovelkildene. På disse relativt lukkede, men likevel elegante og luksuriøse kurstedene som Bagni di Lucca, utviklet det seg etter en tid en særegen løssluppen kultur, der utenomekteskapelige forbindelser, gamling og bruk av narkotiske stoffer som opium, utartet.[Les mer her...]

Bagni Vignoni

Bagni Vignoni

Bagni Vignoni i Toscana er noe så sjeldent som et lite kursted fra middelalderen, bygget opp rundt et oppkomme av svovelholdig vann fra vulkanske kilder i grunnen. Anlegget ble bygget av Firenzes mektige Medicifamilie for å kunne tilby kurbad for bedrestilte og adelige. Stedet er først og fremst verd et besøk på grunn av arkitekturen. Her er en liten by planlagt og bygget i en og samme prosess, rundt en diger plass med et stort basseng omgitt av homogen renessansebebyggelse.[Les mer her...]

Carrara

Carrara

Carrara er først og fremst kjent for sin praktfulle, hvite marmor, eksportert over hele Romerriket siden antikken. Det er pussig å tenke på at Carrara dermed er verdens eldste industriområder, som fremdeles er i drift. Carrara kan sees på lang avstand som hvite arr i åssiden, og frister kanskje ikke så veldig til besøk. [Les mer her...]

Chiusi

Chiusi

Chiusi var en av de viktige 12 byene i den etruskiske føderasjonen. Byen hadde sin storhetstid på 6-500-tallet før vår tidsregning. Chiusi er i likhet med andre gamle byer i området anlagt på en høyde, som gjør den lett å forsvare og som gir byen en flott utsikt.[Les mer her...]

Cortona

Cortona

Cortona er en av Toscanas eldste byer og ble grunnlagt etruskerne tidlig i det første årtusenet før Kristus, kanskje til og med før Roma ble grunnlagt i år 753 før Kristus. I følge legenden skal Cortona ha forbindelser med Troja, som ble ødelagt ca 1200 år før vår tid. Du kan lese mer om etruskerne i et eget avsnitt nedenfor.[Les mer her...]

Elba

Elba

Elba er i dag en pittoresk og rolig øy, som i hele sommerhalvåret tiltrekker seg turister som er ute etter å oppleve øyas flotte natur, samtidig som det er fine badestrender her. Hit må du ta ferge fra Livorno eller Piombino, og da ankommer du den største byen på øya, nemlig Portoferraio, en trivelig stor småby med masser av gammel bebyggelse - blant annet en fin villa fra romertiden.[Les mer her...]

Fiesole

Fiesole

Fiesole ligger cirka 8 kilometer nord for Firenze, på en åsrygg omgitt av gamle olivenlunder, med praktfull utsikt over det bølgende toscanske landskapet og storbyen Firenze. Fiesole er en mer enn 2500 år gammel by.[Les mer her...]

Firenze

Firenze

Firenze er kanskje den byen i verden med høyest antall kulturseverdigheter i forhold til areal. Firenze er spesielt kjent som renessansens krybbe, men byen har også praktfull arkitektur og kunst fra før denne spennende epoken. Man tidfester gjerne renessansen til perioden år 1400 - 1600. Firenzes historiske senter ble allerede i år 1982 oppført på Unescos liste over Verdensarven.[Les mer her...]

Garfagnana

Garfagnana

Garfagnana er et fjellrikt område nord for den vakre byen Lucca. Fjellmassivet ligger øst for Serchiodalen som går følger elven ved samme navn helt opp i høyfjellet. Området er svært vakkert og her finner du gamle middelalderlandsbyer spredt rundt på høydragene, mange av dem fraflyttingstruet. Langs elven ligger vakre og severdige småbyer som Bagni di Lucca, Barga, Castelnuovo di Garfagnana, og jo lengre opp i fjellene du kommer desto midre blir landsbyene – men ikke når det gjelder sjarm.[Les mer her...]

Grosseto

Grosseto

Grosseto er den største byen i det sørlige Toscana, med mer enn 80 tusen innbyggere. Som i de fleste andre italienske byer er gamlebyen definert som ”centro”, og stedet der folk møtes. Grossetos historiske gamleby ligger innenfor bymurer fra 1500-tallet, som erstattet 1200-tallsmuren, og en tilhørende festning ligger helt øst i gamlebyen.[Les mer her...]

Lago di Trasimeno

Lago di Trasimeno

Lago di Trasimeno i Umbria i Italia er en stor innsjø vakkert innrammet av et bølgende landskap av lave åser. Rundt innsjøen ligger det en håndfull populære småbyer med badestrender. Mye av sjøen er dessverre preget av uttørring og vegetasjon bestående av siv, men store deler av innsjøen benyttes fremdeles til bading, båtliv og friluftsliv.[Les mer her...]

Livorno

Livorno

Livorno er en stor, viktig og livlig havneby, som kan takke andres fiasko for egen suksess. Her, som i mange andre italienske byer, må vi ty til historien for å forstå det vi i dag kan se. [Les mer her...]

Lucca

Lucca

Lucca, i det nordlige Toscana, ligger kun om lag 20 kilometer fra kysten, hvor det er fine badestrender og flere bade- og feriebyer både nordover til Ameglio og sørover til Livorno. Mange feriegjester bor i denne sjarmerende byen, og tar dagsturer til badestrendene.[Les mer her...]

Maremma

Maremma

Maremma er et område som i 1975 opprettet som naturpark, Parco Naturale dell’Uccelina, for å beskytte det rike plante- og dyreriket i dette begrensede tidligere sumpområdet, og hindre utbygging. Romerne hevdes å være de første som drenerte sumpene, men området har siden tidlig i det første årtusenet før vår tidsregning vært bebodd av etruskere, som var spesialister på å omskape myrlendte områder til jordbruksarealer. [Les mer her...]

Massa Marittima

Massa Marittima

Massa Marittima i Toscana i Italia ligger i Colline Metallifere, som betyr ”åsene med metall”. Oldtidsfolket etruskerne drev utstrakt gruvedrift i området, utvant både kopper og sølv, og eksporterte jern til store deler av Middelhavsområdet.[Les mer her...]

Montepulciano

Montepulciano

Montepulciano i Italia er en av Toscanas høyest beliggende byer, på en åsrygg mer enn 600 meter over havet. Montepulciano ligger i hjertet av et av Italias mest spennende vindistrikter. Her produseres nemlig Vino Nobile, som byen er kjent for. Innenfor de omfattende festningsmurene som omgir Montepulciano finner du en rekke hus, kirker og palasser fra renessansen.[Les mer her...]

Montereggioni

Montereggioni

Montereggioni er en meget særegen middelalderby i Toscana i Italia, beliggende på en høyde og fullstendig omgitt av en høy bymur med i alt 14 kraftige tårn. Den interessante og trivelige festningsbyen ligger på den gamle hovedveien mellom Siena og Firenze.[Les mer her...]

Norcia

Norcia

Norcia i Umbria i Italia er byen som fostret St Benedict, som skulle grunnlegge benediktinerordenen og et av Italias største klostre, Montecassino. Norcia er imidlertid kjent for mer enn det, og kan i tillegg varte opp med usedvanlig flott og intakt middelalderarkitektur.[Les mer her...]

Orvieto

Orvieto

Orvieto i Umbria er en liten middelalderby beliggende på vulkanske klipper med fantastisk utsikt over landskapet rundt. Orvieto er svært pittoresk med middelalderbebyggelse, trange smug og brostein i gatene. Det finnes en mengde kafeer og restauranter med uteservering rundt om i byen. Orvieto ble grunnlagt av etruskerne for mer enn 2500 år siden.[Les mer her...]

Pienza

Pienza

Pienza er en by i Toscana som ikke bare skiftet navn på grunn av en bysønn, som utdannet seg til pave og senere ble det – Pienza er også en by som skiftet utseende og ble berømt på grunn av det. På 1400-tallet lå det en by som het Corsignano, på en høyde øst i det vakre landskapet Val d’Orcia. Den skulle bli berømt for sin arkitektur og sine Brunello-viner.[Les mer her...]

Pisa

Pisa

Pisa i Toscana oppleves av mange besøkende som en noe falmet skjønnhet. Pisa har imidlertid masser av godbiter innen både arkitektur og kunst å by på. Området Campo dei Miracoli med katedralen, campanilen – ”det skjeve tårnet” – og dåpskapellet finnes det ikke maken til. Dette praktfulle anlegget fra middelalderen ble oppført på Unescos liste over Verdensarven allerede i år 1987.[Les mer her...]

Pistoia

Pistoia

I Toscana har middelalderen dype røtter. Pistoias innbyggere har for eksempel fremdeles rykte på seg for å være intrigemakere, noe som stammer fra middelalderens mange feider mellom rivaliserende grupper i byen, Bianci og Neri – de hvite og de sorte. Det gikk tidvis voldsomt for seg, og et mye brukt våpen var en liten lokalprodusert dolk som kaltes Pistola. Pistoia har en meget godt bevart historisk bydel.[Les mer her...]

Pitigliano

Pitigliano

Pitigliano er kanskje den byen i Toscana som har mest dramatisk og utilgjengelig beliggenhet. Hele den gamle bydelen er bygget på en klippe, og husene går helt ut til kantene, så lengt det er mulig å komme. I klippeveggene er det flere steder gravd ut huler. [Les mer her...]

Porto Azzurro

Porto Azzurro

Porto Azzurro er Elbas nest største havneby, med fergeruter til Piombino og Livorno. Porto Azzurro er en fasjonabel bade- og ferieby, med en mengde gode restauranter og kafeer. Den store gjestehavna besøkes av cruisere og seilbåter fra hele Europa.[Les mer her...]

Prato

Prato

Prato i Toscana ligger ikke langt fra autostradaen mellom Lucca og Firenze, og er verd mer enn bare et lite besøk. Prato har helt siden høymiddelalderen på 1200-tallet vært et av Italias viktigste sentre for tekstilproduksjon. Dette førte til enorme rikdommer, som igjen har gjort at byens historiske del kan varte opp med mange prestisjebygg.[Les mer her...]

Roma

Roma

Roma har masse å by på for deg som besøker byen. Her er nærmest grenseløse muligheter for kulturopplevelser og et vell av restauranter, kafeer og barer. Romerne er stolte av byen sin, og du møter dem over alt. Kultur og fortidsminner er til stede i et omfang som ingen annen by kan fremvise: Over alt hvor du beveger deg i Roma, blir du overrasket av møter med fortiden i form av arkitektur og kunst. Både Roma og Vatikanet ble i år 1980[Les mer her...]

San Marino

San Marino

San Marino er en pussig liten ministat ved Rimini, fullstendig omsluttet av Italia. San Marino er verdens eldste republikk, og har angivelig historiske røtter tilbake til den siste kristenforfølgelsen i Romerriket, under keiser Diokletian. San Marino har mye bevart middelalderbebyggelse omfattet av en dramatisk beliggenhet på det 750 meter høye fjellet Monte Titano. Turisme er den viktigste næringsveien, og til tross for betydelig suvenirhandel, er byen oppført på Unescos liste over Verdensarven.[Les mer her...]

San Quirico d’Orcia

San Quirico d’Orcia

San Quirico d’Orcia i Toscana er en tilsynelatende søvnig liten gammel by, en av de mange beliggende på høydene i vakre Val d’Orcia. San Quirico d’Orcia har imidlertid mer å by på enn det man ved første øyekast kan tro.[Les mer her...]

Siena

Siena

Siena er en helt enestående by, ulik alle andre byer i Italia. Årsaken til det ligger i byens dramatiske historie. Siena er en meget gammel by, som hadde sin storhetstid i middelalderen i tiden frem til pesten Svartedauen i 1348. Siena var på den tiden større og viktigere enn nabobyen og rivalen Firenze. Sienas unike historiske bysenter ble i år 1995 oppført på Unescos liste over Verdensarven på grunn av sin ekstremt vel bevarte middelalderbebyggelse.[Les mer her...]

Terracina

Terracina

Terracina er en av disse litt anonyme italienske kystbyene, som kan by på et vell av historie, kultur og arkitektur. Terracina er i dag en livlig ferie- og badeby for Romas innbyggere, som i alle år har tatt veien hit for å slappe av i vakre omgivelser. Terracina er i løpet av de senere årene blitt litt mer kjent blant nordmenn, ikke minst fordi StarTour tidligere arrangerte charter-turer hit.  [Les mer her...]

Todi

Todi

Todi i Italia har en svært dramatisk beliggenhet på en høy klippe, som gir fantastisk utsikt over Tiberdalen og det frodige landskapet rundt byen. Todi i Italia ble opprinnelig grunnlagt av etruskerne og senere erobret av romerne.[Les mer her...]

Toscana og Umbria

Toscana og Umbria

Toscana og Umbria er svært populære regioner i Midt-Italia, som omfatterer stemningsfulle middelalderbyer i usedvanlig vakkert bølgende landskap, med en rekke karakteristiske oldtidsbyer beliggende på høyder i terrenget.[Les mer her...]

Viareggio

Viareggio

Viareggio er en stilig og kul ferie- og badeby med bebyggelse i elegant art noveau-stil bygget i 1920-årene, etter at store deler av byen brant i 1917. Denne art noveau-stilen kalles her for Liberty-stilen, og er synlig mange steder i Viareggio, som for eksempel strandkafeene.[Les mer her...]