GoToGate

Nord-Italia

Nord-Italia er med årene blitt stadig mer besøkt av nordmenn, og det er ikke uten grunn. Her finner man store, vakre, gamle byer som opera-byen Verona, der ikke bare Shakespeares Romeo & Julia utspiller seg, men også det mest spektakulære utendørs operaeventyr du kan tenke deg. Storbyen Milano, med shopping, luksus, mote og arkitektur, befinner seg sør for de maleriske sjøene Lago di Como, Lago di Maggiore, Lago di Garda og vesle Lago d’Iseo. Litt lenger sørvest ligger den blendende vakre Torino, kjent for både barokk arkitektur og mye, mye mer. Nå er vi i nærheten av noen av de flotteste vindistriktene i Italia, nemlig Piemonte – med sine himmelske barberaviner. Nord for de vakre sjøene ligger alpene og grensen til Sveits.

Veneto og Friuli
Langs kysten av Nordøst-Italia er det ferie- og badebyer som gjelder, ved siden av kulturbyen Venezia. I innlandet ligger store og viktige byer som Verona, Treviso, Padova, Vizenca og Mantova. Alle med vakre gamlebyer, kultur, storslått arkitektur og enestående gastronomiske tilbud.

Adige, Verona, Arena, Unescos liste over Verdensarven, romerriket, antikken, historiske bydeler, gamlebyen, Veneto, Nord-Italia, Italia

Verona er en strålende vakker historisk by, beliggende ved elven Adige

Kulturbyene i Veneto og Friuli
Verona er kjent som operabyen fremfor noen, hvor det hver sommer arrangeres konserter med store artister i byens amfiteater fra romertid. Videre langs kysten finner du sagnomsuste Venezia, og herfra østover en mengde pittoreske badebyer med laguner, strender og et kystlandskap du ikke har sett maken til. Et stykke inn i landet, helt i øst, finner du den gamle, vakre byen Udine og lenger sør ligger Aquileia og Trieste ved grensen til Slovenia.

Sirmione ved Gardasjøen kan få noen hver til å måpe

Gardasjøen
Lenger nord ligger Gardasjøen og de vakre dalene og fjellstrøkene mot Østerrike. Her ligger gamle fine byer som Bassano del Grappa, Belluno og Cortina d’Ampezzo. I det vakre og ville fjellmassivet Dolomittene er det mange fine vintersportssteder, som for eksempel Valdagno, Cortina, Asiago, og Pieve di Cadore. Denne delen av Italia har masser av naturopplevelser å by på også om sommeren. Denne delen er nok noe undervurdert av nordmenn, men ikke av italienerne. Sørvest for Lago di Maggiore og vesle Lago d’Orta ligger den blendende vakre Torino, kjent for både barokk arkitektur og mange andre kulturseverdigheter. Nå er vi i nærheten av noen av de flotteste vindistriktene i Italia, nemlig Piemonte – med sine himmelske barberaviner, som ligger sørøst for Torino.

Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Torino er en storlått by med flott beliggenhet ved foten av alpene

Piemonte og Po
Nevnes byer med navn som Alba og Asti, løfter vinkjennere blikket og får blanke øyne. Fra Torino-området begynner den vesle elven Po sin lange ferd østover, og snart har den nådd den frodige Po-sletten, som strekker seg helt til Adriaterhavet i øst. Fra Torino og østover går også motorveien med det betegnende navnet Autostrada dei Vini.

Mer om Valle d’Aosta og Piemonte
Piemonte betyr ganske enkelt ved foten av fjellene. Det er sant, både i retning nord, vest og sør. Nordover havner man i Valle d’Aosta og deretter Sveits, vestover til Alpi Cozie, som danner den fjellrike grensen til Frankrike. Lenger sør er det Alpi Marittime som utgjør grensen til Frankrike helt i sørvest og dessuten til regionen Liguria i sør, mot Middelhavet. Valle d’Aosta er et dalføre og eventyrlandskap, som mange gjerne benytter når de kommer med bil fra nord, inn i Italia. Her har romerne etterlatt seg evig arkitektur, og her finner du middelalderborger og -slott i dramatisk natur. Nord for de vakre sjøene ligger alpene og grensen til Sveits. Noen av Italias fineste alpindestinasjoner ligger i fjellene her.

Det romerske teateret i flombelysning, Aosta, Valle d'Aosta, Nord-Italia, Italia

Det romerske teateret i Aosta i flombelysning

Lombardia
Regionen Lombardia grenser mot Sveits og sjøene Lago di Maggiore i nordvest, og Parco Nationale delle Stelvio og byen Bormio i nordøst. Mellom disse, hvor fjell går over til lavland, strekker Lago di Como, Lago d’Iseo og Lago di Garda sine armer sørover mot den frodige Po-sletten.

Milano og sjøene
Hovedstaden Milano ligger mellom Como-sjøen og elven Po, og kan by på enestående arkitektur og kunst, i tillegg til mote, design, shopping og kulinariske opplevelser. Rundt de store sjøene finner du noen av de flotteste landskapene i hele Europa. Her er det fjellrikt, men frodig, grønt og vakkert.

Duomo, Milano, Unescos liste over Verdensarven, Lombardia, Nord-Italia-Italia

Skulpturer på Milanos vakkert dekorerte katedral skuer ut over storbyens tak.

Byene rundt disse sjøene er ofte gamle, med nærvær av middelalder og arkitektur fra forskjellige historiske epoker. Noen ganger, som eksempelvis i middelalderbyen Sirmione, sør i Gardasjøen, er det så du ikke tror dine egne øyne. Kulturbyer som Mantova, Sabbioneta, Cremona, Certosa di Pavia, Pavia og Lodi kan by på arkitektur, kunst, museer og alt hva et sultent menneskesinn kan begjære. Elven Po utgjør grensen mot sør og regionen Emilia-Romagna.

Trentino og Alto Adige
Trentino og Alto Adige er så like og så forskjellige som det er mulige å være. Likheten står fjellkjeden Dolomittene for. Forskjellen markeres av elven Adige. Adige renner fra fjellene i vest østover forbi byene og Silando og Merano før den møter en annen elv, Isarco, i dalbunnen rett sør for Bolzano (cirka 70 km sør for Østerrike og Brennerpasset).

Skillet mellom tysk og italiensk
Adige representerer et tydelig skille mellom Sør-Tyrol og Nord-Italia, både kulturelt og språklig. Nord for elven Adige og byen Bolzano snakkes det tysk, sør for elven snakker man italiensk – slik som i byen Trento, som denne delen av regionen har fått navn etter.

Vintersport, middelalder og tyrolerhus
De populære alpinstedene Madonna di Campiglio, Val Gardena og Canazei skifter ham i sommerhalvåret. Tempoet roer seg, menneskene som kommer hit har et annet fokus – nemlig naturopplevelser og stillhet. Dalsidene og fjellene frekventeres av mennesker på fottur. I et dramatisk fjellandskap suger man inntrykk fra ren og vill natur før man søker ned i dalene til byene og landsbyene for å spise og kose seg blant solsvidde tømmerhus og typisk Alpe-arkitektur. Spredt rundt på fjell og høyder kan man se rester etter fordums herskere, noen ganger forfalte middelalderborger, andre ganger i bedre vedlikeholdte praktanlegg som Castel Tirolo over Merano eller Brunicos middelalderborg.

Palazzo Ragione og markedsplassen Piazza delle Frutta, Padova, Piazza delle Erbe, Piazza delle Frutti, Unescos liste over Verdensarven, romerriket, antikken, historiske bydeler, gamlebyen, Veneto, Nord-Italia, Italia

Padovas gamleby med Palazzo Ragione og markedsplassen Piazza delle Frutta

Emilia-Romagna
Emilia-Romagna er Italias matkammer og selve kjerneområdet for den nordlige halvdelen av det langstrakte landet, både når det gjelder trafikk, industri, jordbruk og historie. En av de viktige ferdselsveiene i det gamle romerriket, Via Aemilia, danner en nesten usynlig ryggrad i denne sentrale og viktige delen Italia. Denne veien krysset sideelvene som rant ut i den store elven Po på den fruktbare Po-sletten.

Mer om Emilia-Romagna
Antikkens Via Aemelia var en viktig forbindelse mellom Rimini og garnisonsbyen Piacenza, som ligger omtrent midt mellom Parma og Milano. Viktige byer, både i antikken og i dag, ligger langs Via Aemilia: Rimini, Forli, Faenza, Imola, Bologna, Modena, Parma, Fidenza og Piacenza er noen av dem. Piacenza er blant arkeologer kjent for en etruskisk bronselever fra 300-tallet før Kristus, med innskrifter formet som en kalender. I Faenza finner du eksempelvis verdens sentrum for keramisk fliser, og det er ingen oppfinnelse av ny dato. Allerede århundrer før Kristi tid bakte og glaserte man her keramiske fliser og mosaikker, til bruk og forskjønnelse av kirker, offentlige bygg og hjem. Pavesetet Ravenna, som ligger cirka 65 kilometer nord for Rimini er helt enestående. Her er en hel by bevart fra den tiden da byen var hovedsete for Vest-Romerrikets paver, gjennom bysantinsk tid og fremover. Ravenna er på Unescos liste over Verdensarven, og kjører du forbi her uten å stanse, kan du takke deg selv.

Basilica Sant' Apollinare in Classe, Unesco, Ravenna, Emilia-Romagna, Nord-Italia, Italia

Ravennas Basilica Sant’ Apollinare in Classe fra år 549. Foto: Berthold Werner/Wikipedia

Emilia-Romagna – Italias matkammer
Fra dette området kommer mange av de eksklusive matvarene vi importerer. Parmaskinken kommer for eksempel fra griser oppfødd på sideprodukter av den kjente osten Parmesan, noe som gir en helt spesiell og lovpriset smak. Modena er byen for balsamico. Her kan du kjøpe årgangsbalsamico, på samme måte som vin, spesialprodukter som i distriktet omtales med dempet stemme og tårevåte blikk. Bologna er kjent for kjøtt, spekepølser, ost og pasta – bolognese-saus, ragu, proscuitto, mortadella, salame, lasagne – ja du skjønner? Bologna er forresten en av de tidlige og viktige etruskiske byene, med en gjennom århundrene ganske broket historie som du kan lese mer om her på reisdit.no.

Nord-Italia, Portovenere, Unesco, Italia

Portovenere er sammen med Cinque Terre oppført på Unescos liste over Verdensarven

Ligurias vakre kyst og kuperte innland
Liguria kan by på noen av Italias vakreste landskaper. Fra grensen mot Frankrike i vest omfatter Liguria helt enestående kystpartier, som Cinque Terre, ned mot Toscana i sydvest. Hovedstaden Genova er en historisk havneby, som gjennom århundrene har mottatt impulser fra hele Middelhavet. Liguria er et spennende fariemål, ettersom du her kan kombinere badeferie med kulturelle oppdagelsesferder der du kan børste støvet av fortidsminner fra både romertid, tidlig middelalder og høymiddelalder – samt renessansen. Cinque Terre er eksempelvis oppført på Unescos liste over Verdensarven, i likhet med Genova.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Via Ugo Bassi, Bologna, Unescos liste over Verdensarven, middelalderen, historiske bydeler, gamlebyen, Emilia-Romagna, Nord-Italia, Italia

Bologna: Via Ugo Bassi midt på bildet krysser en annen hovedgate, Via dell’ Indipendenza i hjertet av den historiske bydelen

Bologna, Unescos liste over Verdensarven, middelalderen, historiske bydeler, gamlebyen, Emilia-Romagna, Nord-Italia, Italia

Bolognas mange tårn fra middelalderen var prestisjebygg og tegn på rikdom – hver familie sitt tårn

fasade, duomo, Parma, Emilia Romagna, Nord-Italia, Italia

Parma – legg merke til den plastiske effekten som arkedene på Duomos fasade gir. Foto: Guiseppe Gabelli / Wikipedia

Parma, Proscutto, Unescos liste over Verdensarven, Emilia Romagna, Italia

Spekeskinker er en spesialitet i store deler av Italia – også her. Parmaskinke går for å være den beste

Battistero, Parma, Emilia Romagna, Nord-Italia, Italia

Parmas Battistero er Duomos dåpskapell, påbegynt sent på 1100-tallet

Piazza Grande, Modena, Emilia Romagna, Nord-Italia, Italia

Fra Modenas Piazza Grande med duomo til venstre og Palazzo Comunale til høyre. Foto: Hierakares/Wikipedia

Ferrara, Emilia-Romagna, Nord-Italia, Italia

Deler av fasaden til Ferraras romansk-gotiske Duomo skal være hugget av Wiligelmo, kjent for fasaden på Parmas Duomo

Ferrara, Emilia-Romagna, Nord-Italia, Italia

Ferraras merkverdige Duomo med campanile og handelsboder

Piazza Castello, Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Torinos Piazza Castello er den viktigste plassen i Torinos sentrum. Her finner du blant annet den tidligere kongeresidensen Palazzo Reale, til høyre på bildet

Porta Palatina, Piazza Augusta, Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Torinos Porta Palatina fra romertiden ligger ved Piazza Augusta

Juvarras, Palazzo Madama, Torino, Valle d'Aosta og Piemonte, Unescos liste over Verdensarven, barokk-arkitektur, Nord-Italia, Italia

Fra en av Juvarras elegante trapper i Palazzo Madama i Torino

Genova, Unescos liste over Verdensarven, middelalder, gotikken, renessanse-arkitektur, Liguria, Nord-Italia, Italia

Det er fargerikt og meget livlig i den store havnen Porto Antica, hvor Genovas fiskere ligger til kai

renessansepalasser i Via Garibaldi, Genova, Unescos liste over Verdensarven, middelalder, gotikken, renessanse-arkitektur, Liguria, Nord-Italia, Italia

Et av Genovas flotte renessansepalasser i Via Garibaldi, kvarteret som ble oppført på Unescos liste over Verdensarven i år 2006.

Vernazza, Cinque Terre, Liguria, Nord-Italia, Italia

Vernazza på Cinque Terre har en lun liten havn rette ved sentrum

Vernazza, Cinque Terre, Liguria, Nord-Italia, Italia

I Vernazza lever mange fremdeles av fiske

Ponte Pietra, Verona, Arena, Unescos liste over Verdensarven, romerriket, antikken, historiske bydeler, gamlebyen, Veneto, Nord-Italia, Italia

Veronas vakre Ponte Pietra er fra romertiden, og sto ferdig nøyaktig 100 år før vår tidsregning

Neden­for er samt­lige desti­na­sjo­ner i Nord-Italia lis­tet opp i alfa­be­tisk rekkefølge:

Aosta

Aosta

Aosta kalles Alpenes Roma, og det ikke uten grunn. Aosta ligger på en slette i dalen Val d’Aosta, omgitt av høye snødekte fjelltopper og grønne dalsider. Aosta er en by mange kjører forbi gjennom Alpene på strekningen mellom Chamonix og Torino, uten å vite hva denne vesle byen har å by på av arkitektur og kultur. Aosta har nemlig bevart omfattende bygningsmasser fra romertiden, i tillegg til helt unik middelalder-arkitektur.  [Les mer her...]

Bergamo

Bergamo

Bergamo er en vakkert beliggende by ved foten av alpene, mellom innsjøene Lago d’Iseo og Comosjøen. Bergamo er delt i to, med Bergamo Alta, den sjarmerende og severdige gamlebyen på en kolle - og Bergamo Bassa, den moderne byen fra 1900-tallet på sletten nedenfor. Bergamo Alta er vel verd et besøk - her finnes storartet arkitektur fra middelalderen og renessansen.  [Les mer her...]

Bobbio

Bobbio

Bobbio er en liten middelalderby som ligger langs “landeveien” mellom Piacenza og Genova. Denne til dels smale og svingete veien går over fjellene, og vesle Bobbio ligger på østsiden av det mest kuperte partiet. Bobbio har ellers alt det du forventer deg av en middelalderby. Vakre kirker, en stor piazza, som omkranses av kafeer og restauranter, en middelalderborg og et kloster.[Les mer her...]

Bologna

Bologna

Som alle andre italienske byer har Bologna en gamleby med et historisk senter, med bevart arkitektur fra mange århundrer tilbake. Bolognas historiske bysentrum er meget stort, og kan by på praktfull middelalder-arkitektur, flotte museer, shoppinggater og restauranter. Bologna er flere år på rad kåret som en av Italias beste byer å bo i. Bologna er en av Italias største og eldste byer. Europas eldste universitet ble grunnlagt i Bologna, i år 1088.[Les mer her...]

Bolzano

Bolzano

Bolzano eller Bozen er en gammel og spennende liten by ved overgangen mellom det tysktalende Syd-Tyrol og det italienske Trentino. Bolzano har fremdeles deler av sin middelalderbebyggelse intakt, og flere vakre kirker med fresker fra middelalderen. Byen ligger på 265 meters høyde ved den gamle handelsveien mot Brennerpasset, og har siden uminnelige tider vært knutepunkt for fem dalfører og tre elver som munner ut her, i et større sørgående dalføre ved navn Etschthal. Bolzano er omgitt av høye snødekte fjell til langt[Les mer her...]

Brescia

Brescia

Brescia er en mer enn 2500 år gammel by i Lombardia i Nord-Italia, som er kommet litt i skyggen av sin storebror Milano. Brescia kan by på storslåtte arkitektur- og kulturseverdigheter fra flere epoker, som romertid, langobardisk styre, bysantinsk tid, karolingisk tid, gotikken, renessansen og barokken. Brescia har bevart sitt romerske forum, og har en livlig historisk bykjerne fra middelalderen, med masser av godbiter for den interesserte. Brescia ble i år 2011 oppført på Unescos liste over Verdensarven, som ett av fl[Les mer her...]

Cinque Terre

Cinque Terre

Cinque Terre i Italia består av fem blendende vakre landsbyer som ligger langs kysten mellom Genova og La Spezia. Cinque Terre er blitt et svært populært feriested på grunn av den vakre beliggenheten, det dramatiske landskapet og de fem godt bevarte byene med røtter tilbake til middelalderen.[Les mer her...]

Ferrara

Ferrara

Ferrara er en by i Emilia-Romagna, som for all tid er preget av én eneste familie, som levde for mer enn 700 år siden. Adelsfamilien d’Este tok nemlig kontroll over byen på slutten av 1200-tallet, og beholdt grepet om all virksomhet i byen helt frem til 1598, noe som er bortimot enestående i denne velstående delen av Italia.[Les mer her...]

Garda-sjøen

Garda-sjøen

Gardasjøen er et meget populært ferieområde, på grunn av billedskjønne omgivelser og vakre historiske bymiljøer rundt hele sjøen. Gardasjøen – eller Lago di Garda – som denne vakre innsjøen ved foten av Alpene heter, er den største av sjøene i Nord-Italia. Gardasjøen er også den av sjøene som ligger lengst øst.[Les mer her...]

Genova

Genova

Genova har en mengde severdigheter å by på for sine feriegjester, og i tillegg flotte badestrender nesten midt i sentrum, i hovedsak øst for havnen og lystbåthavnen. Genova er oppført på Unescos liste over Verdensarven, og er en ekte, levende havneby med mer enn 700 tusen innbyggere og en mengde spennende bystrøk.  [Les mer her...]

Mantova

Mantova

Mantova er en litt merkelig by. Mantova er nemlig en historisk by beliggende i innlandet, omgitt av oppdemmede sjøer på tre sider, noe som gir besøkende følelsen av å befinne seg på en øy. Mantova ble grunnlagt av etruskerne for nesten tre tusen år siden, der elven Minicio gjør en skarp sving. Den historiske bydelen omfatter unik middelalder-arkitektur og renessansebebyggelse, og ble i år 2008 oppført på Unescos liste over Verdensarven.[Les mer her...]

Milano

Milano

Milano er Italias motemetropol fremfor noen. Men Milano er også mye mer enn det. Milano er Italias nest største by og hovedstaden i provinsen Lombardia. Milano er også et stilig og moderne finanssenter i nord, av mange ansett som mer europisk enn italiensk. Likevel er det italienske lett å få øye på. Milano er oppført på Unescos liste over Verdensarven.[Les mer her...]

Modena

Modena

Modena er kanskje mest kjent for sin høyt prisede balsamico-eddik og for å være den legendariske sportsbilen Ferraris hjemby. Modena er en av Italias virkelig gamle byer, med etruskisk opprinnelse i det 7. århundre før vår tidsregning. Modena spilte en helt spesiell rolle for Italias arkitektoniske utvikling i middelalderen, og gamlebyens sentrale plass, Piazza Grande med katedralen og rådhuset er oppført på Unescos liste over Verdensarven.[Les mer her...]

Padova

Padova

Padova er intet mindre enn et funn. Padova – eller Padua – er en by full av fortid, samtidig som byen er spill levende. Mens enkelte andre europeiske kulturbyer dessverre i stor grad er redusert til kulisser for turister, lever Padova sitt eget liv, tett oppunder middelalder-arkitektur og andre severdigheter. De daglige, livlige markedene i gamlebyen bidrar til det. Padova er oppført på Unescos liste over Verdensarven.[Les mer her...]

Parma

Parma

De fleste kjenner til byen Parma fra Parmaskinke og Parmesan. De færreste vet at byen er en arkitektonisk skattkiste med storslått arkitektur fra middelalderen. Sjarmerende Parma ligger på den fruktbare Po-sletten, ved antikkens hovedvei Via Aemilia og har et meget vel bevart historisk bysenter, som i år 2006 ble oppført på Unescos tentative liste over Verdensarven.  [Les mer her...]

Portovenere

Portovenere

Portovenere er en meget trivelig og fargerik liten havneby og et viktig kultursenter. Byen har en stor gjestehavn, og består tilsynelatende av en eneste lang husrekke av fire-fem etasjers murhus som ligger vegg i vegg, malt i friske pastellfarger. Portovenere regnes som en del av kulturlandskapet Cinque Terre, og ble i år 1997 oppført på Unescos liste over Verdensarven.  [Les mer her...]

Ravenna

Ravenna

Ravenna kaller seg, ikke uten grunn, Citta d'Arte – kunstens by. Ravenna er en skattkiste, full av tidlig kirkekunst, historie, arkitektur og kultur. Byen er spesielt kjent for sine kirker og historiske bygninger fra tidlig middelalder, og deres vakre mosaikker. Ravenna var nemlig hovedstad i tre viktige etterfølgende riker: Det vestromerske riket, Det Ostrogotiske Riket og Det bysantinske riket i vest. Ravenna er også en hyggelig og utadvendt by, med gågater, shoppingstrøk og åpne plasser. Ravenna er oppført på Unescos liste ov[Les mer her...]

Torino

Torino

Torino i Piemonte er en litt utypisk italiensk by. Torino har nemlig de siste fire hundre årene utviklet seg etter en byplanlegging som er helt unik. Resultatet er et vakkert og kompakt historisk sentrum, med åpne plasser omgitt av barokk arkitektur forbundet med rette gater og arkader. Torino er kjent for sine utsøkte restauranter, praktfulle palasser og flotte museer – og for det berømte likkledet, en av den katolske verdens viktigste relikvier. Deler av Torinos historiske bysentrum ble oppført på Unescos[Les mer her...]

Venezia

Venezia

Venezia er kanalenes by, og det i et omfang som er vanskelig å forstå, før man selv har besøkt byen. Venezia er anlagt på 118 øyer og små holmer i en lagune. Venezia er en meget spesiell by å vandre rundt i, ettersom du hele tiden møter kanaler og små broer du må over for å komme til neste kvartal. Under broene ferdes gondoler med turister på byens vannveier, og det hele fortoner seg temmelig fremmedartet, men kanskje likevel litt som forvente[Les mer her...]

Verona

Verona

Verona er en slående vakker storby med en beliggenhet, et bysentrum og en arkitektur som er helt enestående, selv i et kulturland som Italia. Verona har helt siden romertiden vært en livlig og velstående handelsby, og er omgitt av et frodig landskap der det gjennom årtusener har vært tradisjon for å lage vin. Veronas historiske bydel ble i år 2000 oppført på Unescos liste over Verdensarven på grunn av sin vel bevarte arkitektur fra romertiden og middelalderen.[Les mer her...]

Vicenza

Vicenza

Vicenza i Veneto i Nord-Italia er et levende museum med arkitekten Andea Palladio som hovedtema. Palladio levde her og tegnet en rekke vakre renessansebygg på 1500-tallet i og utenfor Vicensas gamle bydel. Vicenza  har en meget vakker og oversiktlig gamleby full av arkitektur-historie. Vicenza er oppført  på Unescos liste over Verdensarven.[Les mer her...]