GoToGate

Østerrike

Østerrike er en forbundsstat i Sentral-Europa med 8,2 millioner innbyggere. Østerrike er uten kystlinje og grenser mot Liechtenstein og Sveits i vest, Italia og Slovenia i sør, Ungarn og Slovakia i øst, og Tyskland og Tsjekkia i nord. Østerrike er et ferieland som har en mengde tilbud til sine besøkende, både i sommersesongen og om vinteren. Det offisielle språket er tysk, som snakkes i forskjellige dialekter.

Østerrike – et katolsk alpeland
Det er umulig å beskrive den skjønnheten Østerrike kan by på om sommeren. Her finner du landskaper så frodige, grønne og billedskjønne at du må gni deg i øyene for å tro det. Innbyggerne er bevisst sine omgivelser, og pynter sine velstelte hus med blomster og fasademalerier, så man neste skulle tro at de deltar i en konkurranse. Det er en fryd å feriere i slike omgivelser, som Østerrike kan by på.

 Kloster Melk, Donau, Wachau, Unescos liste over Verdensarven, Østerrike

Kloster Melk ved Donau er oppført på Unescos liste over Verdensarven

Mesteparten av befolkningen tilhører den romersk-katolske trosretning. To tredjedeler av Østerrike ligger i alpene, som strekker seg fra øst til vest i landet. Østerrike kan derfor by på mange flotte naturskjønne landskap, for øvrig ikke bare i alpene, men også i lavlandet. Østerrike stabilt og godt organisert land med en mengde fine tilbud for feriebesøkende.

Østerrike og sommerferie
Østerrike har mange innsjøer, som er populære utfartssteder om sommeren, både for bading, piknik og vannsport. Du vil som oftest finne trivelige serveringssteder ved innsjøene, der du kan innta et måltid eller en forfriskning i friluft. Du vil oppleve at østerrikerne er svært ordentlige, ærlige og imøtekommende mennesker. Hvor du enn kommer i Østerrike, vil du finne maleriske og velstelte dorfer – landsbyer – som det kan være riktig trivelige å overnatte i. Østerrike produserer store mengder vin, som i beskjeden grad eksporteres.

Fra landsbyen Melk i Wachaudalen Unescos liste over Verdensarven, Østerrike

Fra landsbyen Melk i Wachaudalen, som er oppført på Unescos liste over Verdensarven

Wachau-dalen er oppført på UNESCOs liste over Verdensarven, både på grunn av vakker natur, storslått arkitektur og et landskap kultivert av mennesker gjennom tusener av år. Her finnes flere klostere som er nesten tusen år gamle, som for eksempel Kloster Melk. Klosterne har gjennom flere århundrer vært storprodusenter av vin. Fjellområdene i Østerrike er også om sommeren er et unikt tilbud for rekreasjon og aktiviteter. Husk at Østerrike også kan by på andre attraksjoner, som dryppsteinshuler, saltgruver og kurbad.

Østerrike, kultur og Unescos liste over Verdensarven
Østerrike er et land med mange historiske severdigheter, og er oppført på Unescos liste over Verdensarven med 8 destinasjoner. Eksempelvis er de historiske bydelene i byene Wien, Salzburg og Graz så godt bevart at de ble funnet verdige, ved siden av Schönenbrunn-palasset med tilhørende park, vakre Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut kulturlandskap, den storslåtte jernbanelinjen Semmering, det blendende vakre vin- og kulturlandskapet Wachau, samt kulturlandskapet Fertö/Neusiedlersee.

Unescos liste over Verdensarven, Østerrike

Wiens Schönbrunn er omgitt av et praktfullt parkanlegg fra Marie Thereses tid, med kolonnaden Gloriette elegant i anleggets motsatte ende. Foto: © Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H

Østerrike som vinterferieland
Fordi Østerrike som land dekker mesteparten av Alpene, er også tilbudet av alpindestinasjoner eksepsjonelt omfattende. De Østerrikske Alpene brer seg fra Tyskland i nord til Dolomittene i sør og helt fra Wien i det østlige Østerrike til Sveits i vest. Dette enorme fjellandskapet kan tilby topp forhold og en mengde muligheter for alpinsport. Østerrike er blitt en svært populær skidestinasjon for barnefamilier. Østerrikerne er opptatt av å tilrettelegge tilbud også for barn, noe som gjør at alpinsentre har komplette tilbud for alle, med løyper av forskjellig vanskelighetsgrad. Her finnes for øvrig også et omfattende nett med langrennsløyper. I disse delene av Østerrike finnes det supre tilbud for hele familien, og snowboard-folket er heller ikke glemt. Over alt der det finnes alpinanlegg, er det flott tilbud med hensyn til “fun parks” og “snow parks”.

Mer om Østerrike som vinterferieland
Østerrike kan by på noen av Europas aller flotteste vinterdestinasjoner, med et løypenett helt i verdenstoppen. Alpindestinasjoner som Arlberg, St. Anton, Zillertal, Sölden, Zemmering og Bagdastein er svært populære blant både innenlandske turister og internasjonale feriegjester. Det befinner seg to store fjellkjeder i Østerrike – Alpene og de østlige Tauern-fjellene. Nesten 2/3 av Østerrike utgjøres av Alpene, som dermed kan by på helt unike forhold med store systemer med skiheiser som strekker seg over flere dalfører og fjellområder. Disse omfattende bakke- og heisanleggene er helhetlig planlagt og har enorm kapasitet. Det skal mye til før du må stå i kø her. De aller mest omfattende alpindestinasjonene i Østerrike her mer enn 100 heisanlegg og 250 km godt preparerte løyper og traseer, slik som for eksempel Wilder Kaiser, Zillertal og Arlberg. Andre populære skidestinasjoner i Østerrike er Ischgl, Sölden, Saalbach-Hinterglemm, Wagrain og sist, men ikke minst; Badgastein. På de skisportsstedene som ligger ved de store isbreene Stubaier, Sölden og Tuxer kan du som regel stå på ski hele året. De fleste østerrikske vintersportssteder av en viss størrelse, kan også tilby mange andre aktiviteter enn skisport.

After ski, restauranter og rekreasjon
Litt uvant for oss nordmenn er alle skjenkestedene som finnes i de forskjellige alpinanleggene. Glühwein er en østerriksk spesialitet, som mange faller for. Husk at det kan være lurt å ha hodet kaldt og klart i løypa. Det er hyggelig å spise lunsj eller ta et avbrekk i en av de typiske alpehyttene, “Almhütten” hvor man kan slå seg ned og få noe å varme seg på, enten det er tørt eller vått. Mange av alpinsentrene ligger ved småbyer der det ofte er fine shoppingmuligheter, en mengde spisesteder, kafeer og barer, og et livlig kvelds- og natteliv med god alpestemning. Den Østerrikske after-ski-stemningen er verdensberømt.

Salzburg, Unescos liste over Verdensarven, Østerrike

Salzburg ligger vakkert til ved elven Salzach

Østerrike landsdel for landsdel

 
Det vestlige Østerrike
Den vestlige delen av Østerrike omfatter delstatene Tirol, Vorarlberg, Oberösterreich, Salzburg og Kärnten. Den vestlige delen av Østerrike omfatter i stor grad Alpene med unntak av området rundt og nord for Salzburg og landskapet rundt Bodense, som helt i nordvest grenser mot Bayern. Her lever innbyggerne i dalførene, omgitt av snødekte fjelltopper, dyrket mark og frodig vegetasjon i dalbunnen, mellom vakre skogfulle dalsider. I denne delen av Østerrike finner du byer som Dornbirn, Bregenz ved Bodensee, og Feldkirch helt i vest, samt Salzburg, Innsbruck, Hallein og Linz lenger mot øst. Klagenfurt am Wörthersee og Wolfsberg finner du i det sørøstlige Kärnten.

Mer om det vestlige Østerrike
Salzburg er en ualminnelig vakker by med praktfull arkitektur og historiske bydeler, så enestående at byen er oppført Unescos liste over Verdensarven. I tillegg er Salzburg Mozarts fødeby og hans hjem er omgjort til et flott Mozart- museum, midt i hjertet av det historiske Salzburg. I tillegg er Hallstatt/Salzkammergut oppført på Unesco-listen, både for naturskjønne omgivelser og sammenhengende saltutvinning gjennom fire tusen år. Vintersportsområdene Arlberg, Kitzbühl og Sölden ligger seg i den østlige delen av Østerrike. Brennerpasset er den mest trafikkerte grenseovergangen i Østerrike nor det gjelder bil- og togtrafikk mellom Nord- og Sør-Europa. Tauern Autobahn går via Salzburg til den nordøstlige delen av Italia, samt til Slovenia. Fra Salzburg går West Autobahn i nordvestlig retning mot Linz og Wien.

Østerrike Schwammerlturm i Leoben

Schwammerlturm i Leoben nær Graz Foto: © photosim – Fotolia

Det østlige Østerrike
Det Østlige Østerrike omfatter delstatene Niederösterreich, Steiermark som grenser til Tsjekkia, Slovenia og Kroatia, samt vesle Burgenland, som grenser til Ungarn. Alpene strekker seg også inn i sør her, mens den nordlige delen, som grenser til Tsjekkia, Slovakia og Ungarn, ikke på langt nær er så kupert som Alpene, selv om Böhmermassivet strekker seg over 1000 meters høyde over havet på det høyeste. Her finnes det for øvrig også flere vintersportssteder som kan by på flotte forhold. Denne østlige delen av Østerrike omfatter byer som hovedstaden Wien, Krems an der Donau, St. Pölten og Klosterneuburg i nord, Kapfenberg og Leoben sentralt, og Graz i sør.

Mer om det østlige Østerrike
Den østlige delen av Østerrike kan varte opp med følgende steder oppført på Unescos liste over Verdensarven: Wiens gamleby, Schönbrunn-slottet utenfor Wien, Semmering Railway, Graz’ historiske bydel, samt kulturlandskapet Wachau langs Donau, med blant annet det storslåtte Kloster Melk. Kulturlandskapet Fertö/Neusiedlersee er også på listen. Fra Wien leder Süd Autobahn mot Graz og derfra mot Klagenfurt, Ljubljana og Zagreb. Fra Wien leder også Autobahn sørøstover mot Ungarn og nordøstover i retning Bratislava, Slovenia, Tsjekkia og Polen.

Unescos liste over Verdensarven
Salzburgs historiske senter
Schönbrunn-palasset med parkanlegg
Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut kulturlandskap – saltutvinning gjennom 4.000 år
Semmering Jernbanelinje
Graz’ historiske senter
Wachaus kulturlandskap
Fertö/Neusiedlersee kulturlandskap
Wiens historiske senter

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

ؖsterrike Steiermark Leutschach i  ؖsterrike

Typisk Østerrike – grønt og vakkert – her fra Leutschach i Steiermarkområdet. Foto: © travelpeter – Fotolia

Salzburg, Salzburg, Unescos liste over Verdensarven, Østerrike

Salzburg er oppført på Unescos liste over Verdensarven, Østerrike

Østerrike Kloster Melk ligger flott til ved Donau, Unescos liste over Verdensarven

Kloster Melk ligger flott til ved Donau i Wachaudalen og er oppført på Unescos liste over Verdensarven

Østerrike, Wien, Stephansdom

Stephansdomen ligger midt i Wiens historiske bydel


Billig pakkereise