GoToGate

Sør-Italia

Sør-Italia omfatter regionene Campania, Calabria, Basilicata, Puglia og Molise. Campania begynner rett sør for byen Gaeta i Lazio, drøye 100 kilometer nord for Napoli. Kystlinjen både nord og sør for Napoli er verd en nærmere titt. Hit til Cumae, rett nord for Napolibukten kom grekerne og anla den første kolonien tidlig på 700-tallet før Kristus.

Campania og den greske arven
Øya som i dag heter Ischia kalte grekerne Pithekhussai, og byen i bukten kalte de Nea Polis, den nye byen. Napoli i Italia er en stor italiensk by, som vi forbinder med mye rart. For snaue tusen år siden hersket slektninger av oss her i Napoli – Normannere, etterkommere av vikinger som ble tildelt Normandie av franskekongen for å holde fred. I dag er Napoli en enorm, til dels kaotisk, men svært vakker by, beliggende ved foten av vulkanen Vesuv, som hadde sitt siste utbrudd i 1994. Utenfor Napoli ligger den nydelige øya Isola d’Ischia.

Castelnuovo , Napoli, renessanse, normannere, middelalder, Unescos liste over Verdensarven, historisk bydel, gamleby, Campania, Sør-Italia, Italia

Den flotte middelalderborgen Castelnuovo i Napoli fra 1300-tallet sett fra en annen vinkel

Napolis nabobyer i sør, Pompeii og Herculaneum, ble ødelagt og begravd av pimpstein og aske i år 79 etter Kristus og forseglet for ettertiden, i et av Vesuvs voldsomme utbrudd. I dag er de arkeologiske skattkammere, som forteller det meste om hverdagen her for nesten to tusen år siden. I Napoli finner du storslått arkitektur, et gastronomisk himmelrike og museer, kultur, kirker, plasser, fontener og hva du enn måtte ønske deg. Pizzaen sies å være oppfunnet her.

Capri, Sør-Italia

Capri er en underskjønn øy, som er ganske mye besøkt av turister – og det er lett å forstå hvorfor.

Kysten videre sørover fra Napoli
I den sørlige enden av Napolibukten stikker Sorrentinehalvøya ut mot underskjønne Capri. På denne halvøya ligger den nydelige byen Sorrento, som har togforbindelse til Napoli via Pompeii. Nyttig å vite. Kysten sørover kan by på gode bademuligheter og en mengde småbyer som er innrettet mot nettopp badeferie.

Sorrento, Napoli-bukten, Campania, Sør-Italia, Italia

Panorama over vakre Sorrento

Den vakre og pittoreske Amalfi-kysten fortjener imidlertid en stopp. Her stoppet i hvert fall Henrik Ibsen, og kanskje finner du huset der han bodde. Amalfikysten er et av de vakreste landskapene i hele Italia og det sier ikke lite. Sørover fra Salerno, der Amalfikysten slutter, ligger kystlinjen Piana de Sele, med rester av det greske Paestum-tempelet fra det sjette århundre før Kristus, og stedvis praktfulle badestrender. Ved byen Agrópoli rett sør for Paestum begynner et klippemassiv kalt Cilento, før badestrendene igjen venter med åpne armer nedover mot støvelens spiss. Cilento-halvøya har et dramatisk og svært vakkert landskap, og er så godt som ukjent for nordmenn. Byene Castellabate og San Marco er små idylliske og fredelige perler, som fortjener å oppdages. Kysten her er vekslende med høye fjell bak, men strender finner du nær sagt hele veien, og ekstremt mange pittoreske småbyer, både nede ved havet og litt høyere opp i landskapet.

Positano, Amalfikysten, Sør-Italia

Positano er mildt sagt spektakulær, slik den ligger i fjellsiden over badestranden.

Kysten helt sørvest mot tuppen av støvelen i Calabria og Basilicata er vekslende med høye fjell bak, men strender finner du nær sagt hele veien, og mange pittoreske småbyer, både nede ved havet og litt høyere opp i landskapet. Byer som Marattea, Paola, Tropea og Scilla er kjente og populære feriebyer, som nyter godt av de gaver naturen har skjenket kysten der de ligger.

Ved støvelens tupp i Sør-Italia
Byen Reggio de Calabria på støvelens tupp er verd et besøk, både fordi den er vakker, har badestrand, et flott arkeologisk museum med to unike greske bronseskulpturer fra det 5. århundre funnet i havet for kort tid siden. Landskapet her, også når vender østover under støvelen, er fjellrikt og heter Magna Grecia (Det store Hellas), fordi emigrerende grekere her i det sydligste av Italia fant godt land for kolonier og vekst. Årsaken til den greske utvandingen var at deler av Hellas på 800-tallet før Kristus begynte å bli overbefolket med den følge at det var for lite jord og mat.

Crotone, Calabria, Sør-Italia

Fortezza fra middelalderen ved Crotone, under støvelens fot

Den greske arven igjen
Mange av menneskene som bor her er fortsatt av ren gresk avstamning – og i fjellene her snakket man gresk inntil i forrige århundre. Noen steder gjør de det kanskje ennå. Kysten under støvelen har lange partier med flotte badestrender, via byene Gerace, Stilo, Catanzano, Crotone (variant av greske Cortona) og inn i bukten, omtrent halvveis under støvelen til Metaponto, hvor det er slutt på vakre Basilicata.

Molise og Puglia
Puglia begynner omtrent midt under støvelen og omfatter hele hælen til og med den vakre Gargano-halvøya, utstikkeren bak på støvelen. Denne delen av Italia er grovt undervurdert. Vi sier ikke mer. Den gamle greske kolonibyen Taranto ligger under hælen, og det er dem som har fått hjertebank langs sjøpromenaden i denne vakre byen, og ikke har villet reise hjem igjen. Hovedstaden i Puglia er den gamle normanniske ferge- og havnebyen Bari.

Palazzo del Seggio o Sedile fra 1400-tallet, Lecce, Puglia, Sør-Italia, Italia

Fra Lecce – amfiteateret og den kubiske Palazzo del Seggio o Sedile fra 1400-tallet i gotisk stil ved Piazza Sant’Oronzo

Sør-Italia – rundt støvelens hæl
I regionen Puglia runder vi støvelens hæl og byene Galatina, Otranto og Lecce, som kan by på arkitektur og sjarme som er verd å reise helt dit for. Herfra ligger det badebyer og strender som perler på en snor, helt fra det ytterste neset til Gargano-halvøya. I den første lille badebyen nederst på hælen, Otranto, kan du kose deg og reise videre med ferge når du er ferdig med det, til for eksempel Dürres og Vlorë i Albania, eller motsatt vei til Siracusa på Sicilia. Du kan selvfølgelig også ta motorveien nordover forbi fergebyen Bari, men det er dumt, for begge denne flotte byen har så uendelig mye mer enn en fergehavn å by på. Stikkordet er normannisk historie, arkitektur og kunst – spesielt er Bari med sin gamleby interessant. Her ligger også julenissen begravd – St Nicolaus. Les mer om det i Guiden for Bari lenger ned på siden.

Bari, historisk bysenter, normannere, gourmet, gamleby, gotikken, romansk, renessansen, barokken, Puglia, Sør-Italia, Italia

Fra plassen fra Piazza Ferrarese i Bari – ved siden av Piazza Mercantile

Manfredonia og Gargano-halvøya
Den rette kysten brytes av fjellmassivet Gargano-halvøyen, som har flere partier med flotte, hvite strender mellom klippene, og noen svært pittoreske badebyer. På Gargano er man ekstremt innrettet mot turisme – nesten for mye av det gode. Her er det vanlig å leie seg inn for minst en uke av gangen, og her er det lurt å bestille på forhånd. Byen Manfredonia sør for Gargano er spennende – et slags lokalt napolitansk menneske- og trafikk-kaos, der smilet sitter løst og man gestikulerer mer enn man snakker, og du skal vite at man snakker mye i Manfredonia. Også på byens flotte Museo Archaeologico Nazionale. Kysten her har strender i massevis, og her finnes en rekke spennende tusen år gamle normanniske kirker, og rester etter nesten enda tusen år eldre oldkirker.

Bari, historisk bysenter, normannere, gourmet, gamleby, gotikken, romansk, renessansen, barokken, Puglia, Sør-Italia, Italia

Det kan være fargerikt i smugene i gamle Bari

Normanniske konger på 1000- og 1100-tallet
Våre fjerne slektinger normannerne hersket her på 1000 og 1100-tallet, og bygde kirker og borger både langs havet og inne i landet, blant fjell og frodige vinområder. Eksempler på slike normanniske byer er Castel del Monte, Trani, Troia og Lucera. Videre nord fra Gargano er det atter kyst og strand etter strand. Den fine byen Termoli i Molise er også verd et besøk. Ikke bare på grunn av de fenomenale strendene, men også fordi den har en gamleby med festningsmur og en flott normannisk kirke.

Billig flyreiseBillig hotell

Billig flyreise
Billig hotell

Napoli, Sør-Italia, Unescos liste over Verdensarven

Storbyen Napoli våkner til liv

Castell dell'Ovo, Napoli, renessanse, normannere, middelalder, Unescos liste over Verdensarven, historisk bydel, gamleby, Campania, Sør-Italia, Italia

Castell dell’Ovo i Napoli er en festning fra år 1154, som var kongebolig for normannerkongene – er i dag museum

Napoli, Napolibukten, Campania, Sør-Italia, Italia

Napoli-bukten sett fra gamlebyen med Ischia i bakgrunnen

Castelnuovo, Napoli, renessanse, normannere, middelalder, Unescos liste over Verdensarven, historisk bydel, gamleby, Campania, Sør-Italia, Italia

Napolis middelalderfestning Castelnuovo fra 1300-tallet sett fra sjøsiden

Capri, Napoli, Sør-Italia

Fra byen Forio på den vakre øya Ischia

Pompeii, Napoli, renessanse, normannere, middelalder, Unescos liste over Verdensarven, historisk bydel, gamleby, Campania, Sør-Italia, Italia

Den arkeologiske skattkisten Pompeii, som ble begravd etter Vesuvs vulkanutbrudd i år 79 etter Kristus

Ravello, Amalfikysten, Campania, Sør-Italia, Italia

Ravello på Amalfikysten – utsikten herfra over Salernobukten er mildt sagt spektakulær

Praiano, Amalfikysten, Sør-Italia, Italia

Det er stedvis svært bratt på Amalfikysten

Maratea, Catena Costiera, Calabria, Sør-Italia

Maratea er en uoppdaget perle på Catena Costiera, rett over støvelens tupp

Scilla Calabria, Sør-Italia

Scilla er en livlig bade- og ferieby beliggende på støvelens tupp ved Messinastredet.

Crotone, Calabria, Sør-Italia

Crotone ble grunnlagt av grekere i det første årtusen før Kristus

Lecce

Lecce, helt ytterst på hælen, kan by på storartet barokk arkitektur

romersk amfiteater, keiser Hadrian, Lecce, Puglia, Sør-Italia, Italia

Det romerske amfiteateret fra keiser Hadrians tid utgjør selve hjertet av gamlebyen i Lecce

Bari, historisk bysenter, normannere, gourmet, gamleby, gotikken, romansk, renessansen, barokken, Puglia, Sør-Italia, Italia

Bari – fra restaurantgaten Via de Manfredi som starter ved Piazza Mercantile og søylen med løven

Bari, historisk bysenter, normannere, gourmet, gamleby, gotikken, romansk, renessansen, barokken, Puglia, Sør-Italia, Italia

Bari – Palazzo del Sedile igjen – fasaden forteller om endringer gjennom århundrene

Manfredonia, Sør-Italia

En meget gammel kirke fra tidlig middelalder ved Manfredonia. Foto: © reisdit.no

Peschici, Gargano, Sør-Italia

Den meget vakre fiskerlandsbyen Peschici på Gargano-halvøya. Foto: © reisdit.no

Termoli, Sør-Italia

Termoli har ikke bare flotte badestrender, men også en storartet gamleby. Foto: © reisdit.no

Neden­for er samt­lige desti­na­sjo­ner i Sør-Italia lis­tet opp i alfa­be­tisk rekkefølge:

Amalfi

Amalfi

Amalfi har flotte badestrender rett nedenfor sentrum og er en meget populær feriedestinasjon. Amalfi er kjent for sin flotte St. Andreas-katedral fra middelalderen, også kalt Duomo. Amalfi befinner seg omtrent midt på kystlinjen av samme navn, mellom Positano i vest og Salerno i øst, og ligger helt nede ved havet i munningen av kløft. Amalfikysten er oppført på Unescos liste over Verdensarven.[Les mer her...]

Amalfi-kysten

Amalfi-kysten

Amalfi-kysten har i århundrer vært kjent for sin dramatiske og vakre natur. Helt siden middelalderen har mennesker bosatt seg her og i pakt med naturen skapt seg livsgrunnlag. Byer som Positano, Praiano, Amalfi, Ravello, Atrani og Minori kan vise til middelalder-arkitektur og -kunst av stor betydning. Amalfi-kysten ble oppført på Unescos liste over Verdensarven i år 1997.  [Les mer her...]

Bari

Bari

Bari er en av de vakreste byene i Sør-Italia, med en livlig og tiltalende gamleby med mange historiske severdigheter. Gamlebyen har mange åpne plasser og et bredt tilbud av spisesteder. Bari er i tillegg en moderne havneby med fergeforbindelser til Dubrovnik i Kroatia, Bar i Montenegro, Dürres i Albania, Kerkira og Igoumenitsa i Hellas, samt Cesme i Tyrkia.  [Les mer her...]

Lecce

Lecce

Lecce er en historisk by helt sør på Italias hæl, med røtter i gresk kolonisering for nesten tre tusen år siden. Lecce var en viktig by i Romerriket, og i middelalderen tiltrakk byen seg lærde fra hele Europa. Lecce har bevart mange av sine bygninger fra antikken og middelalderen, i tillegg til utbredt barokk arkitektur fra 1600-tallet, som gjør at den kalles Sør-Italias Firenze.  [Les mer her...]

Napoli

Napoli

Napoli har badestrender, kultur, kunst, arkitektur, shoppinggater, restauranter og museer. Napoli har en lang og dramatisk historie, som også involverer fjerne slektninger av oss, nemlig Normannerne. Mer om det i eget avsnitt. Napoli har dessuten en historisk bydel som er oppført på Unescos liste over Verdensarven.[Les mer her...]

Positano

Positano

Positano ligger svært vakkert til helt vest på Amalfikysten. Den vesle fiskerlandsbyen fra middelalderen er anlagt i munningen av en kløft, og har bebyggelse som klatrer oppover fjellsidene på hver side av den fine badestranden. Hvite og pastellfargede murhus er anlagt trinnvis oppover fjellsidene med altaner som er pyntet med blomster. Positano er riktig innbydende og pittoresk, og en del av Amalfikysten - oppført på Unescos liste over Verdensarven.[Les mer her...]

Praiano

Praiano

Den billedskjønne byen Praiano på Amalfi-kysten ligger på cirka 100 meters høyde over havet. Praiano har en liten strand og et lite havneområde for byens fiskerbåter i den ene enden av byen, og en annen strand i den andre enden, beliggende i liten kløft – hvor det er høy rock’n roll-faktor. Praiano er – med unntak av den østlige kløften – en meget stille og rolig liten by. Amalfikysten og Praiano er oppført på Unescos liste over Verdensarven.[Les mer her...]

Ravello

Ravello

Det er fristende å hevde at Ravello er Amalfi-kystens vakreste småby. Uansett er denne høytliggende lille byen et must å få med seg, for den som er interessert i historie, arkitektur og kunst. Ravello har en spektakulær beliggenhet på platået til en langstrakt, oval fjellformasjon, som stiger 360 meter nesten rett opp fra Salernobukten. Ved foten av fjellformasjonen i sør ligger byen Atrani. Ravello og Amalfi-kysten er oppført på Unescos liste over Verdensarven.[Les mer her...]

Sorrento

Sorrento

Sorrento er en av de vakreste feriebyene i denne delen av Italia. Sorrento ligger ytterst på odden som strekker seg ut mot Capri, sør i Napolibukten. Det spesielle med Sorrento, er at den består av en øvre by og en nedre by. Den øvre delen ligger på platået cirka 50-70 meter over havet, mens det nede, ved foten av klippene, befinner seg en sjarmerende liten ferieby rundt den opprinnelige fiskerlandsbyen, som har eksistert siden romertiden. Sorrento ble oppdaget av engelske og fra[Les mer her...]

Termoli

Termoli

Termoli er en svært gammel by beliggende på en klippe ut mot Adriaterhavet, omgitt av flotte badestrender på begge sider. De lengste badestrendene strekker seg nordover for byen. Termoli har 30.000 innbyggere og fungerer som ”distriktshovedstad” for store deler av provinsen Moline. Termoli er i hovedsak kjent for to ting, flotte badestrender og sin flott gamleby med festningsverk påbegynt av en av våre fjerne slektninger kong Robert I, en normanner og etterkommer av vikingkongen Gange-Rolv fra Sunnmøre.[Les mer her...]